TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
Wczoraj odświeżyłem sobie to dzieło Emmericha w Haj-definiszyn i stwierdziłem, że film zasługuje na temat. Po pierwsze Emmerich tą produkcją postawił dla innych twórców bardzo wysoką poprzeczkę jeśli chodzi o widowiskowość tego co się dzieje na ekranie, po drugie pokazał jak kręcić niegłupie kino dla całej rodziny. Nie muszę przypominać, że odniósł niebywały sukces.
Już chyba każdy wie, ze spuszczam się na każdy film pokazujący inwazję kosmitów. Temat zawsze miał potencjał na widowiskowe kino, Emmerich to wiedział i idealnie wykorzystał.
Wiem, że film teraz niestety jest bombardowany przez wszelkiej maści pseudokrytyków którzy wytaczają niekiedy bardzo głupie zarzuty, które łatwo obalić:)
Do dzisiaj efekty bronią się znakomicie(96 rok) i niektóre sekwencje mogłyby bez problemu znaleźć się w dzisiejszych produkcjach S-F. Trzeba też dodać genialny design statków obcych oraz i ogrom, który czuć podczas seansu.
ID4 to przecież znakomity film rozrywkowy, są sceny śmieszne, poważne , a wszystko wyważone w idealnych proporcjach.
Niestety jest obawa, że mit ID4 może zostać zburzony zapowiedzią sequelów od pana Emmericha, a ten niestety ostatnimi filmami zapomniał jak kręci się niegłupie rozrywkowe widowiska.
![[Obrazek: 1522997.jpg]](http://static0.blip.pl/user_generated/update_pictures/1522997.jpg)
Piękny plakat
Epickość:P
Epickość x2
I cool motywujące przemówienie tylko dla amerykanów:P
"Good morning. In less than an hour, aircraft from here will join others from around the world. And you will be launching the largest aerial battle in the history of mankind. "Mankind." That word should have new meaning for all of us today. We can't be consumed by our petty differences anymore. We will be united in our common interests. Perhaps it's fate that today is the Fourth of July, and you will once again be fighting for our freedom... Not from tyranny, oppression, or persecution... but from annihilation. We are fighting for our right to live. To exist. And should we win the day, the Fourth of July will no longer be known as an American holiday, but as the day the world declared in one voice: "We will not go quietly into the night!" We will not vanish without a fight! We're going to live on! We're going to survive! Today we celebrate our Independence Day!"
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
03-02-2011, 17:07
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,356
Liczba wątków: 29
Zaznacz z góry ( jak zwykle ) , że film ogladałem w zyciu ze 3 razy. Ostatni raz fragmentami w telewizorze kilka lat temu. Bedą spoilery nieoznaczone bo chyba kazdy już to widzial. Bedzie, jak zwykle można mi zarzucić, że bredze bo nie pamietam a ja bede mogl odpowiedzieć, że nie jestem czegos pewny bo nie pamietam :razz:
Danus napisał(a):pokazał jak kręcić niegłupie kino dla całej rodziny.
Czy niegłupie jest , że dwojka zoltodziobów ujezdza statek kosmiczny , który to posiada jakby sterowanie stworzone dla ludzi ? A zakonczenie zostało rozwiazane w sposob zenujący - na nic cala US army, znajdz dziurke a bedziesz szczesliwy.
Cytat:Wiem, że film teraz niestety jest bombardowany przez wszelkiej maści pseudokrytyków którzy wytaczają niekiedy bardzo głupie zarzuty, które łatwo obalić:)
Welcome
Cytat:Do dzisiaj efekty bronią się znakomicie(96 rok) i niektóre sekwencje mogłyby bez problemu znaleźć się w dzisiejszych produkcjach S-F.
Czesc wejscia statków na pewno. Czesc z desrtukcją kapitolu czy Bialego Domu czy co to tam było już nie. Tam wali CGI na kilometr.
Cytat:Niestety jest obawa, że mit ID4 może zostać zburzony zapowiedzią sequelów od pana Emmericha, a ten niestety ostatnimi filmami zapomniał jak kręci się niegłupie rozrywkowe widowiska.
Nie ma co burzyć. Ot film-papka. Bardzo dobre wprowadzenie a pozniej sredni schematyczny akcyjniak : zło jest złe, dobro jest dobre, ludzie muszą wygrać + patos + patos amerykanski ( "Mamy 4 lipca id dziś to nie bedzie swieto tylko Amerykanów, od dzis to bedzie swieto całej ludzkosci " - cytuje z pamieci ). Amerykanie znów obronili swiat , znalazl sie 1 typowo Bayowo-Emmerichowy przygłup ( Randy Quaid ), ktoś tam sie poswieca dla dobra ogólu ( tu akurat wspomniany Randy w misji samobojczej z jakimis patetycznymi , ckliwymi sloganami od których sie niedobrze robi - Zniszcze was, macie za swoje czy cos takiego ).
I jeszcze jedno cos co mnie wku...iło już przy pierwszym ogladaniu :
Do strapionego Goldbluma ( jako, że musi byc tez w takim filmie relacja rozbita rodzina i szczesliwe zejscie ) -
" All U need is Love " John Lenno, madry czlowiek.
( tu nalezalo wylozyc amerykanskiemu widzowi, że powyzszy tekst to nie jest ot takie przemyslenie starego czlowieka - bo on moze za glupi by cytować z wlasnego zycia - ale cytat z piosenki znanych , kultowych grajków. NAlezalo widza uswiadomić, że tyo jest cool tekst, z cool starego kawalka, cool wykonawcy.
Mozna bylo co prawda dać coś ze Św. Pawła czy Sokratesa no ale...
Jak za pierwszym razem podobalo mi sie tylko rozwiniecie tego filmu - tak jest i teraz. Ciekawa atmosfera tajemniczosci z poczatkowej czesci filmu zostaje zniszczona przez sieczke, patos, dennych obcych ( musza byc odrazajacy by bylo wiadomo, że to oni są ci "bee" ) itd.
Kiedys 6/10 , dzis z 5, 4
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
03-02-2011, 18:21
TermiGifiernator
shamar napisał(a):Czy niegłupie jest , że dwojka zoltodziobów ujezdza statek kosmiczny
Wykwalifikowanego pilota US Marine Corps bym nie nazwał żółtodziobem.
Sterowanie statku obcych było podbne do tych ludzkich, ponieważ budowa anatomiczna szaraków zbliżona była do ludzkiej - dwie nogi, dwie łapy:P
Zamiast przypierdolić się do tego skąd na statku obcych znalazły się fotele ty przypierdalasz się do wolantów:)
shamar napisał(a):patos amerykanski
To amerykański film, którego akcja akurat dzieje się w amerykańskie święto niepodległości, zresztą tytuł o czymś świadczy, prawda?
shamar napisał(a):dennych obcych ( musza byc odrazajacy by bylo wiadomo, że to oni są ci "bee" )
Akurat Obcy są tacy jakich opisywali w tamtych czasach ludzie uprowadzani przez UFO(Szaraki, Emmerich wykorzystał tylko ten design)
shamar napisał(a):Amerykanie znów obronili swiat
Nie tylko amerykanie, jak widać na filmie cały świat walczył z kosmitami i cały świat ich pokonał, amerykanie zorganizowali tylko kontrofensywę i znaleźli sposób na obejście osłon statków obcych. shamar napisał(a):Zniszcze was, macie za swoje czy cos takiego
To akurat wyjaśnia już na początku, przecież on miał przykre doświadczenia z obcymi(porwanie, wykorzystanie seksualne), to była forma odegrania się na nich.
shamar napisał(a):sieczke
Przecież to inwazja na planetę, musi być widowiskowa sieczka.
03-02-2011, 18:36
II Wicemiss Avatara 2010
Liczba postów: 3,195
Liczba wątków: 18
shamar napisał(a):Czesc wejscia statków na pewno. Czesc z desrtukcją kapitolu czy Bialego Domu czy co to tam było już nie. Tam wali CGI na kilometr.
Jakim cudem scena np. zniszczenia Białego Domu może walić CGI, skoro powstała bez jego udziału? ;)
A sam film - miodzio. Idealny blockbuster, do którego nie umywają się wszystkie dzisiejsze Transformersy i inny ten syf.
03-02-2011, 18:42
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,105
Liczba wątków: 4
ID4 jest w ryj glupi, ale raz na rok lubie sobie przy piwku ten film powtorzyc. Chyba najlepszy film Emmericha, olac schematy, glupoty i ojca Goldbluma, ktory jest ultimate filmowym zydem. Jest fun, ale w dopuszczalnych normach - ot, obry blockbuster, choc juz nie w "starym stylu".
shamar napisał(a):Tam wali CGI na kilometr.
Tylko, ze to sa miniatury
shamar napisał(a):Mozna bylo co prawda dać coś ze Św. Pawła czy Sokratesa no ale...
Kpisz, czy w cymbergaja grasz?!
shamar napisał(a):dennych obcych ( musza byc odrazajacy by bylo wiadomo, że to oni są ci "bee" ) itd.
Zajebisty design, biomechaniczne pancerze rzadza, a sami obcy az tak obrzydliwi nie sa - swoja droga, mieliby wygladac jak Ken z Toy Story 3?
Danus napisał(a):Akurat Obcy są tacy jakich opisywali w tamtych czasach ludzie uprowadzani przez UFO
W tamtych czasach, czyli w 1995? Ludzie porwani przez UFO?
Danus, jak Ty czasami cos pierdolniesz.. :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
03-02-2011, 18:48
TermiGifiernator
Bucho w tamtych czasach była moda na szaraki, więc i w ID4 były typowe szaraki.
03-02-2011, 19:13
Król świata.
Liczba postów: 1,667
Liczba wątków: 8
Bucho napisał(a):W tamtych czasach, czyli w 1995? Ludzie porwani przez UFO?
W filmie wielokrotnie odwoływano się katasrofy pod Roswell - chyba o to chodziło :wink:
A film jest świetny i basta! :razz: Czy wy jesteście już z niczego nie potraficie radości czerpać? :wink:
03-02-2011, 19:15
CGI Paul Walker
Danus napisał(a):Zamiast przypierdolić się do tego skąd na statku obcych znalazły się fotele ty przypierdalasz się do wolantów:)
To też miałem na mysli kiedy pisałem o statku obcych skrojonym jak dla ludzi. Zaraz... a moze tego nie napisalem...
Cytat:To amerykański film, którego akcja akurat dzieje się w amerykańskie święto niepodległości, zresztą tytuł o czymś świadczy, prawda?
Co od razu nie znaczy, że musi być nawalony patos w ilosci powodujacej zwrot produktu przed calkowitym strawieniem.
Cytat:Akurat Obcy są tacy jakich opisywali w tamtych czasach ludzie uprowadzani przez UFO(Szaraki, Emmerich wykorzystał tylko ten design)
Ale ET był git, Briges w Czlowieku z Gwiazd też. No dobra moze dalem za stare tytuly.
Cytat:Nie tylko amerykanie, jak widać na filmie cały świat walczył z kosmitami i cały świat ich pokonał, amerykanie zorganizowali tylko kontrofensywę i znaleźli sposób na obejście osłon statków obcych.
Racja, oni wymyslili obejscie. Jeden grzyb wygrano dzieki Amerykanom.
Cytat:To akurat wyjaśnia już na początku, przecież on miał przykre doświadczenia z obcymi(porwanie, wykorzystanie seksualne), to była forma odegrania się na nich.
Ale nie zmienia to faktu, że ten fragment w filmie brzmi jak z kreskówki dla dzieci do lat 5.
Perfik napisał(a):Jakim cudem scena np. zniszczenia Białego Domu może walić CGI, skoro powstała bez jego udziału? ;)
Nie mowie o samym wybuchu tylko ten fragment gdzie wali sie ten dom ( cholera a moze to był jakis wiezowiec... No ten fragment gdzie ci ludzie spieprzaja ulicą a za ich plecami wybucha i wali sie budynek. Straznie to wygladalo nalozone na siebie.
Czyli jako, że nie sprecyzowałem. Nie chodzi o samo rozpadanie sie tylko nalozenie obrazów . Podobna rzecz była z walacą sie bazyliką Sw Piotra w 2012 ( SIC ! tez Emmericha ). Tam tez te uciekajace ludki i tlo walacego sie budynku nie wspolgraly.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
03-02-2011, 20:01
TermiGifiernator
Cytat:To też miałem na mysli kiedy pisałem o statku obcych skrojonym jak dla ludzi. Zaraz... a moze tego nie napisalem...
Nie napisałeś o tym, chodziło Ci tylko o sterowanie niby skrojone na miarę ludzi. Akurat fotele można wytłumaczyć, jasne jest, że w filmie nie wiemy dlaczego tam są. Wytłumaczone to było w nowelizacji która została wydana zaraz po premierze(nie jestem pewien czy aby na pewno), statek foteli nie posiadał, przykrecili je ludzi podczas przygotowań do kontrofensywy, by ludzie sterujący statkiem mieli na czym siedzieć przy wolantach.
shamar napisał(a):Co od razu nie znaczy, że musi być nawalony patos w ilosci powodujacej zwrot produktu przed calkowitym strawieniem.
Mi patos nie przeszkadzał, zwłaszcza, ze dla mnie ten mityczny patos, nie był aż tak bardzo nachalny.
shamar napisał(a):Ale ET był git, Briges w Czlowieku z Gwiazd też.
Co ma piernik do wiatraka? shamar napisał(a):Nie mowie o samym wybuchu tylko ten fragment gdzie wali sie ten dom
Właśnie w pierwszej wypowiedzi zarzuciłeś walące CGI scenie niszczenia Białego Domu i Kapitolu.
03-02-2011, 20:38
Król świata.
A tak w ogóle to wiecie może co oznacza ID4? Od zawsze mnie to ciekawiło.
03-02-2011, 20:50
TermiGifiernator
gigacz napisał(a):A tak w ogóle to wiecie może co oznacza ID4?
ID4 to skrót od Independence Day plus 4 - czyli czwarty lipca:)
Gigacz, proszę...:P
03-02-2011, 21:14
CGI Paul Walker
Danus napisał(a):(...)Wytłumaczone to było w nowelizacji która została wydana zaraz po premierze(nie jestem pewien czy aby na pewno), statek foteli nie posiadał, przykrecili je ludzi podczas przygotowań do kontrofensywy, by ludzie sterujący statkiem mieli na czym siedzieć przy wolantach.
Co ,mimo tego, że pisałeś ,że ludzie poznali tą technologie przez tyle lat ( czy tam na pewno tak bylo powiedziane ? ) nie zmienia faktu, że postać grana przez Smitha nie miala o niej pojecia, po prostu wsiadl se kilka machniec joystickiem i już pilotuje statek obcych.
Cytat:Co ma piernik do wiatraka?
No jak co. Przytoczyłeś, że obcy zostali przedstawieni na bazie wyobrazen jakie dominowaly w tym czasie u niby-porwanych. Ale wczesniej , jak i pozniej ,w filmach obcy nie byli tak przedstawiani bo od lat byl znany innych ich wyglad. Co sugeruje, że wtedy to na poczatku lat 90 ludzi porywali obcy o wygladzie z ID ? Jak dla mnie to zwykly bullshit. Po prostu taka byla wizja grafikow.
Cytat:Właśnie w pierwszej wypowiedzi zarzuciłeś walące CGI scenie niszczenia Białego Domu i Kapitolu.
No przeciez zastrzeglem , że moge nie pamietać. Wydawalo mi sie, że w tych scnach też byli tacy nalozeni ludzie. Sprostowałem o którą mi sekwencje chodzi dokladnie. A ze nie byla CGI, no trudno ale to nalozenie wygladalo bardzo zle.
I przypomnialo mi sie - w Godzilli ( sic! też Emmericha ? ) też są takie momenty gdzie widać wyraznna granice miedzy pierwszym planem ( najczesciej postaciami ) a tłem.
03-02-2011, 21:32
Król świata.
Aha.... czyli kontynuacja to będzie ID2 :mrgreen:.
03-02-2011, 21:33
CGI Paul Walker
o ile pamietam to padl jakis czas temu tytuł ID4ever
03-02-2011, 21:38
TermiGifiernator
shamar napisał(a):czy tam na pewno tak bylo powiedziane ?
Było mówione nawet w filmie. Statek pilotowany przez Smitha to był okaz, który spadł w Roswel w latach 40.
shamar napisał(a):Co sugeruje, że wtedy to na poczatku lat 90 ludzi porywali obcy o wygladzie z ID
W latach 80' oraz w latach 90', są też wzmianki z lat 70', że ludzie porywani byli przez kosmitów, których nazwano powszechnie szarakami(duże głowy, wielkie czarne oczy, małe usta lub ich brak, brak nosa, małe chude ciałka). Emmerich wykorzystał wygląd szaraków, gdyż bardzo pasowały mu do koncepcji złych kosmitów, dodatkowo opakował ich w biokombinezony.
gigacz napisał(a):Aha.... czyli kontynuacja to będzie ID2 :mrgreen: .
Jak dobrze wspomniał Shamar, Emmerich chciał nazwać kontynuację ID4 Ever, która to będzie podzielona na dwie części.
03-02-2011, 22:11
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Do cholery ciężkiej, Shamar: naucz się pisać. Taka baboliczna interpunkcja nie jest godna nawet spuszczenia w kiblu. Tego się, kuźwa, nie da czytać!
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
03-02-2011, 22:55
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,105
Liczba wątków: 4
Danus napisał(a):Bucho w tamtych czasach była moda na szaraki, więc i w ID4 były typowe szaraki.
Typowe szaraki to mamy w X-files i Bliskich spotkaniach - kosmici z ID4 to nie szraki, no chyba, ze mowimy o kolorze. Design obcyh jest w pytke akurat, a do tego mamy swietny patent z mech-bio szkieletem <ok>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
04-02-2011, 00:35
CGI Paul Walker
Hitch napisał(a):Do cholery ciężkiej, Shamar: naucz się pisać. Taka baboliczna interpunkcja nie jest godna nawet spuszczenia w kiblu. Tego się, kuźwa, nie da czytać!
Ale ja umiałem pisać. Niestety lata kserowania na studiach sprawiły ze mnie dysortografa. I to nie jest zart - powaznie można calkowicie zatracić zdolnosc poprawnego psiania. :???: :sad:
04-02-2011, 01:00
TermiGifiernator
Bucho napisał(a):kosmici z ID4 to nie szraki,
A to co siedzi w mech-bio szkieletach to co Ci przypominają? Bo mi szaraki:)
04-02-2011, 13:45
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Danusie,
To jest ogólnie przyjęty szarak:
To alieny z ID4 (bez bio-skafandra):
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
05-02-2011, 00:26
|