CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,331
Liczba wątków: 29
TYLKO ? O ile się nie myle ten tylko Kelly napisał scenariusz i wyrezyserował ten film. No chyba , że o czyms nie wiem. :razz:
A jesli to jest interpretacja twórcy to nalezy do niej podchodzić jak do wyjasnienia calkowitego. No chyba, że twórca sam nie wie co napsiał. Był na kwasie i jakos wyszlo...
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
09-01-2011, 20:07
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Artemis wczoraj uśmierciła autora, więc wiesz...
Tak czy siak, sam Kelley mówi, że to tylko jedna z interpretacji i specjalnie zostawił otwartą furtkę. Po prostu jeżeli ktoś chce dosłownie odbierać film - jako sci-fi/fantasy o podróży w czasie - to takie odczytanie filmu, jakie serwuje wcześniej podlinkowany tekst, jest prawidłowe.
09-01-2011, 20:33
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Crov napisał(a):Artemis wczoraj uśmierciła autora, więc wiesz...
Nie ja i nie wczoraj!
shamar napisał(a):TYLKO ? O ile się nie myle ten tylko Kelly napisał scenariusz i wyrezyserował ten film. No chyba , że o czyms nie wiem.
Ale przecież nic z tego nie wynika.
Cytat:A jesli to jest interpretacja twórcy to nalezy do niej podchodzić jak do wyjasnienia calkowitego. No chyba, że twórca sam nie wie co napsiał.
Czy kiedy robisz zdjęcie, panujesz nad KAŻDYM elementem w kadrze? Potrafisz "zaprogramować" sposób, w jaki będą na te zdjęcia patrzeć znajomi na twoim facebooku? Nigdy nie odkrywasz na fotografiach rzeczy, których nie zaplanowałeś? Czy twoje spojrzenie na to, co zrobiłeś, nie różni się od spojrzenia kumpli? Czy kiedy patrzysz na pierwsze rzeczy, które kiedyś tam sfotografowałeś, nie interpretujesz ich inaczej? Czy te zdjęcia nie obrastają w znaczenia, których nie planowałeś, a których nawet nie jesteś w stanie poznać?
No właśnie.
I o ile pisarz jest przynajmniej pierwszym czytelnikiem, o tyle reżyser nawet jako pierwszy widz przedstawić się z czystym sumieniem nie może.
Ja tu oczywiście bardzo upraszczam, ale chcę w skrócie pokazać, czemu traktuję linki zapodane przez Crova tylko jako pewien trop.
Jakby co, to widzę, że wyżej w temacie pisałam jakieś koszmarne bzdury - to nie ja, byłam innym człowiekiem :P
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
09-01-2011, 23:56
CGI Paul Walker
Artemis napisał(a):shamar napisał(a):TYLKO ? O ile się nie myle ten tylko Kelly napisał scenariusz i wyrezyserował ten film. No chyba , że o czyms nie wiem.
Ale przecież nic z tego nie wynika.
Abstrahujac od odpowiedzi Crova : sporo z tego wynika bo scenarzysta wie o czym opowiada. No chyba, ze jak pisalem wyzej pisal tekst w stanie odmiennej swiadomosci.
Cytat:Czy kiedy robisz zdjęcie, panujesz nad KAŻDYM elementem w kadrze?
Jak robie zdjecie to się skupiam na tym co ma byc na tym zdjeciu np. kwiatuszku i to jest priorytet. A że pozniej w kadrze widać też obesrany przez kundle trawnik nie oznacza, że zamierzałem pokazać psie gowna.
[/quote]
Więc chodzi mi tylko o to, że jesli twórca wypowiada sie nt. jego dzieła to bardziej wiarygodny jest wlasnie punkt widzenia twórcy a nie oszlałych fanbojów / boji / bojek
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
10-01-2011, 13:06
CGI Paul Walker
Przy okazji 4K Kelly cos tam bredzi o wysokobudżetowym sequelu.
PS - może ktoś powinien połączyć tematy?
26-01-2017, 02:44
CGI Paul Walker
27-01-2021, 13:02
Oskarmeister
Liczba postów: 6,841
Liczba wątków: 18
Jeśli wróci Gyllenhaal to jestem za.
27-01-2021, 17:31
Red Crow
Liczba postów: 12,679
Liczba wątków: 50
Pytanie czy ktoś wyłoży na to pieniądze. :) Kelly raczej nie ma obecnie zbyt mocnej pozycji w branży.
27-01-2021, 17:47
CGI Paul Walker
(27-01-2021, 17:31)Krismeister napisał(a): Jeśli wróci Gyllenhaal to jestem za.
Jego historia jest zamknięta. Po co w tym mieszać?
27-01-2021, 19:35
CGI Paul Walker
Powoli nadchodzą te chwile gdy człowiek bierze się za powtórki i rzeczy odłożone na kiedyś.
Wychodzi na to, że Directors Cut czekał TYLKO KURVA 20 lat. Minęło jebane 20 lat jak max 10.... Ale czy było warto?
Średnio. Film jest dokładnie taki jak prawie wszędzie go opisywano. Choć nie w recenzji DUXa. Jest trochę gorszy od oryginału bo za dużo wyjaśnia i jest zbyt rozwleczony. Poza tym wolałem dobór muzyki w tym starym. Ale dla kogoś kto widział tylko oryginał jest fajnym uzupełnieniem (celowo unikalem wczesniej oglądania usuniętych scen osobno). Czyli polecam jako DRUGI, jeśli ktoś nie widział wcale powinien zacząć od kinowej.
8/10
14-09-2024, 17:44
Don Sinatio
Liczba postów: 2,948
Liczba wątków: 11
Orientuje się ktoś, która wersja "Donnie Darko" wchodzi do nas do kin, zwykła kinowa czy reżyserska? Bo na reżyserską może nawet bym się skusił wybrać.
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
01-11-2025, 13:59
Stały bywalec
Liczba postów: 3,054
Liczba wątków: 28
Byłem wczoraj w kinie i była wersja, no cóż kinowa.
"Donny Darko" - kolejny film, który nawet swego czasu często leciał w tv, a ja z uporem godnym lepszej sprawy go ignorowałem i byłem w błędzie... Błędzie bo ten obraz to jeden z lepszych filmów mieszających gatunki i wymykających się jednoznacznej klasyfikacji i interpretacji a przy tym świetna satyra. Gyllenhal zagrał świetnie wycofanego, inteligentnego nastolatka, który dostrzega więcej niż inni (a przynajmniej tak mu się wydaje).
Co możliwej interpretacji, to przeczytałem tutaj powoływane przez was teksty ze starego KMf-u - i po pierwsze, wow tak się teraz nie pisze o filmach, po drugie pomimo tego, że jestem ogromnym fanem fantastyki i naprawdę chciałbym by chodziło w nim o międzywymiarowe podróże jak jest to nieco bardziej wyłuszczone w wersji reżyserskiej tak bardziej jestem skłonny przyjąć wersję przyziemną - wszystko dzieje się w głowie Donny'ego - nie wiem jednak jak wytłumaczyć ten silnik? Cóż niektórych rzeczy nie da się ot tak wyjaśnić...
Sam film ma interesującą atmosferę a Kelly ciekawie łączy tam elementy komediowe, dramatyczne i rodem z kina grozy. W ogóle jest to solidny debiut, sceny z dialogiem o Smerfach nie powstydziłby się Tarantino, a koncept zdaje się być wyjęty z głowy Lyncha. Patrick Swayze w małej a kluczowej roli jest świetny, idealny płatny mówca motywacyjny, sprzedający pustą gadkę (w ogóle ciekaw jestem jakim cudem trafił do tego filmu).
BTW ta scena mogła powstać tylko te 25 lat temu:
14-01-2026, 09:34
CGI Paul Walker
Dziwnie napisane. Jakbys wczoraj widzial 1. raz.
14-01-2026, 10:25
Stały bywalec
Bo widziałem go pierwszy raz.
14-01-2026, 10:50
CGI Paul Walker
I zaraz po tym obejrzales reżyserską?
14-01-2026, 12:49
Stały bywalec
Nie, po prostu przeczytałem artykuł Duxa o tej wersji, gdzie były podane zmiany w filmie a w szczególności cytaty z książki Sparrow.
BTW oryginał piosenki Mad World jest... megakijowy, nie dziwię się, że po filmie istnieje ona powszechnej świadomości jako cover z obrazu Kelly'ego. Tekst jest melancholijny, ale ta muzyka kompletnie do niego nie pasuje.
Oryginał:
cover z filmu:
15-01-2026, 16:55
|