Narcos (Netflix)
Ja też jestem po 4 odcinkach i nie rozumiem zachwytu wyżej.
Jak na razie ze 2 fajne akcje a seria rozmemłana jak Narcos 3, gdzie brak 1 postaci, której można (lub nie) kibicować.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
A ja obejrzałem na razie pierwszy odcinek i jest kapitalnie. No ale zdążyłem się już przyzwyczaić, że na tym forum jedyny dobry serial od początku istnienia Netfliksa* nie znajduje zrozumienia. Tutaj przesiaduje target Marvela :)

* Oczywiście przesadzam trochę. Ale tylko torchę.

Odpowiedz
Nie lubisz Ozark? :(
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Bardzo lubię. Nie mogę się doczekać 4 sezonu. 3 mnie rozwalił.

Odpowiedz
6 odcinków 3 sezonu Mexico za mną. Będę tęsknił za tym serialem, tyle powiem. Ogląda się to jak produkcje nie od Netliksa.

Odpowiedz
Ja zostawiłem sobie dwa ostatnie na deser. Na prawdę mistrzostwo świata ten sezon, Wagner Moura wyciska z tej cytryny ostatnie najlepsze soki. Smutek będzie się z tym pożegnać :(

Odpowiedz
Skończyłem. Nic się nie zmieniło na lepsze.
Najgorsza seria. Koniec drugiej narobił smaka na wielki finał z przytupem. A całkowicie zaprzepaścili okazję i zaserwowali jakieś smęty o dupie maryni.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Ja dozuję sobie jak kroplówkę. Dopiero po 2 odcinkach jestem, ale uważam że serial trzyma poziom i przede wszystkim - czuć w nim coś zupełnie innego niż w innych tasiemcach Netflixa.

No i Meksyk, piękny kraj. Tak piękny, że kartele dokonują rzezi na plażach, a prezydent wysyła w okolice Cancun 1500 sztuk Gwardii Narodowej, aby chroniły turystów przed kolejną eskalacją przemocy. 
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
shamar napisał(a):Koniec drugiej narobił smaka na wielki finał z przytupem.

Wieki finał z przytupem? O czym ty? Sposób, w jaki twórcy zdecydowali się zakończyć serię, świadczy o ich dojrzałości. "Narcos" finiszuje na roku circa 2000 - wtedy w Meksyku było jeszcze względnie spokojnie w stosunku do teraźniejszości. Narratorka mówi w finale, że przez całą dekadę lat 90. XX wieku zamordowano u nich ~40 dziennikarzy tropiących afery korupcyjne na styku polityki i narkobiznesu. No to teraz się trzymaj: tylko w roku 2020 zabito w Meksyku - w zależności od źródła i definicji - 20-30 dziennikarzy. Ten serial nie mógł się skończyć "z przytupem", bo prawdziwe trzęsienie ziemi nadeszło dopiero sześć lat po wydarzeniach z trzeciego sezonu i potem sytuacja tylko eskalowała. To, co dostaliśmy, jest jedynym sensownym rozwiązaniem - "smętne", powolne wygaszenie historii.

Dla mnie fantastyczna rzecz, chyba najlepsza, jaką zrobił Netflix. Mowa o obu częściach, czyli Kolumbia + Meksyk.

10/10 za całokształt.

Odpowiedz
[Obrazek: GARDENIA_305_Unit_02219RC%20%281%29.jpg?...k=w8hKpnR3]

3 sezon Narcos: Meksyk to jedna z najbardziej dołujących rzeczy, jakie przyszło mi obejrzeć od czasu... bo ja wiem, zakończenia The Wire, w którym status quo zmiótł pod dywan bohaterów i wyniósł na piedestał ciemną stronę Baltimore. Tu jest mniej więcej tak samo, ale ukazane w bardziej brutalny sposób. Zgadzam się jednak, że działa to trochę jak jakiś filmowy snuj, w którym czekamy aż coś się wydarzy. Przez długi czas wydaje się, że sezon nie ma odpowiedniego kręgosłupa fabularnego. Historia skacze sobie po postaciach, czasem w usypiający, nużący, a nawet męczący sposób, ale widziałem w tym jakiś pomysł na siebie. 

I w sumie znalazłem w tym cel. W tym cyklu bohaterem nie jest bowiem pojedynczy kartel, pojedynczy przemytnik (choć wydaje się, że twórcy mocno faworyzowali Amada), czy grupa gangusów. 3 sezon to wiwisekcja całego Meksyku i jego poszczególnych sfer - od mediów (wątek dziennikarki), przez władze (Hank), na przestępcach (cała gama karteli, również tych w odsiadce czekających na drugą szansę), śledczych (Walt), a na lokalnej społeczności kończąc (Victor i jego prywatne śledztwo). Narcos nie ma dla żadnego z tych bohaterów happy endu, oferuje nawet coś odwrotnego - pesymistyczną, przepełnioną brutalnością przyszłość z której nie ma wyjścia. Ta historia, mimo że wydarzyła się naprawdę, przypomina skąpany w krwi horror.

Mocna w uj rzecz, trudna w oglądaniu. Wbrew pozorom nie ma tutaj wiele strzelanin, czy jako-takiej akcji.

9/10 i naprawdę godne pożegnanie serii, jednej z najlepszych w bibliotece Netflixa. 

Najlepsza scena? Ta, w której Breslin po "wiadomej wiadomości" wraca do meksykańskiej bazy po Alexa. CO ZA KLIMAT.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Ciekawe czy netflix naprawde nie pokusi sie na żadna kolejna odsłonę Narcos.

Jakimś Narcos:El Chapo to bym nie pogardził,nawet w formie filmu.
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Co pierwsze obejrzeć? Narcos o Meksyku czy Kolumbii?

Odpowiedz
Od początku, Kolumbia potem Meksyk. Wszystko w paru momentach ładnie się łączy (Meksyk sezon 2 i 3 to Kolumbia w sezonie 3). Narcosverse ;)

Odpowiedz
Kolumbijska najpierw.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Snappik napisał(a):[Obrazek: GARDENIA_305_Unit_02219RC%20(1).jpg]

To, co spotkało drugiego typa od prawej na zdjęciu, ładnie podsumowuje ten serial. Twardziel i bezwzględny sicario-maderfaker

Odpowiedz
Dzięki, nadal zapierdalam w pocie czoła na Home Office więc mam czas nadrabiać seriale.

Odpowiedz
No, to było bardzo zaskakujące zakończenie jego wątku. Miał spoko kolei z San Diego:

[Obrazek: AYC7cjc.jpg]

(05-12-2021, 20:00)yacajackowski napisał(a): Dzięki, nadal zapierdalam w pocie czoła na Home Office więc mam czas nadrabiać seriale.

Warto nadrobić, bo to totalnie mało netflixowa rzecz. No i między Kolumbią a Meksykiem jest duża różnica w samym pomyśle na serial (co wynika też z różnic w działaniu karteli), więc nie oczekuj "cały czas tego samego". Sezon 3 Meksyku jest pod tym kątem szczególny, przynajmniej dla mnie, bo rozszerza historię poza kartele i śledczych.

Odpowiedz
(05-12-2021, 19:07)szopman napisał(a): Ciekawe czy netflix naprawde nie pokusi sie na żadna kolejna odsłonę Narcos.

Oni już zrobili o nim serial. Więc po co mieliby robić drugi?

Odpowiedz
Jakość tamtego serialu pozostawia wiele do życzenia.
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
(05-12-2021, 19:07)szopman napisał(a): Ciekawe czy netflix naprawde nie pokusi sie na żadna kolejna odsłonę Narcos.

Podobno ekipa od narcos ma zrobić 6 odcinkowy miniserial o kolumbijskiej szefowej Griseldzie Blanco.

Podobieństwo obsadzonej aktorki uderzająe: 

[Obrazek: Griselda_Blanco_Medellin.jpg][Obrazek: 000C6XE8CBJSELS7-C122-F4.jpg]

A ostatni sezon tak od 3 odcinka oglądałem niemal ciągiem na wdechu ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon