Filmowe marzenia
(07-02-2018, 11:39)patyczak napisał(a): Nie wyobrażam sobie takiego filmu w poważnej, niekomediowej formie :D

No przecież nie mówie o dramacie psychologicznym :P Taka czarna komedia.

Odpowiedz
zaglądałeś na kanał GF Darwin?
tak że o.

Odpowiedz
Wg mnie motyw "Bóg to villain" działby najlepiej w retellingu historii Mojżesza, gdzie to faraon byłby rozsądnym przywódcą próbującym ogarnąć burdel z plagami, a Mojżesz pozbawionym humoru fanatykiem. Do podobnych rozkmin zawsze skłaniał mnie "Książe Egiptu" :)

Odpowiedz
@f.lamer - nie.

Co do motywu "Bóg to villain", nie ogarniam czemu nikt tego nie wykorzystuje skoro to jest motyw na masę historii, również reinterpretacji mitów z Bilbii. Koncepcja Mojżesza brzmi bardzo ciekawie, ale równie dobrze można by sięgnać po Abrahama.
Chociaż Mojżesz bardziej się do tego nadaje bo bądźmy szczerzy...te plagi to szczyt okrucieństwa i dobrze by było podejść do tego obiektywnie.

Ale ja bym zobaczył też wariacje na temat Apokalipsy, wymieszanie motywów od Jana, ale także z popularnych...obrazów. Do tego wątek Jeźdźców.
Zarówno Biblia i historie religijne jak i wszelkiego rodzaju inne mitologie to skarbnica materiału na setki produkcji a na razie dostajemy tylko jakieś Exodusy czy innych Bogów Egiptun

Odpowiedz
Bardziej przyziemna historia żydów pod wyjściu z Egiptu, całe to błądzenie na pustyni i zajecie Palestyny z r-ką...nie, to byłoby za mocne

Odpowiedz
(08-02-2018, 13:54)Kuba napisał(a): Co do motywu "Bóg to villain", nie ogarniam czemu nikt tego nie wykorzystuje skoro to jest motyw na masę historii, również reinterpretacji mitów z Biblii.
Biblia i ogólnie chrześcijanie to nie są obecnie topowe tematy - jakieś mambo-jambo starożytnych białych facetów, kto by się tym ekscytował jak można kręcić filmy o ciemiężeniu gejów, ciemiężeniu czarnych gejów, ciemiężeniu czarnych, a wyluzować się na Marvelu i Star Warsach dostarczanych w coraz większych ilościach co roku ;)

Odpowiedz
Serial kryminalno-gansterski na temat sytuacji w Wiśle Kraków:

https://sport.interia.pl/klub-wisla-krakow/news-wisla-krakow-bandyci-zastraszyli-inwestora-i-grozili-dzialac,nId,2757382?fbclid=IwAR2w7r_zTY95Qh61iOPajQl6LAQtqLUGwNO4mJ7C9jSAUNFd4tX3s8pErBY

Samograj.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
1.Serial o upadku Rzeczpospolitej Szlacheckiej.

2. Serial o Powstaniu Styczniowym.

3. Serial o organizacji wywiadowczej "Muszkieterzy".

4. Serial o "Żegota".

5. Serial o działalności ARA w Europie po I Wojnie Światowej.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Spokojnie można by zrobić serialową antologie, każdy sezon z akcją gdzie indziej - elekcje, upadek szlachty, 20-lecie międzywojenne które jest zajebistym tematem na serial, nawet czasy współczesne. Takie polskie "The Crown"/"House of Cards" :)

Odpowiedz
(31-12-2018, 16:35)Kuba napisał(a): 20-lecie międzywojenne które jest zajebistym tematem na serial, nawet czasy współczesne. Takie polskie "The Crown"/"House of Cards" :)
Mamy całkiem sporo seriali o tematyce 1918-1939

1. Gdańsk 39 z młodziutkim Krzysztofem Ibiszem zanim był gwiazdą.

2. Moje ulubione "Pogranicze w Ogniu" z gra wywiadów.

3. Na Kłopoty Bednarski

4. 1920. Wojna i miłość

5. Szpiedzy w Warszawie

6. Bodo

7. Marszałek Piłsudski

8. Przedwiośnie.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Film o związku Toma Cruise'a z Nicole Kidman - oczywiście nie do zrobienia pewnie przez najbliższe 50 lat, ale to mogłaby wyjść genialna fabuła o przenikaniu sztuki i życia, wpływu planu filmowego na związek, bo oni zarówno zaczęli być razem na planie filmowym (Days of Thunder), a też tam rozpoczął się ich kryzys (Eyes Wide Shut) zakończony rozwodem. Oscar gwarantowany, bo Hollywood lubi filmy o robieniu filmów albo okolicach :)

Hehe, w sumie skoro mamy marzyć, to taki film byłby najlepszy jakby zagrali tam sami zainteresowani, tylko odmłodzeni cyfrowo kiedy trzeba :D

Odpowiedz
Mnie tam bardziej interesowałby film o uciekaniu Kate Holmes z toksycznego związku. Całe to planowanie, jednorazowe telefony itd. Sprawnie przygotowana akcja
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Ogólnie o Cruisie i jego związkach byłby spoko film, do tego cała ta scjentologia.

Odpowiedz
Moje filmowo-serialowe marzenia:
1. Jakaś porządna adaptacja "Demonów Leningradu" (np. z Dorocińskim w roli głównej).
2. Nowa, wierniejsza oryginałowi, adaptacja "Child 44", z inną obsadą (chociaż Hardy był spoko).
3. MCU Spider-Man/Daredevil. Ogólnie jakieś defendersowe combo z Jessicą, DD, Spidermanem, Punisherem i Elektrą.
4. Animacja osadzona w świecie "Into the Spider-Verse" z wykorzystaniem Spider-Mana Raimiego, Spider-Mana/Garfielda i Spider-Hollanda. Tak żeby wszyscy filmowi Spider-manowie się spotkali ;) Wyobraźcie sobie moment kiedy Spider-Garfield spotyka Spider-Gwen.
5. Superman The Red Son (może być nawet w formie animacji)
6. Porządnie zrealizowana biografia Tupaca.
7. Kontynuacja w postaci mini-sezonu/filmu "Daredevila" na bazie tego komiksu, w którym Daredevila na samym początku brutalnie zabija Bullseye.
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
(01-03-2019, 16:42)szopman napisał(a): 5. Superman The Red Son (może być nawet w formie animacji)

Na to chyba jest realna szansa:
https://screenrant.com/superman-red-son-animated-movie-cast-revealed/
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
I zapomniałem o jednym serialowym marzeniu:
Kontynuacja "Młodego Indiana Jonesa" w klimacie starych odcinków z Seanem P. Flannery. Z tego co wiem, były niezrealizowane scenariusze, w których np. Indy trafił do Buenos Aires.
Spokojnie te lata '21-23/4 (tj studia Indy'ego) mogliby jeszcze pokazać. Uwielbiałem ten klimat ciągłych podróży, przygód, poznawania nowych ludzi. Ten serial to było coś cudownego.

No i jakiś ponury, na maksa realistyczny film superhero, bez żadnych nadludzkich mocy, bez przegiętych scen walk typu Fast and Furious. Najlepiej gdyby protagonista miał przebranie typu ten ziomek z Żółwi Ninja co latał z baseballem i maską do hokeja.
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Cytat:No i jakiś ponury, na maksa realistyczny film superhero
Na maksa realistyczny film superhero skończyłby się po 20 minutach mniej więcej tak:

Odpowiedz
Ok, ale zakładamy, że główny bohater potrafi spuścić komuś srogi wpi*rdol :D

Odpowiedz
Jesli bohater tego filmu gołymi rękami obezwładnia nożowników to już nie jest "na maksa realistyczny film".

Odpowiedz
Nie napisałem, że ma być Januszem ulicznych starć, tylko, że nie ma to być przegięty film gdzie gość w garniaku kasuje 15 osób i nawet się nie spoci.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon