Agent Mossadu
Liczba postów: 32,175
Liczba wątków: 4
(24-01-2023, 18:10)simek napisał(a): Sama Yeoh nominowana byłaby ok. Pojedyncze dziwne wybory się rzecz jasna zgadzały, ale żeby znaleźć film z 4 nominacjami aktorskimi, to jest wydarzenie.
Nawet nie wiedzialem, ze tam sa cztery nominacje, myslalem, ze tylko te dwie. To rzeczywiscie mocno z dupy.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
24-01-2023, 18:43
Stały bywalec
Liczba postów: 5,909
Liczba wątków: 6
(24-01-2023, 18:18)Kryst_007 napisał(a): Już 6 z 10 filmów obejrzanych, więc spoko. Fajnie, że dożyłem czasów, gdy w momencie ogłaszania nominacji większość filmów jest po premierze.
Na stan obecny kibicuję głównie McDonaghowi, Farrellowi, Shorty'emu i Hurwitzowi. I oczywiście liczę na jak najmniej dla Avatara i Pantery :)
Rozumiem pewnego rodzaju antypatie, ale co??? Przecież z tego w czym go nominowali, za wyjątkiem mocno dyskusyjnej kategorii najlepszego filmu, to zdecydowanie byłyby bardzo dobrze przyznane nagrody. O.o
Same nominacje meh.
Kibicuje tylko dziadkowi Spielbergowi w reżyserce, Fraserowi i Ke Huy Quanowi w aktorskich + Kot w Butach/Pinokio w animacjach. Na resztę mam wywalone. No.. może jeszcze De Armasowej, ale ona i tak ma małe szanse.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
24-01-2023, 19:07
Red Crow
Liczba postów: 12,689
Liczba wątków: 50
Swoją drogą, niezłą karierę ma Todd Field. Wyreżyserował trzy filmy, wszystkie otrzymały nominacje w głównej kategorii, a on sam łącznie zgarnął ich sześć.
24-01-2023, 19:09
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
(24-01-2023, 18:43)Bucho napisał(a): (24-01-2023, 18:10)simek napisał(a): Sama Yeoh nominowana byłaby ok. Pojedyncze dziwne wybory się rzecz jasna zgadzały, ale żeby znaleźć film z 4 nominacjami aktorskimi, to jest wydarzenie.
Nawet nie wiedzialem, ze tam sa cztery nominacje, myslalem, ze tylko te dwie. To rzeczywiscie mocno z dupy.
Są 4, ale nie w 4 kategoriach. To lekka różnica.Tak samo jest z Inisherin
4 nominacje, ale w 4 kategoriach miały np. For Whom the Bell Tolls z 1943, Sunset Boulevard, Bonnie and Clyde (tam nawet 5 nominacji), Kto się boi Virginii Woolf?, Network (też 5 nominacji i aż 3 wygrane), wspominane tu już filmy Czerwoni czy te Russela czy legendarny Tramwaj zwany pożądaniem z 1951 (też 3 wygrane - tylko Brando nie dostał z nominawanych).
.
24-01-2023, 19:19
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
(24-01-2023, 19:07)zombie001 napisał(a): Rozumiem pewnego rodzaju antypatie, ale co??? Przecież z tego w czym go nominowali, za wyjątkiem mocno dyskusyjnej kategorii najlepszego filmu, to zdecydowanie byłyby bardzo dobrze przyznane nagrody. O.o
W sensie - za efekty okey. Należało się, ale poza tym nie przyznawałbym więcej, bo to głównie powtórka z rozrywki. No i przyznam, że jakoś zapamiętałem, iż ten film dostał więcej nomek niż 4.
24-01-2023, 19:19
Stały bywalec
Ogólnie przestało mnie to obchodzić, ale zestaw wydaje się ciut lepszy od tych z 2022 i 2021. W tamtych latach te filmy to były jakieś kompletne anonimy. Ostatnie rozdanie, którym się interesowałem to było 2020. Wtedy była dużo lepsza stawka
.
24-01-2023, 19:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2023, 19:23 przez srebrnik.)
Don Sinatio
Liczba postów: 2,948
Olali Cruise'a za pierwszy plan w Top Gun, oby Mescal i Nighy byli warci tych nominacji.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
24-01-2023, 19:46
Red Crow
Liczba postów: 12,689
Liczba wątków: 50
Nie chce mi się tego sprawdzać dokładniej, ale Judd Hirsch chyba ustanowił rekord czasu oczekiwania na kolejną nominację - ostatni raz wyróżniony takową został w 1981 roku.
24-01-2023, 20:16
Dużo pisze
Liczba postów: 641
Liczba wątków: 3
@nawrocki: Niedawno czytałem o przerwie od ostatniej nominacji Hirscha i albo faktycznie ustanowił rekord, albo w najgorszym razie jest #2. EDIT: Yep, ustanowił rekord; 46 lat!
Trafiłem 89/120, czyli 74% nominacji: mój tradycyjny wynik. Za to po raz pierwszy wjechałem na GoldDerby, zajmując #2169 lokatę na 9900 biorących udział.
Bardzo podobają mi się wahania w celności: aktor pierwszoplanowy, aktorka drugoplanowa i scenariusz oryginalny to 5/5, ale już aktorka pierwszoplanowa, aktor drugoplanowy i scenariusz adaptowany 3/5. Może i mamy zaledwie parę większych zaskoczeń, ale np. w kategoriach technicznych czy muzyce łatwo stwierdzić obecność rzadziej typowanych kandydatów, najczęściej było tam przynajmniej po siedmiu mocnych zawodników na pięć miejsc i tym samym w każdej stawkę zamyka mniej oczywista produkcja. Najtrudniej było mi uwierzyć, że Akademia doceni "Tár" (prawdopodobnie mój ulubiony zeszłoroczny film) również za montaż i zdjęcia, a jednak stało się. I dobrze było się tutaj pomylić.
Obecność Riseborough jest nie tylko prawdziwą niespodzianką, ale i precedensem, w końcu udało jej się to oddolną i ekstremalnie krótką kampanią opartą na pospolitym ruszeniu jej znajomych hollywoodzkich celebrytów, którą przeprowadziła w newralgicznym okresie głosowania, także ciekawe, ile takich prób będzie za rok. Hirsch wchodzący kosztem Dano to też spore zaskoczenie, a o Henrym w tej samej kateogorii co prawda mówiono, ale jednak mało kto uwierzył, że wyciszona rola wspierana jedynie przez krytyków może być jedyną nominacją filmu dla platformy, no i proszę. Prawie nikt nie przewidział też braku "Decision to Leave" w Filmie Międzynarodowym, po nagrodzie za reżyserię w Cannes, za którą poszła nominacja do BAFTA można wręcz było pomyśleć, że Park ma szansę na indywidualne wyróżnienie, no i masz, tym razem Korea poszła w odstawkę. Najbardziej szokuje jednak brak "Top Guna" za zdjęcia (zwłaszcza przy jednoczesnej i niespodziewanej raczej obecności za scenariusz): Miranda był oczywistym faworytem tego sezonu i pod jego nieobecność trudno nawet stwierdzić, kto wybija się na prowadzenie: Mandy Walker za "Elvisa"?
"EEAAO" prowadzi z 11 nominacjami, "Banshees" i "AQOTWF" otrzymały ich po 9, "Elvis" 8, "Fabelmanowie" 7, a "Top Gun" i "Tár" po 6".
Z przekozackich ciekawostek:
– To pierwszy rok od 1934, gdy dla całej piątki Aktorów Pierwszoplanowych to pierwsza nominacja (sic, dla Nighy'ego też);
– To chyba pierwszy raz od lat 60-tych (?), gdy w obu kategoriach drugoplanowych mamy po dwóch nominowanych z tego samego filmu;
– W ogóle 16 z 20 nominowanych w kategoriach aktorskich to "debiutanci na Oscarach", ciekawe, czy to przypadkiem nie rekordowy pod tym względem rok. EDIT: Yep, padł rekord.
24-01-2023, 20:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2023, 15:14 przez Galadh.)
Don Sinatio
Liczba postów: 2,948
A jakby nominowali jeszcze tego aktora co grał ojca postaci Yeoh w EEAAO to dopiero byłby ewenement. Byłyby po dwie nominacje za drugi plan męski i żeński za jeden film :)
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
24-01-2023, 23:19
Movie Lover
Zauważyłem, że w głównej stawce wyjątkowo nie ma ani jednego tytułu, który można by podpiąć pod bezczelne kino straight-to-Academy. Żadnych Bohemianów Rhapsody, Kingów Richardów czy innych biopiców pisanych pod Oscara dla głównego aktora. Aż dziw, że Till czy film o Whitney Huston całkowicie obeszły się smakiem. Właściwie do Oscar-baitu z tej 10-tki najbliżej jest Fabelmanom, którzy wciąż są jednak klasa filmem i zrodzonym bardziej z nostalgii Spielberga, niż chęci wypełnienia pustych półek na statuetki. Ewentualnie Elvisowi, który na tle tuzinów innych biopiców o wielkich postaciach muzyki ma jakąś ciekawą wizję.
Jeśli to ma być pokłosie przemian w Akademii to fajno. Mam nadzieję, że to tylko początek i nie będę musiał częściej się katować przed galą kolejnymi żebrami o pozłacanego golasa, tylko kinem faktycznie godnym laurów.
24-01-2023, 23:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2023, 23:55 przez Kryst_007.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,411
Liczba wątków: 29
(24-01-2023, 17:16)simek napisał(a): Jako tako potrafię zrozumieć, ze film się podoba i musi zostać doceniony jako film, reżyseria, scenariusz, montaż, ale do kroćset fur beczek! 4 (!!!) aktorskie nominacje?
Buehehe. Film mi się podobał ale to jest nic więcej niż zwykły popcorniak, udający "coś więcej". Te nominacje są polityczne.
Pomyśleć, że kilka lat temu był sobie film "Pasożyt", który rzeczywiście był dobry.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
25-01-2023, 09:12
Movie Lover
Nomka dla Risenbororugh pod lupą akademickiego wymiaru sprawiedliwości.
https://www.etonline.com/academy-reviewing-campaign-procedures-after-andrea-riseboroughs-surprise-oscar-nomination-198121
Najlepsze w tym wszystkim oburzenie na Twitterze, że biała tą kampanią z drugiej ręki sprzątnęła sprzed nosa nominację Davis czy Deadwyler ;)
28-01-2023, 12:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2023, 12:57 przez Kryst_007.)
Movie Lover
Użytkownik
Liczba postów: 211
Liczba wątków: 0
Kilkukrotnie nominowana poprzednio do Oscara Viola Davis też zwala brak nominacji na rasizm. Powaliło ich wszystkich xD
09-02-2023, 16:41
Użytkownik
Liczba postów: 231
Liczba wątków: 1
Jednocześnie boją się powiedzieć, kogo by sami wywalili z nominowanych.
09-02-2023, 16:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2023, 16:47 przez RagnarMartens.)
Movie Lover
Forum AwardsWorhty jak zwykle nie zawodzi i ślepo przyklaskuje słowom tej Pani. Nawet już kogoś tam zyebali ostro za posiadanie odmiennej opinii. xD Dlatego bojkotuję od miesięcy ten ich liberalny folwark i życzę im spektakularnego upadku.
10-02-2023, 11:27
Użytkownik
Liczba postów: 211
Liczba wątków: 0
O, wydzielone forum AwardsWatcha! Wymienialiśmy się tam czasem wyciekniętymi scenariuszami, ale też się tam przestałem udzielać i to nawet jeszcze wcześniej. Nadal się tam stan-accounty wykłócają jak gówniarze? :)
10-02-2023, 11:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2023, 11:37 przez Qrszon.)
Movie Lover
Trochę tam było takich osobistości. Mam nawet faworyta na najbardziej irytującego z nich - fangirl Jennifer Lawrence z imieniem postaci z "Gry o Tron" w nicku, która na każdym kroku musiała złośliwie dopiec fanclubowi Emmy Stone xD
Ale to tak naprawdę mniejszy problem. Przede wszystkim forum to mocno toksyczne środowisko, które pluje jadem na każdego nie wpisującego się w ich światopogląd. Jeśli nie jesteś za Amber Heard i nagrodami za kolor skóry, to z miejsca stajesz się persona non grata i dostajesz bana. Oni serio uważają się tam za najmądrzejszych i nie zdziwiłbym się gdyby wyszło na jaw, że dzisiejsza redakcja film.orgu.pl regularnie się pruje za tymi nickami.
10-02-2023, 11:53
Stały bywalec
Brzmi jak wspaniałe miejsce
.
10-02-2023, 12:52
|