Książki
Tak samo jak to zrobili w "Oszukac przeznaczenie 2"

Odpowiedz
Oszukać przeznaczenie nie robili Polacy ;p
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
no fakt, tego nie wzielam pod uwage ;)

Skonczylam ostatnio "Pania Bovary" - jezu jak ta glowna bohaterka mnie irytowala. Zdradzala meza na lewo i prawo - ok (choc nie do konca), lubila luksusy na ktore jej nie bylo stac - ok, byla chorobliwie ambitna - ok, ale byla tez cholernie niewdzeczna, pusta, bardzo egoistyczna i co najwazniejsze - dwulicowa. Zreszta ten jej maz sam zasluzyl sobie na los zdradzonego faceta - byl naiwny, glupi, bez zadnych ambicji i zainteresowan - ile mozna z takim wytrzymac??

Odpowiedz
A ja czytam... tzn. wczoraj czytałam... uwaga, fanfary: "Baśnie" Andersena.
Śmiejcie się, śmiejcie, ale to jest naprawdę świetne... Niektóre wręcz proszą się o iście "dorosłą" interpretację. Nie bez powodu Andersen oburzał się na swój pomnik,gdzie przedstawiono go z dziećmi.
A w tym miejscu to już zwyczajnie dreszcze człowiekowi po plecach przechodzą:
Zrobiła się cudna wiosna i dzieci poznały wysokie wieże; to było miasto, w którym mieszkały; poszły przez ulice aż do drzwi babci i znalazły się w pokoju, ale przechodząc przez drzwi, spostrzegły, że były już dorosłymi ludźmi..."

Szkoda tylko, że czytam z Kolekcji "Wybiórczej", bo wydanie z ilustracjami Szancera gdzieś przepadło...

Odpowiedz
"Niehalo" Ignacego Karpowicza - melancholijny i wkurwiony na codzienność młodzian włóczy się po ulicach Białegostoku. Językowo zgrabne, przemyślenia niebanalne. i łatwo weszło do głowy, jeszcze łatwiej z niej wychodzi. jeśli ktoś polubił "Zwał" Shutego [imho prawie fightclubowa rewelacja], warto sięgnąć po Niehalo.

i tak jeszcze sobie przeczytałem "Śnieg" noblisty tegorocznego, Orhana Pamuka - piękna opowieść z polityczno-społecznym tłem o zetknięciu dwóch nierozumiejących siebie kultur - europejskiej [załóżmy, tej liberalnej] i tureckiej [konserwatywnej, islamistycznej]. jesli tkoś lubi podobną tematykę komentującą świat w bardzo wyrafinowany sposób - polecam 8)

Odpowiedz
A to ja też coś polecę, a co się będę szczypał :D
Problem w tym, że nie wiem czy tego już nie było ;)
Jakby co, to zjebki proszę kierować na maila :D
A o czym mowa?
"The Prestige" Christopher Priest, czyli pierwowzór filmu Nolana, który już jutro ma premierę na USA, a na który czekam z utęsknieniem ;)
Co do samej książki, to jest dość nietypowa, pełna magii i iluzji, obsesji i kłamstwa. Napisana z perspektywy kilku osób (przypomina się Rashomon). Nie da się przewidzieć co się stanie, a zakończenie, jak i wiele elementów środka, pozostawia swobodę interpretacji, czego tak próżno ostatnio szukać. Polecam wszystki i życzę Nolanowi że by zrobił film tak dobry jak książka i zaczarował nas swoją iluzją.
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Lars Saabye Christensen - "Jubel", zaczęłam czytać jakiś miesiąc temu, a potem się kniga gdzieś zawieruszyła, dzisiaj znalazłam pod stosem papierów i wzięłam do szkoły ;). Bohaterami Christensena, podobnie jak w "Półbracie", są ludzie okaleczeni, niespełnieni, niepełni, żyjący w świecie iluzji i niespełnionych nadziei. "Jubel" nie jest tak epicką książką jak "Półbrat", ale w wielu kwestiach bardzo podobny: wspomnienia mieszają się z teraźniejszością, bohaterem jest rozczarowany życiem "artysta", który przebywa w środowisku dziwacznych, również naznaczonych różnymi piętnami osobników. Przy czym styl Christensena jest wręcz namacalny - niebagatelna to rzecz, jako że za przekład "Półbrata" odpowiadała Iwona Zimnicka, a "Jubel" został przetłumaczony przez niejaką Marię Gołębiewską-Bijak. Chyba będę musiała obejrzeć się za "Hermanem", niestety, niedostępnym nawet w sklepie ŚL :(.

Odpowiedz
Cień Poego - kolejna książka 'konspiracyjna', która powstała na fali popularności Browna. Kompletny gniot - sztuczny, nudny i wlekący się jak flaki woleju przez 500 stron... Nie ma w tym nic co mogłoby zainteresować, a sama 'kontrowersyjna' teoria autora o E.A. Poem, sprawiła, że śmiałem się z zażenowania...
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Czekając na film: "Przez ciemne zwierciadło" Philipa K. Dicka. Nie jest do tego stopnia paranoiczny co "Ubik", ale chyba się rozkręci ;).

Odpowiedz
Swoja droga to az dziwne, ze nikt jeszcze nie podjal sie ekranizacji "Ubika", a "Przez ciemne zwierciadlo" dopiero tak pozno.

Odpowiedz
Dicka nie można czytać slowo w słowo, więc chyba naprawdę duży reżyser musiałby się tego podjąć. A takich brakuje - a jak już jakiś jest, to mu się nie chce, bo robi co innego ;).

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):Swoja droga to az dziwne, ze nikt jeszcze nie podjal sie ekranizacji "Ubika".

Jest adaptacja - gra komputerowa :D.

Odpowiedz
Oczywiscie nie twierdze, ze wymienione wyzej powiesci naleza do literatury latwej i przyjemnej do zrealizowania. Ale na pewno znalazlo by sie kilku rezyserow: sam widze na przyklad Cronenberga kilkanascie lat temu, krecacego "A Scanner Darkly".

Odpowiedz
Dla fanów Grishama: Parę dni temu miała miejsce premiera jego nowej książki "Niewinny". Wydawnictwu Amber gratuluje głupoty, gdyż o premierze książki NIC NIGDZIE NIE BYŁO NAPISANE. Gdyby nie fakt, że po drodze ze szkoły mijam księgarnie, to nawet bym o tym nie wiedział. Info o książce tutaj: http://johngrisham.blog.onet.pl/

Odpowiedz
A ja dziś przechodziłem obok bilbordu reklamującego tą książkę, więc wcale nie nigdzie ;)

Odpowiedz
Właśnie skończyłem czytać "Wiedźmina". Było to moje pierwsze spotkanie z prozą Sapkowskiego, którego wcześniej permanentnie omijałem. Dopiero kumpel na konwencie powiedział mi, że bez tego nie mam się co pokazywać. Teraz myślę, że miał rację 8). Opowiadania bardzo mi się podobały, a filmu nie widziałem. Muszę nadrobić tą zaległość, chociaż po miażdżącej krytyce wiem czego się spodziewać. Jest w ogóle ktoś na tym bożym świecie, komu się choć trochę filmowy "Wiedźmin" podobał?

Odpowiedz
nie ma. bylem na tyle szalony ze przebrnalem przez caly serial nawet i musze powiedziec ze wlasnie pierwsze dwa odcinki jeszcze byly do przelkniecia dzieki jako takiemu klimatowi.... reszte przemilcze.

a czytales tylko opowiadania czy cala sage?

Odpowiedz
apone napisał(a):Jest w ogóle ktoś na tym bożym świecie, komu się choć trochę filmowy "Wiedźmin" podobał?

Hmmm... Reżyser? :]
fb.com/bart.poznaniak

Odpowiedz
tomashec napisał(a):a czytales tylko opowiadania czy cala sage?

Na razie tylko opowiadania, ale z chęcią zabieram się za całą sagę.

Odpowiedz
Azgaroth napisał(a):A ja dziś przechodziłem obok bilbordu reklamującego tą książkę, więc wcale nie nigdzie ;)

Dziś po raz pierwszy zobaczyłem bilbord reklamujący tą książkę. A wcześniej nic, nawet recenzji w Wyborczej, czy choćby takim Metropolu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon