No more Mr. Nice Guy [PAYBACK wersja kinowa]
Mnie jakoś nie zachwycił. Niezła rozrywka, ale żeby od razu genialne arcydzieło, to na pewno nie.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Mental napisał(a):ja uważam inaczej :) a jeśli nie nawiązywał, to tym gorzej dla niego jako reżysera.

Pod twoj opis 'filmu komiksowego' moznaby podpasowac chociazby krecone na podstawie lub w duchu Chandlera klasyczne filmy noir, ktore z komiksu zdecydowanie nie czerpaly. ;)

Odpowiedz
Czarny kryminał (ten z ducha Chendlerowski) niezbyt jest moim zdaniem komiksowy. Jakoś nie czuje tam tej lekkości w zabijaniu ludzi. Fajny tekst nie równa się trup.

Porter igra ze śmiercią dla 70 tys patyków. W dodatku na każdym kroku podkreśla, że nie chce 130 tys., lecz połowę tej sumy. Pokaż mi, Jakuzzi, w Gorączce bohatera, który równie nonszalancko podchodzi do własnego życia. Komiksowe nie znaczy "na podstawie komiksu", podobnie jak słowo "młodzieżowe" nie odnosi się do konkretnego przedziału wiekowego.

Wracając do filmu:

Wersja tzw. reżyserska Payback ma się tak do kinowej, jak wersja kinowa A3 do A3SE.

Wersja reżyserska jest znacznie bardziej stonowana, wolniejsza i ciągle urzekająca swoim surowym, stylizowanym pięknem. Ludzie, mówię wam - nieziemski film :) Kocham go!

Odpowiedz
Caly czas jednak usiluje zrozumiec dlaczego 'komiksowy' jest akurat Payback. ;) Recenzenci czesto okreslaja takim mianem filmy (w sposob notabene upraszczajacy i zarazem krzywdzacy dla samego komiksu, ale nie czas teraz na glebsze w ten fakt wnikanie) z niezbyt skomplikowana fabula i charakterystycznymi, widowiskowymi bohaterami, gdzie zlo i dobro jest wyraznie oddzielone. Dziela produkowane przez Brukheimera na przyklad. Dla mnie Payback stylistycznie stanowi mieszanke starego, sugestywnego kryminalu z sensacja z badassowatymi herosami z lat 80-tych. Komiksu nie dostrzegam. No ale moze zle patrze.

Odpowiedz
Dobrze patrzysz. Powiedziałbym wzorcowo. "Komiksowość" w Payback przejawia się w generalnej lekkości historii. To, o czym wspomniałeś, tylko buduje tę lekkość. Porter chodzi, zabija, kozaczy i cwaniaczy. Leje na własne życie. Jest okrutnym gościem: z taką samą łatwością likwiduje szumowiny, co gliniarzy na służbie. Jego losem nie można się przejąć, przynajmniej nie w takim stopniu jak dajmy na to losem Neila w Heat czy Riggsa w pierwszej Zabójczej. Payback nie angażuje emocjonalnie - łechta inne receptory. Wyjątek stanowi zjawiskowa Maria Bello. Gdy ten skurwiel Val okładał ją pięściami, miałem ochotę powiesić drania na rzeźnickim haku :)

Według mnie są filmy na podstawie komiksów i filmy "komiksowe". Podziałka raczej żenująca, jak zresztą wszystko, co rości sobie pretensje do bycia segregatorem. Z tymi pierwszymi sprawa jest prosta: w 90% są to dziecinne produkcje, kierowane do określonej grupy docelowej: trykot z podobizną Punishera i trądzik na gębie (już po mnie :)). Przemoc jest tu śladowa, głupota totalna, a bohaterowie wyglądają jak zdjęci ze sklepowej witryny.

Drugą grupę filmów tworzą takie "kultowe" hity jak Bad Boys, Smokin' Aces, Snatch, 2000 mil do Graceland, Prawdziwy romans i tym podobne pierdoły. Do tej grupy zalicza się także jeden z najbardziej niechlubnych przykładów grafomańskiego banału i reżyserskiej głupoty, mianowicie Święci z Bostonu. Filmy tego rodzaju konstruowane są na zasadzie: "Dużo dziwnych scen, zakręcona fabuła, finałowy twist". Inne cechy to:
- absurdalna przemoc;
- przeklinanie pod publiczkę;
- wszędzie gołe dupy do ruchania;
- dookoła mnóstwo narwanych świrów, wykrzykujących różne dziwne rzeczy, żeby widownia mogła się pośmiać;
- gruba jak Rossie O'Donnel bariera fikcji, która skutecznie uniemożliwia jakiekolwiek zaangażowanie się w losy bohaterów;
- czadowe dialogi na poziomie taniej podróbki Tarantino (np. o zasychającej plamie spermy na wartej 12 patyków marynarce albo o przewadze wydepilowanej cipki nad włochatą);
- masa kiczu;
- zero dbałości o uzasadnienie tych czy innych postępków - ważne, żeby było cool;
- dyskotekowy montaż.

Poza całym tym do niczego niezobowiązującym kotłem durnych lub mniej durnych historyjek (dla kilku perełek z powyższej grupy jest to określenie krzywdzące i niesprawiedliwe, np dla takiego Leona Zawodowca) znajduje się klasyczny już Tarantino, którego styl wszyscy podrabiają, bo chcą być super, i wałkowany tutaj Payback.

Ps. Maria Bello jest wspaniała, gdy pali papierosa :)

---------------------------------

Mam w Payback serię ulubionych scen:

1. wspomniana scena gaszenia peta we krwi Portera - to jest cholernie mocne!
2. scena, w której Porter wbija w ścianę strzykawkę z nawleczoną na igłę obrączką - to jest mocne!
3. wszystkie sceny z Marią Bello (a zwłaszcza ta, w której otwiera Porterowi piwo) - to jest piękne! :)
4. wszystkie sceny z rzeźnikiem Kristoffersonem - to jest mocne!
5. wszystkie sceny w całym filmie :)

Odpowiedz
:)

Caly czas ciezko mi uwierzyc, ze zapoznales sie z tym tytulem dopiero niedawno. ;)

Jeden z lepszych tekstow: 'zaczynasz przypominac tatar'.

Odpowiedz
ja mam inny, równie dobry:

Gibson wychodzi z sypialni, zakładając koszulę. Maria Bello siedzi na kanapie i pali fajkę.

Bello: Pasuje?
Gibson: Doskonała.
Bello: Idealna do trumny.

Co mnie rozwala w dialogach Payback? Dwie rzeczy: są wypowiadane tak, jakby te postaci miały jutro zginąć. Tzn. Porter sprawia wrażenie oswojonego ze śmiercią, ale Rossi przeciwnie. Druga sprawa - są to dialogi przeznaczone dla filmowych postaci, a nie dla publiczności (poza wyjątkami oczywiście, tzw. one-linerami, które w Payback przypominają najlepsze czasy McQueena i Eastwooda).

Podsumowując: sam już nie wiem, czy ten film jest rzeczywiście aż taki lekki, jak sadziłem przy pierwszym kontakcie. "Mieszanka starego, sugestywnego kryminału z sensacja z badassowatymi herosami z lat 80-tych" - to chyba najlepsze określenie, ale sceny przemocy, zwłaszcza te z udziałem ludzi syndykatu, nie pozwalają mi zapomnieć o "komiksowej" inspiracji.

Anyway, fuck that shit :) Wielki film. Wielki choćby z tego powodu, że pokazuje, jak kręcić Max Payne'a.

Odpowiedz
Otoz to, swietny wzor, chociaz szczerze mowiac watpie czy obecnie udaloby sie stworzyc komus taka ekranizacje, ktora bylaby rownoczesnie mroczna, brutalna, wciagajaca i klimatyczna, czyli taka jak gra. Juz widze jak powierzaja ten projekt np. takiemu Wisemanowi, ktory robi z tego efekciarski szit.

Odpowiedz
W wersji reżyserskiej jest scena, której nie ma w kinowej. Bardzo mi się ona podoba:

Jakiś kontener czy coś. Gibson i Bello trzymają na muszce dwóch agentów. Gibson skuwa obu za nadgarstki. W międzyczasie jeden z nich zaczyna kozaczyć. Mówi do Bello: "Chyba cię kiedyś dymałem." Ona na to: "Naprawdę?", po czym obniża broń, celując facetowi w krocze. Kolesiowi mina rzednieje. Bello: "Myślisz, że będziesz miał druga szansę?" No ja wymiękam. I ten sposób, w jaki dzierży broń. Cudowne :)

Ale to jeszcze nie koniec. Bello wychodzi z kontenera. Gibson przykłada temu cwaniakowi co wyskoczył z tekstem o dymaniu lufę pod bok. Naciska spust. Koleś osuwa się martwy obok kumpla, ciągnąc go za rękę do ziemi. Gibson: "Ty też masz coś do powiedzenia?"

Będzie powtórka: kocham ten film. Po prostu wspaniałe arcydzieło. Aktorstwo, dialogi, sceny przemocy, sarkazm, Bello, Kristofferson, Duke, Gibson, dialogi, zdjęcia, kolorystyka, prowadzenie kamery, Bello, Bello, Bello :)

Aaa... przypomniała mi się linijka Duke'a: "To wbrew prawu". Masakra...

Odpowiedz
Mental, potrafisz zachęcić ludzi do obejrzenia filmu - ale nie do końca. Widziałem "Payback" i to był nudny, niczym nie wyróżniający się film. To wszystko co tu piszesz sprawia że muszę go obejrzeć raz jeszcze. Dzięki.

Odpowiedz
szkoda że nie umiem zniechęcać :)

Odpowiedz
Mental napisał(a):szkoda że nie umiem zniechęcać :)

To prawda Mental. Masz jakiś dar przekonywania. Naczytałam się tutaj Twoich "achów" i "echów" nad MV i postanowiłam, że w najbliższym czasie muszę zapoznać się z tym filmem mimo iż większość wiesza na nim psy. ;)

Odpowiedz
Ciekawa scena w wersji rezyserskiej byla tez jak Porter przywalil zonie za to ze cpa.
Niby nieladne traktowanie kobiety ale kurde od razu wiadomo ze mu sie to niespodobalo ;)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Jezeli mowa o 'nieladnym traktowaniu kobiet' to od razu przypomina mi sie scena z Sudden Impact, w ktorej Callahan na pytanie kompletnie pijanego babiszcza: 'chcesz porozmawiac', odpowiada: 'rozmawiam tylko z ludzmi', by finalnie przyladowac jej bodajze z kopa.

To byly czasy. :)

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Niby nieladne traktowanie kobiety ale kurde od razu wiadomo ze mu sie to niespodobalo

No sorry, ale ta "żona" postrzeliła go dwukrotnie w plecy :) Ten delikatny policzek to był najmniejszy wymiar kary - nie tyle za ćpanie, ile za zdradę.

Odpowiedz
Z tego co widzę zmiana kolorystyki w dir cut wyszła na dobre: http://www.dvdtalk.com/reviews/read.php?ID=27248

Odpowiedz
Generalnie tak: kocham ten film :)

polecam każdemu obejrzenie obydwu wersji. lepsza jest oczywiście ta "gibsonowska", co nie zmienia faktu, że żaden współczesny film gangstersko-sensacyjno-jakiś tam nie zbliża się nawet na kilometr do "Payback".

Czaicie obsadę? Gibson, Bello, Kristofferson, Coburn, Duke - ani jednego cool młodzika, sami "dorośli" aktorzy, ktorym nie w głowie błaznowanie przed kamerą. Coś jak "Rzeka tajemnic" Eastwooda - zero młodzieży. To trochę tak, jakby zrobić dzisiaj film sensacyjny w następującym składzie: del Toro, B. B. Thorton, Sean Penn, Kevin Costner, Michael Biehn. Marzenie.

Odpowiedz
Hm, ciekawie byloby obejrzec Payback bez filtra.
Chociaz te szaroniebieskie kolory przydawaly filmowi swietnego klimatu.

Odpowiedz
Mierzwiak, ja też wole kolorystykę w wersji reżyserskiej. W ogole to prawda jest taka, że wersja dir cut jest o wiele mniej "komiksowa" niż oryginał. No i ta gitara na początku... miód malina.

Odpowiedz
A "Historię przemocy" widziałeś, też z Bello? To dopiero znakomite kino.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon