Dyskusja, lista filmów
Craven jak mogłeś odrzucić Bez Przebaczenia:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Zgadzam się z Cravenem odnośnie Milczenia Owiec. Pierwszy raz oglądałem go tak ze 3-4 lata temu i rola Hopkinsa wydała mi się tak nieznośne przerysowana jakby była żywcem wyjęta z Batman Forever czy czegoś takiego. Zdecydowanie Manhunter Manna okazał się być dużo lepszy.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Cytat:Milczenie owiec i pierwszy Alien się starzeją

Pierwszy Alien? Panie wybacz mu, bo nie wie co pisze...

Craven, ale na jakiej w ogóle zasadzie te filmy się starzeją? Jak dla mnie to film może się zestarzeć jeśli np. po latach wygląda źle (zestarzały się efekty itp.), gra aktorska odbiega od dzisiejszych standardów (klasyczne hollywood) lub jeśli jego tematyka staje się w jakiś sposób nieaktualna. Moim zdaniem żaden z tych problemów nie dotyka "Aliena", który jako jeden z niewielu filmów science fiction wciąż się starości opiera :P

Starzeje się np. "Ucieczka Logana", która dzisiaj wygląda śmiesznie. Nie "Alien" :) Poza tym starość czasem dodaje uroku.

Avatar się prędzej zestarzeje niż pierwszy Alien.

Nie chcę rozwijać wielkiego offtopa więc pierwszy z brzegu przykład: Scena z noktowizorem. Lata temu robiła wrażenie, dziś graniczy z śmiesznością.

Alien globalnie - ani nie straszy już tak bardzo, ani nie wciąga, nie pasjonuje, scena z śmierci Dallasa z wydzierającą się Lambert wręcz wkurwia. Wciąż uwielbiam scenografię (poza matką), śmierć Bretta i szereg innych scen. Wciąż jestem zachwycony kapitalnym zabiegiem, że giną sławy a przeżywa mało znana aktoreczka. Ale nie mam ochoty tego oglądać znowu, w przeciwieństwie do Aliens i Aliena 3.

(04-07-2011, 15:14)Hannibal napisał(a): Siedem, Gorączka, Braveheart - jak mogłeś któryś odrzucić :)
Ten trzeci. Do czasu wysłania głosów planuję obejrzeć Braveheart bo - wstyd się przyznać - ostatnio oglądałem LATA temu. Może się tak jednak zdarzyć, że się nie znajdzie w moim zestawieniu bo przyjąłem bardzo prostą zasadę - głosuję na ulubione filmy, czyli takie, które mogę włączyć o każdej porze dnia i nocy. Min Milczenie owiec do takich nie należy, mimo, że to świetny film. A przynajmniej takim był gdy go ostatnio oglądałem.

(04-07-2011, 16:33)Danus napisał(a): Ktoś zagłosował na Matrixa? Bo ja nie:P
Ja zagłosuję. Druga dziesiątka, wstępna prognoza - dość wysoko : )

Jak może na czyjejś liście brakować Siedem, Gorączki albo Bravehearta? ;) U mnie wszystkie zmieściły się w pierwszej piątce. W 30 zabrakło za to chyba wszystkich filmów o których rozmawiacie, za wyjątkiem Matrixa :)

(04-07-2011, 18:17)Craven napisał(a): scena z śmierci Dallasa z wydzierającą się Lambert wręcz wkurwia
Da się przeżyć ;) Najgorszy jest moment śmierci Lambert, gdy widać że Alien to po prostu facet przebrany w kostium :P
Poza tą wpadką szpilki nie da się wcisnąć - perfekcyjny film, mimo że dosyć powolny.

(04-07-2011, 18:29)Nakf napisał(a): Najgorszy jest moment śmierci Lambert, gdy widać że Alien to po prostu facet przebrany w kostium :P
Ten facet przebrany w kostium jest 100 razy bardziej przerażający niż animowane raptory wróć Alieny z Resurrection.

I nie, nie rozumiem jak można postrzegać Aliena jako film który się zestarzał. Muzyka, scenografia, reżyseria, zdjęcia, KLIMAT!!! biją na głowę współczesne filmy, są ponadczasowe. Jeśli coś tam jest z minionej epoki, to grafika na pokładowych monitorach.

A akurat monitory na statkach w filmach SF uwielbiam. Od jakiegoś czasu bezskutecznie próbuję zmęczyć Priesta, ale ujął mnie na początku e-spowiednik, w którym właśnie jest monitor o rozdzielczości chyba NTSC :). Potencjalnie to, oraz panorama miasta to jedyne powody dla których chcę dokończyć ten film.

(04-07-2011, 18:31)Mierzwiak napisał(a):
(04-07-2011, 18:29)Nakf napisał(a): Najgorszy jest moment śmierci Lambert, gdy widać że Alien to po prostu facet przebrany w kostium :P
Ten facet przebrany w kostium jest 100 razy bardziej przerażający niż animowane raptory wróć Alieny z Resurrection.

I nie, nie rozumiem jak można postrzegać Aliena jako film który się zestarzał. Muzyka, scenografia, reżyseria, zdjęcia, KLIMAT!!! biją na głowę współczesne filmy, są ponadczasowe. Jeśli coś tam jest z minionej epoki, to grafika na pokładowych monitorach.

I tylko to. To co odróżnia Aliena od współczesnych bajek dla dzieci, zwanych horrorami to również wszechobecna namacalność i improwizacja techniczna. Dzisiaj nawet dym czy deszcz musi być CGI, bo reżyser woli "dopracować swój film". I dlatego każdy wygląda jak laurka na komunię.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

(04-07-2011, 18:44)Craven napisał(a): A akurat monitory na statkach w filmach SF uwielbiam.
Ja też. Minimalizm i sposób wyświetlania tekstu tylko dodają scenom rozmów z komputerem dodatkowej mocy.

Mam nadzieję że Ridley okaże się na tyle inteligentny, że w Prometeuszu (który przecież dzieje się wcześniej!!!) nie zobaczymy oczojebnych, skomplikowanych CGI interfejsów jak w nowej trylogii SW.

Widzę że na stronie formularza nie ma Batman: Mask of the Phantasm. Nikt nie zagłosuje?

(04-07-2011, 15:23)Gieferg napisał(a): w jego miejsce z 1995 jet Desperado :P

Ja pier... było się nie przyznawać :P
W ogóle uważam, że nie mają sensu takie szkolne dysputy, co, kto, kiedy i za ile dał - będzie większa niespodzianka przy finalnej liście. Naprawdę ludzie, weźcie się w garść :>
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Cóż, Heat widziałem tylko raz, jakieś pięć lat temu i skoro do tej pory film się jeszcze nie znalazł na mojej półce z DVD (choć chwilami bywał na liście zakupów i zawsze z niej wylatywał gdy dochodziłem do wniosku że trzeba ją uszczuplić bo za dużo kasy mi idzie na filmy), ani go drugi raz nie obejrzałem to nie ma powodu by na niego głosować. Poza tym najlepszym filmem Manna jaki widziałem i tak jest Mohikanin.

Ale Głupi i głupszy za to jest, hłehłehłe

(04-07-2011, 18:25)Perfik napisał(a): Jak może na czyjejś liście brakować Siedem, Gorączki albo Bravehearta? ;) U mnie wszystkie zmieściły się w pierwszej piątce.
U mnie chyba nie ma Gorączki. Były lepsze filmy, które chciałem zmieścić.

Nie. Nie było. Tylko tak sobie wmawiasz :(

(nawiązując do rozmowy o starzejącym się Alienie) Heh, jak dla mnie Aliens się starzeje, nie Alien. W filmie Scotta nie podoba mi się jedna, jedyna rzecz: to, że Dallas pyta Matkę "what's the story, Mother?", a komputer rozumie takie pytanie. Poza tym to perfekcja w każdym aspekcie, zwłaszcza jeśli chodzi o wizję przyszłości, totalnie wiarygodną nawet dziś. Jakoś bardziej mi się widzi statek kosmiczny z ciężkimi, twardymi i wytrzymałymi monitorami CRT niż cienkimi jak szyba i delikatnymi LCD-kami. A Aliens? Natapirowany fryz Ripley, jej dresik i ogólny styl lat osiemdziesiątych po prostu kłują w oczy. Nie umniejsza to filmowi w żaden sposób, ale jeśli miałbym wskazywać palcem, kto tu się starzeje, to nie zawahałbym się nawet przez chwilę.

Jak na razie zagłosowało 16 osób na 199 tytułów. I z każdym głosem ranking się zmienia - pierwszych pięć filmów wyraźnie odjechało do przodu, ale jest mocna grupa 15 kolejnych filmów, które mogą w każdej chwili namieszać, nie licząc oczywiście tych, które tylko na moment zostały w tyle. W chwili obecnej wystarczą jednak dwa mocne głosy, aby czołówkę dogonić.
Oczywiście są niespodzianki :) Tytuły ohajpowane na forum wcale nie zajmują miejsc adekwatnych do rozgłosu, natomiast niektóre filmy po cichu i skromnie wypracowują swoją dobrą pozycję. Dzieje się, dzieje!

Okaże się jeszcze, że nikt poza Mentalem nie zagłosował na "Gorączkę" :D

Tak czy siak, i tak w dalszym ciągu jestem na 99,9% przekonany, że film Manna znajdzie się na 1 miejscu. Znam już trochę to forum i mimo, że usilnie się staram, to nie przychodzi mi do głowy żaden inny kandydat.

Edit: to dobrze, lubię niespodzianki :) tym bardziej, że punktacja może dać trochę zaskakujące wyniki - jakiś film może dostać 10 głosów (tylko, że na dalszych miejscach), a i tak nie będą tyle warte, co jedna pierwsza pozycja.

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon