David Lynch
Mastah-Antykomercjusz Veldrin obejrzał po krótkiej przerwie po raz drugi... i staranowało mi układ nerwowy jeszcze mocniej niż po pierwszym seansie, a wątpliwości odnośnie pomysłu z ''epizodem polskim'' (fenomenalna Laura Dern, zajebista Laura Dern, BANG! - dukająca Gruszka) zupełnie wyparowały - z doskonałej jakościowo bułki tartej zawsze daje radę poskładać rogalik. Lynch w trzy godziny wyczerpuje temat koła odrodzeń, karmicznych splamień i ogólniej - sensu życia, celowo ''utrudniając'' sobie jeszcze przedwsięwzięcie od strony wizualnej, która wygląda gorzej niż zabawy z weselną kamerą wuja Zdzicha po kilkunastu głębszych. No cóż, David - ręce złożą mi się do oklasków, kiedy uporam się z gulą w gardle, jaką mi zafundowałeś tym dziełem.
INLAND EMPIRE - 10/10. Dziwne, co sprawia miłość, naprawdę.

Odpowiedz
Pozwoliłem sobie połączyć dwa niezbyt, delikatnie mówiąc, popularne wątki o Inland Empire i Blue Velvet w jeden i nazwać go po prostu "David Lynch".

Ostatnio obejrzałem dwa dzieła Davida których do tej pory nie miałem okazji zobaczyć:

Blue Velvet - spore rozczarowanie biorąc pod uwagę reputację tego filmu, a przynajmniej wydaje mi się że takową ma.
Co kuleje to przede wszystkim aktorstwo McLachlana i Dern i fabuła, a pod tym względem BV jest w miarę tradycyjną historią dlatego jej mierność przeszkadza tym bardziej, że te wszystkie typowo lynchowskie jazdy ograniczone są tu do minimum. Zły to film jednak nie jest, najlepszy właśnie w tych dziwnych mome tach. 5/10

Eraserhead - co za KOSZMAR!!! Nie, nie w tym sensie. Jeśli są filmy które będą się śnić po nocach to ten jest jednym z nich. Nie widziałem nic równie niepokojącego, a już na pewno żaden... kaloryfer nie wydawał mi się równie przerażający. Lynch jedzie tu bez trzymanki ale daje się to wszystko fajnie ułożyć i zinterpretować, choć pewnie ten najbardziej oczywisty klucz (strach przed zostaniem ojcem itd.) niekoniecznie jest tym, o którym Lynch myślał robiąc ten film.
Sąsiadka z naprzeciwka to ewidentna prekursorka postaci granej przez Rossellini w Blue Velvet! Mocne 7/10, z potencjałem na więcej.

Odpowiedz
Lost Highway to dopiero fajny "koszmar" :)

Odpowiedz
Wild At Heart - jeśli jakieś słowo najtrafniej podsumowuje ten film to właśnie tytułowe "Wild". Co ciekawe jest to dość klasyczna historia - dziewczyna ucieka z chłopakiem, no ale to Lynch, więc jeden dialog potrafi zmienić atmosferę o 180 stopni i bywa dziwacznie, a przy tym fantastycznie jak cholera. W Blue Velvet Dern była niesamowicie drewniana, tutaj błyszczy, ale prawdziwą gwiazdą tego filmu jest dla mnie Diane Ladd - nie wiem jakich instrukcji musiał udzielić jej Lynch, ale to co ona tu wyprawia jest niesamowite, postać wręcz z innego świata. Już po filmie przeczytałem że była nominowana za tę rolę do Oscara. Ciekawe czemu?! :)

Lost Highway - są tu sceny, bez cienia przesady, będące najlepszymi kawałkami HORRORU jakie widziałem, ale to tylko dodatek do obrazu nieprawdopodobnie autorskiego i niepokornego, który za nic ma sobie wszelkie reguły prowadzenia narracji. Plus kapitalny soundtrack z Marilynem Mansonem i Rammstein.

Czołówka <3

Odpowiedz
Mierzwiak, to jest twoja pierwsza styczność z tymi filmami, czy powtórki po latach?

Odpowiedz
Z tymi czterema o ktorych tu pisałem pierwsza, wcześniej widziałem tylko Czlowieka slonia, Mulholland Drive, Inland Empire i Twin Peaks za gnoja we wczesnych latach 90-tych na TVP.

Odpowiedz
Więc to idealny moment na maraton wszystkich trzech serii ;)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz

Odpowiedz
Na Netflix można znaleźć nowy film Lyncha :)

Krótkometrażówkę, w której występuje sam zainteresowany oraz... małpa. Całość polega na tym, że siedzi sobie policjant, na przeciwko siedzi małpa, która jest przesłuchiwana w sprawie morderstwa.

Produkcja trwa 17 minut i nosi tytuł "What did Jack do?" :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Lynch w rozmowie z Hollywood Reporter :
https://www.hollywoodreporter.com/amp/news/how-im-living-now-david-lynch-director-1290834

Wniosek jaki nasuwa się z jego wypowiedzi może być taki, że pracuje nad serialem, tylko teraz praca jest zawieszona :)
Dokładnie tak zresztą podają źródła które informowały jakiś czas temu o opisach castingowych. Według nich ten serial ma też być bardzo duży a zdjęcia potrwają długo. Sam Lynch, jak widać, nie wyklucza niczego.

Pytanie brzmi - nowa produkcja czy 4 sezon Twin Peaks? To drugie jest o tyle możliwe, że pod koniec 2019 pojawiły się wiarygodne informacje o tym, że "coś" nowego w temacie marki zostanie ujawnione.

Odpowiedz
To jest najlepsza wiadomość od początku tego wujowego roku.

@Pelivaron: obejrzałem 2 razy. Dla mnie typowy Lynch i jego poczucie humoru. Lubię to.

Odpowiedz
Ten ryj przeraził mnie bardziej niż większość horrorów ostatniej dekady razem wziętych
[Obrazek: mystery_man-1024x431.jpg]

A przy tym myślałem, że się zleję ze śmiechu
[Obrazek: d04b2bf0d3e23c6a7c241972f4a0fb71.jpg]
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
https://www.whats-on-netflix.com/news/david-lynch-to-write-direct-new-netflix-original-series/

Jedno u Lyncha się nie zmieniło wierząc artykułowi z welcometotwinpeaks, jak w (prawie) każdym jego dziele będzie piękna kobieta, tym razem w jednej z głównych ról. Dziwne że nie obsadził swojej muzy (oczywiście jednej z wielu, bo przez lata to się zmieniało) , czyli Chrysty Bell.

Nie byłbym zaskoczony, gdyby sporo naoglądał się erotyków i filmów ze scenami erotycznymi, żeby znaleźć odpowiednią aktorkę i pewnie nie pierwszy raz (jak wiadomo Sherylin Fenn zaczynała od erotyków).

Cytuję za welcometotwinpeaks: The surprise release of What Did Jack Do? at the start of 2020 put those rumors to rest only temporarily, because a casting call for ‘the lead of the new David Lynch film’ popped up on Recapped.com a month later. David Lynch was said to be looking for an actress with dark hair in her mid-to-late 20s and ‘tasteful nudity’ was required. The same source later clarified it was actually a limited series for ‘a very popular streaming service’ and that the actress was to be in her 30s instead.

Odpowiedz
Chrysta Bell to drewno aktorskie.

Ale to bardzo dobra wiadomość że Dejwid coś znowu kręci.

Choć wolałbym aby zrobił nowy sezon TP.

Odpowiedz
Kiedyś do internetów wyciekło coś o surrealistycznym scenariuszu (coś w stylu Inland Empire), którym ludzie się zachwycali, że to najlepsze co Lynch napisał (nie pomnę tytułu). Wtedy to miało być filmem, ale może to jest to?

Odpowiedz
Świetna wieść. Nawet cieszy mnie, że to będzie jakiś zupelnie nowy pomysł. Czekam na kolejne wieści na temat tego serialum

Odpowiedz
Lynch zrobłł kiedyś taki jeden serial, w latach 90tych. Wyszło nie najgorzej.
Trzymam kciuki bo ten facet jest artystą przez duże A.

Odpowiedz
Martha, John and David Lynch at Christmas

[Obrazek: eq3u347eky661.jpg?width=640&height=480&c...2043cb216f]

Odpowiedz
Myślałem, że to Josh Homme. Well, lubię obu.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon