Lektor
Aha.

1) Na Pulsie "Death Proof" Tarantino czytał Tomasz Knapik (na DVD jest Stanisław Olejniczak). Zapachniało niezłym kultem, ale tłumaczenie chyba było nie najlepsze. Niestety nie mogłem obejrzeć w całości, ale fragment który widziałem zawierał "kurnę".
2) bodaj tydzień albo dwa temu gdy TVP emitowało Skrzynię Umarlaka, można było włączyć polskie napisy, ale każda z trzech dostępnych ścieżek miała polskiego lektora. WTF?

Odpowiedz

Odpowiedz
Nie wiem kogo bardziej wolę, Knapika czy Szołajskiego, ale ranking znakomity (mam tego RoboCopa i nawet nie skojarzyłem, że czyta go Jarek).

Odpowiedz
To, jak Knapik na końcu wymawia "Kłamałem", to istna poezja. Chciałbym to sobie ustawić jako... no, nie wiem, sygnał na GG, budzik czy coś równie porąbanego. :)

Kozioł też klasa, parę lat temu krążył po jutubie filmik z jego najlepszymi kawałkami z "Die Hard". Kiedy mówił "Odpierdol się, Hans", miałem... no, nieważne co. ;)

Dobrze, że do dychy nie załapał się Brzostyński. Miły facet, ale... no właśnie.

Odpowiedz
Ten filmik z Die Hard Kozioła wrzucił ten sam Gieferg. ;)

Nie chce mi się ustawiać swoich ulubionych lektorów w jakimś rankingu, ale muszę przyznać, że gdybym miał takowy ułożyć to bardzo przypominałby ten Gieferga. Z tą różnicą, że część zapodanych przez niego nazwisk nie pamiętam (głosy kojarzę, ale nie potrafię sobie przypomnieć jakie filmy czytały), no i ja bardzo lubię Maćka Gudowskiego (prawie równie bardzo co i Jarka Łukomskiego), a także toleruję Stasia Olejniczaka (mam z nim nagrane na kasecie Supermany I i II, Rocky I i II, oraz Pewnego razy na Dzikim Zachodzie i jestem przyzwyczajony do tych wersji).

Odpowiedz
Gudowski znalazłby się gdzieś koło 15 pozycji gdyby ranking obejmował więcej nazwisk. W drugiej dziesiątce zapewne znaleźliby się także Sznyter, Brzostyński (ci dwaj dosłownie otarli się o top-10, zastanawiałem się, którego z nich dać, gdy przypomniałem sobie o Matulu), Utta, Borowiec, Sobieszczański, Wilkans, Frączak, Magier i może Popłonikowski. Olejniczaka nie lubię.

Cytat:Ten filmik z Die Hard Kozioła wrzucił ten sam Gieferg. ;)

Nie wiem czy ten, bo nie było tam wspomnianego "odpierdol się Hans".

Odpowiedz

Odpowiedz
Mógłbyś jeszcze dodawać nazwiska lektorów i info o wersjach na ekranie.

Odpowiedz
Za dużo z tym roboty.

The Rock - lektor z wydania blu-ray, nie pamiętam w tej chwili co to za jeden/Gudowski TV/Borowiec TV/Knapik z VHS/Łukomski TV
Hard To Kill - Knapik (Warner VHS), Brzostyński (TVN), Łukomski (TV), Sznyter (VHS ITI).

Odpowiedz
Taki śliczny laluś jak ty w federalnym pierdlu. Powiem otwarcie: przeszlifują ci tam dupę jak złoto.

Pamiętam to! Jezu, jak mi brakuje tych lektorów...

Odpowiedz

Odpowiedz
3 i 4 najlepsze
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
A jeszcze jedno:

Odpowiedz
W obu numer cztery najlepszy, nawet nie ze względu na przekleństwa, zwyczajnie najlepiej przeczytane :)

Odpowiedz
Cytat:Na Pulsie "Death Proof" Tarantino czytał Tomasz Knapik (na DVD jest Stanisław Olejniczak). Zapachniało niezłym kultem, ale tłumaczenie chyba było nie najlepsze.

Ano niestety tłumaczenie które czyta Knapik jest złagodzone - notorycznie pojawia się "kurna" (Olejniczak czyta lepsze, ale jego nie lubię słuchać). Szkoda, szczególnie że Reservoir Dogs i Pulp Fiction z Knapikiem wymiatały.

------------
EDIT:

Odpowiedz
Gieferg, kapitalna sprawa te Twoje zestawienia. Nie jestem co prawda zwolennikiem oglądania filmów z lektorem, ale sama możliwość porównania sobie tłumaczeń i tego, jak różne osoby interpretują dany tekst (intonacja itd.) jest świetna. Czekam na więcej.

Odpowiedz
Zgadzam się w pełni z kolegą Bogdanem. Świetne głosy, miło się ich słucha.

Odpowiedz

Odpowiedz
Dobre, dobre. Chociaż akurat ten przypadek nie wiem czy jest dobry, gdyż i angielskie wersje są różne.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Czytał: Wiktor Widmo
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon