BLACK HAWK DOWN [reż. Ridley Scott]
TylkoJęzyk
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus napisał(a):Oglądając go za każdym razem żałuję, że mam wadę wzroku która jak na razie dyskwalifikuje mnie do służby w jednostkach specjalnychSmutny

Głupiś. Alboś filmu nie zrozumiał.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Danus napisał(a):Oglądając go za każdym razem żałuję, że mam wadę wzroku która jak na razie dyskwalifikuje mnie do służby w jednostkach specjalnychSmutny

Głupiś. Alboś filmu nie zrozumiał.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Zrozumiałem, wiem do czego pijesz. Mimo to, od liceum moim marzeniem była praca w wojsku w jednostkach specjalnych.
Ale koniec offtopa.
Nie wiem jak wy, ale jak za każdym razem rozczulam się na napisach końcowych, gdzie lecą nazwiska poległych i głos z offu czyta list do żony.

Odpowiedz
Zrozumiałem, wiem do czego pijesz. Mimo to, od liceum moim marzeniem była praca w wojsku w jednostkach specjalnych.
Ale koniec offtopa.
Nie wiem jak wy, ale jak za każdym razem rozczulam się na napisach końcowych, gdzie lecą nazwiska poległych i głos z offu czyta list do żony.

Odpowiedz
Pamiętam jak byłem na benefisie Idziaka i opowiadał on w jakich warunkach kręcili niektóre sceny. Maroko, gorąco że nie można oddychać, filmują od kilku godzin, a tu scena kiedy Idziak pędzi z kamerą ciasną śmierdzącą uliczką fotografując żołnierzy, którzy są ostrzeliwani z helikoptera. Gorące łuski spadają na plecy, ręce, nogi a za kilka sekund wybucha gdzieś opodal ładunek imitujący bombę i wszystkie fekalia, kurz i syf z ulicy tworzą około 15 minutową mgłę o widoczności 2 metry. Cięcie.

Idziak opowiadał, że sam czuł się jak na wojnie kręcąc ten film.

Nie widziałem wydania 3dvd ale Idziak jeszcze wspominał, że żałuję, że studio porzuciło pomysł wydania dokumentu z planu. Podobnież było kilka/kilkanaście mikro kamer (w helikopterze, przy lufie, na kaskach, itp.) z których kilkadziesiąt godzin materiału miało dać dodatkowy paradokument.

Odpowiedz
Pamiętam jak byłem na benefisie Idziaka i opowiadał on w jakich warunkach kręcili niektóre sceny. Maroko, gorąco że nie można oddychać, filmują od kilku godzin, a tu scena kiedy Idziak pędzi z kamerą ciasną śmierdzącą uliczką fotografując żołnierzy, którzy są ostrzeliwani z helikoptera. Gorące łuski spadają na plecy, ręce, nogi a za kilka sekund wybucha gdzieś opodal ładunek imitujący bombę i wszystkie fekalia, kurz i syf z ulicy tworzą około 15 minutową mgłę o widoczności 2 metry. Cięcie.

Idziak opowiadał, że sam czuł się jak na wojnie kręcąc ten film.

Nie widziałem wydania 3dvd ale Idziak jeszcze wspominał, że żałuję, że studio porzuciło pomysł wydania dokumentu z planu. Podobnież było kilka/kilkanaście mikro kamer (w helikopterze, przy lufie, na kaskach, itp.) z których kilkadziesiąt godzin materiału miało dać dodatkowy paradokument.

Odpowiedz
kormaciek napisał(a):Nie widziałem wydania 3dvd ale Idziak jeszcze wspominał, że żałuję, że studio porzuciło pomysł wydania dokumentu z planu.

Drugi dysk to nic tylko dokumenty z planu, więc nie rozumiem. A trzeci dysk, jakby ktoś był ciekawy, to głównie dokumenty o prawdziwej akcji - bardzo zresztą fajne, z materiałem filmowym z jej przebiegu. Rzeczywistość jest 100x mniej widowiskowa.Uśmiech

Odpowiedz
kormaciek napisał(a):Nie widziałem wydania 3dvd ale Idziak jeszcze wspominał, że żałuję, że studio porzuciło pomysł wydania dokumentu z planu.

Drugi dysk to nic tylko dokumenty z planu, więc nie rozumiem. A trzeci dysk, jakby ktoś był ciekawy, to głównie dokumenty o prawdziwej akcji - bardzo zresztą fajne, z materiałem filmowym z jej przebiegu. Rzeczywistość jest 100x mniej widowiskowa.Uśmiech

Odpowiedz
No tak, ale dokumenty z planu są zazwyczaj podobne - rozmowy z kimkolwiek się da z ekipy, ujęcia kręcenia niektórtych scen, pomysły, wpadki i takie tam. A ten, o którym wspominał Idziak miał być inny, taki dodatkowy film kręcony z dodatkowych 'ukrytych' kamer podczas trwania podstawowych zdjęć. Jeżeli nie powstał to wielka szkoda.

Odpowiedz
Właśnie skończyłem Książkę autorstwa Howarda Wasdina i Stephena Templina, w której między innymi poświęcono obszerną część na temat operacji "Restore Hope"(Przywrócić Nadzieję) w Somalii.
Howard Wasdin był jednym z czterech operatorów US Navy Seals- a precyzyjniej to, to legendarnego oddziału SEALSów - SEAL TEAM SIX(to ten oddział między innymi przeprowadził udaną akcję zabicia Bin Ladena).
Książka to idealne uzupełnienie filmu Ridleya i opowiadająca wiele ważnych faktów, które w filmie zostały niestety pominięte. Na przykład to, że czterech snajperów SEAL TEAM SIX brało udział w tamtych walkach i wykazało się niezwykłą, heroiczną odwagą w walce oraz mieli trochę znaczącej roli w całej operacji w Somalii.
Na pewno po lekturze książki już inaczej będę patrzył na film Scotta, choćby z racji małych przekłamań co do prawdziwych wydarzeń(pojmanie Atto, upolowanie dzika), to są oczywiście niewielkie szczegóły które nie psują odbioru filmu, który i tak jest epickim dziełem.
Teraz chociaż wiem, albo mogę się domyślać, kim inspirował się scenarzysta rozpisując rolę Ericowi Bana.
Szkoda, że pominięto SEALSów w filmie, byłby to kolejny wątek, który powodowałby napływ adrenaliny u kinomana.
Drugą sprawą jest końcówka filmu, przez niektórych bardzo nielubiana, bo zbyt ckliwa, mdła. Po lekturze Snajpera końcówka podoba mi się jeszcze bardziej, sama książka powoduje wzruszenie gdy czyta się o powrocie Wasdina z Somalii, to co ten człowiek czuł, gdy po Bitwie w Mogadiszu już nie potrafił wrócić do dawnej formy. Jego osobiste refleksje, motywacje i to jakim był człowiekiem powinno być wzorem dla każdego człowieka.
Piękna książka, jako uzupełnienie filmu, polecam gdyż nie znać tej pozycji, a podniecać się BHD to grzech śmiertelnyUśmiech

Odpowiedz
Cytat:czterech snajperów SEAL TEAM SIX brało udział w tamtych walkach i wykazało się niezwykłą, heroiczną odwagą w walce

Szkoda że tego zabrakło w filmie. Zdecydowanie powinniśmy wiedzieć o snajperach, którzy wykazali się heroiczną odwagą - wiedziałem, że czegoś brakuje.Uśmiech P.S. ładna propaganda.Uśmiech

Odpowiedz
Nie chodzi o to, military, że pominięto jakiś tam SEALSów biorących udział w walce, którzy wykazali się heroiczną odwagą. Pominięto ludzi, którzy mieli naprawdę ogromny udział w całej operacji pojmania Aidida, w czwórkę wiele dni operowali na terenie wroga próbując pojmać watażkę, lub uzyskać informacji gdzie się znajduje.

Odpowiedz
Ale to jeszcze chyba nie była operacja "Restore Hope", prawda? A BHD właśnie ją pokazuje. Na drugiej płycie z dodatkami do BHD (w wydaniu DVD) masz trwający chyba 90 minut film dokumentalny o tej operacji - tam jest wszystko elegancko pokazane, co jest a czego nie ma w filmie.Uśmiech Najbardziej brakowało mi podkreślenia przez Scotta, że Somalijczycy byli naćpani - dlatego pchali się pod ogień w takich ilościach.

Odpowiedz
Military operacja Restore Hope to była nazwa całej operacji obecności żołnierzy w Somalii. Operacja ta miała na celu przywrócenie porządku w Somalii i odblokowanie dostaw żywności dla ludności cywilnej którą zagarniał Aidid. Operacja którą pokazuje BHD nazywała się Gothic Serpent i była tylko jedną z wielu operacji w Somalii jaką przeprowadzili Amerykanie, z tą różnicą, że ta byłą najbardziej krwawa.

Odpowiedz
OK widmo.

Odpowiedz
Oryginalne nagranie upadku Black Hawka, które zostało ujawnione jakoś w 2013 r. Wrzucam, bo temat zdechł dwa lata wcześniej, więc może zainteresowani jeszcze nie widzieli Oczko

Odpowiedz
Foki w BHD robily mocna sieczke. Tutaj dokument o treningu ANS:

Navy SEALs: BUDS Class 234.

https://m.imdb.com/title/tt0426761/

Z wygladu moj nauczyciel WF ze Szkoly Podstawowej:

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Tylko, ze podczas akcji Gothic Serpent bylo tylko czterech komandosow Navy Seals.

Odpowiedz
Pieciu, plus potem kilku bralo jeszcze udzial w akcji ratunkowej...Google mi powiedzial Uśmiech

Mialem brainfart i myslalem oczywiscie o Deltach. No nic, material i tak spoko, wlasnie ogladam.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon