Payback Straight Up (2007)
Wyszła nowa wersja Godziny Zemsty złożona z niewykorzystanych scen (ponoć alternatywna historia z innym zakończeniem). Ogólnie jest bardzo cicho o tym. Jedyne opinie na imdb jakie znalazłem są raczej pozytywne. Ma ktoś może większe pojęcie na temat tego filmu, lub też zna potencjalne miejsce skąd można do zdobyć?
Si vis pacem, para bellum.

Odpowiedz
http://www.forumkmf.pl/viewtopic.php?t=1530&postdays=0&postorder=asc&start=25

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):Producenci (czyli w sumie Mel także) słusznie poszli w wyblakłe, zimne kolory i tzw. epę,

Najpierw formalność: "Payback" to ścisła czołówka najlepszych filmów, jakie w życiu widziałem. Z każdym kolejnym obejrzeniem dostrzegam w nim nowe pokłady niezgłębionych treści. Dlatego też moja ocena tego filmu nie może być inna niż 100000000000000000000000000000/10.

Cytat:czy scena wewnątrz ciężarówki

Piękna scena, która niestety nie weszła do tzw. ***. Przypomnę o co w niej chodzi. Dwóch kolesi, Maria Bello i Mel w przyczepie. Jeden gościu coś tam mówi brzydkiego do Marii, Mel go rozwala na miejscu, a potem pyta się drugiego, czy chciałby coś dodać :)

Odpowiedz
Zanim Mel załatwia kolesia, następuje riposta ze strony Bello. ;)
A tak w ogóle to czemu ten topic jeszcze funkcjonuje, skoro istnieje temat o Payback?

Odpowiedz
To jakoś dziwnie szukałeś, bo mi wyszukało bez problemu:
http://forumkmf.pl/Thread-No-more-Mr-Nice-Guy-PAYBACK-wersja-kinowa?highlight=payback

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):Zanim Mel załatwia kolesia, następuje riposta ze strony Bello. ;)

Najwyższy czas przypomnieć sobie wersje reżyserską. Kiedyś lepiej ją pamiętałem :)

Gibson i Bello trzymają na muszce dwóch agentów. Gibson obrączkuje obydwu. Jeden z nich zaczyna kozaczyć, mówi do Bello: "Chyba cię kiedyś rżnąłem." Ona na to: "Naprawdę?", po czym obniża broń i celuje facetowi w krocze. Bello: "Myślisz, że będziesz miał druga szansę?". Dalej jest jeszcze lepiej. Bello idzie sobie, Gibson zostaje. Przykłada cwaniakowi co wyskoczył z tekstem o rżnięciu lufę pod bok i naciska spust. Facio osuwa się martwy, pociągając za sobą kumpla. Gibson (do tego drugiego): "Ty też masz coś do powiedzenia?"

Instant classic.

Odpowiedz
Dobry materiał o tym, jak powstawał directors cut "Payback" - a rodził się w bólach. Przede wszystkim zaginęły oryginalne taśmy i nikt nie mógł ich zlokalizować. Przy pierwszej wersji decydujący głos miał Gibson, który zrobił trzeci akt po swojemu. Z rzeczy bardzo fascynujących:

- studio kazało Melowi wywalić scenę, w której bije i szarpie za włosy Unger; Mel nalegał, żeby to zostawić, studio nie chciało, bo taka scena wysyłałaby zły komunikat do publiczności, że przemoc fizyczna wobec kobiet może być uzasadniona;
- Kara Unger nie miała nic przeciwko tej scenie - w wywiadzie nawet mówi, że zasługiwała na spranie pyska :)
- genialny motyw, w którym Mel z zimną krwią odwala gliniarza w kontenerze, też wyleciał z powodu nacisków studia - decydenci nie chcieli robić z głównego bohatera bezdusznego mordercy, który zabija tylko dlatego, że ktoś werbalnie obraził mu kobietę;

Odpowiedz
Cytat:decydenci nie chcieli robić z głównego bohatera bezdusznego mordercy, który zabija tylko dlatego, że ktoś werbalnie obraził mu kobietę;

Nosz kurfa! Obraza czyjejś kobiety to jest Mount Everest wszelkich usprawiedliwionych powodów do odstrzału takiego ciecia. Nie ma lepszej motywacji. Nie znajdziesz. Szukaj jak chcesz, ale to nic nie da. W idealnym świecie taki odsiew jest nawet wskazany, a kto nie zareaguje, ten pizda.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon