NASZE filmy

Temat brzmiał - Łańcuch pokarmowy.

Odpowiedz

Temat brzmiał - Łańcuch pokarmowy.

Odpowiedz
No zabawne, choć rysunki cienkie. :P I mogłeś przynajmniej jakąś muzyczkę podłożyć.

Odpowiedz
No zabawne, choć rysunki cienkie. :P I mogłeś przynajmniej jakąś muzyczkę podłożyć.

Odpowiedz
Co do dźwięku to mam samemu coś nagrać i jeszcze tam wrzucę.

A co do rysunków, to nie wiem czemu cienkie. Mnie się podobają:P

Odpowiedz
Co do dźwięku to mam samemu coś nagrać i jeszcze tam wrzucę.

A co do rysunków, to nie wiem czemu cienkie. Mnie się podobają:P

Odpowiedz
Jakbym ja umiał tak rysować..... :wink: Jeleń wygląda zajebiście groźnie xD.

Odpowiedz
Jakbym ja umiał tak rysować..... :wink: Jeleń wygląda zajebiście groźnie xD.

Odpowiedz
Qski production, naprawdę fajny filmik, mimo, że nie mój. Ciekawy pomysł i wykonanie. Mam napisany podobny skrypt, niestety nie mam odpowiedniego sprzętu. Teraz będę go musiał trochę przerobić, żeby mi nie zarzucili plagiatu, albo tego, że się na nich wzorowałem :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gkYCrZtus1s[/youtube]

Odpowiedz
Znaczy się twój skrypt to:

Gość w piwnicy. Goni go facet z siekierą.

Czy może nieco bardziej rozbudowany?:)

Odpowiedz
Ogólny zarys to:
Koleś zażywa jakieś narkotyki, pojawia się postać (jeszcze nie zdecydowałem czy duch, szatan czy coś takiego). Trochę biegania, trochę rozmów filozoficznych, klika fajnych wg. mnie dialogów i całkiem niezły twist na koniec. To tak w skrócie :)
Filmik na 15-20 minut. Mam nawet jakieś lewe storyboardy, tylko sprzętu nie mam :/

Jestem również w trakcie pisania całkiem poważnego scenariusza, na film 1,5h. Mam kilka fajnych pomysłów, tylko wszystko rozbija się o czas i sprzęt. No i ekipę bo nie widzę kręcenia tego z moimi znajomymi. Film w typie Human Traffic.

Odpowiedz
A może zamiast rozmów filozoficznych rozważysz taki scenariusz:

koleś zażywa narkotyki, pojawia się postać, mówi że koleś wisi jej kurwa trzysta baniek i chce kurwa swoje trzysta baniek, trochę biegania, kilka fajnych dialogów i całkiem niezły twist na koniec.

No bo wiesz, jak wyjdzie cienko to będzie łatwiej polubić - lepszy zwykły cienki film niż cienki film pozujący na megaintelektualne dzieło. A jak taka prosta wersja wyjdzie fajnie, to mógłbyś się wtedy zabrać za coś filozoficznego. Wiesz - najpierw nauczyć się, jak robić, a dopiero potem mieć ambicje. Przynajmniej ja obrałbym takie podejście. W zasadzie to takie obrałem w tej animce, co ją robie miesiąc i mam całe dwie minuty, a do tego jakieś 300-400 rysunków klatka po klatce.:) Jak wyjdzie słabo, to przynajmniej ludzi nie zniesmaczę (oby).

Odpowiedz
To nie jest jakieś mega filozoficzne dzieło. Rozmowa ma kilka momentów zmuszających do zastanowienia, ale do jakiejś głębi psychologicznej jej sporo brakuje.

Odpowiedz
Arahan napisał(a):Jestem również w trakcie pisania całkiem poważnego scenariusza, na film 1,5h. Mam kilka fajnych pomysłów, tylko wszystko rozbija się o czas i sprzęt. No i ekipę bo nie widzę kręcenia tego z moimi znajomymi. Film w typie Human Traffic.

Nie ty jeden :razz: . Ja piszę scenariusz pełnometrażowej komedii z elementami melodramatu pod tytułem "Blondyneczka". Od dwóch lat piszę. Milion notatek. 50 stron napisanych plus rozpisanie każdej sceny, kilka schematów co danego dnia ma się wydarzyć, pliki z humorem, narracją. Chaos :)

Odpowiedz
military napisał(a):W zasadzie to takie obrałem w tej animce, co ją robie miesiąc i mam całe dwie minuty, a do tego jakieś 300-400 rysunków klatka po klatce.:)

military- a nie myślałeś, żeby robić co 3-5 klatkę i skorzystać z dobrodziejstw pluginów do morphingu? Oszczędzasz czas, a przy odrobinie wprawy (odpowiednim doborze liczby klatek kluczowych oraz ich poprawnemu wykonaniu) uzyskasz taki sam (lub lepszy) efekt.

Odpowiedz
Rozwiń temat. Jakie pluginy, do czego i skąd?:)

Odpowiedz
Dzięki efektowi morphingu otrzymujesz klatki pośrednie z klatek kluczowych- algorytm generuje je na podstawie jakichś ustalonych parametrów.

Nigdy nie bawiłem się w morphing, ale samo pojęcie jest tak stare, że spokojnie znajdziesz soft, który zaoferuje to za free, a jednocześnie udostępni funkcjonalności wysarczające do Twojej "kreskówki". Google Twoim przyjacielem.

Tutaj masz tutorial jak zrobić morphing w Adobe After Effects 5 (oczywiście ten soft nie jest darmowy, ale są wersje typu "home", więc w ostateczności mógłbyś się na to szarpnąć).
http://library.creativecow.net/articles/zwar_chris/morph.php

Pewnie powiesz: "No tak, ale on musi ręcznie zrobić obrys postaci żeby zrobić morphing".
Odpowiedź: Tak, on musi, ale Ty nie. Rysując kreskówkę, rób to na warstwach- każdy obiekt to osbna warstwa. Tło może być przeźroczyste (transparent) lub mieć jakiś określony kolor- wtedy kluczujesz klatkę po tym kolorze i masz automatycznie gotowy obrys. Wszystkie narzędzia do opisanych czynności na bank posiada program do obróbki wideo / edycji pod kątem efektów specjalnych. Na koniec mieszasz warstwy w dowolny sposób umieszczając jedną na drugiej. Dodatkową zaletą takiego podejścia jest możliwość łatwej podmiany obiektów, jeśli uznasz, że coś wygląda źle.
Więcej Ci nie podpowiem, bo sam nie jestem grafikiem, jedynie czasami zahaczę hobbystycznie o tę tematykę. Wiem, że w narzędziach 3D jest to szeroko stosowana metoda wspirająca animatorów, więc w 2D też powinny być takie zabawki.

Trochę linków:
http://www.filebuzz.com/findsoftware/Free_Plugin_Morphing/1.html
http://www.snapfiles.com/get/sqirlzmorph.html
http://www.freewarefiles.com/Sqirlz-Morph_program_43538.html

Odpowiedz
Dzięki za rozbudowanego posta - szczerze mówiąc to już trochę w międzyczasie tego poszukałem, no i efekt końcowy raczej nie wyglądałby tak jak chcę. Morphing jest zbyt płynny. Może później uploaduje jakiś fragment, żeby udowodnić że "rwana" animacja wygląda lepiej.:) W każdym razie - oczywiście że wszystko robię na warstwach, gdyby nie to, chyba bym nadal przy pierwszej sekundzie siedział.:)

Odpowiedz
Nie wiem, czy to odpowiedni dział...

Szukając filmików do pewnej gry, natrafiłem na montaż... zresztą, sami zobaczcie. POLSKA HUSARIA!

Normalnie, oglądając to, chciałbym zobaczuć taką Polską produkcję.
loading podpis...

Odpowiedz
Rozwalił mnie komentarz pod tym filmikiem:

-Not only polish hadďťż hussars.
-Yep,ďťż but only the Polish Hussars were so badass.

:smile:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon