CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,469
Liczba wątków: 29
Zobaczymy. Na razie bardzo pozytywnie. I trochę zaskakująco z realizmem. Można zginąć w wypadku. W jedynce były bardzo długie dojazdy a tu chyba będzie podobnie (mimo, że auta szybsze) skoro trzeba uważać na drodze.
Swoją drogą ponoć jest bardzo liniowa pod względem scenariusza. A ja bym chętnie wrócił do czarnej dzielnicy ;)
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
18-08-2022, 10:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2022, 10:30 przez shamar.)
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
Polecam te przerobki (są napisy PL) :)
18-08-2022, 18:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2022, 18:52 przez MOLQ.)
CGI Paul Walker
1/3 zrobiona. Rzeczywiście te dodatki urozmaicające rozgrywkę, do niczego prawie nie służą.
Mam ambiwalentne uczucia. Technicznie oczywiście lepsze od jedynki, bardziej rozbudowane ale jakoś wytraciło to rozmach.
Misje są bardzo liniowe (wejdź tędy, idź tam). Wydaje mi się, że w jedynce było to bardziej otwarte.
Miasto jest piękne i dopracowane ale... przez te wysokie budynki wydaje się bardzo ciasne..W jedynce było więcej przestrzeni. Hmmm...
No ale, mimo to, dobra giera.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
18-08-2022, 22:15
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,945
Liczba wątków: 15
Lepsze od Mafii 2 jest L.A Noir od Rockstara, jak już skończysz grać to polecam odpalić choćby dla porównania
18-08-2022, 23:26
CGI Paul Walker
Też mam w planach ;)
Tylko myślałem, żeby po "Mafii" ruszyć GTA IV najpierw ;).
18-08-2022, 23:47
CGI Paul Walker
Podstawka skończona. Pod względem scenariusza dużo słabsza. Postaci mało sympatyczne.
Zadania poboczne czyli zarabianie kasy jest właściwie nieprzydatne bo nie ma jej na co wydać. Podejrzewam, że w oryginalnej wersji kupowało się za to różne stroje ale w tej wszystko jest odblokowane już na początku a jak masz pełną szafę to po co chodzić jeszcze po sklepach?
Naprawianie i tuningowanie samochodów też nie ma sensu bo garaż jest pełny, no można bez problemu ukraść każdy, który się spodoba.
Na plus, że można się najebać (za kasę) ale to już chyba było w jedynce. W sensie pijanym być.
Brakowało tu też jakiejś charakterystycznej akcji typu sławny wyścig.
Jeszcze kilka misji powtórzę bo chyba da się przejść na inne sposoby.
Ogólnie: dobra gra ale znacznie słabsza od jedynki. Dałbym z 7+.
21-08-2022, 20:57
CGI Paul Walker
Skończyłem też dodatek "Przygody Joe". Dosyć przeciętny (kilka wkurwiających bugów) ale dodaje śliczny kawałek mapy. No i wprowadza "Free ride" (choć ten też można było grać między misjami) Są jeszcze dwa inne dodatki ale to totalne dno.
27-08-2022, 00:32
CGI Paul Walker
(18-08-2022, 23:26)Corn napisał(a): Lepsze od Mafii 2 jest L.A Noir od Rockstara, jak już skończysz grać to polecam odpalić choćby dla porównania
Małe pytanko. W jakiej wersji to miałeś? Cyfrowej, pudełkowej, lewej?
20-10-2022, 19:34
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,945
Liczba wątków: 15
Cyfrowa, na PS4
21-10-2022, 08:49
CGI Paul Walker
To nie było pytania.
21-10-2022, 09:48
Stały bywalec
Liczba postów: 13,419
Liczba wątków: 77
Właśnie skończyłem trójeczkę w wersji Definitive Edition. Fajna gra, może i ze zrypanym lekko konceptem otwartego świata, ale... no właśnie. Tutaj przychodzi "Edycja Ostateczna" ze wszystkimi DLC i jeśli ktoś chciałby wrócić po latach i spróbować, to jest to jedyna sensowna wersja tej gry, dzięki której da się ograniczyć powtarzalność.
Rzeczy, które mnie osobiście zaskoczyły in plus:
1. Lincoln Clay - to najlepiej napisana postać w uniwersum Mafii. Kawał sku..iela, który stosuje przemoc i organizuje prywatną wendettę aby pomścić śmierć ojczyma i swoich przyrodnich braci. Weteran wojny w Wietnamie, członek oddziału złożonego z czarnych, ze świetną motywacją, dialogami i one-linerami.
2. John Donovan - najlepsza postać w grze, kropka. Co. Za. Gość. A scena po napisach końcowych dodaje do jego zajebistości +100 punktów. Chcę osobnej gry z Johnem Donovanem.
3. New Bordeaux - urocza, nieprzesadzona miejscówka pełna ciekawych, pojedynczych elementów przykuwających uwagę.
4. Odważna fabuła poruszająca wątki rasizmu, walk klasowych, religii oraz polityki. Wszystko w 100% poważne, zero jakiegokolwiek pozerstwa i jajcarstwa rodem z GTA.
5. Mega dialogi i kapitalny voice acting - każdy bohater został absurdalnie dobrze zagrany głosem. Nawet jeśli jest tylko epizodycznym bohaterem 3 planu, to jego głos po prostu działa.
6. Kapitalne, rozwijające fabułę DLC - normalnie włosy stanęły mi dęba, gdy zagrałem we wszystkie fabularne DLC, bo to jakiś level wyżej od misji fabularnych w podstawce. Nie wiem co lepsze - walka z szeryfem na wsi, odbijanie atomówki z Johnem Donovanem w klimacie Komando, czy quasidetektywistyczna historia z satanistami w tle. DLC warto odpalić, czy standardowe odbijanie dzielnic zaczyna nużyć, bo wtedy gra dostaje kopa.
7. Klimat, setting, soundtrack - wszystko okraszone muzyką oraz motywami z lat 60-tych daje potężny zastrzyk świeżości. Kiedy jechałem po New Bordeaux i słuchałem kolejnych kawałków to co chwilę myślałem "no dobra, pewnie teraz zarzucą coś mniej znanego bo ile można mieć tych licencji" po czym wjeżdża taki Johny Cash oraz Aretha Franklin i japa opada momentalnie.
8. Solidny system strzelania - jest tu wszystko, co sprawia, że starcia mogą bawić ale też bywają wymagające. Można używać min, koktajli mołotowa, granatów czy wabików, można też bawić się w eliminację po cichu, stosować brutalne finishery nożem lub po prostu biegać z granatnikiem i siać zniszczenie. Co kto woli.
Co ze słynną nudą i odbijaniem dzielnic? Ten element wyszedł w tej Mafii pokracznie, ale po pierwsze - można dość szybko takie dzielnice odbijać (wystarczy realizować misje, w których jest więcej kasy do odbicia), a po drugie - warto to robić na przemian ze wspomnianymi wyżej DLC.
Gra po latach i patchach wciąż straszy gdzieniegdzie błędami czy glitchami, które np. wymagają przeładowania punktu kontrolnego bo nie idzie załączyć jakiejś cutscenki. Same cutscenki, te wyrenderowane wcześniej, rażą tym że Lincoln chodzi w tej samej kurtce co na początku. Jeśli więc zmieniamy ciuchy to mamy dysonans. Co ciekawe, większość scenek z DLC jest zrobiona na silniku gry i wygląda 100x lepiej. W ogóle widać miejscami pośpiech w robieniu tej gry i pójście na skróty np. takie sceny dialogowe z szefami biznesów to dramat i poziom niżej niż w GTA III sprzed ponad 20 lat. Mi to aż tak nie przeszkadzało, ale nie jest to jakość Rockstara.
Moim zdaniem to o wiele lepsza gra od Mafii 2, bo ta udawała "dużą" produkcję, a faktycznie poza misjami fabularnymi niewiele było do roboty. Poza tym zakończenie w sequelu było zrobione na odpierdziel, a tutaj zakończeń jest kilka i każde się broni (choć na kilka z nich trzeba zapracować oddając dzielnicę podległym bossom).
7+/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
10-01-2024, 23:10
CGI Paul Walker
To mi przypomniales, że przeszedłem "Mafię 2". Fajna ale zdecydowanie za krótka i zjebane jest to, że do samego końca Jesteś nikim.
oraz
Godfather 2 - i ta jest gorsza bo właściwie scenariusza (który jest wyjątkowo kiepski) starcza tu na 1/3 gry a dalej musisz "opanowywać miasto" i jest to wtórne i nudne. Ale bez tego fabuła nie pójdzie do przodu.
No i jeszcze Saints Row 2, które jest komiksowe aż za bardzo.
11-01-2024, 04:40
Stały bywalec
Liczba postów: 13,419
Liczba wątków: 77
(11-01-2024, 04:40)shamar napisał(a): To mi przypomniales, że przeszedłem "Mafię 2". Fajna ale zdecydowanie za krótka i zjebane jest to, że do samego końca Jesteś nikim.
Zgadzam się co do ostatniego stwierdzenia, bo Scaletta i jego droga do kariery w gangsterce była miejscami kuriozalna. W części trzeciej Clay od początku jest mocnym maderfakerem z twardym charakterem i wyszkoleniem, a jego motywacja do zayebania głównego bossa jest podkreślana co i rusz. To zupełnie inna liga niż bohater dwójki, który zaczyna kraść i zabijać z nudów. Natomiast ważne jest też to, że Mafia 3 ma nawiązanie do dwójki bo
jednym z bossów z którym się współpracuje jest właśnie Scaletta, tyle że ma on wypisany na twarzy cały bagaż doświadczeń i problemów, w kilka minut twórcy robią to czego nie umieli w scenariuszu dwójki. Tę postać zaczyna się szanować.
![[Obrazek: maxresdefault.jpg]](https://i.ytimg.com/vi/fUTohbDoDmA/maxresdefault.jpg)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
11-01-2024, 09:01
Stały bywalec
Liczba postów: 9,322
Liczba wątków: 28
Mafia powróci w 2025 roku, The Old Country zabierze graczy na Sycylię
21-08-2024, 08:50
CGI Paul Walker
Kaszana. Serio, kaszana.
Pewnie historia będzie dobra ale taka lokalizacja?
21-08-2024, 09:20
Użytkownik
Liczba postów: 51
Liczba wątków: 0
(21-08-2024, 09:20)shamar napisał(a): Kaszana. Serio, kaszana.
Pewnie historia będzie dobra ale taka lokalizacja?
A co jest nie tak z tym że to będzie Sycylia? To jakiś powiew świeżości niżby mieli kolejne Lost Heaven tworzyć. Jak dla mnie setting idealny. I co jeszcze - podobno bohaterem ma być młody Salieri i jego historia długo sprzed wydarzeń z pierwszej części. Super.
21-08-2024, 10:19
CGI Paul Walker
No właśnie to. Nowe ogromne miasto + jakieś tereny wiejskie + piękne, drogie samochody + eleganckie miejscówki itd. a nie WIOCHA i uwstecznienie w malych zapyzialych miasteczkach i wsiach. Co tam bedziesz? Kradł konie z gospodarstw i palił zboże?
21-08-2024, 10:39
Stały bywalec
Liczba postów: 9,322
Liczba wątków: 28
przecież to miałoby swój klimat, gdyby taka Sycylia była w stylu pierwszej części to rany ale to by była giera
no i oczywiście misje zaczerpnięte ze scen z filmów np. jak wywalono w powietrze świeżą żonę Michael Corleone, oczywiście taka misja już była w pierwszej Mafii gdzie podkładaliśmy bombę pod auto no ale tutaj taka nocna misja, na kogoś posesję wejść niezauważony, podłożyć bombę
no potencjał jest, ciekawe jaki będzie finalny produkt
21-08-2024, 11:16
CGI Paul Walker
"Sycylijczyk" w wersji growej.
13-12-2024, 14:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2024, 14:13 przez shamar.)
CGI Paul Walker
Zwiastun zjada i wysrywa ten od GTA. Co prawda ciagle wolalbym klasyczne miasto ale wyglada to świetnie.
09-05-2025, 02:31
|