TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman
Once Upon A Time In America - 11/10
Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se)
Heat - 11/10
23-09-2007, 12:50
|
Donnie Darko
|
|
Mi calosc po kilku(nastu) obejrzeniach obu wersji wydaje sie dosc klarowna i jasna, swoich wnioskow nie zamieszcze, bo nie chce innym psuc zabawy, a millitary pewnie i tak by sie klocil, ze tak nie jest (od tak zeby sie o cos klocic)
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman Once Upon A Time In America - 11/10 Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se) Heat - 11/10 23-09-2007, 12:50
sceny sa niepowiazane? owszem, jest tu uczucie pewnej niekompatybilnosci, o czym pisalam juz w pierwszym poscie - ale to sie wszystko zazebia. to dziesiatki odstajacych od siebie kawalkow, ktore funkcjonuja na tym samym swiecie. ktos sie zakochuje, ktos spada ze schodow, na pierwszym pietrze ktos oglada "donniego...", na drugim leca fakty, giertych mowi o wolnym rynku (sic!), nelly r. zaklada czerwony kapelusik, moj sasiad strzela do szpakow, a na drugiej polkuli george bush je zapiekanke z serem. wszystko na tej samej planecie :P
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
23-09-2007, 12:51
Jak ktoś potrafi, to niech wytłumaczy, kłócił się nie będę. :) Bo na razie jest tak, uwzględniając bardziej znaczące fragmenty:
!SPOJLERY! Donnie Darko budzi się na środku drogi (dlaczego?). Niedługo później królik, który jest duchem człowieka, którego zabije w przyszłości, który przez przypadek zabije jego dziewczynę, każe mu się "buntować", dzięki czemu na dłuższą metę Darko robi wiele dobrego (zatrzymanie Cunninghama). No ok, to rozumiem - koleś przeniósł się w jakiś sposób w przeszłość i instynktownie naprawia to, co było w niej złe. Sam jednak nie pamięta do końca, co miało się wydarzyć. Na to, co się dzieje, nakierowuje go postać babci Sparrow. Dalej dzieje się co się dzieje, gra gitara, ale dochodzimy do momentu, w którym właśnie dlatego, że Donnie robił co robił, ginie jego dziewczyna. Czas "dociera" do momentu "powrotu", więc Donnie decyduje się wrócić jeszcze raz - ale już nie chce uniknąć śmierci, bo to zaszkodzi tylko tej dziewczynie. Albo to jego majaki przed śmiercią (jak w Silent Hill). Albo jest chory psychicznie. Tak to wygląda dla mnie. Ale wciąż czuję, że coś tu uwiera, o czymś zapomniałem, coś gdzieś nie powinno być. 23-09-2007, 12:58
deina tez sie nameczyla...
military, jezeli ty chcesz, aby richard kelly wyskoczyl zza kamery i wyjasnil, dlaczego donnie spal na srodku drogi, to my chyba nie mamy o czym rozmawiac :). jedno tylko zaznacze: Cytat:koleś przeniósł się w jakiś sposób w przeszłość i instynktownie naprawia to, co było w niej złea czy to "naprawianie" przynosi mu jakies korzysci...?
23-09-2007, 13:17
Nie, dlatego piszę że "instynktownie". A teksty typu "jak ty uważasz tak i tak, to koniec dyskusji" odbieram jako bardzo... hmm... lekceważące, powiedzmy. Równie dobrze ktoś mógłby zrobić film o kotku i o filiżance, i ta filiżanka w pewnym momencie jest, a kotka nie ma, i pojawia się robaczek - i jeśli byłabyś ciekawa "skąd ten robaczek i czemu kotek zniknął, i w zasadzie co tu kurna robi filiżanka", no to sorry, ale nie mamy o czym rozmawiać...
EDIT: A jakby się obudził w Tybecie, albo na Księżycu, to też by było nieważne? Nieważne co i gdzie i dlaczego się dzieje, bo film taki intelektualny że nie można mieć co do niego wątpliwości? :P 23-09-2007, 13:33
D'moon, tylko jeśli jesteś pewny że go polubisz, bo jeśli stanie się jakoś tak że nie, to zaraz powiedzą że nie potrafisz go zrozumieć, bo tu się nic w zasadzie nie liczy, ważne że jest tak ciekawie i intelektualnie, i tylko wybrane, wąskie grono to rozumie. :)
23-09-2007, 13:38 D'mooN napisał(a):Naprawdę mam to oglądać? Tak. Jak Ci się nie bedzie podobało, możesz wyegzekwować piwo od tych co Cie namawiają. Ale obejrzeć trzeba ;)
Take the best orgasm you ever had, multiply it by a thousand and you're still nowhere near it.
23-09-2007, 13:57 military napisał(a):A teksty typu "jak ty uważasz tak i tak, to koniec dyskusji" odbieram jako bardzo... hmm... lekceważące, powiedzmy.ale ja naprawde nie mam innej metody na to :) opisujesz po lebkach fabule, trzymasz sie jej w najbardziej doslowny sposob - jak grzecznie ci powiedziec, ze po prostu nie chce ci sie wysilic? naprawde oczekujesz, ze kazdy film bedzie zajefajnie racjonalny, zajefajnie trzymajacy sie ziemi? Cytat:Albo to jego majaki przed śmiercią (jak w Silent Hill). Cytat:Albo jest chory psychicznie.albo to zludzenie. albo to sen. albo to prawdziwa podroz w czasie. albo albo albo albo albo :)
23-09-2007, 14:05 Green_Eyes napisał(a):Tak. Jak Ci się nie bedzie podobało, możesz wyegzekwować piwo od tych co Cie namawiają. Ale obejrzeć trzeba ;) Taaaa, 'jeśli Ci się nie spodoba to zrobimy z Ciebie alkoholika' ;) 23-09-2007, 14:13
Widziałem Donniego, podobał mi się - 9.5/10 - kinowa, 9/10 dir cut - ale i tak możecie ze mnie zrobić alkoholika. :D
KMF - Follow your dream to fly
----------------------------- Ostatnio widziane: Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10 23-09-2007, 14:17
No. I to się nazywa odpowiednia postawa :D
Take the best orgasm you ever had, multiply it by a thousand and you're still nowhere near it.
23-09-2007, 14:19
obejrzałam ten film po raz pierwszy - wkurzył mnie. obejrzałam po raz drugi - spodobały mi się wstawki muzyczne. obejrzałam po raz trzeci - przemówiła do mnie wielowymiarowość
widziałam tylko DC i się cieszę, bo szkoda by było rezygnować z jakiegoś kawałka tego filmu
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej
23-09-2007, 16:20
Nie zgodzę się - DirCut jest zbyt łopatologiczny (gdy się wcześniej zna oryginał oczywiście).
KMF - Follow your dream to fly
----------------------------- Ostatnio widziane: Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10 23-09-2007, 16:30
To co mi się cholernie podoba w DD to młodzież, która nie jest cool, albo udaje że jest cool. Przykład:
Donnie z ziomkami palą fajki na przystanku autobusowym: Ziomek: - Niezły towar, co? Donnie: - ... To tylko pierdolony papieros. :)) Jest też masakrująca postać królika, scena w kinie i dyskusja o smerfach. Fajny film, do którego cieszeniem się nie potrzebuję jego zrozumienia. SPOJLER A tak serio to chciałbym żeby DD nie przeradzał się w prywatną tragedię tragiczno - psychologiczną, tylko żeby przerodził się w film o prawdziwej zagładzie świata. To by było fajowe. :) 23-09-2007, 19:15 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Donnie Brasco Extended Unrated Cut | Predator895 | 8 | 3,482 |
06-05-2015, 02:18 Ostatni post: Mefisto |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |