Filmy okołotolkienowskie
No i obejrzałem Hunt for Gollum - czapki z głów! Film może faktycznie jest dla fanów i to im się najbardziej spodoba, ale technicznie, biorąc pod uwagę jego "offowość" jest świetnie wymuskany. Aktorzy też się sprawdzają, choć daleko im do profesjonalistów. Muzyka nieźle dopasowuje się do znanych już motywów Shore'a. Jedynie fabuła kuleje, jest zupełnie nieprawdopodobna i nieco nudna. Ale obejrzeć można bez bólu.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ta, bo filmy o chodzacych drzewach, czarojedziejach, elfach i wlochatych karlach sa cholernie prawdopodobne :)
Spoko, to zadna zaczepka, tak tylko chwytam za slowka z przekrory. Filmiku nie widzialem, nie jara mnie fantasy kompletnie, na Wladcy zawsze spie :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
fabuła nieprawdopodobna względem universum LOTRa - o to mi chodziło :)

Odpowiedz
Hitch jest jedynym, który się tego nie wie domyślił, Mefisto. :) Dla niego sci-fi/fantasy z miejsca = nieprawdopodobieństwo, więc anything goes. ;)

Odpowiedz
wiem - ja tylko ogólnie wyjaśniam, co by mnie za słówka nie łapać :P

Odpowiedz
Oczywiscie, ze Hitch sie domyslil. Zwietrzyl tylko okazje do tekstu o chodzacych drzewach i z niej skorzystal :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Oczywiście pod technicznym względem jak na amatorski film jest po prostu pięknie, jedyne co pozwala odróżnić, że jest to dzieło amatorów bez dużego budżetu(swoją drogą to nie wierze w te 3 tyś funtów, chyba, że wszyscy zaangażowani robili za darmola i cały budżet to tylko kostiumy) to kiepskie CGI(Gollum w ostatnim ujęciu i pierścień w jednym z pierwszych), sceny walki i charakteryzacja orków, aktorstwo też pozostawia wiele do życznia. Miło się to oglądało, bo co by nie, ale w tym problem, że nie widzę zbytniego sensu tego filmu, to znaczy widzę, ale jest niezadowalający :P Chodziło o to, żeby fanom WP dać okazję do tego aby jeszcze chociażby przez 40 minut pobyć w tolkienowym świecie, poczuć ten klimat i popatrzeć na ładne góry. Fabuła nie jest ani ciekawa, ani emocjonująca, a wszystkie zalety to właściwie jedna tylko powiedziana na różne sposoby: "łał, za kilka groszy nakręcili film prawie identyczny jak Jackson". Ekipa odpowiedzialna za ten film udowodniła po prostu, że nadaje się do zatrudnienia w firmach zajmujących się robieniem filmów - tylko tyle i aż tyle. Mimo wszystkich moich narzekań to szacun dla nich, że im się chciało no i że wyszło.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon