Mank (Netflix, 2020)
[Obrazek: Gary-Oldman-David-Fincher-913.jpg]

Po zaskakująco długiej nieobecności w kinie David Fincher odkurza scenariusz swego ś.p. ojca i kręci biopic o Hermanie J. Mankiewiczu - jednym z najważniejszych scenarzystów, jacy kiedykolwiek chodzili po Hollywood i człowieku stojącemu m.in. za skryptem do "Obywatela Kane'a". Jeśli dobrze rozumieć - film ma zrelacjonować chociażby jego konflikt z Orsonem Wellesem, który chciał podobno zgarnąć całe zasługi za scenariusz dla siebie.

Główną rolę gra Gary Oldman - tu z góry można się spodziewać kolejnej wielkiej roli, która pewnie będzie jednym z poważniejszych kandydatów do aktorskiego Oscara 2021. Na drugim planie są natomiast obsadzeni m.in. Amanda Seyfried, Lily Collins, Charles Dance, Joseph Cross, Tuppence Middleton, Arliss Howard czy Tom Burke w roli Wellesa. Pieniądze wykłada Netflix, stuknięcie pierwszego klapsa miało miejsce parę dni temu i co ciekawe - film jest kręcony w czerni i bieli.

Jako, że też lubię filmy Finchera to czekam. Osobiście liczę po cichu, że podobnie jak w przypadku "Romy" i "The Irishmana" trafi się nam jakaś niewielka dystrybucja kinowa. Czarno-białe klimaty Hollywoodu od Finchera brzmią oczywiście kusząco i nie zapominajmy, że w kinie chyba robi się powoli wokół tego światka jakaś moda. W tym roku Tarantino dał nam "Once Upon a Time in Hollywood", a jeśli wszystko dobrze pójdzie to powinniśmy się spodziewać także rozpoczęcia prac nad "Babylonem" Chazelle'a.

Oczywiście jestem też ciekaw Oldmana - jak chyba każdy uwielbiam tego aktora. Co prawda, mało podobny wydaje się być do prawdziwego Mankiewicza, no ale skoro sprawdził się jako Churchill... Oczko Tak czy siak -  czekam na wspólny efekt współpracy z Fincherem. Reszta obsady też wydaje się być całkiem okey.

Tymczasem na Instagramie można zobaczyć już pierwszy rzut na plan filmowy:
https://www.instagram.com/p/B4uy78jB0kc/?igshid=1mbuzlsmqmzfp

Odpowiedz
Nie wiem jak David poradzi sobie bez swojej firmowej palety kolorystycznej, ale na pewno zdjęcia będą wybitne.

Tematycznie też ciekawie, obsada świetna, do tego czas akcji; trudno nie czekać.

Przed filmem będę musiał powtórzyć sobie Obywatela Kane'a którego widziałem raz, dawno, i nie zrobił na mnie żadnego wrażenia.

Odpowiedz
Przyznam, że ostatecznie jestem rozczarowany porzuceniem WWZ2. Jak słabym filmem nie byłaby jedynka - wizja sequela z Rką, za jakieś konkretne pieniądze, Fincherem za kamerą i scenariuszem od Knighta, bardzo do mnie przemawiała. Chętnie zobaczyłbym coś tak zupełnie innego w dorobku Finchera.

Tutaj niby wszystko jest, ciekawy temat,dobra obsada, ale na razie nie czuje hypu. Może wraz z pierwszym trailerem.
Z projektów opowiadających o Hollywood zdecydowanie bardziej czekam na film Chazella oraz serial od Sorrentino i HBO.

Odpowiedz
No racja. Jeszcze ten serial od Sorrentino wchodzi w grę. Wiedziałem, że czegoś zapomniałem... Oczko

Odpowiedz
@Kuba
Nie no, bądźmy poważni. Sam byłem zainteresowany co mu z tego wyjdzie, ale jednak od zombie wszystko jest ciekawsze więc... Uśmiech

Odpowiedz
(12-11-2019, 00:13)Mierzwiak napisał(a): Nie wiem jak David poradzi sobie bez swojej firmowej palety kolorystycznej, ale na pewno zdjęcia będą wybitne.

Poradzi sobie bez problemu, bo już niejednokrotnie eksperymentował z czernią i bielą. Na przykład teledysk Madonny "Oh, Father" który stylistycznie nawiązuje do dzieła Wellesa.

Ale wyglądu Manka szukałbym raczej w nowszych produkcjach jak jego reklamy dla Gapa:

Albo tej z Rooney:

Tutaj kolorysta napisał, że dostał specjalne polecenie odtworzyć look starej taśmy filmowej. I osobiście obstawiam, że mógł być to jeden z testów pod Manka Oczko

No i jest jeszcze teledysk dla Timberlake'a

Także jak widać wszystkie te rzaczy są bardzo classy, eleganckie i mucha nie siada... Mank będzie wyglądał jak miliard dolarów Uśmiech
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Jak rzucam okiem na te teledyski to hype mój wystrzela niczym Apollo 11. To może wyglądać równie pięknie, co "Roma" <3

Odpowiedz
To że robił już czarno-białe rzeczy to wiem, chodziło mi konkretnie o to, że charakterystyczna paleta kolorystyczna stała się takim znakiem rozpoznawalnym jego filmów, że nie wiem jak sobie bez niej poradzi... z przymrużeniem oka oczywiście.

Vogue to ścisła czołówka klipów wszech czasów, a i ten teledysk Justina wspaniale wyróżnia się na tle współczesnych mainstreamowych teledysków.

Jedyne co mi przeszkadza to że pewnie, tak jak z resztą produkcji Netfliksa poza dosłownie pojedynczymi przypadkami, nie ma co liczyć na wydanie na nośnikach fizycznych.

Odpowiedz
(12-11-2019, 10:18)Ash_9001 napisał(a): Tutaj kolorysta napisał, że dostał specjalne polecenie odtworzyć look starej taśmy filmowej.
Zawsze można po prostu wziąć kamerę na taśmę i nic nie trzeba odtwarzać Język

Cytat:Także jak widać wszystkie te rzaczy są bardzo classy, eleganckie i mucha nie siada... Mank będzie wyglądał jak miliard dolarów Uśmiech
Zasadniczo większość współczesnych filmów w czerni i bieli wygląda classy i... nudno, przynajmniej dla mnie monochromatyczne zdjęcia mają pewnie górny pułap tego jak dobre mogą być, przykładowo Roma i Zimna wojna: niby genialna robota, a ja i tak podczas seansu myślałem głównie o tym jak całość wyglądałaby w kolorze.
Co do samego filmu, to obawiam się powtórki z Gone Girl, czyli, że nie będzie się do czego przyczepić, ale całość fabularnie nie porwie.

Odpowiedz
(12-11-2019, 10:44)Mierzwiak napisał(a): Jedyne co mi przeszkadza to że pewnie, tak jak z resztą produkcji Netfliksa poza dosłownie pojedynczymi przypadkami, nie ma co liczyć na wydanie na nośnikach fizycznych.

Tak dosyć często właśnie myślałem odnośnie tego i się zastanawiam, czy za oceanem nie było może jakichś petycji ze strony miłośników nośników o wydanie takiej "Romy" na blu.

Taka moja teoria, że pewnie jak już, to mogłoby się to spełnić jedynie w USA, z kolei dystrybutorzy z całej reszty świata raczej nie byliby tym zainteresowani i uznaliby to za nieopłacalne.

Na przykład - członek mojej rodziny, który wszystkie filmy ma przegrane na plikach przepowiada mi, że za 10 lat będę swoją kolekcję DVD i BD trzymał w kartonach w piwnicy Oczko

Odpowiedz
(12-11-2019, 10:50)simek napisał(a): Zawsze można po prostu wziąć kamerę na taśmę i nic nie trzeba odtwarzać Język

Powrót Finchera do taśmy byłby wiekopomnym wydarzeniem, ale nie sądzę żeby chciał sobie aż tak utrudnić kręcenie Manka Oczko
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Operatorzy na tyle dobrze nauczyli się używać cyfry, że ja już przestaje powoli tęsknić za taśmą, czasami już prawie nie widać różnicy. Na pewno da się zauważyć ogromny postęp między tym co kręcono cyfrą 10 lat temu, a teraz. Kamery też pewnie są cały czas ulepszane.

Odpowiedz
Reznor i Ross zajmą się muzyką.

https://www.revolvermag.com/music/nine-inch-nails-9-things-we-learned-our-visit-trent-reznors-studio

Cytat:7. Their score for David Fincher's next movie, Mank, which is set in the Forties, will use period-authentic instrumentation — eliminating many of their favorite toys
Director David Fincher — who first dragged Reznor and Ross into the film-scoring game by enlisting them for 2010's The Social Network — is currently shooting the film Mank, a biopic about Herman J. Mankiewicz, the screenwriter of Orson Welles' Citizen Kane, played by Gary Oldman. As such, the movie is set in 1940. "We're not gonna be using the modular synthesizer on that one," Reznor revealed. "We think we're gonna be period authentic, so it just creates a new set of challenges.

Odpowiedz
Tak się Oldman będzie prezentował jako Mankiewicz:

[Obrazek: 23187756-7868507-image-m-1_1578566720691.jpg]

Odpowiedz
Eric Roth, który jest producentem filmu twierdzi, że Netflix planuje premierę na październik. Przy okazji dodał paliwa do ognia mówiąc, że wizja Finchera będzie się prezentowała niczym kino żywcem wzięte z lat 30.

https://www.indiewire.com/2020/06/mank-october-release-fincher-1930s-movie-1202237138/

Hype rośnie i rośnie...

Odpowiedz
Pierwsze fotosy z filmu

[Obrazek: e69f7b76c6f30ba5734006e2d004ec22.jpg]

[Obrazek: 30afe309cf6b48d986053e1bcc99ec86.jpg]

[Obrazek: 39f3f3c93cda0b58635c10d7edb194c3.jpg]

[Obrazek: c3477dd76412724349d768470aeb6246.jpg]
.

Odpowiedz
Bez zaskoczeń. Rewelacyjnie to wygląda.

Odpowiedz
Fincher, bóg filmu powraca! Toast na jego cześć!!

[Obrazek: CAutHat.jpg]

Uśmiech

Odpowiedz
[Obrazek: EjFZTa8WkAEQuSL?format=jpg&name=large]

[Obrazek: EjAg6HBXkAEUdML?format=jpg&name=large]

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon