Stały bywalec
Liczba postów: 750
Liczba wątków: 13
Don Vito napisał(a):ME2 kosztuje koło 200zł, a minęło kilka miesięcy od premiery. Od premiery ACII na konsole minął jakiś rok i gra dalej kosztuje koło 200zł.
Poza tym, przeszukiwanie allegro to inna sprawa. Bo jeśli znajdziesz np. AC2 na xBoxa na allegro za 130zł, to na PC znajdziesz za 90.
Jest dwa miesiące od premiery i na allegro jest kilka ofert które oferują za 69 zł, oczywiście nowe x-box 360. Na PC znajdziesz 10zł taniej. Jeżeli gdzieś kosztuje 200zł to pewnie w jakimś dzikim MM, gdyby miał kupować gierki po 2 miesiącach w takiej samej cenie, pewnie wybrałbym piractwo - na szczęście jest allegro i mnóstwo stron których oferta zaktualizuje się biegiem czasu.
Negrin napisał(a):kupowałem Fifę 09, leżąca obok Fifa 08 kosztowała... 10 złotych taniej. A jeszcze dalej obok leżała wciąż Fifa 07, która - o ile się nie mylę - kosztowała więcej niż 09.
W takim przypadku olałbym tego sprzedawcę i zakupił w internecie - gdzie ceny trzymają się kupy.
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL
08-04-2010, 22:48
Nowy
Liczba postów: 2,172
Negrin napisał(a):Minęły niecałe 4 miesiące, zią.
My bad.
Negrin napisał(a):Może i warto, ale co to ma do rzeczy? Mówimy o skali faktycznego piractwa na PC i Xboxie - a ta jest nieporównywalna.
Nie znam statystyk. Wiem natomiast, że piractwo na xBoxie jest niemal równie banalne co na PC, więc absurdem jest dla mnie ignorowanie użytkowników PC.
mroziek napisał(a):Jeżeli gdzieś kosztuje 200zł to pewnie w jakimś dzikim MM, gdyby miał kupować gierki po 2 miesiącach w takiej samej cenie, pewnie wybrałbym piractwo - na szczęście jest allegro i mnóstwo stron których oferta zaktualizuje się biegiem czasu.
Nie każdy jest na tyle rozgarnięty, żeby szukać po sklepach internetowych. Osobiście często jestem w Empikach i MM, więc widzę co tam się dzieje. A skoro taki proceder tam istnieje, to oznacza, że są ludzie którzy to kupują.
08-04-2010, 22:54
Stały bywalec
Liczba postów: 750
Ja też wolałbym iść do Empiku lub MM i kupić grę tak jak czasami kupuję filmy. Jednak byłoby mi strasznie żal przepłacać tak jak w tym przypadku za tą samą grę 120zł. Chyba bym sobie nie wybaczył gdybym tak przepłacił - do teraz pamiętam jak za GTA IV na PS3 dałem w EMPIKU 249zł prawie 2 lata temu - do teraz to pamiętam :)
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL
08-04-2010, 23:01
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Oczywiście rozumiem tak zwane zabezpieczenie antypirackie, tylko niechże będą one robione z głową i co najważniejsze, nie utrudniają graczom, no, grania. Głośno było ostatnio o serwerach Ubi które padły czy tam zostały zaatakowane, mniejsza o to i ludzie po prostu nie mogli grać.
Idę do sklepu, kupuję grę, instaluję i gram. I tyle. Żeby działanie gry było uzależnione od czegoś takiego jak połączenie z internetem, do tego jeszcze z jakimiś serwerami które mogą działać, a mogą nie działać?
Może się nie znam, ale ileż prostsze byłoby takie rozwiązanie?
- Do gry dołączone są dwa cd-keye.
- Jeden z nich wpisujemy żeby rozpocząć instalację. Jeśli będzie poprawny, gra wygeneruje jakiś tam unikalny dla naszego egzemplarza kod.
- Kod ten ORAZ drugi cd-key podajemy na stronie producenta rejestrując grę. Jeśli podane kody są poprawne, na maila dostajemy do ściągnięcia plik .exe konieczny do uruchomienia gry (legalny crack :lol: )
Zbyt skomplikowane? Być może, ale żadna siła wyższa nie będzie decydować za mnie, czy w danym momencie mogę pograć w grę.
08-04-2010, 23:30
Nowy
Mierzwiak napisał(a):Jeśli podane kody są poprawne, na maila dostajemy do ściągnięcia plik .exe konieczny do uruchomienia gry (legalny crack )
20 minut później masz 1000 torrentów ze wspomnianym plikiem .exe ;)
08-04-2010, 23:34
Nowy
Liczba postów: 3,416
Liczba wątków: 8
Don Vito napisał(a):Nie znam statystyk.
To zróbmy sobie statystyki na szybko:
Popularność Mass Effect 2 w wersji PC na Pirate Bay:
Posortowane według liczby seedów - oczywiście zwracam też uwagę na liczbę ściągających. To tyle, ile akurat zmieściło mi się w oknie - jest tego jeszcze trochę w dół oraz druga strona.
To samo dla Xboxa 360:
To wszystkie wyniki wyszukiwania.
08-04-2010, 23:35
Banned
Don Vito napisał(a):20 minut później masz 1000 torrentów ze wspomnianym plikiem .exe ;)
Tylko że każdy z tych plików byłby unikalny dla danego egzemplarza gry :)
Tak, tak, wiem, ktoś na torrentach zapewne udostępniłby swoją grę wraz z exe, dlatego pomysł wymaga drobnego dopracowania żeby temu zapobiec. Może... żeby grać trzeba być podłączonym do sieci? :mrgreen:
08-04-2010, 23:39
Nowy
A wiesz może ile egzemplarzy ME 2 sprzedało się na PC, ile na konsole? Żebyśmy mieli porównanie legala i nielegala
08-04-2010, 23:49
Stały bywalec
Liczba postów: 1,858
Liczba wątków: 48
Negrin napisał(a):Misiek, ty wiesz w ogóle, o czym mówisz?
Ok, nie wiem, pasi? :P
Dobra, przestańcie się kłócić i lepiej doznajcie. Tak apropos piractwa na PC :P
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=S1gGu-oZjE0[/youtube]
09-04-2010, 16:18
Stały bywalec
Liczba postów: 3,030
Liczba wątków: 36
Fanfilm oparty o Modern Warfare 2:
Całkiem niezły ale szału nie ma.
09-04-2010, 17:24
Banned
Z tym Crysisem to bardzo ciekawa sprawa. Ileż to było gadania że pierwsza część wychodzi tylko na PC bo konsole nie byłyby w stanie udźwignąć takiej grafiki.
A teraz co? Crysis 2, oparty na udoskonalonym, jeszcze bardziej zaawansowanym silniku ukaże się oprócz PC nie tylko na potężnej PS3, ale i na słabszym X360. Żartownisie z tych developerów :)
09-04-2010, 23:09
Stały bywalec
Liczba postów: 1,858
Liczba wątków: 48
No jedynka nie spełniła pokładanych w niej oczekiwań finansowych bo była tylko na PC i gracze spiracili :P więc tym razem postanowili rozszerzyć target. Zresztą od 2007 r. konsole jeszcze bardziej zdominowały rynek i w zasadzie nie mieli innego wyboru, jeśli chcą wydać duży, wysokobudżetowy i rozreklamowany takimi trailerami shooter.
No ale należy pamiętać, że grafa na konsolach będzie najprawdopodobniej zauważalnie gorsza od tej PCtowej :) Inna sprawa jakie będą wymagania sprzętowe, których już się boję. A jeszcze nie spłaciłem tego kompa co mam...
10-04-2010, 00:19
Banned
- pod względem detali i dopieszczenia grafiki przedstawia się ZNACZNIE lepiej niż GTA IV, ale mam wrażenie że miastu brakuje klimatu, jest jakieś takie... nijakie :) I sterylne, za bardzo wygląda jak dekoracja aniżeli autentyczne miasto.
EDIT: Dzięki You Tube przypomniałem sobie jak IV wygląda na max detalach. Cofam to "ZNACZNIE" :)
Patrick Brown znowu dowala do pieca w kwestii GTA. Jeśli ktoś nie zna jeszcze jego prac, niech klika.
Do Hitcha pode mną: Dałem co miałem, nie marudź : )
10-04-2010, 23:10
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Musiałeś dać to w tym szpetnym języku? :(
Postacie na pewno ładniej wyglądają i ogólnie świat gry ma żywsze kolorki. Ale GTA zwycięża wspaniałą animacją oraz wrażeniem żywego miasta, z żywymi mieszkańcami.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
10-04-2010, 23:39
McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
Ależ będzie gra! Mam nadzieję tylko na wymagania trochę mniejsze niż GTA IV..
10-04-2010, 23:40
Stały bywalec
Liczba postów: 1,092
Liczba wątków: 7
Oficjalny trailer Gears of War 3, jakby jeszcze ktoś nie widział:
http://www.gametrailers.com/video/ashes-to-gears-of-war/64418
Stary dobry myk ze spokojną nutą przygrywającą podczas ostrej walki - dobre gówno. Podoba mi się podstarzały Santiago.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church
15-04-2010, 18:29
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Odesłali mi naprawionego xboxa (po 9 dniach od wysyłki, a w tym czasie były święta - sprężyli się, krótko mówiąc, bo zapowiadali że potrwa to 2-3 tygodnie), więc kontynuuję cioranie w GTA4 i... ludzie, jaka ta gra jest zarąbista! Kiedy już przyzwyczaiłem się do sterowania samochodami i ogólnie ogarnąłem ogrom rzeczy, jakie można zrobić, po prostu nie mogę się oderwać. Fabuła i dialogi to (z paroma wyjątkami) dzieło godne jakiejś wartościowej nagrody (no dobra, Oscara też). Po raz pierwszy w historii serii mogę powiedzieć, że miasto naprawdę żyje! To już nie są klocki lego z ruchomymi ludzikami.
Najbardziej zadziwia mnie, że taką rozbudowaną grę, z taką ilością muzyki (btw: GTA4 theme rządzi), z masą filmików, z kupą dialogów, z bardzo dobrą grafiką i całym tętniącym życiem MIASTEM, zmieścili na jednej płycie. Nie ogarniam tego, po prostu nie ogarniam.
GTA4 to arcydzieło. Po raz pierwszy nie mam do gry z tej serii absolutnie żadnych zarzutów.
17-04-2010, 07:02
Banned
military w końcu odnalazł właściwą drogę : )
Ta jedna płyta to faktycznie fenomen, więc możemy się tylko zastanawiać co by było gdyby twórcy nie musieli się martwić o to nieszczęsne DVD9 i mieli do dyspozycji całe 50 GB płyty Blu-ray (powiedzmy sobie szczerze - X360 zwyczajnie utrudnia im pracę).
W ramach oczekiwania na Episodes from Liberty City zwiedzam sobie miasto w IV i nie mogę wyjść z podziwu, bo cały czas odkrywam jakieś nowe ciekawe miejscówki których wcześniej, mimo naprawdę sporego czasu spędzonego nie tylko na graniu ale i na zwyczajnej jeździe, nie widziałem na oczy.
Muszą, po prostu muszą iść za ciosem i osadzić następną część w Vice City.
17-04-2010, 10:29
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Myślę że kto jak kto, ale Rockstar, mający tak kasową markę, nie pierdzieliłby się z dodaniem drugiej płyty, gdyby zostanie przy jednej groziło cięciami. Zabieg mógłby być taki jak w przypadku ME2 - cały świat gry jest na każdej z płyt, więc można polecieć gdzie się chce, a różnica w zawartości to misje i to, co z nimi związane - dialogi, filmiki itp. Dobre rozwiązanie, w przypadku którego zmiana płyty jest jednorazowa w całej rozgrywce, i które absolutnie nie jest uciążliwe.
Ale fakt, MS mógłby wreszcie wyprodukować blu do xboxa.
A teraz z innej beczki - widzieliście wideo z Alan Wake? Zajeboza.:)
17-04-2010, 10:42
Banned
military napisał(a):widzieliście wideo z Alan Wake? Zajeboza.:)
Ja widziałem i jakoś nie żałuję że przynajmniej na razie nie będzie na PC. Te walki z czarnymi ludkami, meh : )
17-04-2010, 10:46
|