David Cronenberg
Potomstwo aka Pomiot (1979) czyli "The Brood"

Gdybym obejrzał to, ze 30 lat temu to pewnie zrobiłoby wrazenie ale dziś? Dziś to taka trochę ramotka, z fajnym pomysłem.

5/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
The Brood (1979) - 4 dnia straszdziernika coś o zwierzach, także tych metaforycznych. I tym samym pierwszy anglojęzyczny tytuł w październiku.

O kuźwa. To ten film, gdzie można opisać go jako "niepokojący". Dużo klimatu daje też świetna muzyka Shore'a. Film zaczyna się najdziwniejszym performance'em, a potem okazuje się, że to eksperyment psychoterapeutyczny. Potem napięcie narasta, szczególnie gdy zjawiają się body-horrorowe elementy. Scena, gdy widzimy jak powstają karzełki, jest naprawdę niepokojąca (a o obrzydliwości to nawet nie muszę mówić). A i tak najbardziej odrażającym elementem jest Oliver Reed wcielający się w niezłego nieetycznego kutafona i oczywistego szarlatana, który robi cos nobliwego tylko wtedy, gdy pali mu się dupa. I dlatego też nie dziwię się Frankowi, że jest uprzedzony do policyjnego psychologa, który wykazuje większy profesjonalizm. 

I jeden z tych filmów, gdzie dziecko nie irytuje i kibicowałem mu, by nie stała się krzywda. Postać ojca mi się spodobała i widać, że zrobi wszystko, by ratować swoje dziecko z kabały. No i także jest rozsądny. Mimo, że Cronenberg inspirował się własnym rozwodem, to też daje dużo żonie sympatii i wyjaśnia dlaczego ma problemy natury psychicznej. I nie jest antykobiecy jako Tato Ślesickiego (przy okazji aktorka tak jak tam też znakomicie odegrała szaleństwo). I w przeciwieństwie do tamtego filmu, tu zięć trzyma sztamę z teściową.

Cóż, w przeciwieństwie do shamara film zrobił na mnie wrażenie i to też czuję, iż będę w ścisłej czołówce straszdziernika. Zwłaszcza, że planują remake, który na pewno będzie do dupy i da modny (i łopatologiczny) komentarz społeczny, który normalnym ludziom przyniesie cringe.

9/10

Odpowiedz
OG, masz gdzieś podsumowania spooktoberów z poprzednich lat, z ocenami? :) w sumie może też zrobię sobie taką akcję :)
Captain Obvious

Odpowiedz
(04-10-2025, 16:03)Reno napisał(a): OG, masz gdzieś podsumowania spooktoberów z poprzednich lat, z ocenami? :) w sumie może też zrobię sobie taką akcję :)

Od roku 2022 można je znaleźć w krótkiej piłce (i odpowiednich tematach) w okresach października. Do pierwszej edycji nie robiłem topki, ale jak teraz przejrzałem oceny (i jak jest z perspektywy lat) to na podium dałbym:
1. Kwaidan, czyli opowieści niesamowite
2. Onibaba
3. Kręgosłup diabła
4. Mumia (1959)
5. Nie torturuj kaczuszki

Ale już do następnych zrobiłem. Topka z 2023 roku oraz z 2024 roku.

By nie robić offtopa - pamiętam, iż zrobiłem "o nie", gdy karzełki wlazły do przedszkola i szczerze się przejąłem przedszkolanką, która obok głównego bohatera i policji jest najnormalniejszą osobą.

Odpowiedz
Szacun za Mumię z Lee w top 5. U mnie najpierw Wilkołak z Chaneyem Jr, dalej Coś Carpentera a potem Mumia. pozostałe to ciężko mi ułożyć, bo to podobny wysoki poziom

W ogóle nie lepiej aby Spooktobery miały własny temat?

Odpowiedz
Nie :).
[Obrazek: 8cc019fb880eb996d1b48007e5eef77fc85a57f7_hq.gif]

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon