03-07-2016, 17:15
|
Dragon Ball
|
|
Serial rozkręca się dopiero po około 30 odcinkach tak naprawdę. Obecnie mamy okolice 50 odcinka i jest ciekawie. Początkowo też byłem zawiedziony Super (Beerus nie jest głównym badasem, raczej sojusznikiem, choć ukrytym, Goku i ekipy Z), ale teraz jest ok, powraca dobry, ciężki klimat, jest nowa dobra, mroczna saga. Do Zetki to to się nie zbliży (choć Saga Buu zadka nie urywała), ale zarówno od większości pierwszego DB, nie mówiąc o GT, jest lepiej.
Pierwsze 2 sagi to tragedia. Filmy na podstawie, których powstały są genialne i mają świetną animacje. Wersja serialowa BoG i RoF jest naprawde chałą ;o Zwłaszcza RoF.
Saga trzecie - "Universe 6 Saga", to tak naprawde początek serii Super tj. w końcu oglądamy nowe wydarzenia. Generalnie saga bardzo była przeciętna. Słaba animacja, pomysł z turniejem całkiem fajny ale wypadło to średnio ogólnie. Na ogromny + odcinek gdzie Vegeta walczył z Cabbą i pomysł z SSJBlue Kaio Ken. Ten Super Shenlong to jakaś porażka ;/ Ostatnie 5 fillerowych odc. serii to jakaś jedna wielka pomyłka, najgorsze odc. DB jakie kiedykolwiek widziałem ;O Pierw Goku walczy z Beerusem przebranym za Monake i nie kapł się ocb ;O Poźniej najdebilniejszy odc. w całym DB Universum tj. ten z Pan. A później trzy odcinkowy słabiutki filler o Copy-Vegecie. Generalnie saga U6 jest wg mnie po prostu przeciętna. Gdy już myślałem, że serio dla DBS nie ma ratunku, pojawiła się nowa saga z Future Trunksem. Po czterech odc. stwierdzam, że jest naprawde dobrze. Animacja jak na DBS całkiem dobra, super, że wrócił Trunks (w dodatku osiągnął lvl SSJ2) no i naprawde ciesze się, że twórcy wyjaśnili np. jak potoczył się Buu Arc w linii czasowej Trunksa albo, że np pamiętali o . Czekam aż w końcu zrehabilitują jakoś postać Gohana. Wierzę, że w końcu coś ciekawego z nim wymyślą, bo chyba nie bez powodu nie pokazują go praktycznie od 20 odc. ![]() Nowa Saga jest tak świetna, że już drugą nd pod rząd wstałem o tej 6 rano żeby obejrzeć nowy epek (i potem dalej w kime). Na szczęście z hiszpańskimi subami można już oglądać DBS o 6 nad ranem, nieraz już nawet na YT ; ) Jedyne co dalej mi się bardzo nie podoba to, że Trunks i Goten mają już 13/14(!) lat, a wyglądają młodziej niż w Buu Sadze. W DBZ 14 letni Trunks wyglądał całkiem inaczej. Dla zainteresowanych DBS, polecam ominąć pierwsze 2 sagi i obejrzeć po prostu filmy BoG i RoF a potem zacząć od sagi "Universe 6".
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau
03-07-2016, 17:55
W sumie mogę powtórzyć to co poprzednicy o serii Super. Dwie pierwsze *** sprawiają, że serialowa powtórka jest męcząca i nic nie wnosi do fabuły, a na dodatek są gorsze od wersji pełnometrażowych. Dopiero po zakończeniu wątku z Friezą serial zaczyna się rozkręcać. Podobał mi się turniej, przede wszystkim dzięki zróżnicowanym przeciwnikom i stylom walki. Najlepsze chyba jednak przed nami. Ciekawie zapowiada się główny przeciwnik, choćby dlatego, że mało o nim wiadomo i przynajmniej jest jakaś tajemnica do odkrycia. W sumie fabuła jest średnia, ale serial po przemęczeniu dwóch pierwszy sag zaczyna wciągać i oglądanie jest tak samo przyjemnie jak przy serii Z, której oczywiście nowa seria nie ma szans przebić :)
Jednego tylko nie rozumiem, ale to pewnie efekt olewania przez scenarzystów logiki :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
27-07-2016, 09:18
Piccolo zginął i smocze kule razem z nim ;<
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau
27-07-2016, 09:34 Cytat:A wyjaśniają co się stało ze smoczymi kulami na Ziemi?Oczywiście, że tak. Androidy wybiły wszystkich oprócz Trunksa i Gohana, siłą rzeczy smocze kule przestały istnieć. Nawet jeśli Bulma wie, gdzie jest Namek, to nie ma szans by tam polecieć - postapokaliptyczny świat jest postapokaliptyczny, rozpacz i nędza i w ogóle. Boli mnie tylko, że zrobili z Trunksa chuderlawą pipę, bo pamiętam go jako długowłosego koksa. Cytat:Ciekawie zapowiada się główny przeciwnik, choćby dlatego, że mało o nim wiadomo i przynajmniej jest jakaś tajemnica do odkrycia.Gdzieś czytałem, że 27-07-2016, 09:42
Aha no to jest to wyjaśnienie, chociaż nadal uważam, że gdyby Trunks się postarał to pewnie znalazł by jakieś wyjście. Jak ma się matkę, która buduje wehikuły czasu to pewnie coś by wymyśliła w kwestii smoczych kul :)
27-07-2016, 09:47
Co do Trunksa - mnie też troche wkurza ta nowa kreska w DBS. Każdy jest chudszy o 15 kg, niektóre postacie zmalały o głowe (Goten, Kuririn i jego córka) + Goten i Trunks mają już 14 i 13 lat a wyglądają nadal jak w Buu Sadze ;o
Z innej beczki, myślicie, że kiedyś jeszcze Gohan wróci do formy ? Bo aktualnie to Future Trunks go nawet przewyższa lvl'em ;o
27-07-2016, 09:47
Wydaje mi się, że Gohana olano i skupiono się wyłącznie na Goku i Vegecie. Chyba, że wydarzy się coś takiego co wkurwi Gohana i zmusi do wkroczenia na wojenną ścieżkę :)
BTW. Twórcy DB chyba nienawidzą Yamchy. Niemal wszyscy pozakładali rodziny, maja jakąś pracę, a ten ciągle sam i jeszcze pojawia się w nowych odcinkach najwyżej na dwie sekundy :)
27-07-2016, 09:55
Haha co więcej nawet Master Roshi bierze udział w walce, a Yamcha nie :D :D
Ogólnie to szkoda Gohana, rozumiem, że on od zawsze chciał być naukowcem itp itd, ale spadek siły z Mystic (ponad SSJ3) do SS1 (!!) to gruba przesada :D
27-07-2016, 10:24
Wszystko przez Chichi, która goniła go do nauki zamiast wspierać drogę wojownika :)
27-07-2016, 10:32
A tak wgl to czyta ktoś mangę DBS ? Wydaje mi się, że większość rzeczy wypada tam lepiej ; )
Sporo jest różnic np. w walce z Hitem, w mandze Goku pierw walczy jako SSJ1, później jako SSJ God (!!) i dopiero później jako SSJ Blue pokonuje Hita. (gdzie w anime było SSJBlue -> Kaio Ken, co akurat było fajnym pomysłem) Więc wychodzi na to, że Goku nadal może się przemieniać w SSJGod. W mandze dopowiedzieli, że SSJ Blue zużywa podczas przemiany baardzo dużo energii, dlatego Goku pierw próbował jako SSJ God, który wg mangi = trochę więcej niż 10% moct SSJ Blue ; ) Chętnie zobaczyłbym coś takiego w anime, zwłaszcza, że Goku lubi stopniowo odsłaniać karty, także może ujrzymy jeszcze SSJ Goda : ) Chętnie zobaczyłbym kiedyś Vegete w tej postaci ; )
27-07-2016, 11:14
Dobra... ja mam dość Dragon Ball Super... mimo iż oryginalna historia z mangi która mieściła się w pierwszej serii i serii "Z", nie była niczym wybitnym, to kupiła wielu mocnym humorem, dynamiczną akcją, przygodą, twardą walką i postaciami.
Tymczasem teraz z Dragon Ball, ktoś uznał, że zrobi sobie maszynkę do robienia pieniędzy i z czegoś kultowego co inspirowało twórców takich mang jak Naruto czy HunterxHunter, stworzy kolejne Pokemon. Gdzie co kilka odcinków mamy nowe transformacje SSJ, które w skali mocy postaci już nie mają sensu... Pamięta ktoś jak Akira powiedział, że SSJ2 i SSJ3 to bezsensowne transformacje które dają kopa, ale nie rozwijają i lepiej trenować SSJ? Goku i tak używa tych transformacji (by ludzie nie zapomnieli o nich), a do tego dochodzą kolejne jak SSJ God (które w anime nie używa, a w mandze tak), czy SSJ Blue... A teraz by hajs się zgadzał i doszły nowe zabawki i transformacje w grze, postać Blacka (jakże oryginalnie, opętany Goku), ma też swój SSJ, tym razem taki, podoba się? :) 29-07-2016, 09:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2016, 10:00 przez RysuMack.)
Spoko, później już chyba jest tylko lepiej w tej sadze :) Swoją drogą, fajnie, że twórcy rozwinęli potencjał Trunksa.
Tydzień temu premierę miał fillerowy odc., z i śmiem twierdzić, że był to najśmieszniejszy odc. DB ever.
22-12-2016, 00:03
Ja zacząłem od 28 odcinka, gdyż nie miałem ochoty oglądać budżetowej wersji filmów i na chwile obecną jestem bardzo zadowolony (skończyłem arc o przyszłości). Zaskakująco lekko się to ogląda i trzyma klimat Zetki. Nie spodziewałem się też, że tak polubię Beersa i jego lokaja :P Jedynie do muzyki bym się dowalił. Stoi to na takim standardowym poziomie telewizyjnego anime. Bardzo generyczne i do wałków z oryginalnej serii to nie ma nawet startu.
22-12-2016, 00:16 Cytat:Ja zacząłem od 28 odcinka, gdyż nie miałem ochoty oglądać budżetowej wersji filmówSłusznie, ale mogłeś sb nadrobić odc. 15-18, które dzieją się jakby między filmami BoG i RoF :) Wgl to zapowiedzieli ostatnią nową sagę, która wystartuje w Lutym i zapowiada się dosyć ciekawie ;)
22-12-2016, 10:25 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Trylogia How to Train Your Dragon (2010-2019) | mroziek | 124 | 40,160 |
06-07-2025, 00:21 Ostatni post: marsgrey21 |
|
| Dragon Ball Kai | Azgaroth | 17 | 4,518 |
05-07-2023, 13:58 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |
Spoiler![[Obrazek: 2108.jpg]](http://animemojo.com/images/articles/banners/2108.jpg)

![[Obrazek: S9xTfWo.jpg]](http://i.imgur.com/S9xTfWo.jpg)
![[Obrazek: VXwJSuy.jpg]](http://i.imgur.com/VXwJSuy.jpg)