Elysium (2013) reż. Neill Blomkamp
Co za zbieg okoliczności, akurat przed premiera Chappie i po anonsie Aliena 5 :) Szkoda, że żaden reżyser nie przyznaje się, że dał dupy na komentarzach w edycji Blu.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
szkoda, to że nie zwracają twoich 30 zeta - bo że się chłopak pomylił, to ja rozumiem, spoko, tylko czemu ja za to płace? ;)
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
(27-02-2015, 08:50)military napisał(a): Zdecydowanie za mało razy powtórzył "satyra". Tak, tak, to była totalna satyra, ja nie robiłem przecież poważnej prawicowej antyutopii utrzymanej w mrocznym, pozbawionym humoru. To była taka mega satyra że hje hje boki zrywać. Najśmieszniejszy był Matt Damon.
No tak, bo satyra zawsze MUSI BYĆ śmieszna. A najlepiej slapstickowa.

Odpowiedz
(27-02-2015, 10:44)Negatywny napisał(a): szkoda, to że nie zwracają twoich 30 zeta - bo że się chłopak pomylił, to ja rozumiem, spoko, tylko czemu ja za to płace? ;)

Ktoś przystawił Ci lufę do łba i kazał kupić bilet? Zamknęli salę kinową na kłódkę?

Odpowiedz
Cytat:Zamknęli salę kinową na kłódkę?
Cytat:Szkoda, że żaden reżyser nie przyznaje się, że dał dupy na komentarzach w edycji Blu.

Schumacher przepraszał za Batman i Robin w dodatkach :)

Odpowiedz
(27-02-2015, 15:12)vast napisał(a): Ktoś przystawił Ci lufę do łba i kazał kupić bilet? Zamknęli salę kinową na kłódkę?

Nie, ale chyba szkoda bo rozumiem, że wtedy musieliby mi zwrócić hajs? :D

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
(27-02-2015, 10:35)Snappik napisał(a): Co za zbieg okoliczności, akurat przed premiera Chappie i po anonsie Aliena 5 :) Szkoda, że żaden reżyser nie przyznaje się, że dał dupy na komentarzach w edycji Blu.
Komentarze, z tego co wiem, nagrywane są zwykle jeszcze przed premiera filmu.

Odpowiedz
Albo np 10 lat po premierze :P

Odpowiedz
Średnio mnie obchodzi kiedy są nagrywane. To zagrywka stara jak świat. Koleś wie, że wyprodukował fabularny stolec stargetowany na amerykańskie getto, a mówi o tym wtedy kiedy już wszyscy zdążyli go obejrzeć i teraz robi dobrą minę - pokajany reżyser zawsze jest lepiej odbierany przez pustaków. To tak jakbyś narobił sąsiadce na wycieraczkę i przeprosił na dzień przed wigilią licząc, że załapiesz się na opłatek.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Lepsze to, niż wmawiać do końca życia sąsiadce, że to czekolada, ino się rozpuściła, tak jak robi, nie wiem, 98% reżyserów?

Odpowiedz
(27-02-2015, 18:45)Snappik napisał(a): Średnio mnie obchodzi kiedy są nagrywane. To zagrywka stara jak świat.
No chyba powinno Cie obchodzic, bo dziwisz sie, ze w komentarzach zwykle tego nie robia. :) Nic dziwnego, że nie mowia w komentarzu "sory, taki chuowy film zrobilem", skoro jeszcze praktycznie pracuja nad filmem i nie maja szansy, by spojrzec na niego z dystansem (abstrahujac od tego, ze obliguje ich pewnie kontrakt, ktory by na to nie pozwolił, bo przy okazji premiery przeciez jeszcze promują film czy blureja). I nie wiem czy to taka zgrywka stara jak swiat, bo jak simek zauwazyl wiekszosc rezyserow tego nie robi. (Nie bez powodu zreszta - podejrzewam, ze mozna sobie tez tak troche popsuc relacje z roznymi ludzmi, ktorzy na przyklad ten film wyprodukowali i dalej go sprzedaja.)

simek napisał(a):Sama historia w D9 to nie jest nic szczególnego, chociaż też nie ma się czego czepiać.
No nie wiem, moim zdaniem historia w D9 jest świetna i to naprawde ciekawy film, dowodzacy, ze jednak Blomkamp potrafi dobre scenariusze robić.

Odpowiedz
Zobaczymy jaki będzie Chappie, może udowodni że scenariusz do Elysium to by wypadek przy pracy.

Odpowiedz
Lubie D9, ale historia nie jest wielce oryginalna (choc fajnie zaserowana) i dziala na zasadzie: ja was nie lubie i wami gardze, ale "cos sie stauo", wiec sie zmieniam i zaczynam was rozumiec - plus taki, ze z Wikusa do samego konca jest sporych rozmiarow dupkiem-biurokrata, a przynajmniej tak to zapamietalem.

Do tego kompletnie nie przekonuje mnie zbudowany przez Blomkampa swiat tj. design slumsow/maszynek super, ale cala reszta jest tylko troche madrzejsza od Elysium.

Chappie moze byc lepsze od Elysium (na poziomie scenariusza) z prostego powodu, Bloomkamp znow, tak jak przy D9, wspolpracowal z zona podczas jego tworzenia. To wlasnie ona przeforsowala pomysl malej krewety (chyba najlepsza postac w filmie, heh) i ogolnie nadala historii kregoslup emocjonalny.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(27-02-2015, 19:45)simek napisał(a): Lepsze to, niż wmawiać do końca życia sąsiadce, że to czekolada, ino się rozpuściła, tak jak robi, nie wiem, 98% reżyserów?

Może, ale innych reżyserów czasami można rzeczywiście bronić, gdyż złe studio itd. Ale w tym wypadku to jednak wina całkowicie leży po jego stronie, gdyż warunki miał idealne, o którym 98% reżyserów może marzyć.

Duży budżet, kategoria wiekowa R. Ba, przecież już samo zatrudnienie Ryana Amona do muzyki, który w ogóle nie zajmował się wcześniej muzyką filmową to już coś. Blomkamp usłyszał parę jego kawałków na youtubie i postanowił, że chce tego kolesia. I akurat z wiarygodnych źródeł wiem, że producenci w ogóle nie protestwowali, a nawet Amon dostał więcej czasu, aby móc się podszkolić jak należy komponować pod film itd.
I to wszystko na życzenie Blomkampa. Ale OK zgadzam się, że przyznać się do Mea Culpa to też trzeba umieć.

Chociaż zabrakło mi w tym jednego zwrotu: "Najmocniej przepraszam" ;)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Elisium obejrzane :) Radosna twórczość przypominająca dzieła klasy B z lat 90tych, gdzie nie mal każdy pomysł był realizowany bez spojrzenia na to, czy to ma sens. Ten film ma tyle problemów, że ho, ho a nie mal każdy wątek jedzie na kliszy - i to po prostu nie działa, bo nawet przymknięcie jednego oka, a potem drugiego nie sprawia, że nie będzie tych wszędobylskich nielogiczności (i to w ramach universum!). Blomkamp ma plusa za wykorzystanie Sharlto i Bragi (ta pani jest wg mnie śliczna i zawsze gra to samo, ale jakoś mi tu przypasowała). Napisałbym coś więcej, ale przewałkowaliście temat na wszystkie sposoby. Scenariusz stworzony przez nastolatka i wepchany w ręce ludzi z kasą - efekty, jak najbardziej świetne, pomysły na gadżety też - i tyle dobrego w tej produkcji.

3/10 i omijać, omijać!
loading podpis...

Odpowiedz
(18-08-2013, 15:35)Mierzwiak napisał(a): U mnie ma 4/10 i brak jakiejkolwiek możliwości, bym obejrzał to drugi raz.
A jednak obejrzałem i jest chyba gorzej niż pamiętałem :)

Blomkamp wyprzedził czasy tym filmem, bo dzisiaj idealnie wpisałby się w hollywoodzką, pro-imigrancką narrację i socjalistyczne zapędy. Końcowy wydźwięk pozostaje jednak idiotyczny i nieprzemyślany, bo niby w czym przeludnionej i zanieczyszczonej planecie mają pomóc te kapsuły medyczne?

Scenariusz jest nieporadny, Jodie Foster okropna, Copley KOSZMARNY, a trzeci akt to kupa.

3/10

Odpowiedz
(21-06-2019, 23:51)Mierzwiak napisał(a): Końcowy wydźwięk pozostaje jednak idiotyczny i nieprzemyślany, 

To tak jak hollywoodzka, pro-imigrancka narracja i socjalistyczne zapędy. ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon