BLACK HAWK DOWN [reż. Ridley Scott]
na Netflix wjechał świeżutki dokument Black Hawk Down pokazujący oryginalne nagrania z Mogadishu z 3 i 4 października 1993, a także prowadzą go obie strony konfliktu. Po stronie amerykańskiej jest operator Delty oraz 4 rangersów, żona Gordona i wywiad z Mikelem Durantem. Po stronie Somalijczyków jest trzech gości z bojówek Aidida, a także kilka kobiet które pałętały się po mieście w tamtym czasie. Polaryzacja tych stron jest rozwalająca, aczkolwiek baby imo dolepione na siłę. Serial ma 4 odcinki i fajnie uzupełnia film w nieznane zdjęcia i spojrzenie samych zainteresowanych.

I po obejrzeniu tego miniserialu włączyłem od razu BHD Scotta. Przekozacki film. Zgrane i zmontowane toto jest przezajebiście w każdym względzie, do tego niesamowite zdjęcia Idziaka, muzyka i piosenki, aktorsko też na pełnej rozwałce bo ilość dobrych nazwisk w obsadzie rozwala ekran. Generalnie to drugi najlepszy Scott zaraz po KoH, a może na równi są te oba filmy. Coś pięknego, warto wracać do tego filmu.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Zrobiłem sobie powtórkę bo kilka lat minęło od ostatniego seansu. Pisać nie ma co, bo już wszystko zostało napisane, ale jak to się stało, że Idziak nie dostał tutaj Oskara za zdjęcia to ja do dziś nie wiem.
Hańba.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
nie taka hańba przegrać z LOTRem, który dowalił do pieca zdjęciami w dziedzinie SF. Może w innym roku Idziak by trzymał rycerzyka, ale akurat Oscary 2002 to nie w kij dmuchał z produkcjami na poziomie.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Z nagrodami dla "władcy Pierścieni" jest ten problem, że czasami traktowano ostatnią część jako okazję do honorowania całości, a czasami nie. No i te zdjęcia są tym przypadkiem, że nie.
.

Odpowiedz
(29-04-2025, 21:55)srebrnik napisał(a): Z nagrodami dla "władcy Pierścieni" jest ten problem, że czasami traktowano ostatnią część jako okazję do honorowania całości, a czasami nie. No i te zdjęcia są tym przypadkiem, że nie.

Srebrnik, ogarnij się Duży uśmiech 2002 to LOTS: FoTR :p czyli Jeden z najlepszych od Andrew Lesnie

Odpowiedz
Do pozostałych dwóch części były równie genialne - o to mi chodzi
.

Odpowiedz
Okradli rodaka, zdania nie zmienię.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(30-04-2025, 08:29)srebrnik napisał(a): Do pozostałych dwóch części były równie genialne - o to mi chodzi

nie odwracaj kota ogonem. Napisałeś, co zacytowałem, że to jest zbiorcza nagroda. W 2002 roku BHD i LOTR;FoTR były pierwiosnkami :p 
Fakt, późniejsze części LOTra miały mniej spektakularne zdjęcia - choć osobiście uważam, że dwójka miała lepsiejsze - to w tym pojedynku, z roku 2002, Lesnie wygrał w swojej trylogii.

Czy Idziak był lepszy? Tak, ale reprezentował dość wąską dziedzinę biograficzną, i  - choć wykazał się niesamowicie - gdybym był w tym czasie w akademii, głosowałbym za LOTRem. Z Perspektywy czasu, Twoja decyzja, aby dać za całość Oscara jest spoko, no ale to wiemy teraz. Tak czy siak, Idziak doj3bał maksymalnie sferę War Movie i chyba nikt tego nie przeskoczy.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon