Batman: TAS / TNBA / Batman Beyond
A Justice League TAS i kontynuacje, Unlimited, widziales? Obadaj, choc w sumie najlepiej chronologicznie (tj. wg produkcji) po Batman Beyond. Ale jak Cie interesuje ten temat a propos filmowych wyczynów WB/DC to w sumie mozesz wskoczyc do JL szybko i zobaczyć jak Warner w wersji animowanej znakomicie potrafil poprowadzic historie Ligii (a historia i tajemnica, ktora trwa przez bodaj dwa sezony Unlimited, a zaczyna sie juz w pierwszym JL, jest swietna). W ogole to wspanila adaptacja - cale Timmverse jest znakomite. Miazdzy wszystko, co animowane wydał Marvel i wszystko, co filmowe zrobiło WB/DC. Szkoda, ze ci sami ludzie nie robia filmowego DCEU.

Odpowiedz
Polecacie taką chronologię oglądania?

BTAS, Mask of Phantasm, Sub-Zero, STAS (do Supermana wydano jakąś pełnometrażówkę?), TNBA, BB, Return of the Joker, JL, JLU.

Coś ominąłem? Coś odpuścić?
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Supermana i JL. Jakiś czas temu po powtórce TASu i BB miałem ochotę na więcej i sięgnąłem po animowanego Supka. Worst decision ever.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Odcinki TASu same w sobie są też niechronologicznie ułożone, ale ktoś się postarał jakoś to ogarnąć.
Z tym, że uważam, iż mimo wszystko On Leather Wings to powinien być pierwszy epizod.

http://www.comicbookmovie.com/fan_fic/my-episode-timeline-for-batman-the-animated-series-version-20-a64619
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
(31-03-2016, 05:55)Proteus napisał(a): Polecacie taką chronologię oglądania?

BTAS, Mask of Phantasm, Sub-Zero, STAS (do Supermana wydano jakąś pełnometrażówkę?), TNBA, BB, Return of the Joker, JL, JLU.

Coś ominąłem? Coś odpuścić?

Nie wiem jak Sub-Zero, ale generalnie chronologia ogladania zgodna z produkcja bedzie git. Sam musze Superman TAS odswiezyc, bo tez byl kozak. Choc w sumie bardziej mnie ciagnie do JL i JLU. :) Warto to wszystko ponadrabiac przed JL i JLU, bo zdarzaja sie rozne fajne odniesienia mniejsze i wieksze do starszych seriali i odcinkow.

Odpowiedz
Do tego uniwersum należą jeszcze "Zeta Project", spin-off jednego z odcinków "Batman Beyond", oraz "Static Shock", o postaci która nieraz pojawia się w JLU.

Nigdy nie widziałem, więc nie wiem czy jest sens się za to zabierać.

Odpowiedz
Generalnie pamietam z dziecinstwa ze Batman Beyond i JL byly mega spoko :) Z tego co pamietaj, to JLU nie bylo juz tak fajne jak JL, ale byl tam taki fajny epilog do BB no nie ? Za to z tego co pamietam, w BB byl fajny odcinek z nowym pokoleniem Ligii :) Jak przez mgle pamietam tez film an VHS z Supermanem i Batmanem. Kompletnie nie pamietam o czym byl, ale pamietam ze mega mi sie za lepka podobal :) W zeszlym roku obejrzalem ¨Powrot Jokera¨i nie specjalnie mi sie podobal.

Wgl chcialem zauwazyc, ze Timm stworzyl swoje filmowo-serialowe Universum zanim to bylo modne :)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Akurat epilog jest meh, bo sam ten wątek uważam za zbędny, nadający połączenie którego po prostu nie potrzeba w imię jakże nudnej zasady "
wszystko się łączy". Za to JL w BB była spoko, ogólnie 3 sezon mocno zwyżkował po bardzo miałkim 2.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Musze sb kiedys odswierzyc JL :) Jakis czas temu ogladalem kilka z tych noywch animacji Justice League, ale zdecydowanie to juz nie to samo, nie ten klimat :( Te pierwsze serie JL wspominam naprawde bardzo pozytywnie, fajnie dobrany squad, kazdy mial swoje 5 minut, swoja ciekawa osobowosc. Najwieksza wada JLU byl nadmiar i przesyt postaci. Urok JL poniekad polegal wlasnie na tym ¨skromnym¨, fajnie zgranym squadzie :)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Człowieku, na litość, pisz po polsku. Oczy krwawią od tych "sb", "squadów" i innego szajsu.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
(31-03-2016, 13:10)szopman napisał(a): Wgl chcialem zauwazyc, ze Timm stworzyl swoje filmowo-serialowe Universum zanim to bylo modne :)
Nie do końca. X-Men TAS pojawilo sie juz w 1992, a Spider-Man TAS w 1994, obie serie mialy wspolne odcinki tez. (Spider chyba nie pojawil sie w X-Men TAS, ale X-Men pojawili się w Spider-Manie. Nie pamietam jak bylo z F4 i Hulkiem, ale tez chyba byly w tym crossovery, nie liczac pojawienia sie Daredevila czy Dra Strange'a.)

A JLU jest swietne, m.in. dzieki jednej wielkiej intrydze, na ktorej opiera sie duzo odcinkow.

Odpowiedz
Tak, racja, zapomnialem o Marvelowych animacjach. Kurcze, Marvel tez mial swietne to uniwersum seriali animowanych :) Spider-Many, X-Men, Hulk - te seriale byly swie :) A szary Hulk z serialu to do dzis moja ulubiona inkarnacja Hulka :)

Odpowiedz
Daredevil miał nawet dostać własny serial, ale wycofano się po bankructwie Marvela, czy coś takiego...
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
[Obrazek: 1997-2000-The-New-Batman-Superman-Adventures-6_0.jpg]

Ostatnio w ciągu pięciu dni powtórzyłem ten film, a właściwie te trzy odcinki animowanego serialu o Supermanie połączone w film pełnometrażowy, dwa razy: dwa dni przed seansem Batman v Superman: Dawn of Justice aby ulżyć swoim oczekiwaniom, a także dwa dni po seansie filmu Snydera, jako odtrutka po tym co zobaczyłem.

W dzieciństwie lubiłem ten film. Po latach... lubię go jeszcze bardziej. Bardzo fajna historia, w której pojawiają się wszystkie ważne dla świata Batmana i Supermana postacie, ich relacje są bardzo dobrze rozpisane i nie nużą kiedy nie trwa jakaś scena akcji - a tych jest dużo i sporo w nich funu. Film jest barwny, ładny (kreska seriali Warnera lat 90-tych FTW), ma sporo zabawnych scen i znakomity voice-scting (zarówno w wersji oryginalnej, jak i polskiej). To po prostu dobra animacja, najlepsza jaka powstała z Batmanem i Supermanem.

Kilka uwag:
- Muzyka w B/S jest dobra, ale to nie to samo co wspaniały soundtrack Shirley Walker z Batman: Mask of the Phantasm.
- Tak jak design Batmana jeszcze lubię - choć wolę z TASu i Ligii sprawiedliwych - tak Jokera wolałbym z jednego z wcześniej wspomnianych seriali.
- W filmie jest kilka baboli scenariuszowych/montażowych, których nawet nie chce mi się wymieniać.
- Batman i Superman > wszystkie DC Universe Animated Original Movies

Odpowiedz
Mask of Phantasm - kolejny seans tego znakomitego filmu. Na pewno lepsze od ekranizacji "Year One". 

Jednak tym razem opowiem o... polskim dubbingu. Tak, stworzona została polska wersja dla Canal+ w 1996 r. Wiadomo, oryginał lepszy, Machnicki i Kołbasiuk są zbytnio ekspresyjni, ale ogółem jest OK. Barbara Bursztynowicz jest perfekcyjna jako Andrea, tak samo Heniek Łapiński jako Alfred, gangsterzy zostali dobrze dobrani. Jak widać, Mirosław Guzowski już wtedy dubbingował Jokera, a nie przy polskiej premierze DVD TAS-u, zawsze powtarzam, że ze  wszystkich to najlepszy polski Joker. 

Osobny akapit poświęcę Batmanowi. Tym razem to nie Ferenc, ale zaskakująco kto inny. Krzysztof Stelmaszyk. I w sumie... Bardzo dobrze radzi jako Bruce, trochę mniej jako Batman, ale gdyby się wyrobił, to byłby idealnie. A tak, jedynie jest w porządku. I czemu nie? Mógł robić za polski odpowiednik dla Conroya.

I teraz wiem, czemu puszczają to w TV z lektorem. W dubbingu pozwolono na kilka przekleństw np. "gównojad" czy "Pieprzony Robin Hood". Nie zmyślam. A wiadomo, dla dzieci to mało odpowiednie :) (wiem, na pewno znają gorsze wulgaryzmy). 

Odpowiedz
Na cda.pl jest wersja w jakości DVD z doklejonym polskim dubbingiem. Tytuł to oczywiście to debilne tłumaczenie: "Maska Batmana" (najlepszy polski tytuł był dla mnie "Maska Upiora", puszczany kiedyś w TVP przy okazji jakiegoś święta)

Także na chomiku jest rip z Canal+. 

A dla chętnych próbka z youtube'a:    

Odpowiedz
No proszę, dopiero co obejrzałem ponownie "Mask of Phantasm", a po chwili Nostalgia Critic stwierdza, że to najlepsze oddanie postaci Batmana z komiksu:

Odpowiedz
Lubię i to bardzo Batman TAS jak i The New Adventures of Batman & Robin, Batman Beyond oraz filmy, choć nie jestem aż takim fanem Mask of Phantasm, o wiele bardziej lubię Return of the Joker który jest fajnym połączeniem obu serii od Timma i ma naprawdę wyśmienitą kreskę, a Joker wygląda tak dobrze jak nigdy.

Odpowiedz
Jakby kogoś interesowało - wytyczne twórców o założeniach serialu.

Jest tu kilka niewykorzystanych pomysłów - np. Renee Montoya to miała być wdowa, Killer Croc miał inny (i głupszy) origin story, w serialu miał pojawić się Gentleman Ghost.

Serial miał być brutalniejszy (np. Man-Bat miał zabijać ludzi):

http://static1.1.sqspcdn.com/static/f/342183/10300225/1295413576560/Batman_Writers__Guidelines.pdf?token=BIzCCibDlZ8LQCQvfWxysGj3jwI%3D

Odpowiedz
Wreszcie pierwszy kadr z nowego filmu Timma.

[Obrazek: 01.jpg]

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon