Ankieta: Jak oceniasz "Mission: Impossible - Fallout"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Mission: Impossible (1996-2022)
eeee a nie było tak, że nasi się dopiero kapnęli, żeby z tego mostu zrobić zabytek, jak się Cruise zapytał czy może go wysadzić?

W lesie pod jakimś pierdziszewem dolnym rdzewieje sobie stary most, którym od lat nikt się nie interesuje, ktoś tam chciałby, żeby w to miejsce wybudować funkcjonalny most, którym będą mogły jeździć pociągi, w co doskonale wpisują się chłopaki Toma.

Nagle wszyscy się obudzili jaką mają konstrukcyjną perlę w swoich lasach i będą jej przed niszczycielskimi kapitalistami bronić.

Najbardziej mnie śmieszy, że przed ich zakusami obronili się np. włosi - bogaty kraj zachodu (nie to co my bidoki ze wschodu), który słynie z zawaleń nieremontowanych od dekad czynnych mostów, które walą się praktycznie już codziennie bez wzbudzania większej sensacji:

https://inzynieria.com/mosty/wiadomosci/58258,zawalil-sie-kolejny-most-autostradowy-we-wloszech

Na pewno ich mosty zabytkowe za to trzymają się świetnie bo budowało je wieczne cesarstwo.

Obrońcy tej perły konstrukcyjnej osiągną oczywiście tyle, że most dalej będzie sobie rdzewiał jak rdzewieje, rocznie może zostanie odwiedzony przez 3 osoby, a nie jak teraz jedną na dwa lata, a trasą na której stoi będzie można jeździć dopiero jak się zawali - wszystko oczywiście dla dobra lokalsów :) Ale najwazniejsze, że ich serca jeszcze kilkadziesiąt lat będą napełnione dumą.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
(03-08-2020, 15:16)Negatywny napisał(a): https://inzynieria.com/mosty/wiadomosci/58258,zawalil-sie-kolejny-most-autostradowy-we-wloszech

Na pewno ich mosty zabytkowe za to trzymają się świetnie bo budowało je wieczne cesarstwo.
Przypominam, że piramidy w Gizie wciąż stoją w jednym miejscu i nie wsadzisz komarzego włosa między cegły, a teraz jakiś względnie nowy budynek rok po generalnym remoncie już wymaga następnego remontu :).

Cytat:eeee a nie było tak, że nasi się dopiero kapnęli, żeby z tego mostu zrobić zabytek, jak się Cruise zapytał czy może go wysadzić?
W tej sprawie orientuję się słabo, ale bywa tak, że jakaś grupa pasjonatów próbuje przekonać jakiegoś państwowego konserwatora zabytków, by włączył w rejestr jakiś obiekt sprzed lat, a konserwator na to "panie, a po co?". Więc nie zdziwiłbym gdyby było to samo w przypadku mostu (choć teraz z mediów lokalnych rozszerzyło się na cały świat).

Za przykład dam Szczecin. Bywają burze z powodu tego, że miasto i konserwator zabytków nie raczą objąć rejestrem przedwojennych kamienic, często dobijających do stu lat. A Szczecin mocno ucierpiał podczas nalotów alianckich. Dodatkowo po wojnie były burzenia niektórych budowli, względnie nienaruszonych i nadających się do odbudowy, na rzecz Warszawy (to spotkało chociażby Teatr Miejski).

I jak dla mnie wspomniane kamienice z całym bogactwem zdobień to powinny zostać objęte jakąś opieką, a zamiast tego to miasto zostawia, by niszczały i w efekcie decyduje o ich burzeniu, bo mają nowe lepsze plany na jakieś superjezdnie (które nigdy nie chcą dziwnym trafem zbudować się) albo nie ma pieniążków na remont (ale na jakieś zbędne rzeczy to kasa jest).

Oczywiście kamienice z przełomu XIX/XX w. a żelazny most to różne rzeczy, ale domyślam się powodów chęci ratowania mostu.

Odpowiedz
Most ruina który pewniakiem śmierdzi szczochem i straszy tężcem. Dorastałem w miejscu gdzie pełno było takich "zabytków" które czekają aż komuś spadną na głowę.

Taki z tego zabytek, że każdy miał to w dupie, do czau aż Tomek się zainteresował.

Odpowiedz
W Niemczech wyburzają zabytkowe, kilkusetletnie kościoły i stawiają tam meczety - gdzie tutaj protesty?
Mnie tam lata koło pały ten most - jak dla mnie mogą spokojnie wysadzać, przy czym postawiłbym ekipie ultimatum: część akcji ma się dziać w Polsce i kraj ma być odpowiednio wypromowany. I sobie wtedy wysadzajcie. Plus może jakaś kaska na odbudowę (jeśli to faktycznie taki potrzebny zabytek) lub konstrukcję nowego, lepszego.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(03-08-2020, 16:10)Mefisto napisał(a): W Niemczech wyburzają zabytkowe, kilkusetletnie kościoły i stawiają tam meczety - gdzie tutaj protesty?
To problem Niemców i niech oni się martwią ;).

Oraz <wstaw tekst o chrześcijańskich okropnościach z paleniem stosów i Inkwizycją na czele> ;).

Odpowiedz
Lawrence mieszka w Niemczech :)

Odpowiedz
Tam mieszkam w Niemczech, ale jeszcze nie słyszałem o przypadku wyburzania zabytkowego kościoła, aby postawić tam meczet. Był przypadkiem wyburzania jednego i całej wsi, pod kopalnię odkrywkową węgla brunatnego. Ale żeby zamienić to miejsce na meczet, nie słyszałem i to nawet nie miałoby większego sensu. 

Ale tutaj się oddalamy od tematu. I to, że dany obiekt znajduje się na jakimś zadupiu, jest zaniedbany, śmierdzi moczem, czy w ogóle się rozpada, nie oznacza, że nie ma żadnej wartości. Tak samo to, że nie jest wpisany w rejestr zabytków też niczego nie oznacza. Tym bardziej, że w Polsce jeżeli chodzi o zabytki industrialne, czy te z okresu socrealizmu to zawsze są z nimi problemy i wielu "konserwatorów" często z pobudek ideologicznych wstrzymuje wpisania ich na takie listy. Tak jak w Rzeszowie ciągle Wielka Pipa nie została wpisana jako zabytek i PiS co jakiś czas wraca i straszy, że rozbiorą ten pomnik, czego większość mieszkańców nie chce. A jako, że pomnik nie jest zabytkiem, to nikt o niego nie dba, jest brudny i pełno na nim gołębich odchodów i smrodu, ludzkiego moczu. 

Plus oczywiście bardzo dobrze, że producenci chcą pomóc w wybudowaniu mostu. Ale znowu odnawianie zabytków nie polega na tym, że najpierw je wysadzamy, a potem w ich miejsce stawiamy repliki. 
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(03-08-2020, 14:27)simek napisał(a): Moje zdanie jest takie, że od lat nic nie jeździ po tym moście, nie jest wpisany do rejestru zabytków, a i tak miał iść do generalnego remontu, to niech sobie go Cruise z ekipą rozwali i zapłaci za budowę nowego.

&

(03-08-2020, 14:31)SonnyCrockett napisał(a): OK. W takim razie moje zdanie jest dokładnie takie samo jak simka. Myślenie o wszystkich starych budowlach jako zabytkach jest jak patologiczne zbieractwo, tworzy nikomu niepotrzebny bałagan.

&

(03-08-2020, 15:53)Grievous napisał(a): Most ruina który pewniakiem śmierdzi szczochem i straszy tężcem. Dorastałem w miejscu gdzie pełno było takich "zabytków" które czekają aż komuś spadną na głowę.
Taki z tego zabytek, że każdy miał to w dupie, do czau aż Tomek się zainteresował.

Wszedzie faszyzm, w nastepnej czesci Tomek powinien walczyc z tajna organizacja o nazwie "ForumKMF" :)

Jezeli nie ma przeciwskazan prawnych, ani historyczno-kulturowych i bez wysadzenia ten most dalej po prostu bedzie niszczec, a na koncu powiat bedzie musial wybulic za jego wyburzenie to odpowiedz jest jedna:

Odpowiedz
(03-08-2020, 20:30)Lawrence napisał(a): Tam mieszkam w Niemczech, ale jeszcze nie słyszałem o przypadku wyburzania zabytkowego kościoła, aby postawić tam meczet.

Bo pewnie się o tym nie mówi. Ale nawet tu na forum masz linki.

Odpowiedz
(03-08-2020, 20:30)Lawrence napisał(a): Tak samo to, że nie jest wpisany w rejestr zabytków też niczego nie oznacza.
No więc oznacza. Oznacza to mniej więcej to, że nie jest w rejestrze zabytków :D

Już pomijając tradycyjną dyskusję PiS/PO to nawet odliczając okres "komuny" było dobre 30 lat, żeby go na takową listę wpisać. Bo już w 1989 roku miał jakieś 80 lat.

Co nie znaczy, że trzeba go zaraz wysadzać, ale cała sprawa na razie wygląda na histeryczne "Pisowcy wysadzają zabytki jak talibowie z powodu 500+".
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Niech ktoś zatrzyma tą karuzelę :)

https://www.pudelek.pl/ruch-autonomii-slaska-apeluje-do-georgette-mosbacher-aby-uratowala-most-w-plichowicach-przed-tomem-cruisem-6539089284602752a
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
O, to jest szansza, ze Zorzeta zatroluje i ten most wysadza :)

Odpowiedz

Ale jakby Tomek zagrał rolę Pazury to kto zagrałby Kowalewskiego?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Spoko, most uratowany :)
https://aszdziennik.pl/130265,christian-bale-zagra-most-w-pilchowicach-przytyl-354-tony-i-urosl-do-151-m

Odpowiedz
Zasuszyło, że aż kaszlu dostałem ;)
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Przypadek z "Nic śmiesznego" nie jest taką fikcją. Przy "Dobrym, Złym i Brzydkim" wybudowany specjalny most do zniszczenia. I przez przypadek wysadzono, kiedy kamery nie były włączone. Ale mimo to zbudowano go jeszcze raz i jeszcze raz go wysadzono z uwiecznieniem na filmie. Tom Cruise i Christopher McQuarrie mogą o czymś takim tylko pomarzyć:

A w tej kwestii to widzę, że tutaj na forum jestem na straconej pozycji i raczej nie mam zamiaru dalszych kopii kruszyć. Ja jestem dalej przeciwny wysadzaniu starych, wartościowych mostów. I dalej nie wiem jakie korzyści miałoby przynieść, aby Tom Cruise wysadził w Polsce stary most? Tym bardziej, że w filmie akcja ma się dziać w Szwajcarii, gdzie ekipa otrzymała odmowę do wysadzenia 5 (!) mostów. To co postawi się tablicę pamiątkową z napisem: "W tym miejscu stał most, który wysadził Tom Cruise"? Chyba, że rzeczywiście idziemy w science fiction i STALKERA i teorię o pikniku i mrówkach. I wychodzi z założenia, że potem ludzie będą przybywać w to miejsce, gdyż w nim Tom Cruise wysadził most. 

Aktualnie to i tak od kolejnej części Mission Impossible byłby dla mnie film, gdzie grupa osób musi powstrzymać ekipę Mission Impossible od wysadzenia mostu. Wtedy też w finale byłby wielki pojedynek na owym moście, gdzie nasi bohaterowie musieliby walczyć z ekipą filmową Mission Impossible. I aby dodać napięcia podczas pojedynku byłby oczywiście włączony licznik czasu do wysadzenia mostu. 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Tymczasem McQuairre twierdzi, że nigdy nie było tematu wysadzania tego mostu

https://www.indiewire.com/2020/08/christopher-mcquarrie-mission-impossible-7-bridge-controversy-1234578443/
.

Odpowiedz
(07-08-2020, 00:19)srebrnik napisał(a): Tymczasem McQuairre twierdzi, że nigdy nie było tematu wysadzania tego mostu
... opisując przy tym jak ten most "częściowo" chcieli wysadzić. A więc proszę w tym długim oświadczeniu jakie McQuairre wydał jednak temat wysadzenia dokładnie tego mostu jest poruszany. A więc jednak temat jak najbardziej był!

Cytat: It was understood that we could only destroy the already unsafe portions of the bridge that needed to be rebuilt, and not the original stone pilings at either end, upon which a new bridge could one day be constructed (just as it had been after the original bridge was destroyed). That suited us just fine.

Czyli potwierdza, w tym wydanym oświadczeniu, że zniszczeniu miała ulec główna część - cenna kratownica podtrzymująca tory. Przecież cała zabytkowa wartość tego mostu jest w konstrukcji stalowej, nie w filarach. No, ale zostałyby kamienie, a więc jest OK. 

Pewnie ktoś w Polsce zwęszył kasę i hollywoodzki splendor i wyskoczył z tą propozycją. Ale też nie wierzę, tak jak to McQuairre tutaj przedstawia, że oni nic nie wiedzieli, a wręcz byli niczym dobry Samarytanin i chcieli dać promocję dla regionu. Jak coś się niszczy to jak można to promować. Patrząc ile ta ekipa z Mission Impossible otrzymywała wcześniej odmów, to pewnie się ucieszyli widząc Polaków, nie tylko zaproponowali aby ci wysadzili w Polsce cenny most, ale jeszcze nawet w imię wstawania z kolan i chałwy dla bohaterów, byli chętny sami podawać ładunki wybuchowe. 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Moja wtopa przyznaję - po pierwszym akapicie wyświetliła się u mnie wielka reklama i w ogóle nie zauważyłem reszty tekstu.
.

Odpowiedz
Lawrence Gretą starych bezużytecznych budowli. Horror, horror.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon