27-02-2015, 10:35
|
Elysium (2013) reż. Neill Blomkamp
|
|
Co za zbieg okoliczności, akurat przed premiera Chappie i po anonsie Aliena 5 :) Szkoda, że żaden reżyser nie przyznaje się, że dał dupy na komentarzach w edycji Blu.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
szkoda, to że nie zwracają twoich 30 zeta - bo że się chłopak pomylił, to ja rozumiem, spoko, tylko czemu ja za to płace? ;)
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.
27-02-2015, 10:44 (27-02-2015, 08:50)military napisał(a): Zdecydowanie za mało razy powtórzył "satyra". Tak, tak, to była totalna satyra, ja nie robiłem przecież poważnej prawicowej antyutopii utrzymanej w mrocznym, pozbawionym humoru. To była taka mega satyra że hje hje boki zrywać. Najśmieszniejszy był Matt Damon.No tak, bo satyra zawsze MUSI BYĆ śmieszna. A najlepiej slapstickowa.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 27-02-2015, 14:02 Cytat:Zamknęli salę kinową na kłódkę? Cytat:Szkoda, że żaden reżyser nie przyznaje się, że dał dupy na komentarzach w edycji Blu. Schumacher przepraszał za Batman i Robin w dodatkach :) 27-02-2015, 15:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2015, 15:20 przez Gieferg.) (27-02-2015, 15:12)vast napisał(a): Ktoś przystawił Ci lufę do łba i kazał kupić bilet? Zamknęli salę kinową na kłódkę? Nie, ale chyba szkoda bo rozumiem, że wtedy musieliby mi zwrócić hajs? :D
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.
27-02-2015, 15:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2015, 15:31 przez Negatywny.) (27-02-2015, 10:35)Snappik napisał(a): Co za zbieg okoliczności, akurat przed premiera Chappie i po anonsie Aliena 5 :) Szkoda, że żaden reżyser nie przyznaje się, że dał dupy na komentarzach w edycji Blu.Komentarze, z tego co wiem, nagrywane są zwykle jeszcze przed premiera filmu. 27-02-2015, 15:45
Średnio mnie obchodzi kiedy są nagrywane. To zagrywka stara jak świat. Koleś wie, że wyprodukował fabularny stolec stargetowany na amerykańskie getto, a mówi o tym wtedy kiedy już wszyscy zdążyli go obejrzeć i teraz robi dobrą minę - pokajany reżyser zawsze jest lepiej odbierany przez pustaków. To tak jakbyś narobił sąsiadce na wycieraczkę i przeprosił na dzień przed wigilią licząc, że załapiesz się na opłatek.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
27-02-2015, 18:45
Lepsze to, niż wmawiać do końca życia sąsiadce, że to czekolada, ino się rozpuściła, tak jak robi, nie wiem, 98% reżyserów?
27-02-2015, 19:45 (27-02-2015, 18:45)Snappik napisał(a): Średnio mnie obchodzi kiedy są nagrywane. To zagrywka stara jak świat.No chyba powinno Cie obchodzic, bo dziwisz sie, ze w komentarzach zwykle tego nie robia. :) Nic dziwnego, że nie mowia w komentarzu "sory, taki chuowy film zrobilem", skoro jeszcze praktycznie pracuja nad filmem i nie maja szansy, by spojrzec na niego z dystansem (abstrahujac od tego, ze obliguje ich pewnie kontrakt, ktory by na to nie pozwolił, bo przy okazji premiery przeciez jeszcze promują film czy blureja). I nie wiem czy to taka zgrywka stara jak swiat, bo jak simek zauwazyl wiekszosc rezyserow tego nie robi. (Nie bez powodu zreszta - podejrzewam, ze mozna sobie tez tak troche popsuc relacje z roznymi ludzmi, ktorzy na przyklad ten film wyprodukowali i dalej go sprzedaja.) simek napisał(a):Sama historia w D9 to nie jest nic szczególnego, chociaż też nie ma się czego czepiać.No nie wiem, moim zdaniem historia w D9 jest świetna i to naprawde ciekawy film, dowodzacy, ze jednak Blomkamp potrafi dobre scenariusze robić. 27-02-2015, 20:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2015, 23:36 przez Gal Anonim.)
Zobaczymy jaki będzie Chappie, może udowodni że scenariusz do Elysium to by wypadek przy pracy.
27-02-2015, 20:35
Lubie D9, ale historia nie jest wielce oryginalna (choc fajnie zaserowana) i dziala na zasadzie: ja was nie lubie i wami gardze, ale "cos sie stauo", wiec sie zmieniam i zaczynam was rozumiec - plus taki, ze z Wikusa do samego konca jest sporych rozmiarow dupkiem-biurokrata, a przynajmniej tak to zapamietalem.
Do tego kompletnie nie przekonuje mnie zbudowany przez Blomkampa swiat tj. design slumsow/maszynek super, ale cala reszta jest tylko troche madrzejsza od Elysium. Chappie moze byc lepsze od Elysium (na poziomie scenariusza) z prostego powodu, Bloomkamp znow, tak jak przy D9, wspolpracowal z zona podczas jego tworzenia. To wlasnie ona przeforsowala pomysl malej krewety (chyba najlepsza postac w filmie, heh) i ogolnie nadala historii kregoslup emocjonalny.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
27-02-2015, 20:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2015, 20:52 przez Bucho.) (27-02-2015, 19:45)simek napisał(a): Lepsze to, niż wmawiać do końca życia sąsiadce, że to czekolada, ino się rozpuściła, tak jak robi, nie wiem, 98% reżyserów? Może, ale innych reżyserów czasami można rzeczywiście bronić, gdyż złe studio itd. Ale w tym wypadku to jednak wina całkowicie leży po jego stronie, gdyż warunki miał idealne, o którym 98% reżyserów może marzyć. Duży budżet, kategoria wiekowa R. Ba, przecież już samo zatrudnienie Ryana Amona do muzyki, który w ogóle nie zajmował się wcześniej muzyką filmową to już coś. Blomkamp usłyszał parę jego kawałków na youtubie i postanowił, że chce tego kolesia. I akurat z wiarygodnych źródeł wiem, że producenci w ogóle nie protestwowali, a nawet Amon dostał więcej czasu, aby móc się podszkolić jak należy komponować pod film itd. I to wszystko na życzenie Blomkampa. Ale OK zgadzam się, że przyznać się do Mea Culpa to też trzeba umieć. Chociaż zabrakło mi w tym jednego zwrotu: "Najmocniej przepraszam" ;) 27-02-2015, 23:09
Elisium obejrzane :) Radosna twórczość przypominająca dzieła klasy B z lat 90tych, gdzie nie mal każdy pomysł był realizowany bez spojrzenia na to, czy to ma sens. Ten film ma tyle problemów, że ho, ho a nie mal każdy wątek jedzie na kliszy - i to po prostu nie działa, bo nawet przymknięcie jednego oka, a potem drugiego nie sprawia, że nie będzie tych wszędobylskich nielogiczności (i to w ramach universum!). Blomkamp ma plusa za wykorzystanie Sharlto i Bragi (ta pani jest wg mnie śliczna i zawsze gra to samo, ale jakoś mi tu przypasowała). Napisałbym coś więcej, ale przewałkowaliście temat na wszystkie sposoby. Scenariusz stworzony przez nastolatka i wepchany w ręce ludzi z kasą - efekty, jak najbardziej świetne, pomysły na gadżety też - i tyle dobrego w tej produkcji.
3/10 i omijać, omijać!
loading podpis...
11-02-2018, 08:35 (18-08-2013, 15:35)Mierzwiak napisał(a): U mnie ma 4/10 i brak jakiejkolwiek możliwości, bym obejrzał to drugi raz.A jednak obejrzałem i jest chyba gorzej niż pamiętałem :) Blomkamp wyprzedził czasy tym filmem, bo dzisiaj idealnie wpisałby się w hollywoodzką, pro-imigrancką narrację i socjalistyczne zapędy. Końcowy wydźwięk pozostaje jednak idiotyczny i nieprzemyślany, bo niby w czym przeludnionej i zanieczyszczonej planecie mają pomóc te kapsuły medyczne? Scenariusz jest nieporadny, Jodie Foster okropna, Copley KOSZMARNY, a trzeci akt to kupa. 3/10 21-06-2019, 23:51 (21-06-2019, 23:51)Mierzwiak napisał(a): Końcowy wydźwięk pozostaje jednak idiotyczny i nieprzemyślany, To tak jak hollywoodzka, pro-imigrancka narracja i socjalistyczne zapędy. ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 24-07-2019, 17:49 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |
Spoiler![[Obrazek: what-the-fuck-gifs.gif]](https://kidfromthe6ix.files.wordpress.com/2014/10/what-the-fuck-gifs.gif)