Coco (2017)
(19-02-2018, 23:38)Grievous napisał(a): No wreszcie! "Toy Story 3" było tak rewelacyjnym filmem, że zdewastowało to Pixara do tego stopnia, aby przez kolejne siedem lat lecieć na oparach i wydawać średniaka za średniakiem. "Coco" ten trend wreszcie przerywa. Nie jest to może poziom najlepszych filmów studia, ale wizualnie i muzycznie potrafi to zauroczyć, a co najważniejsze - złapać porządnie za serducho, czego brakowało mi w ostatnich dokonaniach Pixara.

Ale żeby za bardzo nie słodzić, to jest tu kilka zgrzytów. Punkt wyjściowy i poniekąd sam fundament tego filmu... jest kretyński - w domu Miguela jest zakazana muzyka.

Poważnie?

Usprawiedliwione jest to tym, że prapradziadek Miguela zostawił swoją rodzinę w pogoni za sławą muzyka. Więc wiecie, od jakichś 100 lat, w rodzinie nawet zanucić sobie nie można.
[Obrazek: facepalm.gif]

No i to też nie jest tak, że Miguel to jakiś marzyciel, który non stop ze swoją gitarą buja w obłokach, a jego rodzina uważa to za nonsens i stratę czasu. Nieeee... chłopak ciężko zapierdala na bazarze czyszcząc buty, a w czasie wolnym, cichutko, po kryjomu sobie pobrzdękoli na gitarce. Jednak kiedy wychodzi to na jaw, jego babcia dostaje ataku furii...
[Obrazek: giphy.gif]

Sorry, ale to jest tak głupie, że ledwo przebrnąłem przez te pierwsze dwadzieścia minut. Na szczęście kiedy główny bohater przenosi się do krainy zmarłych film rusza z kopyta i zachwyca... przez większość czasu gdyż pojawia się kolejny zgrzyt...
Ale powiedzmy że zalety przysłaniają wady. Przy końcówce coś tam w oku się zakręciło, a zdarza mi się to wybitnie rzadko, więc trzeba to jednak docenić.
Niedawno obejrzałem i podpisuję pod tym wszystkimi kończynami. I tego co nie pasuje. Zwłaszcza babcia Miguela w tym antymuzycznym fanatyzmie była antypatyczna.

A film faktyczne cudeńko. I choć wolałbym, żeby to Mój Vincent dostał złotego gołodupca, to Coco był godnym konkurentem i zasłużył na nagrodę.

8/10

PS. Teresa Lipowska w pierwszej chwili nierozpoznawalna jako tytułowa Coco - fakt, nadal to seniorka, ale inna to rola niż wiedźmy i surowe nauczycielki.

Odpowiedz
Będzie COCO 2

https://variety.com/2025/film/news/coco-2-pixar-release-date-2029-1236343942/
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Czyli Pixar jest tak pomysłowy, że w ciągu najbliższych kilku lat możemy się spodziewać Ratatuj 2 i WALL-E 2.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon