"Epizod butelkowy", czyli krótko o serialach
Wzrasta mi ochota na Banshee. Dobry kierunek?

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Mnie się "Banshee" bardzo podobało, obejrzałem z przyjemnością wszystkie sezony. Jeśli szukasz fajnego serialu akcji to z pewnością dobry adres.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
From Dusk till dawn

Tu nie chodzi o recenzję. Chodzi o pytanie ;) Serial ma 3 sezony, obejrzałem 3 odcinki. Nie wiem czy ma to sens więc pytam. Ktokolwiek oglądał całość? Albo przynajmniej pierwszy sezon? Czy to się dalej rozkręca?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Obejrzałem dawno temu pierwszy sezon (chyba gdy wychodził, czyli jakoś koło 2014)). Po kolejne już jakoś nie sięgnąłem.. ale pierwszy mi się całkiem podobał, dałem 7/10.

Odpowiedz
Za pozno ;)
Teraz bede ogladal 7 odcinek ;)
Skoncze pierwszą serie i dowiem sie o czym jest druga. Wtedy zadecyduje.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Duster

Wyszedł jeden sezon od J.J. Abramsa liczący 8 odcinków.. i serial skasowano. Więc.. co my tu mamy?

Silne uciskane kobiety, rasizm, LGBTy.. w latach 70ych gdy sytuacja była "troszku" inna.

Jest sobie kierowca-luzak (Josh Holloway) jeżdżący dla czarnego gangstera i jest młoda świeża "pierwsza czarna kobieta w FBI"  która chce tego gangstera przymknąć. "Oprawa" lat 70ych jest kapitalna. Zwłaszcza samochody.

Intro zdecydowanie inspirowane "Mistrz kierownicy ucieka"

.. jest jednak mylące. Pościgów.. nie jest dużo i nie są zbyt efektowne. Jest akcja i dialogi niczym pisana przez Quentina Tarantino, czuć zresztą "Pulp Fiction" (jest nawet Tajemnicza Walizka) ale i inspiracje innymi klasykami się znajdą. Chyba każdy zauważy wkład "Desperado", jest ciutkę "Thunderheart" z Kilmerem, jest tez trochę filmów z Pam Grier.
Kinomani docenią dyskusje między postaciami o aktorach i filmach tego okresu których jest tu niemało.
A ci co lubią tamte czasy - całą masę nawiązań. Od Presleya do Kissingera.

Mówiąc krótko - polecam.
Ode mnie 8/10.

Odpowiedz
(23-07-2025, 22:49)Dr Strangelove napisał(a):
(20-07-2025, 23:07)Nemo napisał(a): Właśnie miałem pisać, ale kolega mnie wyręczył. Eric Bana świetnie zagrał starego wygę z problemami.
A mi już serdecznie obrzydł schemat "doświadczony glina z problemami/traumami, burkliwy i chamski, lubi sobie golnąć, ale w gruncie rzeczy człowiek o złotym sercu moi kochani". No ileż można.
Tęsknię za jakimś porucznikiem Columbo, który nie ma traum i po prostu rozwiązuje zagadki kryminalne.

To obejrzyj Poker Face z Natashą Lyonne, które jest hołdem dla Columbo, a w drugiej serii to list miłosny do kina i chyba nawet jeszcze lepszy sezon od pierwszego, że aż tak poszli w zabawę gatunkami. Na SkyShowtime jest chyba 9 albo 10 odcinków 2 serii, co czwartek dają, więc za 2 tygodnie się skończy.

Odpowiedz
"Breslau" (2025)

Serial szumnie reklamowany jako pierwszy odcinkowy polski obrazek wyprodukowany dla Disney+, stąd raczej nie nastawiałem się na nic szczególnego a i tak się zawio... a nie, wróć - szczerze przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczony. Nie jest to z pewnością nic odkrywczego i łamiącego schematy ale to raczej żadna wada, jeśli weźmiemy pod uwagę stan polskiej kinematografii, szczególnie jeśli chodzi o kino gatunkowe. A tutaj mamy właśnie bardzo fajny miks kryminału o seryjniaku opakowany w kostiumowe ramy, przez co przynajmniej formalnie jest to jakiś tam powiew świeżości.

Realizacja na poziomie bardzo zadowalającym - zdjęcia, kostiumy i scenografie spokojnie dają radę, nie jest to z pewnością kolejny tani serialik kręcony dla telewizji, w którym twórcy nie mieli z czego strzelać. Widać pieniądz i choć wszystko kręcone jest raczej na bliskich planach to jakoś mocno nie razi i jak najbardziej się sprawdza. Największym plusem jest z całą pewnością aktorstwo i cieszy, że w głównych rolach mamy trójkę bardzo dobrych ale nie aż tak opatrzonych twarzy - Schuchardt świetny w roli zapijaczonego acz skutecznego w swoim fachu śledczego Franza Podolsky'ego, równie dobry jest Czop ale mnie najbardziej cieszy udział i w końcu ciut większa rola Przemysława Bluszcza. Kobiece trio też daje radę - Drzymalska, Gruszka i Kulesza z pewnością poziomu nie zaniżają.

Fabuła idzie schematem typu "łapiemy seryjnego mordercę" raczej typowo, ale swoje robi kostiumowa otoczka i cały historyczny kontekst, w którym ta fabuła została osadzona - no jest sporo fajnych smaczków i patentów, dodatkowo twórcy jakby chcieli pokazać, że fakt kręcenia dla Disney+ nie będzie ich w niczym ograniczał i mamy dużo cycków i innych seksualnych tematów a także zaskakująco sporą dawkę brutalności. Nie ma się czego wstydzić, czasami wręcz może się wydawać, że jest tego trochę za dużo ale ja absolutnie nie z tych, którzy będą narzekać, że jest to nieuzasadnione - no nie, historia jest z tych tylko dla dorosłych i tak też jest pokazana.

Oczywiście nie wszystko spina się tak jak trzeba, pierwsze kilka odcinków nie zachwyca ale im dalej w las tym lepiej - trzy ostatnie epki to już jazda bez trzymanki i być może nawet o jeden twist za dużo ale niech będzie - nie wszystko musi być przecież idealnie, samo zakończenie też miało chyba wybrzmieć bardziej w stylu "Se7en" ale coś się nie zgryzło tak jak trzeba. Mimo wszystko jest to bardzo porządna robota i w zalewie "Forstów" i innych tego typu memicznych produkcji o podobnej tematyce jest to serial, który z pewnością warto sobie zarzucić. Ameryki nie odkrywa ale też nie robi kurwy z logiki jakoś wybitnie mocno a strona formalna i aktorstwo windują tę historię gdzieś na półkę produkcji co najmniej dobrych.

Nie spodziewałem się, ale jak najbardziej polecam i chciałbym zobaczyć coraz więcej polskiego kina gatunkowego osadzonego w naszych historycznych realiach.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Black Rabbit - Netflix - 2025
Jeden z braci (Judd Law) prowadzi modną knajpę dla hipsterów a także snuje plany na wielką restaurację i pojawia się drugi (Jason Bateman), uzależniony od hazardu i chyba narkotyków, który wisi sporą kasę szemranym typom od zakładów, więc sprawy zaczynają się komplikować.

Obejrzałem dwa odcinki i nawet nie jest to głupie ani nudne, więc będę oglądać dalej, a że całość chyba ma być ośmioodcinkową miniserią, więc może dam radę.
Jedyny minus to taki, że na razie mam trochę w dupie postaci i co się z nimi stanie, bo obaj są w dużej mierze irytujący. No zobaczymy.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
O rany, kolejna odpowiedź na The Bear? Plus czy istnieje bardziej zgrany motyw niż uzależnione rodzeństwo, które "się pojawia"?

Odpowiedz
Tamtego nie oglądałem, ale z tego co się przewinęło tutaj, to raczej nie jest kryminał, a to raczej kryminał jest. Więc te wszystkie rzeczy "kulinarne" stanowią tylko niewielki dodatek.

Rzecz jasna serial naładowany jest przemielonymi kliszami i choć nie ma debilnych twistów to są rzeczy strasznie sztampowe
Poza tym nie chciałem znowu marudzić, bo jakbym zaczął, to byś napisał, że znowu marudzę :)
Mam nic nie pisać i skupić się na wątkach światopoglądowych? 
Sam już nie wiem co zrobić ze swoim życiem...

PS. Szybko poszło. Ja sobie odpuszczam. Za dużo tu dramatyzmu na siłę i komplikowania wszystkiego.

Odpowiedz
A jednak obejrzałem do końca tego "Czarnego Królika".

Sam jestem zaskoczony ale jednak będzie pozytywna ocena. Tak, całość jest przeładowana kliszami, które już widzieliśmy setki razy, bohaterowie zachowują się bardzo często głupio, a jednak w jakiś dziwaczny sposób to wszystko działa i wciąga.
Na pewno to zasługa aktorów, bo Law jest naprawdę niezły, a Bateman wręcz znakomity w roli tej czarnej, pokręconej owcy. No i serial ma niezły klimacik. Czuć tutaj serce do tego, a nie kolejną chałturę odwaloną za czek od korporacji Netflixa.
Dam więc 7/10.

Odpowiedz
Wayward / Na marginesie Netflix

Inkluzywny mini serial o rodzince, która wprowadza się do miasta Twin Pine, gdzie działa jakaś sekta pod kloszem szkoły. Gra Toni Collette oraz klon Michaela J. Foxa. Fabuła oklepana i zrealizowana słabo. Nie ma nic w tym ani intrygującego, gdyż segmenty dziejące się w szkole sa po prostu mocno debilne a background szkoły to ślepak, którymi reżyserowie i scenarzyści walą jakby szkoła faktycznie miała być groźna, co chcą podkreślić cliffhangerami na końcu każdego odcinka. Zresztą, segmenty szkolne to też Netflix na 101% jeśli chodzi o kolorki ludków i cholerna zamuła scenariuszowa. Oglądamy losy młodego policjanta, dwóch les-bi-friends oraz od czasu do czasu dostajemy retrospekcję na główne postaci. Fabuła jest średniawką, ale wyolbrzymianie roli szkoły i cały background to wyższy poziom życzeniowości, zwłaszcza jeśli chodzi o ucieczkę z tego ośodka. Kpina z logiki.

3/10 i jedynie dobra jest Toni w roli guru sekty.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Task (2025) - HBO

Za nami 4 odcinki ale już spokojnie można napisać, że to jeden z najlepszych seriali tego roku. Jasne, dużo tutaj można jeszcze spierdolić ale każdy kolejny odcinek jest coraz ciekawszy i jakoś ciężko mi uwierzyć, żeby twórcy (ci od "Mare of Easttown", od której już teraz "Task" wydaje się lepszy) jakoś spektakularnie zawalili finał tej historii. A ta jest póki co świetna, niby widzieliśmy podobnych opowieści od groma i trochę ale ta konkretna jakoś tak świeżo wygląda, sam nie wiem czy to zasługa dobrego pisania tych postaci czy znakomitego aktorstwa praktycznie całej obsady (Tom Pelphrey to chyba jeden z najbardziej niedocenionych aktorów obecnie). W każdym razie dawno nie czekałem na kolejny odcinek jakiegoś serialu od HBO tak niecierpliwie, znakomita robota. Jak ktoś się zastanawiał czy zacząć oglądać to nie ma nad czym, bo jeśli "Task" zaliczy solidne lądowanie w finałowych odcinkach (a zostały jeszcze 3 do końca) to będzie można spokojnie zaliczyć go do topki od tej kiedyś rządzącej telewizją stacji. Mocno polecam.

Odpowiedz
obczaiłem pierwszy odcinek. Mocny vibe Then of Thieves jeśli chodzi o montaż/pokazanie obu stron. Ruffalo na razie mi nie odpowiada, reszta jest BOSKA.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
(29-09-2025, 22:01)Debryk napisał(a):  Mocny vibe Then of Thieves

EeeeE?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Cytat: Mocny vibe Then of Thieves jeśli chodzi o montaż/pokazanie obu stron.
Główny glina to tłusta pizda wpierdalająca pączki z miejsca zbrodni i prosząca się o odstrzelenie spasionego ryja?

Odpowiedz
Główny glina to tłusty alkoholik były ksiądz miłośnik ptaków, który ma dosyć pojebaną sytuację rodzinną, bo
I może nie brzmi to najciekawiej ale aktorzy bardzo dobrze to sprzedają a Ruffalo gra najlepiej od czasu mocno niedocenionego "I Know This Much Is True". Inna sprawa, że to tylko jeden z wątków, bo mamy jeszcze ten w którym błyszczy Tom Pelphrey.

Odpowiedz
(29-09-2025, 22:25)Mefisto napisał(a):
(29-09-2025, 22:01)Debryk napisał(a):  Mocny vibe Then of Thieves

EeeeE?

takie żonglowanie scenerią: Glina i BadGuy. Serial kładzie duży nacisk na charakteru i dobrze je buduje. Na szczęście, nie ma tutaj efektu The Pitt, więc ogólnie jest miszmasz kolorów. Tak jak było w DoT mamy narrację od strony złoli i od strony dobrego, mocno rozbudowane wątki wchodzące w jakieś arty scenki. Tutaj to działa. Działał w DoT. Ten podział. Stąd skojarzenie.

Odpowiedz
Mefiemu chyba chodziło o to że to pisze się przez D, Thebryku.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon