26-09-2007, 16:06
|
Książki
|
|
nie napisałam, że przeczytałeś za mało książek, tylko że moim zdaniem przeczytałeś za mało dobrych [:
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej
możecie mi powiedzieć, co takiego robią w malowanym ptaku, że sie tak wiara podnieca? dziewiętnastu spoconych drabów posuwa małą dziewczynkę przez 50 stron czy co?
26-09-2007, 16:21
Mental, blisko.
MP jest esencją masakrowania emocji czytelnika za pomocą skrajnych obrazów. Spodoba ci się. Przykład bez cytatu, który to cytat wysłałem kiedyś Semi PM, jak się jej będzie chciało to zarzuci całością: Wpadają źli panowie na koniach, biją, palą, gwałcą. I nagle pojawia się chłop - koks i jednemu panu głowę rozbija czymśtam, bo ten pan chciał mu zgwałcić córkę. Panowie ucinają Chłopu sisorka i wkładają go do ust żony. No comments. 26-09-2007, 16:42 Sana napisał(a):nie napisałam, że przeczytałeś za mało książek, tylko że moim zdaniem przeczytałeś za mało dobrych [: Hm, a skąd wiesz ile książek czytałem i jakie? A ja twierdzę, że przeczytałem więcej dobrych niż ty. Bo tak. Bo tobie nie podoba się MP, nie potrafisz go docenić. Ale to głupie. Dobra, kończmy, po prostu podsumuję się w paru słowach: ludzie, nie wydawajcie autorytarnych sądów o kimś po przeczytaniu postu, że temu komuś się jedna czy dwie książki podobają lub nie. Bo to głupie. 26-09-2007, 18:09 Glut napisał(a):cytat wysłałem kiedyś Semi PM, jak się jej będzie chciało to zarzuci całością As you wish (: 'W progu jednej z chałup kilku półnagich żołnierzy walczyło z potężnie zbudowanym chłopem. Stał w drzwiach, z wściekłą furią wywijając siekierą. Kiedy go wreszcie obezwładnili, wyciągnęli z chaty za włosy zdrętwiałą ze strachu kobietę. Trzech żołnierzy usiadło na mężu, a reszta wyżywała się na jego żonie. Po chwili wywlekli dwie nieletnie córki wieśniaka. (...) Żołnierz padł na ziemię, z czaszką zmiażdżoną jak jaskółcze jajo. Krew i białe grudy mózgu, podobne do miąższu rozbitego orzecha wyciekły mu na włosy. Rozwścieczeni żołnierze otoczyli wieśniaka, ponownie obezwładnili i zaczęli gwałcić. Później wykastrowali go na oczach żony i córek. Oszalała kobieta rzuciła się na pomoc mężowi drapiąc i gryząc oprawców. Wyjąc z radości, Kałmucy pochwycili ją, siłą otworzyli jej usta i wepchnęli do gardła krwawe ochłapy mięsa.' 26-09-2007, 18:55
To jedna z mocniejszych i bardziej obrzydliwych scen. Zresztą fragment najazdu Kałmuków na wioskę jest najgorszy w całej opowieści. Jakbyś miał czas i wolę, to przeczytaj - książka nie jest zła, a czyta się też szybko
26-09-2007, 19:31
dzisiaj Nobla nie dostał ani Amos Oz, ani Llosa, ani Kundera, ani Fuentes... Tylko Doris Lessing.
czytał ktoś to, co owa Angielka napisała? 11-10-2007, 14:12
kurde, nikt nie czytał!
czy jest sens nagradzania najważniejszą nagrodą literacką osób, które, mniej niż inne, zasługuję na tę nagrodę? Pamuk - rozumiem. rok temu kupiłem tydzień przed Noblem "Śnieg" [r-eee-welacja], pisarz znany, choć niezbyt popularny. ale Lessing? wtf? 12-10-2007, 21:53
Teraz poczytuję przed snem "Morderstwa między nożem a widelcem" pod redakcją Andrei C Busch - opowiadanka kryminalne takie sobie, ale przepisy świetne :D
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties And long-leggedy beasties And things that go bump in the night, Good Lord, deliver us! 12-10-2007, 21:57 desjudi napisał(a):przepisy na mord? Mniej więcej, historie, w których ktoś ginie, często zjadając truciznę w przygotowanym daniu, a po tym apetycznym wstępie przepis na to danie :D Może jakiś wykorzystam, kto wpada na obiad? :D
From ghoulies and ghosties And long-leggedy beasties And things that go bump in the night, Good Lord, deliver us! 12-10-2007, 22:08
Mogą być :) Z różnymi przyprawami i sosami do polewania plus jakiś krwiożerczy przepis z książki :D
From ghoulies and ghosties And long-leggedy beasties And things that go bump in the night, Good Lord, deliver us! 12-10-2007, 22:59 desjudi napisał(a):imbir! musi być imbir! Imbir to jest gdzie się tylko da, więc na pewno ;)
From ghoulies and ghosties And long-leggedy beasties And things that go bump in the night, Good Lord, deliver us! 12-10-2007, 23:03
i czosnek!
czosnek + imbir = żydowski afrodyzjak. a jako żem żyd i nie boję się imbiru i czosnku - to jak afrodyzjak 8) 12-10-2007, 23:05 desjudi napisał(a):i czosnek! A ja nie żydówka, ale czosnek i imbir lubię i dodaję w dużych ilościach ;)
From ghoulies and ghosties And long-leggedy beasties And things that go bump in the night, Good Lord, deliver us! 12-10-2007, 23:06 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Szukam książki | military | 81 | 21,507 |
30-01-2021, 20:27 Ostatni post: Paszczak |
|
| Star Wars - książki | military | 90 | 22,094 |
25-11-2017, 21:23 Ostatni post: Kuba |
|
| Ekranizacja książki | Raul7 | 5 | 3,529 |
05-06-2017, 12:34 Ostatni post: Snuffer |