Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,261
Liczba wątków: 67
No, w końcu przypomniałem sobie po latach serial. Odrobinkę się postarzał jednak, a niektóre gagi wypadają nieco blado przy kinowych kontynuacjach, widać też, że (poza pewnymi elementami) ten materiał męczy się w formacie 4:3, gdzie raz, że trudno jest upchnąć te wszystkie mrugnięcia okiem do widza, a dwa, że strasznie ograniczony jest tu czas, przez co niektóre elementy nie zostały wystarczająco wyeksponowane, z kolei inne wrzucone są jakby na siłę lub też wydają się bardzo sztuczne, mniej dopracowane w porównaniu z późniejszymi sequelami (w ogóle szkoda, że skończyli po 6 odcinku, choć z drugiej strony chyba lepiej, że dzięki temu powstały niesamowite ***). Także powtarzalność niektórych patentów po jakimś czasie nudzi lub zwyczajnie traci swą siłę (papieros; pucybut-kontakt Drebina, winda). Choć oczywiście całość wciąż rządzi i dzieli, a i sporo gagów przewyższa te kinowe.
Na plus Nordberg, który jest nieco inny od swej późniejszej wersji, pod kilkoma względami nawet lepszy, oraz niesamowicie komiczna końcowka (szkoda, że z czołówką nie zdecydowano się na taki sam zabieg, czyli niby to samo, ale z drobnymi zmianami). Świetne są także gościnne występy - Shatner rządzi :D
Generalnie świetna rozgrzewka przed kinową trylogią, którą stawiam mimo wszystko wyżej.
serial: 8/10
filmy: 10/10
PS. W jednej z ról drugoplanowych warto wspomnieć Ashtona - tutaj postawnego i smukłego, choć już 2 lata później w BH Cop jest znacznie starszy i grubszy.
24-09-2010, 01:27
Naga Broń: Z akt Wydziału Specjalnego - pod wpływem śmierci Leslie Nielsena postanowiłem sobie powtórzyć ten film. Czysty geniusz ! Kapitalne i totalnie absurdalne dialogi i sytuacjie, niesamowity drugi plan, gdzie często dzieją się rzeczy, które uwagę przykuwają bardziej niż wydarzenia na pierwszym planie i wspomniany już śp. Leslie Nielsen, który nawet totalną bzdurę potrafił powiedzieć z totalnie pokerową twarzą. Świetna parodia gatunku i aż żal, że takich filmów dzisiaj już się nie robi, a zamiast tego jesteśmy zalewani tandetą.
8/10
30-11-2010, 13:23
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Temat poświęcony trylogii jest zaledwie 17 na liście w dziale Słynne serie. Zajrzenie tam nie boli.
30-11-2010, 13:25
Nadgorliwość gorsza od faszyzmu, ale ok.
30-11-2010, 14:04
McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
Słucham? Piszesz opis serii w tym temacie, potem recenzujesz jeden z filmów w krótkiej piłce zamiast w odpowiednim dziale, ja przenoszę a Ty nazywasz to nadgorliwością? To obowiązek żeby o filmach posiadających własny temat pisać właśnie w nim.
30-11-2010, 14:27
Captain Skullet
Liczba postów: 20,308
Liczba wątków: 128
A mnie się wydawało, że w krótkiej piłce można pisać krótko o wszystkim co się dopiero obejrzało niezależnie od tego czy film ma własny temat czy nie ma. Ale widać tylko mi się zdawało.
Apropo serii - nigdy nie przepadałem, w sumie już niewiele z tych filmów pamiętam i nie mam ochoty sobie przypominać.
30-11-2010, 14:37
McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
Nie po to zakłada się tematy, żeby potem rozrzucać wypowiedzi po całym forum.
Tylko Ci się zdawało.
30-11-2010, 14:50
Banned
(29-06-2008, 20:21)Mierzwiak napisał(a): 9/10 dla całej serii.
Oj nie.
Powtórka po latach utwierdziła mnie w przekonaniu że owszem, to są nieśmiertelne, momentami zabójczo zabawne komedie, ale tylko pierwsza i druga część. Trójka wciąż bawi, ale stanowczo zbyt często (i to bardzo, bardzo często) absurdalny humor poprzedników zamienia na cytaty z innych filmów, na tym właśnie opierając dowcip. Co prawda większość z tych odwołań jest całkiem niezła (zwłaszcza Park Geriatryczny czy pozbywanie się ziemi w stylu Shawshank), ale nie umywa się do niesamowitych, a przy tym bardzo prostych gagów z pierwszej i drugiej części.
8/10 dla pierwszych dwóch, 6 dla trójki.
08-05-2014, 20:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2014, 20:28 przez Mierzwiak.)
Stały bywalec
Liczba postów: 12,508
Liczba wątków: 29
(03-07-2008, 21:18)military napisał(a): Niestety ale te filmy sie starzeja - glownie przez nawiazania polityczne. Zmazywanie plamy Gorbaczowa, walka z Hussajnem - to sa baaardzo nieaktualne dowcipy, srednio juz zabawne.
E tam, irokez Chomeiniego wymiata :).
Jak ktos wspominal nie o to chodzi w tej trylogii. OK, z czasem przestaja by aktualne, ale bez tego kontekst zartu zostaje. W dziecinstwie nie widzialem liderow panstw wrogich USA, tylko jakichs zlych ludzi rodem z Bonda.
Zabierz personalia Husajnowi - masz typowego zlego dyktatora z cygarem z filmow klasy Z.
I to tez jest piekne w Nagiej Broni. Za kazdym seansem, zwlaszcza rosnie mi wiedza, to odkrywam jakies nawiazanie, nastepny zart (np. parodie tekstu Brudnego Harry'ego). I nawet bez tych nawiazan dalej sa zabawne.
09-05-2014, 18:01
Banned
military akurat ma rację. Ostatnio trafiłem w TV na jakąś komedię, niestety nie pamiętam tytułu, i był tam dialog nawiązujący do... jakiejś osoby z reality show Survivor. Zapewne dla pasjonatów telewizji w tamtym okresie było to coś gorącego, ale kto będzie o tym pamiętał X lat później? O widzach nie z USA nie wspominając, nawet jeśli ten show był emitowany zagranicą.
EDIT: Ok, coś mi się nieźle pomieszało. Widzę że Survivor wystartował w 1992 roku, NG3 jest z 1994. Możliwe to właśnie w filmie pada ten dialog!
09-05-2014, 18:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2014, 18:25 przez Mierzwiak.)
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
Na RT 96%, podobno o dziwo bardzo śmieszny.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
30-07-2025, 15:42
Stały bywalec
Liczba postów: 2,993
Liczba wątków: 0
Jak jest taki śmieszny, to mogli jakieś śmieszne kawałki wrzucić do zwiastuna zamiast tych, co dali.
30-07-2025, 15:56
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,892
Liczba wątków: 11
Nie kupuje tego kompletnie, ale pewnie jest poprawne bo oczekiwania są "all-time-low".
I tak naprawdę to pewnie wyglada.
Może z nudów się wybiorę.
30-07-2025, 16:02
Dużo pisze
Liczba postów: 625
W pierwszym teaserze z dwóch gagów jeden się udał a z tego ostatniego zwiastuna dobry był ten z krzesłem. Więc jakieś przebłyski było widać, ale ogólne wrażenie u mnie i tak jest średniawe.
Oryginalna trylogia ma u mnie kolejno 9, 8 i 7, jestem zadowolony z tego co dostaliśmy a jak miałbym ochotę na podobne absurdy to wolę powtórzyć Ściąganego czy Czy leci z nami pilot. Nowy film jest niepotrzebny i pewnie bez tego pazura, a jak oświeceni recenzenci ze Zgniłych Pomidorów go wychwalają to nie jest to dobry sygnał
30-07-2025, 16:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2025, 16:06 przez samuuel.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,321
A serial?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
30-07-2025, 17:07
Dużo pisze
Liczba postów: 625
W sumie powinienem wspomnieć, bo to część tej samej serii, ale zakręciłem się wokół filmów. Police Squad! był ogólnie fajny, najlepiej siadł pierwszy odcinek i mistrzowska scena z przesłuchiwaniem Sally Decker:
Potem to już czuło się powtarzalność różnych motywów, ale generalnie serial miał sceny perełki i nie spadł poniżej pewnego poziomu. Plus z komedii Nielsena lubię jeszcze Szklanką po Łapkach i Drakulę a żadnych movie movie czy odyseji komicznych nie tknę nigdy więcej.
30-07-2025, 18:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2025, 18:01 przez samuuel.)
Oskarmeister
Liczba postów: 6,838
Liczba wątków: 18
Superhero to wybitna parodia
30-07-2025, 20:52
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,321
(30-07-2025, 18:00)samuuel napisał(a): Plus z komedii Nielsena lubię jeszcze Szklanką po Łapkach i Drakulę a żadnych movie movie czy odyseji komicznych nie tknę nigdy więcej.
"Ściągany" tez jest dobry. Natomiast "Odyseja" to dramat.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
30-07-2025, 21:58
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
“This one is from Bill Cosby’s personal collection”
“She had a butt that said ‘look at me, I’m a talking butt!’”
"She had a bottom that would make any toilet beg for the brown!"
“May I speak freely?, Frank: I prefer English.”
"It's a place where you can, as the Black Eyed Peas said, get retarded. - I don't think you're allowed to say that anymore. - At my club you can."
Police officer at the crime scene. "Driver... Drunk? Frank: A little, just enough to wake me up."
Chyba nieźle, w sieci też chwalą.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
01-08-2025, 12:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2025, 12:21 przez marsgrey21.)
Oskarmeister
Liczba postów: 6,838
Liczba wątków: 18
Na bałwanie popłakałem się ze śmiechu. Całościowo no cóż, nie dorasta do pięt trylogii i ogólnie to jeden wielki meh. 3/10, ale Neeson super
10-08-2025, 22:24
|