Friends (NBC, 1994-2004)
Jest problem: za mało Afro-Amerykanów i za dużo homofobii. Czy wybaczycie twórcom?

"Should we forgive ‘Friends’ for feeling a little offensive in 2016?"

https://www.washingtonpost.com/lifestyle/style/should-we-forgive-friends-for-feeling-a-little-offensive-in-2016/2016/02/18/e8d47280-d0d3-11e5-b2bc-988409ee911b_story.html

Odpowiedz
<sciana>

Odpowiedz
Matko Bosko... co w takim razie powiedzieć o sitcomach z lat 60tych?!
Dick Van Dyke powinien oddać cały majątek ruchowi NAACP.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz

OŁŁŁ MAAAJ GAAAD

Premiera roku na Netfliksie :) aktualnie powtarzam Różowe lata 70', ale już wiem co będzie kolejne na liście <33333
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Nie wiem czy znacie:

Odpowiedz
(11-10-2009, 01:06)Mierzwiak napisał(a): jak rzucam czasem okiem na wczesne odcinki w tv dochodzę do wniosku że ich zwyczajnie nie lubię.
Muszę skorygować tę opinię sprzed, ugh, 9 lat.

Wziąłem się wczoraj za cały serial.na Netfliksie oczywiście i o ile pierwszy odcinek jest nieco dziwny, tak jestem zaskoczony że już od drugiego ma w zasadzie ten swój typowy, friendsowy styl i humor. Bawię się doskonale i najchętniej oglądałbym do rana :)

Odpowiedz
W świetle ostatnich nagłówkowych bzdur, jeśli Ci się ten serial podoba, to jesteś white-power nietolerancyjnym homofobem :P
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
(22-01-2018, 00:32)Badus napisał(a): jesteś white-power nietolerancyjnym homofobem
[Obrazek: giphy.gif]

Odpowiedz
Ja też sobie powtarzam i choć bałem się, że kolejny raz to już nie będzie to samo i po prostu się wynudzę, to też bawię się doskonalę i mógłbym oglądać do rana :D

Odpowiedz
Trzykrotnie powtarzalem i za każdym razem świetnie się bawiłem :D suchary Chandlera i nieporadnosc Rossa są ponadczasowe.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Ha!

W końcu trafiłem na odcinek którego nie widziałem. Chyba :)

Ten w którym akcja cofa się o trzy lata, Joey się wprowadza, Ross dowiaduje się że Susan to lesbijka i prawie zalicza Pheebs na stole bilardowym.

Odpowiedz
Ostatni leciał na CC. Też go nigdy nie widziałem, dobry był.

Zbieram się w sobie, żeby w końcu odpalić na Netflixie ale ciągle mam coś ważniejszego do roboty.

Odpowiedz
Gdzie wyście się uchowali?

Odpowiedz
Nigdy nie śledziłem tego od A od Z, po prostu jak leciały w TV jakieś odcinki to coś tam rzucałem okiem ;)

Odpowiedz
Mam też czasem podobnie. Oglądam któryś z odcinków i w końcu trafiam na sytuację, że nie pamiętam słowo w słowo co powie któryś z bohaterów. ;)

Odpowiedz
Ale o tym że w czwartym odcinku czwartego sezonu Phoebe podczas masażu ugryzła w tyłek klienta który jej się podobał już wspomnieć nie mogli, bo nie pasowałoby to do obowiązującej narracji.

Odpowiedz
Mało tego - jest przecież cały wątek szefa Chandlera, który jego i innych pracowników ciągle klepie w tyłek.

Tym bardziej, że wątek Paolo jest "plejd for lafs", ale nie w taki sposób, że "o, beka, typ se pomacał" tylko "Paolo to podła świnia". Większość żartu wynika z tego właśnie, że Paolo to świnia i tego jaka to głupia sytuacja. W ogole to jest takie glupie - krytykowanie tego. To wątek, w którym Phoebe przejmuje władze nad sytuacją, nie robi z siebie ofiary, jest silna, a gość, który ją maca jest ostentacyjnie napiętnowany.

Odpowiedz
Mało tego - chodzi przecież o to, że uderza do niej chłopak Rachel, więc tak, "plejd for lafs" ale na dokładnie takich zasadach, na jakich źródłem humoru w serialach eeee... yyy... komediowych są przeróżne sytuacje.

Odpowiedz
Friends w ogole jak na wesoły serial w - głównie - konwencji komedii romantycznej ma dużo żartów z ciężkich tematów, które wielu PC widzów dziś uzna za "problematyczne". Prostytucja, alkoholizm, samobójstwo, transseksualizm, homoseksualizm... W sumie odswiezajac go odkrylem go poniekąd na nowo, bo jest dość niewinny, ale porusza czasem takie kwestie, które robią wrażenie.

Odpowiedz
Boze, jakie to piekne - ten blok, te stylowki, te swojskie, przasne mordy, wszystko:

Duet Kolja i Wadik rzadzi :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon