Mad Max (1979-2024)

Odpowiedz
CO ZA RYJ w zwiastunie tej gry. A jego generalny klimat każe podejrzewać, że twórcy zobaczyli parę screenshotów z filmów, doszli do wniosku że to jakaś ramota z 70s i trzeba zrobić wszystko inaczej. Jednym słowem: kupa, a nie Mad Max. Zwiastun, nie gra - dla tych, co twierdzą, że o zwiastunach można mówić dobrze albo wcale.

Odpowiedz
Ale kawałek z klimatem

Odpowiedz
Ta gra ma podobno luźno nawiązywać do filmu także bez spinki. Ale ryj faktycznie do dupska. Wygląda jak copy&paste z każdej gry posiadającej bohatera rodem z tragedii greckiej.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Tej serii zdecydowanie przydałby się reboot. Czy sequel nie będzie się gryzł?

"Mad Max 1" zawsze wydawał mi się średni, "MM 2" najlepszy a "MM 3" najsłabszy.

Po ostatnim seansie, po latach, jedynka wciąż wydaje się średnia. Za to 2. zalicza glebę, na całego.
Jakież to jest marne. Jedyna w miarę realistyczna postać to Max i jego pies. Reszta to zgraja jakichś kartonowców, sadzących koszmarne teksty. Czy było to zamierzone, czy nie - ogląda się to bardzo źle.
Mam dziwne przeczucie, że po latach to 3. okaże się najlepsza.

MM 1 - 4/10. MM 2 spada do 3/10.

A to może być całkiem niezłe.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Część pierwszą bardzo lubię oglądać od czasu do czasu, właśnie dlatego że nie jest przebajerzona. To żadne post-apo. Raczej film zemsty w dość niecodziennej scenerii. Natomiast w Mad Maxie 2 zawsze rozbawiało mnie jak mocno przerysowani są źli w tym filmie. Przecież to banda pedałów. Główny boss to gość w stringach i masce hokejowej. Na Boga! Gość w stringach! Bez żadnej zbroi. Wystarczyło go zdjąć w ciągu pierwszych 10 minut filmu i po krzyku. Masakra.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Cytat:Główny boss to gość w stringach i masce hokejowej. Na Boga! Gość w stringach!
Wiesz jaką trzeba mieć charyzmę i ile w epy w sobie by pokazać się tak publicznie?
Już widzę, jak rzucasz mu w twarz, że to banda pedałów... ;)

Odpowiedz
Zakładam, że właśnie dlatego nosił maskę hokejową. Bo zbyt długo zajęło mu wzbudzanie respektu ;]
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Nie wiem, czy już to mówiłem (pewnie tak), ale nie mogę się doczekać "Mad Maxa" z Hardym.

Odpowiedz
Cytat:Wiesz jaką trzeba mieć charyzmę i ile w epy w sobie by pokazać się tak publicznie?

To nie ma niczego wspólnego z epą.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Cóż, też sobie odświeżyłem - tym razem w glorious HD...

Mad Max - postarzał się ten film i to mocno. Albo inaczej: nigdy nie był dobry, ratowała go tylko niecodzienna sceneria i jako taki klimat oraz dziecięca naiwność odbiorcy. Po latach mamy do czynienia z naprawdę mało strawnym misz-maszem. Bo właściwie gatunkowo jest to takie niewiadomo co. Postapy tu jeszcze brak; świat przyszłości to tylko dlatego, że tak prawi napis początkowy, a cała ta przemoc i sodomo-gomora o jakiej świat nie słyszał dzieje się chyba tylko w wyobraźni reżysera, tudzież niezrealizoanych sekwencjach. Bo to, że banda transów zapieprza sobie po drogach wywołując pseudo chaos i poza trzema radiowozami na krzyż, których właścicieli też mi trudno uznać za 'prawych', nie jest to jakieś wyjątkowo niebezpieczne miejsce i czasy. Całość psuje zresztą realizacja - ja wiem, że budżet był niski, ale całość wygląda po prostu amatorsko pod każdym względem. Dialogi są albo słabe albo żenujące; aktorsko mamy 4tą ligę australijską i Mela, który sprawia wrażenie zabłąkanego dzieciaka, aniżeli rasowego, niebezpiecznego gliny z doświadczeniem. Jedynie Goose wybija się z tej stawki. Scenografia nie istnieje - ot, widać, że wykorzystali to, co mieli pod ręką, przez co nic się nie klei; przeciwnicy są śmieszni, miast straszni, a wszelakie akcje/pościgi i sceny przemocy - cóż, nawet te najlepsze mocno trącą już myszką. Jednak największym grzechem filmu jest jego... nieatrakcyjność. Film robi się ciekawy tak naprawdę w ostatnich 15 minutach, kiedy Maksio jedzie się mścić - tylko, że wtedy następuje koniec. Doceniam wszak, że z pudełka zapałek chłopcy usiłowali zrobić helikopter, co zaowocowało kultowym już tytułem, niemniej 2/3 tego filmu to niezamierzona komedia, w dodatku średnio rozrywkowa. Słowem: mocny średniak, którego ratuje chyba tylko sentyment. Chętnie obejrzałbym remake.

5- / 10

Mad Max 2 - Znowu przerysowane postaci złych, którzy wyglądają jak zbieranina Village People. Znowu niektóre sceny i dialogi kłują w uszy, ale na tym kończą się minusy. No... prawie, bo tym razem wyjątkowo kiksowała mi muzyka. Zła sama w sobie nie jest, ale jest jej za dużo i jest zbyt głośna, przez co w finałowym starciu, miast ryku silników i pisku opon słychać koncert rockowy - WTF, człowieku od miksu, WTF? Cała reszta to jednak solidne, wysokooktanowe kino. Fabuła w końcu ma jakiś tam sens przyczynowo-skutkowy (już pomijając fakt, że walczący o każdą kroplę benzyny ludzie popierdalają sobie autami, które przypuszczalnie palą 100 litrów na 100 km, bo są tak prymitywne i lub nabuzowane, w te i we wte bez pardonu...), postaci są w miarę dobrze zagrane, a Mel w końcu zmężniał nieco i wierzę, iż jest w stanie wpierdolić każdemu (chociaż przez 2/3 filmu to on zbiera cięgi). Widać większy budżet, dzięki czemu całość nie przypomina teatru telewizji (aczkolwiek oblegana twierdza to dalej śmiech na sali - nie wiem, jak nie można było tego nie sforsować przy pierwszym podejściu), a ponieważ dzieje się dość dużo, to i półtorej godzinki mija jak z bicza strzelił. Do tego kapitalna, oldskulowa scena finałowego pościgu - coś wspaniałego! Zdecydowanie najlepsza część, jeśli przymknąć oko na te kilka niedoróbek.

7+ / 10

Mad Max 3 (żadne tam beyond shit czy inne pierdoły) - Kurde, lubię ten film, choć ocena idzie lekko w dół. Dysonans między pierwszą, a drugą połową filmu + nieco za dużo slapstickowego humoru i kalka pościgu z części drugiej są bowiem zbyt nachalne, by je zignorować. Co nie zmienia faktu, że zarówno doskonała partia w Barbertown, jak i kraina dzieciaków, to dobre, stare, wciągające kino przygodowe. Do tego całość w końcu nabrała rozmachu i nie przypomina już zbieraniny facetów w fajnych ciuszkach pośrodku pustyni. Na deser wysmakowane zdjęcia i najlepsza z całej trylogii ścieżka dzwiękowa plus rzecz jasna sam Mel, który tutaj zagrał chyba i wygląda najlepiej. No i konkluzja - niby słitaśna i banalna, ale jednocześnie chwytliwa i urocza. Słowem: klimat, klimat, klimat.

6+ / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Cytat:Mad Max - (...)Film robi się ciekawy tak naprawdę w ostatnich 15 minutach, kiedy Maksio jedzie się mścić - tylko, że wtedy następuje koniec. Doceniam wszak, że z pudełka zapałek chłopcy usiłowali zrobić helikopter, co zaowocowało kultowym już tytułem, niemniej 2/3 tego filmu to niezamierzona komedia, w dodatku średnio rozrywkowa. Słowem: mocny średniak, którego ratuje chyba tylko sentyment.

5- / 10

Dokładnie. Nigdy nie wiedziałem w czym tkwi fenomen tego filmu, jest zwyczajnie średni. Jak Mad Max to tylko dwójka.

Odpowiedz
(23-08-2013, 04:43)Mefisto napisał(a): tym razem wyjątkowo kiksowała mi muzyka. Zła sama w sobie nie jest, ale jest jej za dużo i jest zbyt głośna, przez co w finałowym starciu, miast ryku silników i pisku opon słychać koncert rockowy - WTF, człowieku od miksu, WTF?

Mam nadzieję, że z tym rockiem to jakaś taka przenośnia. Gdyż z tego co pamiętam to film miał dość mocny symfoniczny score, który mi akurat doskonale oddawał brutalność tego świata.
Ale jakby co też najbardziej lubię 2 i 3, ale też ze względu na pilota.

[Obrazek: 483143d1312151465-good-pilot-watch-bruce...copter.jpg]

Bruce Spence to wyjątkowo charakterystyczny aktor.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Oczywiście, że przenośnia - chodziło mi o to, że score ma lekko rockowe zacięcie, jest podobnie agresywny.

Odpowiedz
Ja mam kompletnie inne odczucia po ostatnim odkurzeniu trójki na BD stwierdzam , że to niezły kał... Kiedyś z sentymentu zawsze lubiłem do tego wracać , ale film zaraz po walce w kopule robi się mega dziecinny i nie do zniesienia. Cała ta zgraja tych pieprzonych wyjących bachorów wywoływała u mnie odruchy wymiotne. Jeszcze kilka dodatkowych scen z ich akompaniamentem wycia i wyłączyłbym tv :P No i dochodzi do tego jeszcze kompletnie z dupy motyw pilota. Dlaczego Max i on się nie poznają, lub sprawiają wrażenie jakby nigdy wcześniej nie mieli ze sobą do czynienia WTF ??. Poza tym końcówka... rozpieprzyli główny zasób mocy w mieście padlinożerców, porwali głównego inżyniera i co puszczają Maxa wolno nie nie moge tego po latach zaakceptować 5/10 z 8/10 :P

Odpowiedz
(23-08-2013, 18:54)Predator895 napisał(a): Dlaczego Max i on się nie poznają, lub sprawiają wrażenie jakby nigdy wcześniej nie mieli ze sobą do czynienia

Choroba popromienna może :)
Ale faktycznie motyw z dupy.

Odpowiedz
Jak i cały film.

Odpowiedz
Mefisto, zgoda. Przy czym Mad Max 2 ma u mnie 9/10.

Odpowiedz
Postanowiłem sobie przypomnieć trzeciego Mad Maxa, którego w całości widziałem tylko raz, jakieś 5 czy 6 lat temu - wtedy wrażenia były bardzo kiepskie, ale że nie pamiętałem już za wiele postanowiłem spróbować raz jeszcze i... pierwsze 40 minut łyknąłem bezproblemowo i było nieźle, niestety potem sprawa się rypła, zupełnie straciłem jakiekolwiek zainteresowanie i drugą połowę filmu oglądałem właściwie jednym okiem, rozmawiając w międzyczasie o czymś innym i czekając na scenę pościgu, który mimo fajnych zdjęć i popisów kaskaderskich i tak nie była tego czekania warta, w dodatku po niej nastąpiła idiotyczna końcówka. Przynajmniej piosenka na napisach jest bardzo dobra, tylko szkoda że wylądowała w takim marnym filmie. Jakby Max jednak rozwalił tego downa młotkiem, odebrał nagrodę i na tym film się skończył (co tam, że trwałby wtedy niecałe 40 minut), byłoby zdecydowanie lepiej.

3/10

Odpowiedz
widmo zdecydowanie lepszego maksia

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon