Stały bywalec
Liczba postów: 12,512
Liczba wątków: 29
Jak tak wspominacie, to i ja się podzielę.
Mój pierwszy aktorski bat-film był oczywiście pierwszy film Burtona, puszczany chyba wtedy na Polsacie (nie pamiętam ile miałem lat). I zaskoczeniem było dla mnie wtedy, że Joker ma całkowicie jasnozielone włosy (wówczas franczyzę Batsa kojarzyłem wyłącznie z TASu). I wtedy też inaczej zapamiętałem scenę spadania Jokera w dół i mój dziecięcy efekt Mandeli sprawił, że to Joker w muzeum pacykował rzeźbę na swe podobieństwo.
Returnswidziałem na TVP1, gdy puszczała go podczas okresu bożonarodzeniowego. Pamiętam, że nie cierpliwiłem się, gdy po Wieczorynce miałem fillera w postaci Wiadomości :/. Utkwiła mi w pamięci jakość obrazu Returns w stosunku do B89, gdyż ten drugi wyglądał "staro", gdy sequel to wyglądał na nowoczesny. Pamiętam jak jakiś czas później (dalej będąc dzieckiem) znowu widziałem w TV Returns i była końcówka jak Bruce przygarniał kota Seliny, to obecne w domu koleżanki mojej mamy zaczęły wtedy dyskusję i wspominki nt. kotów i biednego losu (jedna z tych znajomych była kociarą).
Forever... zapamiętałem fragmenty kampanii reklamowej, ale w kinie na filmie na pewno nie byłem. Zresztą Forevera (też w telewizji na TVP) widziałem po Batmanie i Robinie (Returns chyba też, ale nie dam głowy).
No i BiR. Jedyny z kwadrylogii Burton-Schumacher, na którym byłem w kinie. Seans był w śp. szczecińskim kinie Kosmos i oczywiście z dubbingiem (były wtedy seanse z napisami?). Mnie i siostrze podobał się strasznie i dla mnie czołówkę miał super (jak na dziecięce wrażenia bachora z lat 90.). I bardziej od tych bat-sutów zwróciły mą uwagę ujęcia na bat-dupy. A kampanię reklamową pamiętam do dziś. Zabawki, książeczki z naklejkami i zagadkami (w rysunkami w stylu Batmana TAS), które z siostrą wypełnialiśmy, lód na patyku w kształcie znaku nietoperka, happy-meal w KFC (była tam kostka ala rubika). I przez długi czas mieliśmy w domu kinowy plakat B&R. Ech... kurła, kiedyś to było.
21-09-2019, 14:32
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
Z tego co mi wiadomo, pierwszy Batman nigdy nie leciał na Polsacie. W latach 90-tych miało go TVP, w XXI wieku przejął TVN.
Ja Returns nagrałem na kasetę i obejrzałem niecały miesiąc po pierwszym Batmanie. Kolejny miesiąc później TVP emitowało Forevera, którego również nagrałem i obejrzałem (choć chyba widziałem go już wcześniej, bo wcześniej ktoś pożyczył go tacie na kasecie, dość dobrze pamiętałem początkowe szykowanie się Batmana i akcje w banku). A może kojarzyłem go, bo tak mocno był reklamowany w czasie gdy wychodził do kin? Nie pamiętam, dlatego to powyższe seanse uznaje za swoje pierwsze (bo całościowo były).
Wszystkie trzy miałem nagrane na kasetach dość krótko (zdążyłem powtórzyć może z raz), bo gdy byłem w szkole, starszy brat pokasował mi te filmy (pierwszego Batmana wziął, aby nagrać mamie Szansę na sukces, a później bo chciał na to nagrać jakąś durną buddy-cop komedię z Woopie Goldberg i dinozaurem! :D). Pamiętam jak byłem na to wściekły, gdy któregoś razu chciałem znowu powtórzyć te filmy (nie widziałem ich z rok i już zatarły się w mojej pamięci, a tu taki klops). Przez długi czas powtarzałem jedynie ostatnie 30 minut, zarówno B'89, jak i BR (bo tylko tyle się z nich ostało, z BF nic). Gdy już miałem kablówkę, nagrywałem je jeszcze dwukrotnie z TVNu (za pierwszym razem, przez okropną pogodę i zakłócenia, pierwszy Batman miał wyrwę od sceny, w której Bruce spotyka Knoxa i Vicky Vale u siebie na imprezie - w tym momencie pojawiało się starcie Godzilli z Mechagodzillą 2, które wcześniej było na kasecie, którą wybrałem do kasacji :P). Dopiero za trzecim podejściem nagrałem wszystkie cztery na oddzielne kasety, na których katowałem je aż do kupna filmów na DVD w latach 2006-2007.
22-09-2019, 09:51
Captain Skullet
Liczba postów: 20,314
Liczba wątków: 128
Cytat:Z tego co mi wiadomo, pierwszy Batman nigdy nie leciał na Polsacie.
Leciał. Czytał Utta, tł. Artur Nowak. Mam z tego audio ale w takiej se jakości i jakoś nigdy się nie zebrałem, żeby je złożyć pod blu, bo już mam jednego Uttę z VHS do tego filmu w lepszej jakości.
22-09-2019, 10:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2019, 10:45 przez Gieferg.)
Stały bywalec
Ano widzisz, tego nie wiedziałem. Dzięki za korektę.
Byłem wczoraj w Łódzkim EC1 na wystawie DC. POLECAM, naprawdę warto! Bilety są na godzinę, ale chyba nie zwracają na to uwagi, a nawet jeśli, to polecam kupić od razu dwa, bo ja wczoraj spędziłem tam jakieś 1h 40 minut i wciąż nie miałem okazji skupić się na wielu przedmiotach / stronach / szkicach, obejrzeć kilku materiałów. Absolutnie rewelacyjna wystawa dla każdego fana Batmana / DC.
01-10-2019, 10:35
Netrunner Junkie
Liczba postów: 2,998
Liczba wątków: 1
(01-10-2019, 10:35)Juby napisał(a): Byłem wczoraj w Łódzkim EC1 na wystawie DC. POLECAM, naprawdę warto!
Chodzi o ten "Świt Superbohaterów"? Gdzieś na Ryjbuku mi mignęła reklama, naprawdę jest aż tyle dobra, że warto zrobić sobie wycieczkę? Digguję tylko Batmana, reszta DC mogłaby dla mnie nie istnieć ;)
01-10-2019, 17:10
Stały bywalec
Jeśli widziałeś jakieś materiały, co znalazło się na tego typu wystawie w Abu Zabi, czy Londynie (bo tam chyba były wcześnie) to do Polski dotarło dokładnie to samo. Byłem zaskoczony, bo sądziłem, że nasi nie załatwią wszystkiego, a jest chyba wszystko, nawet Batpod, na którym leżała Anne w TDKR. ;)
Batman zajmuje jakieś 60% wystawy, więc IMO warto. ;)
02-10-2019, 08:30
Stały bywalec
30 minut temu moja druga połówka przeglądając sobie co tam leci w tv, zostawiła na TVN, na którym właśnie leciał Batman Forever. Od początku XXI wieku TVN puszczał wersję z Januszem Szydłowskim i najlepszym tłumaczeniem jakie znam. Tym razem jednak czyta Piotr Borowiec, a tekst... Wow. Dwie-Twarze to "Dwulicowiec", a gdy Dick wymienia swoje potencjalne pseudonimy, "Nightwing" przetłumaczono jako "Skrzydłonocy", czy coś w tym stylu.
09-02-2020, 17:15
.
Liczba postów: 27,693
Liczba wątków: 62
Two-face przetłumaczony jako Dwulicowiec wg mnie całkiem spoko, no ale ja nie lubię tłumaczenia dokładnie, słowo w słowo na polski, więc mam sporą tolerancję do czegoś bardziej kreatywnego, a zastąpienia słowa twarz licem, aby dało się użyć istniejącego słowa uważam za całkiem pomysłowe.
09-02-2020, 19:09
Stały bywalec
Czasami tłumaczenie dosłowne jest tym słusznym. Poza tym, "Dwie-Twarze" to już ikoniczna nazwa, używana w Polsce co najmniej od pierwszej połowy lat 90-tych. Gdy Bruce powiedział do Dicka "(...) zabijesz Dwulicowego, i co wtedy? Będziesz sam, jak ja." - oczy mi prawie z orbit wyskoczyły. xD
10-02-2020, 14:34
Captain Skullet
To coś jakby Człowieka-Pająka zastąpić Ludzkim Pająkiem.
10-02-2020, 15:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2020, 15:14 przez Gieferg.)
Captain Skullet
Stały bywalec
Liczba postów: 18,514
Liczba wątków: 148
https://movieweb.com/the-batman-colin-farrell-penguin-good-guy/
Sam zarys jest jak najbardziej ok - czuć w tym kino detektywistyczne. Nie wierzę jednak w Pingwina jako dobrą postać - na końcu pewnie okaże się, że to on był całym mastermindem, ewentualnie będzie scena po napisach zapowiadająca sequel.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
24-04-2020, 14:21
Captain Skullet
Co się stało z tematem o nowym batmanie?
24-04-2020, 15:10
Stały bywalec
Liczba postów: 18,514
Liczba wątków: 148
No właśnie próbowałem znaleźć i nie ma go :) Dlatego wrzuciłem tutaj.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
24-04-2020, 15:19
.
Liczba postów: 27,693
Liczba wątków: 62
Zniknął. W logach moderatorów nie widać, żeby ktoś go usunął, więc musiało się coś zepsuć.
24-04-2020, 15:21
Stały bywalec
Liczba postów: 4,439
Liczba wątków: 8
Całkiem przyjemna fotoszopka, wygląda o niebo lepiej.
18-06-2020, 22:49
Netrunner Junkie
Liczba postów: 2,998
Liczba wątków: 1
Można? Można!
19-06-2020, 21:30
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,331
Właśnie, gdzieś po 15 latach, oglądam "Forever".
Ależ to jest śmieć
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
11-07-2020, 17:46
Oskarmeister
Liczba postów: 6,841
Liczba wątków: 18
Z zajebistym Kilmerem.
11-07-2020, 17:50
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,331
Gdzie on zajebisty? Jako Bruce Wayne jest straszny.
Ogólnie aktorstwo, w tym filmie, ale oczywiście taka konwencja, tak im kazali, jest koszmarne.
Jones to podwojony Joker. Wziął Nicholsona i błaznuje i śmieje się 2 razy częściej. Cała recepta.
A RIddler... To Carey. Dosłownie. Pajacujacy, przeszarżowany jak zwykle. Tragedia!
Jest jeszcze Kidman, która już od pierwszej sceny chce wydymać Batmana.
Na tym tle najlepiej wypada chyba O'Donnel.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
12-07-2020, 12:31
|