Bad Sport [Netflix]
6-odcinkowy serial dokumentalny opowiadający o różnych oszustwach w sporcie - tych z pierwszych stron gazet, jak i zapomnianych, niszowych, opisanych w lokalnych mediach. Fajna rzecz dla fanów sensacyjnych historii, gdzie nieuczciwe pieniądze i sport doprowadzały do upadku gigantów oraz niszczyły marzenia maluczkich. Odcinki są nierówne jeśli chodzi o mięsistość, ale wciągnąłem się.

[Obrazek: AAAABS4iAurp3HrsiK73XvE6c1O-9Yj33FBz6U5o....jpg?r=737]

Moja ocena odcinków:

Hoop Schemes - potraktowałem ten epizod jako rozgrzewkę i w sumie dobrze, bo skala wałków względnie mała, ale omówiona w satysfakcjonujący sposób. 2 zdolnych koszykarzy z uniwersyteckiej drużyny Arizona State w 1994 roku zostaje wplątanych w ustawianie meczów przez znajomego. Za wygrywanie meczów z leszczami, ale z określoną przewagą dostają po kilkadziesiąt tysięcy dolarów, a ich kumpel obstawiając odpowiednie wyniki w Las Vegas dobija do kwot kilku milionów dolarów. 

7/10

Need for Weed - kapitalny odcinek, który mógłby sam w sobie być z 2-godzinnym dokumentem, albo hollywoodzką produkcją. Historia jest wręcz nierealistyczna, ale wydarzyła się naprawdę. Kierowca wyścigowy Randy Lanier postanawia spełnić swoje marzenie o dostaniu się do czołowych serii w USA, a żeby to zrobić - przemyca marihuanę i odsprzedaje ją dalej. Zakłada swój zespół, zatrudnia mechaników, kupuje najlepsze wozy na rynku i dąży do sukcesu, przemycając nawet 50 ton zioła naraz. Typowy high life lat 80-tych, okraszony dużą ilością drugów w tle. 

9/10

Footballgate - wątek afery we włoskim calcio w sezonie 2004/2005 gdy Juventus bił się o czołowe miejsca z Milanem. Dyrektor sportowy Juve Luciano Moggi został oskarżony o ustawianie obsad sędziowskich i w efekcie wpływanie na wyniki nie tylko meczów, ale również wykartkowanie czołowych piłkarzy rywali. Na pewno esencją tego odcinka są nagrane przez służby rozmowy Moggiego z szefem wydziału sędziów oraz historia zamknięcia sędziego Paparesty w szatni. Z perspektywy czasu najbardziej ucierpiał sam klub, który spuszczono z Serie A.

7/10

Gold War - tutaj mamy już skandal międzynarodowy na igrzyskach w 2002 roku. Kanadyjska para w łyżwiarstwie figurowym została oceniona w finale gorzej niż para rosyjska, która popełniła aż 3 błędy w swoim występie. O wszystkim zaważył głos francuskiej sędziny, która była w układzie z Rosjanami i mafią. Nie zostało to jednak potwierdzone. Odcinek słabszy, w dużej mierze spowodował tylko to, że łyżwiarstwo uważam za najgorszą dyscyplinę sportową zaraz po wrestlingu. 

4/10

Horse Hitman - drugi najlepszy epizod. Mocna rzecz, która od początku przeraża realiami, jakie kryją się za fasadą bogactwa, glamouru oraz przepychu w jeździectwie. A jako, że rzecz dzieje się w USA to mamy w aferę zamieszanych kilka ciekawych nazwisk tj. syn znanego miliardera George Lindemann jr. Główny bohater - Tommy Burns - to niezły gagatek, który wyspecjalizował się nie tylko w zabijaniu koni na zlecenie, w taki sposób aby ubezpieczalnie wypłacały odszkodowanie właścicielom zwierząt. Sypiał też z żoną swojego pracodawcy :)

8/10

Fallen Idol - nie znam się na krykiecie, więc nie wiem co trzeba w nim obstawić aby wygrać pieniądze :) ale sam wątek Hansiego Cronje, który wręcz modelowo stał się najpierw bohaterem narodowym i kapitanem reprezentacji RPA, a potem spadł z piedestału za ustawianie meczów jest całkiem spoko. Oglądając ten odcinek zastanawiam się, co by się stało gdyby wyszło na jaw, że Lewy opłaca obrońców przeciwnika, aby strzelać gole. Bo to mniej więcej taki kaliber. Zupełnie niepotrzebne były wtręty o apartheidzie (wiadomo - Netflix), bo nie miały one większego znaczenia dla samej afery. Za mało było też nagrań z procesu Cronje, a przecież był on ponoć nadawany na żywo w telewizji.

5/10

Czekam na kolejny sezon, w który musi pojawić się Fryzjer z polskiej ekstraklasy :) 
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Pisałem już o jednym odcinku w temacie o piłce:
(31-10-2021, 17:29)simek napisał(a): Chciałbym polecić nowy serial dokumentalny Netflixa Bad Sport. Widziałem tylko jeden odcinek, ten o Calciopolli, ale jest znakomity, w trakcie oglądania zdawałem sobie sprawę, że dokładnie czegoś takiego o tej aferze potrzebowałem, bo pomimo tego, że piłką się mocno interesuję, to wiedziałem tylko tyle, że Juventus kupował mecze, więc go zdegradowali do Serie B, a przecież wina nie jest aż tak oczywista. Tutaj jest wszystko pięknie pokazane: chronologicznie leci cały sezon i w międzyczasie podsłuchy dotyczące spotkania, które zaraz zobaczymy, wszystko opisane przez samych śledczych. Wzorowa robota. Ale to nie wszystko, bo pod koniec głos dostaje sam zainteresowany Luciano Moggi co uważam za wielki plus, bo nienawidzę rozliczeniowych dokumentów z które nie pozwalają temu złemu zaprezentować własnej wersji.
Świetny dokument, a i sama afera niejednoznaczna, póki co uważam, że degradacji do Serie B była przesadną karą dla klubu, choć mistrza bym im też odebrał. W każdym razie ciężko nie odnieść wrażenia, że w piłce takie rzeczy to była norma, a Moggi i Juventus mieli po prostu pecha, że akurat wpadli.

Bardzo podobał mi się fragment o kluczowym meczu sezonu Milan - Juventus: wszyscy zgodnie stwierdzili, że to za wysoka stawka, zbyt wielkie zainteresowanie, za dobry sędzia (Collina) i takich meczów się po prostu nie da ustawić, musi wygrać lepszy. Przywraca to wiarę w czystości piłki: różne wałki tam mają miejsce, ale gdy gra toczy się o chwałę i miejsce w historii, to coś takiego jak korupcja nie ma prawa zaistnieć :)
A dzisiaj obejrzałem Need for Weed i o rany boskie jaka to jest świetna historia! W Hollywood nakręcono dziesiątki filmów o narkotykach, których fabuła nawet nie zbliża się do zajebistości tej. Ciężko mi ocenić sam dokument (soczyste 85 minut, a mogło być o wiele dłużej), bo wykonanie jest zaledwie porządne: gadające głowy plus materiały archiwalne (David Hasselhoff śpiewający hymn na Indy500 <3) plus współczesne wypełniacze, których nie lubię w dokumentach, ale pomimo tego, to człowiek ogląda z wypiekami na twarzy, bo tyle się w tej historii dzieje. Gdy myślałem, że najlepsze już za nami, to wjeżdża kolejny, jeszcze lepszy wątek: o samym fragmencie z ostatnim transportem zioła do Stanów można nakręcić porządny film, a to przecież tylko malutki kawałek. Los dwóch spawaczy przy próbie otwarcia kadłuba statku ze swoją ponurością nadawałby się do The Counselor Ridleya Scotta, masakryczna sprawa.
Jak widzicie trudno uciec od myśli jak zajebisty mógłby być to film. Kolejny dowód, że samo życie pisze najlepsze scenariusze, a happy end w wykonaniu Obamy mnie rozwalił :) Oglądać natychmiast!

Odpowiedz
simek, jak podobał Ci się Need for Weed  to zabierz się za Horse Hitman - też powinien Ci się spodobać. O ile wyczyny Laniera są jajcarskie i podchodzące pod frywolność "Wilka z Wall Street" (oglądając dokument miałem przed oczami gotowca dla Scorsese), tak historia Tommy'ego Burnsa jest na wskroś ponura i zahacza o rodziny znanych miliarderów w USA. Miałem w paru momentach gęsią skórkę, aczkolwiek nie brakuje też zabawnych momentów.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Jak tak napisałeś, to sobie teraz zdałem sprawę z tego jak lekka jest historia Randy'ego, co w sumie jest tylko plusem w kontekście ewentualnej ekranizacji, bo wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do takich samych filmów gangsterskich/narkotykowych, że zawsze ten biznes rodzi przemoc i jest to mocny element historii, a tutaj gangsterska jest cała otoczka, że wystawne życie, wyścigi samochodowe z ekipą z Rolexami na ręku, śledztwo FBI, wysokie wyroki, wsypywanie kumpli, za to rdzeń fabuły to totalnie niewinna czynność handlu zielskiem. Lanier jest wyjątkowy, bo to szef zorganizowanej grupy przestępczej, który w trakcie jej działalności nie zrobił nikomu żadnej krzywdy, wprost przeciwnie, bo pewnie wielu ludzi uszczęśliwił swoim produktem :o

Odpowiedz
Kolejne dwa odcinki zaliczone.
Horse Hitmana możnaby opowiedzieć w dwóch zdaniach i nic z tej historii nie stracić, cała obudowa to po prostu życie Tommy'ego, no niby ciekawe, ale dupy nie urwało.
Hoop Schemes: tu już dużo lepiej, uwielbiam takie historyjki o chciwości i totalnej głupocie :) Ode mnie tylko jeden komentarz: dwóch murzynów po dostaniu kilkunastu tysięcy dolarów poszło to wszystko rozpierdolić w jeden dzień, po dostaniu kolejnej wypłaty znowu ją poszli rozjebać i tak w kółko, a biały organizator włożył 500k, wyciągnął 2 mln, następnie włożył 2 mln i wyjął 5 mln nie zauważony przez nikogo, a dopiero potem wspólnicy przestali się wywiązywać z umowy, no i sprawa się rypła :P

Mam też takie przemyślenie, że ileż musiało być w historii świata takich przekrętów, które nigdy nie wyszły na światło dzienne, bo sprawcy nie byli debilami i nie wydawali wszystkiego na koks, dziwki i samochody, tylko sobie spokojnie, wygodnie żyli aż do śmierci?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon