Knightfall (History Channel)
Serial o upadku Templariuszy.

Tło historyczne: król Filip IV Piękny (powinien nosić ksywkę "Okrutny") zadłużył kraj na niebotyczną sumę. W celu spłaty należności skonfiskował majątki ziemskie bankierom i szlachcie. Gdy to nie wystarczyło, zwrócił się w stronę legendarnie bogatego zakonu rycerskiego. Najpierw oskarżył ich o herezję, stosowanie magii, dzieciobójstwo, profanację krzyża i czczenie demona o imieniu Baphomet; później za zgodą papieża Klemensa V wytoczył im spektakularny proces sądowy, w wyniku którego kilkudziesięciu rycerzy zakonnych, na czele z wielkim mistrzem maderfakerem Jakubem de Molayem, zostało - po torturach - spalonych na stosie.

Pierwszy sezon liczy 10 odcinków.

Odpowiedz
Twój opis historyczny jest ciekawszy niż to co widać w zwiastunie. Serial raczej wygląda jak popłuczyny po Grze o Tron
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Ogólnie czekam na serial. Bardzo lubię ten okres historyczny, to niesamowity materiał na filmy/seriale. Ten wygląda okej, poczekam do premiery, chyba w październiku.

Odpowiedz
6 grudnia premiera, u nas podobno będzie lecieć na HBO.

Odpowiedz
(25-09-2017, 21:34)Kuba napisał(a): 6 grudnia premiera, u nas podobno będzie lecieć na HBO.

Ale po co? Przecież jest polska wersja kanału History.

Nowy traila.

We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Ogląda ktoś Templariuszy?

Z tego co słyszałem to pierwszy odcinek marny, ale podobno od drugiego poziom się podniósł.

Odpowiedz
Jezu, ale to jest tragicznie złe.

Zaryzykowałem, bo miałem ochotę na coś o rycerzach pizgających się mieczami, a jednak od Bravehearta i Królestwa Niebieskiego też trzeba czasem odpocząć. Vikings do mnie nie przemówił, ale przynajmniej nieźle oddawał ducha normańskich najeźdźców. A to jest jakaś horrendalna bzdura masakrująca fascynującą historię schyłku Templariuszy, w zamian serwując gównianą historyjkę o zakazanej miłości i poszukiwaniach wiadomo czego. Po paru odcinkach rzuciłem rzecz w cholerę, doczytałem na wiki i jeszcze tylko łyknąłem ostatni odcinek. No i powiem tyle - jest tam scena tak denna, że aż szkliwo w zębach pęka.
W spoilerze, żeby nie razić oczu postronnych tą szmirą:
Niech lepiej zrobią wreszcie dobrą wersję Królów Przeklętych. Do trzech razy sztuka.

Odpowiedz
Mark Hamill w 2. sezonie. Ma zagrać sporą rolę - weterana krucjat który szkoli obecnie młodych templariuszy. Do tego zmiana showrunnera.

https://www.tvguide.com/news/mark-hamill-knightfall-renewed-season-2/
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Fakt nr 1 - opis Mentala z pierwszego postu jest 1000 lepszy niż fabuła pierwszego sezonu
Fakt nr 2 - ciężka ręka reżysera zdecydowanie nie pomaga temu serialowi

Subiektywnie jednak przyznam, że pierwszy sezon okazał się być po prostu niezły. Kiedy już człowiek wie, że nie ma co liczyć na epicką historię o królu dymającym naród oraz Templariuszy, a całość przypomina raczej CSI Paryż AD 1306 to musi oczekiwać nieco rozrywkowej pulpy. I takie to jest. Nie ma tutaj specjalnego wgłębiania się w historię, intryga owija się wokół 2 wątków - romansu mistrza z królową oraz poszukiwania graala. I tutaj wchodzi niestety niski skill reżyserski, ponieważ oba wątki nie są zbyt dobrze poprowadzone, choć oba mają jak najbardziej rację bytu. Brakuje im jednak solidnego rozwinięcia i satysfakcjonującej konkluzji. Samego love story nie jest wbrew pozorom tak dużo, a jeśli już coś się dzieje w temacie to nadaje to postaci Landry'ego (fajny i charyzmatyczny Tom Cullen) więcej ludzkiego charakteru. Poszukiwania graala kończą się co najmniej dziwnie i nie da się uniknąć małego facepalma w scenie

Najbardziej wkur..ające jest maniera montażysty w robieniu tzw. "fade to black" co wypada momentami bardzo zabawnie, jak w serialach z lat 80-tych i 90-tych. Na plus brutalność - juchy, flaków i dobrych scen z finisherami nie brakuje. Dodatkowo twórcy nie boją się pokazywać przebitych ciał, wieszanych ludzi itd. Tutaj jest w zasadzie bez zarzutów.

Odpalam w weekend drugi sezon.

6/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Sezon drugi to dobra odtrutka po sezonie pierwszym. Dobrze mu zrobiła zmiana showrunnera, reżyserów oraz autorów zdjęć bo wszystko tu jest po prostu lepsze - nawet gdy w kilku scenach serial skręca w dziwnym kierunku to udaje mu się jednak dany pomysł obronić.

[Obrazek: mark-hamill-tom-cullen-knightfall-season...50x491.jpg]

Po pierwsze atmosfera - z typowej przygodówki z templariuszami poszukującymi graala serial zmienił się w posępne, pesymistyczne i trochę "gladiatorowate" widowisko. Czuć beznadzieję sytuacji i zbliżający się wielkimi krokami konflikt z królem, który ostatecznie doprowadzi do upadku zakonu. Nie ma tutaj już miejsca na śmieszkowanie, tańce i romanse.

Po drugie - Mark Hamill. No wreszcie mamy Mistrza Jedi na jakiego zasługujemy ;) Szkoda, że w średniowieczu ale dobre i to. Talus jest cięty, zdyscyplinowany, wygadany, a przede wszystkim kiedy trzeba - robi jatkę.

Po czwarte - wielki plus za "przemianę" króla. W pierwszym sezonie zachowywał się trochę jak piczka. Tutaj jest po prostu konkretny.

Po piąte - Ludwik, syn króla. Nowa postać w serialu i od razu jedzie z grubej rury. Przede wszystkim morduje dzieci ;) Na domiar tego jest postacią bardzo ciekawą i niejednoznaczną, z problemami nazwijmy to natury psychicznej, co w efekcie powoduje że

.

Po piąte - twórcy bardzo szybko starają się przejść do sedna tej historii ponieważ wg jakichś plotek trzeci sezon nie powstanie. To w pewien sposób zmniejsza fun, bo fabuła idzie na skróty. Dochodzi do kilku zbiegów okoliczności, które denerwują, a kilka motywów aż prosi się o lepsze rozwinięcie m.in. związane z postacią Jakuba de Molaya (no tutaj autorzy po prostu go zmasakrowali).

Zostały 2 odcinki do końca, premiery pojutrze i za tydzień i w sumie szkoda, że krytycy i widzowie strasznie nad tym seriale marudzą. Tym bardziej, że sezon drugi dobrze się broni i robi to, co serial powinien robić od początku - fajnie przedstawia templariuszy.

Jakby kto pytał o wątek graala to

Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Konkretnie, szybko i brutalnie - tak kończy się drugi sezon. Choć cliffhanger jest wyczuwalny, to szanse na sezon 3 są raczej marne. A szkoda, bo drugi pokazał że serial ma potencjał. Może nie jest to epa, ale oglądało mi się to o wiele lepiej niż nowe odcinki GoT. Realizacyjnie bez zarzutu.

Ostatecznie 7/10

Warto dla samego Marka Hamilla, który gra średniowiecznego mistrza Jedi posługującego się głosem Jokera ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon