30-11-2013, 02:10
|
Battlestar Galactica
|
|
Ja bym powiedział, że czwarty sezon odstaje jakościowo od reszty, głównie ze względu na mocno już męczące blubry z Baltarem. Mimo wszystko to i tak obok Breaking Bad i The Wire jedyny serial, który ma u mnie 10/10 za całokształt.
No Baltar jako kosmiczny Rydzyk to była sroga żenada, wyraźnie widać było brak pomysłu na jego rozwój . Jest w tym sezonie bo jest, ale do roboty nie ma nic.
Ale w czwartym sezonie masz drugi najlepszy twoparter w serialu, rewelacyjne odcinki bodaj 11 i 7... Sit down, Cylon itp - KVLT.
Why are you firing wallnuts at me?
30-11-2013, 02:27
Porzuciłem ten serial po pierwszych odcinkach drugiego sezonu. Jest to jedyny taki przypadek, gdzie dosłownie żadnej postaci nie polubiłem i każda mnie irytowała. Przez to po prostu nie mogłem dotrwać do kolejnego odcinka a szkoda, bo fabuła ma ogromny potencjał i jestem pewny, że opuściło mnie sporo zajebistych akcji.
30-11-2013, 14:34
Ja z kolei od początku uwielbiałem wszystkie postacie. W późniejszych sezonach niektóre zaczynały irytować mniej (starszy Adama, Starbuck) lub bardziej (młodszy Adama, Baltar, Gaeta), ale zawsze dla przeciwwagi inne postacie zyskiwały moją sympatię (Szóstka (!), Boomer, Dualla).
30-11-2013, 14:56
Tak swoją drogą, to wyszła bardzo fajna gra planszowa na podstawie BSG, polecam w nią zagrać. :)
Hail to the king, baby!
30-11-2013, 15:02
Niedawno obejrzałem spin-off Caprica i... jak tu nie nienawidzić SyFy. Serial miał masę świetnych motywów (terroryzm, wojny religijne, bariery kulturowe, sztuczna inteligencja, zachowanie ludzi w holonecie [upgrade internetu], zbawienie, strata bliskiej osoby) i zostaje zajechany słabym aktorstwem, kiepskimi efektami specjalnymi, nieciekawym rozpisaniem akcji, by wreszcie zostać anulowanym po jednym sezonie. A szkoda, bo tematykę miał miodną, trochę odległą od BSG, ale dzięki temu się nie powtarzał, a przy tym spójne z wizją z serii-matki. Do tego ponownie zatrudniono McCreary'ego, więc OST to kolejne cacuszko:
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 01-12-2013, 23:00
Drugi sezon skończony i jedyna rzecz, do której się przyczepię, to zbyt szybkie i nagłe przeskoki czasowe pod koniec. Poza tym jest bardzo dobrze ze wskazaniem na rewelacyjnie, jutro zaczynam trzeci sezon. Nie wiem, czemu dopiero teraz zacząłem to oglądać, prawdę mówiąc. Dużo straciłem :)
06-12-2013, 21:22
Trzeci sezon za mną, jutro zaczynam czwarty, ale nie ma takiej siły, żeby to, co mnie czeka było lepsze od tego co już widziałem - tylko Kara i Lee zaczęli mnie irytować w paru momentach.
13-12-2013, 22:13
Oj niestety w czwartym sezonie Starbuck jest nie do zniesienia. Ale Apollo nie lubiłem od samego początku, więc fuck him from very start.
14-12-2013, 01:45
Genialny serial, najlepsza space opera. Świetne dialogi, zajebiste postacie, piękna muzyka, wielkie emocje, inteligentny scenariusz, nieprzewidywalna fabuła, soczysty wątek buntu maszyn, bardzo dobre sceny akcji, manipulacja uczuciami widza. Czego nie było w Battlestar? Chyba tylko wirującego karła, tam wszysto jest: polityka, miłość, socjologia, filozofia, religia, etyka, lasery, no wszystko. Wielki śmietnik, ale za to jaki. Niejeden odcinek tego serialu jest lepszy niż większość pełnometrażowych filmów science fiction. No cudo z przeszłości.
14-12-2013, 18:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2013, 18:48 przez Dżabba.)
Pytanie - oglądać od razu sezon czwarty, czy sięgnąć najpierw po Razor, bo mam na wyciągnięcie ręki coś co się nazywa "battlestar.galactica.razor.unrated.extended.2007.[bez takich info o ripach, proszę].xvid-wat.avi" i czuję się zagubiony.
14-12-2013, 19:00
Razor. Nie jest specjalnie ważny do fabuły, ale to miłe uzupełnienie serii. Były chyba też jakieś webisody między 2 a 3 serią. Za to The Plan możesz sobie darować.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 14-12-2013, 19:03
Krótko - skończone, podobało mi się, zakończenie dziwne, chcę jeszcze, czekam na The Plan.
22-12-2013, 11:59
Razor (rewelacja), The Plan (średnie) oraz Blood and Chrome (bardzo średnie) obejrzane. Last Frakkin Special zaliczony, teraz tylko Resistance oraz Face of the Enemy.
04-01-2014, 01:23 (14-12-2013, 18:47)Dżabba napisał(a): Genialny serial, najlepsza space opera. Świetne dialogi, zajebiste postacie, piękna muzyka, wielkie emocje, inteligentny scenariusz, nieprzewidywalna fabuła, soczysty wątek buntu maszyn, bardzo dobre sceny akcji, manipulacja uczuciami widza. Czego nie było w Battlestar? Chyba tylko wirującego karła, tam wszysto jest: polityka, miłość, socjologia, filozofia, religia, etyka, lasery, no wszystko. Wielki śmietnik, ale za to jaki. Niejeden odcinek tego serialu jest lepszy niż większość pełnometrażowych filmów science fiction. No cudo z przeszłości. Chciałem coś napisać, ale co tu dodać? :)
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.
07-05-2014, 13:31
Czy tylko mi ten babochłop Kara 'Starbuck' Thrace obrzydziła cały serial? Sceny z udziałem jej i prezydent "jestem nauczycielką i zawsze mam rację" Roslin musiałem w pewnym momencie po prostu przewijać bo nie szło usiedzieć.
Tylko nie wiem czy to był świadomy zabieg scenarzystwów, czy te postacie były budowane z zamiarem wzbudzenia sympatii widza amerykańskiego, a tylko ja taki dziwny jestem i niekompatybilny. Swoją drogą ten serial to fenomen, bo większość postaci jest tu nieprawdopodobnie irytująca, jakby scenarzyści mieli jakąś manierę do psucia bohaterów, tak aby tylko wkurzały widza, a jednak ogląda się dalej ze względu na kosmos i motyw podróży. W ogóle całe to Adamostwo z Karą i przemądrzałą Roslin na czele było antypatyczne do bólu, ale w serialu kreowano ich na siłę jako pozytywnych bohaterów. Z floty zrobili sobie prywatny folwark i naginali każdą zasadę pod siebie, jednocześnie pozując na stróżów prawa i innych pierdół.
Pietruszken, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jan 2015.
12-01-2015, 22:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2015, 22:31 przez Pietruszken.) |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

Spoiler