Ankieta: Jak oceniasz Civil War?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Captain America: Civil War (2016)
(28-07-2017, 19:37)Mierzwiak napisał(a): Czyli nie tylko ja uważam że lotnisko powinno się mienić kolorami tęczy. No wiecie, tak jak prawdziwe lotniska
Ponawiam, tym razem w 100% serio.

Odpowiedz
Wybór lotniska jako miejsca akcji też oczywiście ma wpływ na paletę kolorystyczną - i może nie jest najlepszym wyborem na świecie, jeśli chcesz, żeby twój film wyglądał interesująco. Lotnisko zresztą też da się pokazać inaczej. Jak to jest, że Die Hard 2, choć rozgrywa się na lotnisku pokrytym śniegiem, jest bardziej "żywy" niż Civil War?

[Obrazek: harder12.jpg]

Oczywiście w przypadku CW nie mówię tylko o scenie na lotnisku - mógłbym zapodać dosłownie wszystkie inne sceny, bo cały film jest szary, zarówno ze względu na wykorzystanie tego koloru w dekoracjach, jak i z uwagi na desaturację i obniżony kontrast. Wyobraź więc sobie, że jako pierwszy zapodałem kadr z Buckym. Albo z Lagos, które w CW też jest szare...

[Obrazek: 26115481945_b13d3b0f29_b.jpg]

...i pełne szarych ludzi na tle szarego nieba.

[Obrazek: Cap8.jpg]

Albo pomyśl, że wrzuciłem kadr z jednej z wielu scen w szarych wnętrzach pełnych szarych ścian.

[Obrazek: maxresdefault.jpg]

Dla odmiany finał dzieje się w szarym bunkrze w szarych górach, w szarym oświetleniu szarego popołudnia.

[Obrazek: CW15.jpg]

Można oczywiście pytać: ale jak ma być, JAK, powiadam, skoro lotnisko z natury szare być musi, Lagos najwyraźniej też miastem szarości, bunkry szare jak świat światem, domy także szare, wszystko szare? Ludzie: jak, jakim cudem, w jaki sposób magiczny artysta mógłby wydobyć z takiej szarości kolory, skoro każde miejsce, w które wita akcja, to szarość szarością przykryta?

No nie wiem - może mógłby pokazać inne miejsca?

Widzisz, Mierzwiak, problem leży w tym, że próbujesz walczyć z faktami, a nie z opinią.

Fakt: film jest monochromatyczny.
Fakt: kolory zostały poddane desaturacji.
Fakt: kontrast jest obniżony.
Fakt: wiele scen rozgrywa się w miejscach z natury szarych.

Opinia: nie podoba mi się to.

Uznaję ten film za brzydki.

Swoją drogą, Crov, owszem, idą w Bourne'a, ale czy to z automatu ma mi się podobać? Akurat wizualnie Bourne jest bez polotu - z takich samych powodów, co wyżej.

I tym sposobem spędziłem dziesięć minut sobotniej nocy na dyskutowaniu o tym, że CA:CW jest szare. Jak to mówią: I played myself. Dobranoc.

Gieferg: blu rip FHD.

Odpowiedz
A czy to, że filmy MCU z reguły są raczej technicznie słabe i wyprane z kolorów/mają zjebany kontrast, nie jest juz od dawna ustaloną oczywistością na tym forum? Czy Mierzwiak sam swego czasu w wielu wątkach nie narzekał na to samo?
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
(29-07-2017, 23:42)military napisał(a): Wybór lotniska jako miejsca akcji też oczywiście ma wpływ na paletę kolorystyczną - i może nie jest najlepszym wyborem na świecie, jeśli chcesz, żeby twój film wyglądał interesująco. Lotnisko zresztą też da się pokazać inaczej. Jak to jest, że Die Hard 2, choć rozgrywa się na lotnisku pokrytym śniegiem, jest bardziej "żywy" niż Civil War?
Cytat:Swoją drogą, Crov, owszem, idą w Bourne'a, ale czy to z automatu ma mi się podobać? Akurat wizualnie Bourne jest bez polotu - z takich samych powodów, co wyżej.
A gdzie napisałem, ze ma Ci się z automatu podobać? ;) Ja tylko tłumacze, że zestawienie tego z X-Men jest średnio adekwatne, i tyle. Wybór prostego/ascetycznego/minimalistycznego lotniska i taka paleta kolorów to po prostu surowy styl, jaki obrali twórcy w konkretnym celu. Nie podoba Ci się? Spoko.

Odpowiedz
(29-07-2017, 23:42)military napisał(a): Opinia: nie podoba mi się to.

Uznaję ten film za brzydki.
W jaki sposób twoja opinia różni się od mojej?
(28-07-2017, 19:42)Mierzwiak napisał(a): Ja do wyglądu CW nic nie mam, a obejrzane filmy oceniam po tym jak wyglądają w kinie / na moim telewizorze. Tam CW wygląda(ło) tak, że do niczego nie mam zastrzeżeń.
W którym miejscu dyskutuję z "faktami"? Od kiedy wygląd filmu oglądanego z ripa (LOL) jest faktem, chociaż ten sam film na stu telewizorach / monitorach będzie wyglądać na 100 różniących się w mniejszym bądź większym stopniu sposobów?

Po raz ostatni przytaczam przykład na to, dlaczego z rezerwą należy podchodzić do oceniania wyglądu filmów oglądanych z takich źródeł. Screeny z Blu-ray Iron Mana 3 i z bluripa:
[Obrazek: n0wHxOR.jpg]
[Obrazek: 7Eko2AR.jpg]

Odpowiedz
I czym niby się te screeny różnią, oprócz tego, że jasność na 1 jest większa? Toż to dokładnie ta sama kolorystyka, tylko ktoś se przesunął "+" na pliocie w opcji "jasność"
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Aha, czyli uważasz że na podstawie drugiego screena można z pełną powagą, nie robiąc z siebie debila, oceniać jaki ten film ma kontrast, tak? O tym że jasność i kontrast wpływają na postrzeganie kolorów nie wspominając.

Odpowiedz
Dlaczego Pepper jest bez butów? Na takiej podłodze musi jej nieźle pizgać w stopy. Chyba, że Tony Stark ma podgrzewane podłogi. Wtedy ok.

We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(30-07-2017, 12:01)Mierzwiak napisał(a): Aha, czyli uważasz że na podstawie drugiego screena można z pełną powagą, nie robiąc z siebie debila, oceniać jaki ten film ma kontrast, tak?

Jaki kontrast? Nie widzisz o czym pisałem? Co temat zszedł już na kontrast po 5 stronach gadania o kolorystyce?

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Rozmawiamy o WYGLĄDZIE filmów, a wiesz co jest jego składową?

(29-07-2017, 09:25)military napisał(a): kontrast
(29-07-2017, 10:18)Juby napisał(a): kontrastu (...) kontrast
(29-07-2017, 23:42)military napisał(a): kontrast (...) kontrast
(30-07-2017, 00:00)Cator napisał(a): kontrast

Ciśnie mi się na palce pewien komentarz.

Odpowiedz
Wyrzuć to z siebie, co se będziesz żałował :)

Odpowiedz
Przecież ja tu nie zapodaję screenów z ripa tylko z różnych zakamarków sieci. I wszystkie obrazki wyglądają bardzo podobnie. Masz, Mierzwiak, feerię barw prosto z BR:

[Obrazek: capamericancivilwar13913.jpg]
[Obrazek: civilwar5_original.jpg]
[Obrazek: captain-america-civil-war-2d-blu-ray-image-05.jpg]

Sorry że wszystko na szarym tle, ale tak się składa, że praktycznie każdy screen, na jaki trafiam, bazuje na szarości.

Swoją drogą, miło mi (w pewnym sensie), że tracisz tyle czasu na rozmowę ze mną. Nie rozumiem, dlaczego to robisz, skoro często - nie zawsze wprost - podkreślasz, że nie jestem dla ciebie równym partnerem intelektualnym, ale dzięki. Przyjemnie wiedzieć, że poświęcasz czas, żeby ciągnąć tę płonną dyskusję, zamiast robić dosłownie cokolwiek innego. To co teraz? Może porozmawiamy o tym, jak bardzo nijaka jest muzyka?

Odpowiedz
Dokładnie takiej pierdoły się spodziewałem.

Okolice 10 filmu z serii i nagle odkrywają, że ktoś tam ginie w tych wszystkich rozpierduchach i robią moralniaka. Rzeczy, które wytyka się jako wady u DC, w tym bzdurne rozwiązania fabularne i przesadyzm tu są traktowane łagodnie... bo Marvel.
To jest dokładnie ten sam rodzaj porażki jak przy "Avengers 2": "ups, twór mi się nie udał i zrobił się burdel. Ale w sumie to nic się nie stało". Tutaj: "ups, ponapierdal..my się, pozabijajmy ale tak trochę na niby. Na końcu przybijemy se 5, zapomnimy, Nic się nie stało". Szczególnie to pseudowalka jest żałosna. To chcieli się zwalczyć ale nie chcieli? A skoro nie chcieli to wiedzieli, że rzucanie innymi, strzelanie, wysadzanie, niszczenie lotniska i tak nic nikomu nie zrobi"? A wróć... żeby nie było tak (nie) kolorowo (bo film jest WYBLAKŁY, także emocjonalnie) zaserwujmy: AWARIE latania. Co tam, że w milionie przypadków wcześniej takie awarie nie miały miejsca - tutaj jest to potrzebne scenariuszowo więc dajmy awarie. Awarie - dwie. W przeciągu kilku minut. Smacznie...

Kolejny, znany już problem, przepakowanie... tym razem nie akcją bo jej na szczęście mniej, ale bohaterami. Ciągle nie wiem, co tam robi koleś ze skrzydłami i co w nim jest tak wyjątkowego? 50 innych osób nie mogłoby dostać takich samych skrzydeł i robić za armię? Ba, nie mogliby mu dać zbroi IM i nie dość, że by latał to jeszcze miałby więcej bajerów i pancerz? Litości...

I... nowa gwiazda... Koleś, który jest takim herosem co walczy karate-capoeirą i ma... PAZURY!
Ma! Widziałem! Pokazywali, żeby nikomu nie umknęło. Koleś ma wychodzące pazury, kiedy są mu potrzebne! Np. jakby chciał się pobawić na drapaku to... ma!

Dejcie spokój z tym szajsem dla dzieci, do lat 12...

4/10

Odpowiedz
Nie zgadzam się ze wszystkim co powiedziałeś ale w sumie to prawda, ten film jest bardzo dziecinny i przereklamowany i generalnie pomija się wszelkie błędy, dosłownie wszelkie, zaś fabuła filmu działa na zasadzie przypadków i uproszczeń i tak naprawdę jedynym pozytywnym elementem są charyzmatyczni aktorzy, nic więcej.

Odpowiedz
Oczywiście pominąłem mnóstwo rzeczy jak np. gorsza maska Ant-mana ;)

Odpowiedz
(30-07-2017, 18:30)military napisał(a): Przecież ja tu nie zapodaję screenów z ripa tylko z różnych zakamarków sieci.
OK, a odniesiesz się do kluczowej części mojej wypowiedzi? Wklejam te słowa TRZECI RAZ:
(28-07-2017, 19:42)Mierzwiak napisał(a): Ja do wyglądu CW nic nie mam, a obejrzane filmy oceniam po tym jak wyglądają w kinie / na moim telewizorze. Tam CW wygląda(ło) tak, że do niczego nie mam zastrzeżeń.
Odpowiesz na pytanie w którym miejscu dyskutuję z "faktami"?
W którym miejscu napisałem że lotnisko w filmie nie jest szare?
Gdzie twierdzę że to film równie kolorowy co animacje Pixara?

A może po prostu - wklejam czwarty raz, dla pewności - moje stanowisko jest takie że...
...i choćbyś wkleił tu screen z każdej klatki filmu moje zdanie będzie dokładnie takie samo, bo taka jest moja, odmienna od twojej że CW wygląda źle, opinia?To aż tak by bolało?

Na resztę spuszczam zasłonę milczenia, mam tylko jedną radę: przy następnym załamaniu nerwowym wywołanym tym toksycznym forum poproś nie o miesięcznego, ale dożywotniego bana. Patrząc na twój stan psychiczny ty zyskasz na tym najbardziej. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Ale to znaczy że zgadzasz się z tym że film jest szary i trochę wyprany z kolorów, tylko że Tobie to po prostu pasuje? Bo tak czytam tą dyskusję i nie wiem czy może chodzi ci o to że w kinie/na twoim tv wszystko jest pięknie i kolorowo, a wklejane screeny nie oddają prawdziwego wyglądu scen?

Odpowiedz
Widzę że nie jest tak kolorowy jak np. Transformers, ale mi to nie przeszkadza, bo nie jest też szary jak tu kilkukrotnie go określono. Zieleń roślinności w scenach na Lagos w pełnym słońcu jest na przykład bardzo żywa, jak tylko dostanę nowy telefon z lepszym aparatem chętnie cyknę kilka fotek jak to wygląda.

Co do zbroi Iron Mana, ona w tym filmie ma po prostu taki kolor. Inny niż poprzednio, wystarczy porównać z czerwienią stroju Spider-Mana czy tarczy Kapitana w tej samej scenie na lotnisku.
Jest taki moment gdy dwie grupy biegną na siebie i zaczynają walczyć w parach. Kapitan walczy z Iron Manem i w kadrze, obok siebie, są zbroja i tarcza. Czerwień na tarczy jest Rogersa jest ciemniejsza, bardziej intensywna. Zbroja Iron Mana ma taki, hmm, jakby rozwodniony odcień.

Odpowiedz
A komuś przyszło do głowy, ze filmy marvela mają po prostu NATURALNE kolory, a nie podkręcone cukierkowo albo z nałożonymi 20toma filtrami?
Jak akcja się dzieje na lotnisku, które jest szare, to tłem dla scen jest kolor szary? Szok i niedowierzanie.

A największy lol to niebieski śnieg w szklanej pułapce. No kolorowo w chuj bym powiedział, tylko czego to dowodzi? Że śnieg jest niebieski, bo nie wiem w sumie.
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
(31-07-2017, 11:11)Negatywny napisał(a): A komuś przyszło do głowy, ze filmy marvela mają po prostu NATURALNE kolory
Dobre i słuszne spostrzeżenie, to zresztą trend który da się zauważyć w wielu filmach, gdzie odchodzi się od mocniejszych stylizacji i ogranego teal&orange na rzecz właśnie naturalnej kolorystyki. Wystarczy porównać agresywne cyjany Star Trek Ino Darkness z przyjemną, naturalną paletą Beyond.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon