Kinds of Kindness (2024) - reż. Yorgos Lanthimos
Ledwo co świat ochłonął z zachwytu nad "Poor Things", a Yorgos już ma kolejny film na czerwiec. Poza oczywistością w postaci Emmy Stone w obsadzie Willem Dafoe, Jesse Plemons, Hong Chau, Margaret Qualley czy Hunter Schafer.

[twitter]https://twitter.com/searchlightpics/status/1768321305491685526?t=AfdmvRyasM2b4MjnkyB77g&s=19[/twitter]

O "Kind of Kindness" wiadomo tyle, że będzie to film składający się na trzy nowelki i każdy z wymienionych aktorów pojawi się w każdej z nich, ale w innej roli. Dla Yorgosa jest to tez powrót do duetu scenopisarskiego
z Efthymisem Flippou, zatem spodziewałbym się mniej przystępnych klimatów sprzed The Favourite. Premiera w USA 21 czerwca, czyli ktoś tu liczy pewnie na premierę na Lazurowym Wybrzeżu.

Oby ten film był bliższy klimatem Homarowi, niż Jeleniowi, a Emma zaliczyła kolejny wybitny występ (czy raczej występy).

Odpowiedz
(15-03-2024, 12:50)Kryst_007 napisał(a): O "Kind of Kindness" wiadomo tyle, że będzie to film składający się na trzy nowelki i każdy z wymienionych aktorów pojawi się w każdej z nich, ale w innej roli.

Czuję vibe niemieckiego kina niemego, gdzie też bawiono w podobne zabiegi (Gabinet figur woskowych, Zmęczona śmierć czy Unheimliche Geschichten).

Odpowiedz
O, fajnie. Lubię filmy nowelowe - także z dzisiejszej perspektywy trudniej jest to zepsuć jako całość.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Wygląda mi to na połączenie tego greckiego Yorgosa z amerykańskim. W sumie się jaram.

Odpowiedz
O Jezu jaki przezajebisty teaser. Czekam mocno, i myślałem, że oni dopiero co kręcą ten film a tu już zaraz premiera.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Kolejny trailer

Odpowiedz
A w sumie to jakie były recenzje po premierze w Cannes? Widziałem tylko opinie Julii Wieniawy, która siedziała koło Emmy :p

Odpowiedz
Zaskoczenie totalne, ale to mój najbardziej wyczekiwany film roku. Po tym jak Yorgos zrehabilitował się po średniej "Faworycie" znowu czekam na wszystko co z siebie wydali.

Odpowiedz
(30-05-2024, 14:38)simek napisał(a): A w sumie to jakie były recenzje po premierze w Cannes? Widziałem tylko opinie Julii Wieniawy, która siedziała koło Emmy :p

Raczej przeważały pozytywne, choć i tak mniejszy hajp niż przy dwóch ostatnich Lanthimosach. Negatywne opinie odnoszą się z kolei do tego, że film za mroczny i nie w smaku recenzujących. Pewne jest, że Stone, Dafoe i Plemons aktorsko dają radę.

Odpowiedz
Polska premiera dopiero we wrześniu, czyli w lato nie będzie za dużo okazji na kino.

Odpowiedz
Lecą pokazy przedpremierowe w Cinema City więc się wybrałem.

Jestem zadowolony z seansu. Film co prawda słabszy od "Biednych istot" ale i tak jest dobrze. Nie odczułem tych trzech godzin właściwie, każda historia na dobrym poziomie, im dalej w las tym bardziej dziwacznie się robi. Aktorsko bez niespodzianek, zdecydowanie najbardziej dowiózł Plemons i Stone. Ten pierwszy tu daje chyba rolę życia, w drugiej historii przeszedł samego siebie, za całość dałbym mu Oscara, zasłużona nagroda w Cannes. Wszystko podbijane świetnym soundtrackiem. Ocena: 7+/10.

P.S.

Czy Lanthimos nie zasługuje już przypadkiem na swój osobny dział?

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Przeklejam z innego tematu.
Posrany film 3/10.

Zmarnowane prawie 3 godziny.
Dziekuję.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Wjechał do sklepiku chyba.

Chciałem obejrzeć, ale nawet w recenzjach widzę, że rzeczywiście chyba "posrany" co mnie trochę intryguje i nie chce spoilerów, ale też nie wiem na jak bardos posrany film mam dziś ochotę.

Ktoś jest w stanie pomóc bez spoilerów?

Odpowiedz
Ale to jest żadne ekstremum. Przynajmniej jak na standardy filmów azjatyckich.
Ot przypowieści podane w delikatnie popieprzonym sosie.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Myślałem, że to 3/10 to dlatego, że posrany a jak rozumiem film jest posrany, ale bez przesady i po prostu słaby?

Odpowiedz
Idź na Lanthimosa, narzekaj, że film jest posrany xd

Odpowiedz
Nie przesadzajcie, nie jest tak źle, chociaż faktycznie, jest jedna dość mocna scena w połowie filmu. I pamiętam, jak byłem na seansie, jedna kobieta wyszła z kina po tej scenie.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Film to ekstrakt z filmów Lanthimosa, zanim trochę sobie spiłował ząbki pod mainstream, jak ktoś się śmiał na Kle, Homarze i Jeleniu, ten doceni.

Odpowiedz
(06-09-2024, 11:51)Krismeister napisał(a): Idź na Lanthimosa, narzekaj, że film jest posrany xd
Faworyta i Biedne istoty to maksymalnie 4/10 w skali możliwego posrania, więc jeśli ktoś go kojarzy tylko z tych, najbardziej popularnych, filmów, to być może zdziwienie i późniejsze narzekanie jest zasadne?

Odpowiedz
(06-09-2024, 11:26)PropJoe napisał(a): Myślałem, że to 3/10 to dlatego, że posrany a jak rozumiem film jest posrany, ale bez przesady i po prostu słaby?

Dlatego, że przede wszystkim nie działa. Jest rozwleczony do granic możliwości a kiedy dostajesz pointy, wzruszasz ramionami.Szczegolnie przy ostatniej historii. I nie są one jakoś zaskakujące. Taka sztuka dla sztuki.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon