Nope (2022) reż. Jordan Peele
Też nie widzę w opiniach niczego co by wskazywało na jakiś natrętny przekaz ideologiczny. Ludzie najczesciej porównują film do twórczości wczesnego Spielberga, chwalą za aktorstwo i trzeci akt.

Odpowiedz
Ja dalej obstawiam, że ufo stworzyli biali do prześladowania czarnych, ale chętnie się rozczaruje.

Boje się, że znowu przehajpują jak zwykle, mało jest takich rasowych wywołujących gęsią skórkę filmów o obcych i UFO, Znaki, Wojna Światów i Fire in the Sky to chyba jedyne dla mnie, Thing jest genialne, ale to jest rasowe sci fi, They Live to satyra, no i może parę odcinków X Files by się kwalifikowało.

W jednym tweecie ktoś pisze "że porównywano go do Hitchcocka, ale Peele to nowy Carpenter", już sam fakt rzucania takich porównań daje do myślenia, ale o co może chodzić? Gore bo The Thing? Napięcie bo Hallowen? Satyra (rasizm!) bo They Live?

[twitter]https://twitter.com/djkevlar/status/1549220903908610049?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1549220903908610049%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fvariety.com%2F2022%2Ffilm%2Fnews%2Fnope-first-reactions-jordan-peele-1235318777%2F[/twitter]

Odpowiedz
Jeremy mówi, że ok, ale bez szału i że to nie jest horror.

Odpowiedz
Do obejrzenia "Us" i szczególnie "Get Out" dalej się nie zmusiłem no ale skoro tym razem zrobił film bez żadnych typowych dla siebie jazd to się skusze pewnie

Odpowiedz
Poczytałem trochę opinii zwykłych widzów i wychodzi na to, że ten film jest za długi, momentami bardzo nudny, tempo jest ślimacze, pay-off całej historii jest raczej słaby i wbrew pierwszym recenzjom, daleko temu do Znaków siajaylamana, czy Wojnie Światów Spielberga.

Odpowiedz
Zwykłych widzów, czy może... białych rasistów?!

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Bardziej interesuje mnie to, czy to kolejny film z cyklu "murzynów bijio!", czy jednak tym razem sobie odpuścił i to faktycznie po prostu horror o kosmitach/z jakimś tam wydumanym twistem. Bo facet jednak reżyserki pazur ma i szkoda by było jakby podążył śladami Spike'a Lee.

Odpowiedz
Widziałem np. te dwie recenje.

W wielkim skrócie, bez szału.

Odpowiedz
Nie obejrzałem powyższych video no ale skoro murzyni mówią że film jest średni to może to być dobry znak dla normalnego widza ;D

Odpowiedz
Poprzednie filmy Jordana lubię, ale jego nowe dzieło to niesamowicie męcząca buła z tak kuriozalnym pomysłem, że dejta spokoj. To ja juz wolałbym pomysł forumowiczów ze spodkiem złych białasów znęcających się nad czarnymi.

Nie!/10
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
I finansowo też ledwo wymęczył zwrot budżetu na styk, przy 68 milionach wkładu, na świecie tylko 113 milionów, bez szału.

Odpowiedz
(22-07-2022, 17:11)Grievous napisał(a): horror o kosmitach/z jakimś tam wydumanym twistem.

Rozumiem, że Peele lubi sobie wodzić widza za nos, ale tutaj dla mnie przeskoczył rekina. Rozumiem też metaforę, którą chciał przekazać, ale sposób i pomysł na to... nie pykło.

W pierwszych 40 minutach... komara przyciąłem w kinie na moment. Nie pamiętam, kiedy mi się zdarzyło ostatni raz, aby oko przymknąć na sali kinowej.

Odpowiedz
A mnie się podobało, ale jestem w stanie zrozumieć narzekających, bo to na tyle niecodzienny misz-masz gatunkowy, że niektórym trudno będzie go przetrawić. Ja kupiłem tę wizję z całym dobrodziejstwem inwentarza, IMO udało się Peele'owi pokazać coś oryginalnego w tematyce UFO, a przy okazji dorzucić ciekawy okaz do podgatunku
a także nadać całości przyjemny, nowo-przygodowy vibe. To chyba jego najbardziej wyluzowany, dowcipny i rozrywkowy film, dlatego też stawiam go tuż za Get Out i zdecydowanie przed Us.

Bawiłem się znakomicie, bo i pacing jest bardzo dobry, klimat budowany jak należy, a i postacie są dość sympatyczne. Metafor i podtekstów oczywiście nie brakuje, ale nie dominują nad historią i bohaterami. Rzecz jest bardzo zgrabnie wyreżyserowana - zdjęcia i montaż bywają kapitalne, nie brakuje fajnych pomysłów na inscenizację scen - i pomysłowo napisana. Zdarzają się małe potknięcia, ale generalnie to udany koktajl pomysłów, niepozbawiony ambicji, z własnym stylem, i oby więcej takich rzeczy w mainstreamie, bo na tle blockbusterowej sraki, która obecnie wychodzi, to z pewnością coś odświeżającego, mimo że bazujące w gruncie rzeczy na starych i lubianych chwytach (ukłony w kierunku Spielberga i westernu urocze).

@Pelivaron, wytłumaczysz mi, co jest AŻ TAK kuriozalnego w pomyśle Peele'a? Bo wg mnie twist zwiazany z UFO to bardzo intrygujący i niepokojący koncept, wychodzący poza ramy zwyczajowego ukazywania obcych w kinie, szczególnie takich, których zwykle kojarzy się z latającymi spodkami. Kuriozum, bo co?
A fakt, że
idealnie pasuje do alegorii, jakimi posługuje się film, zasługuje na jakieś tam uznanie. Tym bardziej, że jako koncept działa na obu płaszczyznach.

Swoją drogą, zwiastun "The Beast" z Elbą puszczany przed seansem to najtrafniejszy, niezamierzony fore-shadowing właściwego filmu jaki w życiu widziałem, hehe.

Odpowiedz
Byłem święcie przekonany, że Ty będziesz na tak. Jestem też ciekawy opinii @ślepego. Pamiętam, jak mnie wyjaśnialiście po premierze "Malignant" :D

(16-08-2022, 23:26)nawrocki napisał(a): @Pelivaron, wytłumaczysz mi, co jest AŻ TAK kuriozalnego w pomyśle Peele'a? Bo wg mnie twist zwiazany z UFO to bardzo intrygujący i niepokojący koncept, wychodzący poza ramy zwyczajowego ukazywania obcych w kinie, szczególnie takich, których zwykle kojarzy się z latającymi spodkami. Kuriozum, bo co?

Tak po prostu, nie podoba mi się to. Mam chyba zbyt dużego kija w dupie, żeby ten pomysł nomen omen przetrawić i tym razem to zwodzenie widza, jak dla mnie nie zagrało. Twist całkowicie ukierunkowany na efekt wow - chociaż w moim przypadku (i pewnie nie tylko moim) był to efekt wtf.

Chociaż nie wiem czy przy drugim seansie (a mam zamiar takowy zaliczyć, jak będzie już dostępny w kinie domowym bo jest w nim coś intrygującego i w sumie niepotrzebnie wybrałem się do kina lekko podmęczony przez co początek gdzieś mi umykał - Sen na jawie normalnie :) ) nie podejdzie mi lepiej, ponieważ jak pomyślę sobie o scenie
Tak samo, jak Ty jesteś w stanie zrozumieć tych, którym nie podszedł ten koncept, tak samo, ja jestem w stanie zrozumieć tych, którym podszedł ten bądź co bądź zaskakujący film.

PS Michael Wincott ma taki głos, że ciary na całym ciele :)

Odpowiedz
Pelivaron napisał(a):Jestem też ciekawy opinii @ślepego

Miałem tego nie oglądać bo już zwiastun mnie wynudził a dwa poprzednie filmy Peele'a to prawdopodobnie jedne z najbardziej przehajpowanych filmów w historii kina (szczególnie ten pierwszy), ale teraz czuję się zaintrygowany i może nawet rzucę okiem ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
W ten piątek pojawi się w sklepiku, nie trzeba było długo czekać, nie ma co się dziwić, finansowo na styk w box office.

Odpowiedz
Niedobrze, takie filmy powinny zarabiać jak najwięcej. Chociaż Peele'owi zakręcenie kurka raczej nie grozi, chłop w 5 lat wyrobił sobie masakrycznie dobrą pozycję w Holly.

Odpowiedz
Pod względem popularności też bardzo słabo, przy Get Out i Us było głośno, ale przy nowym filmie? Nope.

Odpowiedz
O Northmanie też nie było głośno.

No i? Prowadzisz jakąs krucjatę związaną z tym filmem? Dostał pozytywne recenzje, spodobał się ludziom, swoje zarobił, a każdy twój post jest utrzymany w tonie szyderki z Peele'a, jakby w końcu powinęła mu się noga. No nie, powinęła się przy Strefie Mroku i Candymanie. Tutaj nie.

Odpowiedz
No i mało kto obejrzał i genealnie nikogo nie interesowało i film flopnął, naprawdę trzeba tłumaczyć, że jeśli film nie jest interesujący to nie jest popularny i nie przyciąga widowni i nie zarabia kasy?

Mówię to w konetekście tego, że jest wielu popularnych reżyserów którzy znaleźli swoją niszę, ale jeśli ich filmy nie przynoszą dolarów, no to kto ma je finansować?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon