(19-02-2018, 23:38)Grievous napisał(a): No wreszcie! "Toy Story 3" było tak rewelacyjnym filmem, że zdewastowało to Pixara do tego stopnia, aby przez kolejne siedem lat lecieć na oparach i wydawać średniaka za średniakiem. "Coco" ten trend wreszcie przerywa. Nie jest to może poziom najlepszych filmów studia, ale wizualnie i muzycznie potrafi to zauroczyć, a co najważniejsze - złapać porządnie za serducho, czego brakowało mi w ostatnich dokonaniach Pixara.Niedawno obejrzałem i podpisuję pod tym wszystkimi kończynami. I tego co nie pasuje. Zwłaszcza babcia Miguela w tym antymuzycznym fanatyzmie była antypatyczna.
Ale żeby za bardzo nie słodzić, to jest tu kilka zgrzytów. Punkt wyjściowy i poniekąd sam fundament tego filmu... jest kretyński - w domu Miguela jest zakazana muzyka.
Poważnie?
Usprawiedliwione jest to tym, że prapradziadek Miguela zostawił swoją rodzinę w pogoni za sławą muzyka. Więc wiecie, od jakichś 100 lat, w rodzinie nawet zanucić sobie nie można.
No i to też nie jest tak, że Miguel to jakiś marzyciel, który non stop ze swoją gitarą buja w obłokach, a jego rodzina uważa to za nonsens i stratę czasu. Nieeee... chłopak ciężko zapierdala na bazarze czyszcząc buty, a w czasie wolnym, cichutko, po kryjomu sobie pobrzdękoli na gitarce. Jednak kiedy wychodzi to na jaw, jego babcia dostaje ataku furii...
Sorry, ale to jest tak głupie, że ledwo przebrnąłem przez te pierwsze dwadzieścia minut. Na szczęście kiedy główny bohater przenosi się do krainy zmarłych film rusza z kopyta i zachwyca... przez większość czasu gdyż pojawia się kolejny zgrzyt... Ale powiedzmy że zalety przysłaniają wady. Przy końcówce coś tam w oku się zakręciło, a zdarza mi się to wybitnie rzadko, więc trzeba to jednak docenić.
A film faktyczne cudeńko. I choć wolałbym, żeby to Mój Vincent dostał złotego gołodupca, to Coco był godnym konkurentem i zasłużył na nagrodę.
8/10
PS. Teresa Lipowska w pierwszej chwili nierozpoznawalna jako tytułowa Coco - fakt, nadal to seniorka, ale inna to rola niż wiedźmy i surowe nauczycielki.
01-07-2022, 22:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2022, 07:07 przez OGPUEE.)
![[Obrazek: facepalm.gif]](http://www.reactiongifs.com/r/facepalm.gif)
![[Obrazek: giphy.gif]](https://media.giphy.com/media/XsUtdIeJ0MWMo/giphy.gif)
Spoiler