NASZE filmy

Jest to przerażający film. Nie puszczać dzieciom! Teraz szukam kogoś kto nakręci pełną wersję i doda wątek psychologiczny. Chciałbym zwrócić uwagę na grę Piotrusia, która jest na bardzo wysokim poziomie. A jak wam się nie podoba, to brat Piotrusia zna rysia który ma bicepsy 3 razy większe niż Jakuzzi, ot co!

[ Nie ma to jak nudzić się na wycieczce szkolnej ; ) Co ciekawe, do filmu były zaangażowane 4 osoby. 2 aktorów, jeden piskliwy głos, i największy mastah, operator - czyli ja. Film jest celowo nakręcony słabym sprzętem żeby dodać dramaturgii. Dziękuje! ]

Na dokładkę klatka - czy nie tak powinny wyglądać dzisiejsze horrory? Nie tak?

[Obrazek: piotrusjv3.png]

Odpowiedz
<ok>

Najlepsze są właśnie takie filmiki, jak dla mnie bomba.
Klimat miażdży, a efekty dźwiękowe budzą prawdziwą grozę :D

Odpowiedz
Dziękuje, gotowy jesteś sfinansować pełnometrażowej wersji kinowej? : )

Najlepsze że filmik był kręcony całkowicie spontanicznie :P

Odpowiedz
nie wierze, to nie mogło być spontaniczne! inscenizacja, aktorstwo, zdjęcia, reżyseria - mistrzostwo! <ok>

Odpowiedz
Pierwsze 20 sekund przypomina mi "The big shave" Scorsese

Odpowiedz
- Dokument mojego autorstwa. Enjoy :)

Odpowiedz
UWAGA!

Oto z grubsza niedorobiona jeszcze czolowka najnowszego postnuklearnego filmu katastroficznego o zombie z lat 50-tych, toczacego sie w latach 90-tych, nakreconego w latach dwutysiecznych! Napisy do poprawienia, czasem nieczytelne i raz mi sie czcionka za mala zrobila, ale generalnie oddaje ducha tego wspanialego widowiska, jakie wkrotce zobaczycie. :)

Tytul:

NIEWIDZIALNA SMIERC ZNIKAD albo POPROMIENNY KONIEC WSZYSTKIEGO, albo nie wiem jeszcze jaki.

Odpowiedz
To lepsze niż prolog Mad Maxa 2 :)
Czekam na resztę 8)

Odpowiedz
Kolejny dokument którego jestem współ-autorem.

Warto zaznaczyć dla zachęty zobaczenia iż narratorem naszym jest Marek Włodarczyk(chyba najlepiej zanny jako "Komisarz Zawada" w Kryminalnych)

http://www.ilza.info/index.php?NR=220&ONE_N=924&OD=0&POD= - Enjoy :)

Odpowiedz
No, Military, debiucik :)
Dwie sprawy:
- napisy; ja bym to walnal na oddzielnych czarnych kadrach bo w takiej formie jak jest ni cholery nie zrobi tego tak zeby nie zlewalo sie z tlem
- proporcje obrazu; w ustawieniach mozesz ustawic 16:9 :)

A tak o, to podoba sie mnie.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Hicz, dzieki, ale co do napisow i proporcji - tak musi to pozostac, bo po pierwsze w latach 50-tych nie bylo widescreenu, a po drugie tak wygladaly napisy na wszelkich filmach. :) Musze tylko je zrobic bardziej czytelnymi - biale litery musza miec czarna obwodke. Niestety Windows Movie Maker nie ma tak zaawansowanych mozliwosci...

Odpowiedz
military, mógłbyś użyć napisów wygenerowanych przez ffdshow i zakodować je na filmie, tam można dać ładną obwódkę, tylko musiałbyś to zrobić kosztem ich pojawiania się w stylu "na maszynie".

Odpowiedz
Udawanie minionych epok nie wychodzi filmom na dobre. Inspirowanie sie to juz inna para kaloszy, wystarczy spojrzec na Fallouta. Dlatego mysle, ze wymieszanie formy z lat 50 z łajdskrinem byloby ok :)
A filmy dokumentalne przerywane czarnymi kadrami i powoli wylaniajacymi sie napisami sa bardziej klimatyczne. No ale it's your call :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch ma rację. Napisy po pierwsze odwracają uwagę od tego co pokazujesz, a po drugie, nawet w trailerze, za pomocą plansz możesz pobawić się dawkowaniem napięcia :)

Odpowiedz
No dobra, zobaczymy, przemontuje i za pare dni wrzuce na youtube. Ale obstawiam ze wersja fullscreen bedzie bardziej klimatyczna.

Odpowiedz
Napisze w nowym poscie, bo chce zeby ktos zauwazyl.

Otoz kiedy chce zrobic widescreen i zmieniam aspect ratio, rozciaga mi obraz, bo oryginalnie wszystkie klipy sa w 4:3. Jak zrobic, zeby ucielo je z gory i z dolu zamiast rozciagac w poziomie?

Odpowiedz
jesli przycinasz do panoramy na uzytek netu/komputera to kaszety, jesli odtwarzacza dvd to musisz skalowac - powieksz obraz az wypelni kadr o proporcjach piksela 1.42 (16:9). w premiere pro odpowiadaja za to parametry motion, w innych programach pewnie znajdziesz jakis scale i powiekszaj az boki klipu pokryja sie z krawedziami klatki.

osobiscie polecalbym rozwiazanie z kaszetami - jest najbezpieczniejsze, no i zawsze pozwala powtornie wykadrowac/animowac ujecie. jezeli chcesz uzyskac nieznieksztalcony obraz 16:9 na klatce 4:3 ogranicz go czarnymi pasami tak, aby zmienil proporcje (mozesz to zrobic w dowolnym programie do montazu czy postprodukcji|). jednakowoz pamietaj, ze w przypadku wyswietlania takiego obrazu na telewizorze panoramicznym uzyskasz tragiczny efekt - dojda czarne pasy po bokach, dodatkowo kaszety z gory i z dolu, a w skrajnych wypadkach telewizor rozciagnie ci obraz do formatu hiper panoramicznego. oczywiscie zawsze mozesz przeskalowac obraz (o ile tv posiada taki tryb), ale wtedy stracisz sporo na jakosci.

Odpowiedz
Zapytam inaczej: jak to zrobic w movie makerze? :) Bo w Adobe to bym sobie poradzil. :)

Odpowiedz
Maik - naprawdę kawał dobrej roboty! Świetna rzecz.

Od siebie dodam tylko, że dwa dokumenty, do których robiłem zdjęcia, będą pokazane na Krakowskim Festiwalu Filmowym. Pierwszy - z cyklu "Karol dostał zepsuty statyw i nie funkcjonującą poprawnie kamerę" - "Portret aktora", drugi "Szkic do portretu warszawskiej Pragi" - tu jedynie przebitki w czasie rozmowy, ale bardzo z nich dumny jestem ;). Jeśli się uda, to postaram się to wrzucić po festiwalu na YT.

Odpowiedz
Druga wersja postnuklearnej czołówki - tym razem z widocznymi napisami.

http://youtube.com/watch?v=lA7qkQgxHyk

4:3 pozostaje z dwóch powodów. Po pierwsze - Windows Movie Maker nie pozwala tego przyciąć, po drugie takie było zamierzenie, a teraz, obejrzawszy starą Wojnę światów, upewniłem się że do takiego rodzaju filmu potrzebne jest 4:3. :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon