Mówi! Widziałem dzisiaj reklamę.
09-03-2008, 01:48
|
Logika tłumaczy filmowych
|
Eorath napisał(a):mogło być gorzej, np. '10.000 przed narodzinami Chrystusa' ...A nawet "przed Chrystusem", bo i taka forma od dawna jest w użyciu. :-) A przypadek nieco podobny to "Mr. & Mrs. Smith". Może i niektórzy doznają ekstazy, słysząc głos lektora z trudem cedzący oryginalny, nieprzetłumaczony tytuł, ale "mister end misis smis" to paskudztwo, od którego dostawałem zgrzytu zębów. Wideo i telewizja â zawsze i wszędzie "Mr. & Mrs. Smith". Dopiero przedwczoraj na spolszczenie zdecydowali się w TVN, bodaj jako pierwsi w Polsce (przynajmniej ja nigdy wcześniej tego nie zauważyłem), i tak wreszcie narodzili się "Pan i pani Smith". Brawa za odwagę. 09-03-2008, 11:41 brzydki napisał(a):Jedno i drugie byłoby akurat lepsze, bo coś by znaczyło :)Eorath napisał(a):mogło być gorzej, np. '10.000 przed narodzinami Chrystusa' ...A nawet "przed Chrystusem", bo i taka forma od dawna jest w użyciu. :-) Ale w ogóle to się czepiacie, bo "bisi" brzmi po prostu cool, a wy się nie znacie i nie rozumiecie targetu tak dobrze jak dystrybutorzy.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie
09-03-2008, 12:37
Brzmi milutko.
- Idziemy na film 10 tysięcy bisi. - A co to są bisie? - Ee... mamuty? W sumie by się zgadzało, dużo ich było w trailerze. 09-03-2008, 12:50
Po pierwsze, nie offtopuj bezsensownie , po drugie, nie będę tolerował zwrotów w rodzaju "Z przeznaczeniem dla upośledzonych."
GG 09-03-2008, 13:56
W ramach sprostowania. To nie było stwierdzenie, a raczej cytat z recenzji znajdującej się na AintItCool. Widać, tam nie są aż tak przewrażliwieni :) Nie chciałem przecież nikogo obrazić. Chodziło raczej o to, że reżyser nakręcił film, który traktuję widza jak... a z resztą, nie będę się tłumaczył, kto czytał ten wie:
http://www.aintitcool.com/node/35880 09-03-2008, 15:29 Eorath napisał(a):mogło być gorzej, np. '10.000 przed narodzinami Chrystusa' ... Moglo byc jeszcze gorzej, np. "Dawno dawno temu". :) 09-03-2008, 16:56
Odswieze troche:
Forgetting sarah marshall = Chlopaki nie placza Tjaaa 8) Choc zabieg tlumacza ma oczywiste "drugie dno"
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
16-05-2008, 23:56
Heh! To mi się przypomina jak w filmówce pare tygodni temu oglądaliśmy jakiś polski dokument z napisami angielskimi i co mnie rozbawiło że w jednej scenie bohater mówi "O Kur*a" a przetłumaczyło "My God" :wink:
Było kilka innych momentów gdzie jakąś bluzge przetłumaczyli w bardzo ugrzeczniony sposób ale nic zabawniejszego... 17-05-2008, 11:39 Maik napisał(a):w jednej scenie bohater mówi "O Kur*a" a przetłumaczyło "My God" bo widzisz, jak Polak widzi kurwę, to mówi "o kurwa". A jak Angol widzi kurwę, to mówi "My God" ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 17-05-2008, 17:01
Mnie zastanawia co dokładnie znaczą słowa GUN i HARD, bo dystrybutorzy nie mogą się zdecydować:
Przykłady: GUNS of Navarone - Działa Navarony Hour of the GUN - Godzina ognia Year of the GUN - Rok broni (albo Rok pod znakiem karabinu) GUN Shy - Charlie Cykor Top GUN - tego jakoś nie przetłumaczyli Dead Man's GUN - Fatalny rewolwer (serial tv) GUN - Pistolet (serial tv) GUN Crazy - Zabójcza mania (albo Szaleni rewolwerowcy) GUNfight at the O.K. Corral - Pojedynek w Corralu O.K. HARD Target - Nieuchwytny cel HARD Times - Ciężkie czasy HARD Boiled - Dzieci Triady HARD Rain - Powódź HARD Luck - Pieskie szczęście No i słynne Die HARD - Szklana pułapka 06-06-2008, 20:10
Jeśli chodzi Ci o film z Balem który przetłumaczono "Ciężkie Czasy" to oryginalny tytuł to Harsh Times - tłumacze spisali się ok.
06-06-2008, 20:13
Nie. Chodzi mi o film Hard Times w reż. Waltera Hilla z 1975 roku z Charlesem Bronsonem i Jamesem Coburnem.
06-06-2008, 20:16
Top Gun to akurat nazwa własna szkoły lotniczej dla Amerykanow i to, ze nie przetlumaczono tego na język polski świadczy o wyjątkowej inteligencji tłumaczy :)
07-06-2008, 10:41 Cytat:HARD Boiled - Dzieci Triady Mnie bardziej śmieszy fakt, że polski tytuł nie ma absolutnie nic wspólnego z fabułą filmu. 07-06-2008, 22:08 Snuffer napisał(a):Więc kolejny podwójny tytuł na polskim rynku ;) obejrzyj - bardzo dobry, oldskulowy film o nielegalnych walkach :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 08-06-2008, 02:57
Chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz, a mianowicie tytuł filmu Not Another Teen Movie przetłumaczony jako To nie jest kolejna komedia dla kretynów. Określenie 'teen movie' oznacza film dla młodzieży (dla nastolatków), więc polski tytuł sugeruje, że filmy dla młodzieży to komedie dla kretynów.
24-06-2008, 20:50 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Czołówki filmowych wytwórni i ich modyfikacje | Jakuzzi | 330 | 110,027 |
07-08-2025, 13:01 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Jakość kopii filmowych w polskich kinach. | Danus | 26 | 7,088 |
18-09-2010, 18:10 Ostatni post: military |
|
| Promocja dzieł filmowych - prośba... | EL-Kal | 10 | 3,068 |
27-11-2009, 21:33 Ostatni post: Karaluch |
|