Dużo pisze
Liczba postów: 641
Liczba wątków: 3
BAFTA trochę poszalała z rozdaniem.
Nie zgadzam się z większością ich wyborów, ale szanuję przecieranie własnych szlaków bez ulegania niektórym trendom.
Najbardziej żal mi Farrella, do niedzieli wydawało się, że to naprawdę będzie jego sezon, a tu masz. Nie, @zombie001, jeśli nie wygrał na "swoim"/pobliskim podwórku, to jego droga tutaj się skończyła, tym bardziej, że niespodziewanie nagrodzono tam jego koleżankę i kolegę z planu, więc nie ma się tutaj co czarować. Role ikonicznych postaci w biografiach nieustająco okazują się być nie do przeskoczenia, a na korzyść Butlera przemawia też namaszczenie przez zmarłą niedawno córkę Presleya – takie rzeczy wpływają na głosujących. Poczekałbym jeszcze na niedzielną galę SAG, bo akurat tam narracja sprzyjać może powrotowi Frasera, ale myślę, że jest już po zawodach; od czasu Bridgesa nie było w tej kategorii zwycięzcy reprezentującego film, który nie został nominowany w głównej kategorii, a więc to kolejna przeciwność losu stojąca przed Fraserem. I nie ma wstydu, bo Butler jest dobry i spokojnie bije na głowę np. Maleka, choć wśród obecnej oscarowej piątki postawiłbym go na ostatnim miejscu, tyle że świadczy to raczej o wysokim czy wyrównanym poziomie ogólnym.
Na SAG spodziewam się powrotu Quana i Bassett, którzy przycementują w ten sposób swój status faworytów na drugim planie, aczkolwiek jeśli jest tu jeszcze przestrzeń na wyścig, to upatrywałbym jej w Condon wciąż mogącej powalczyć z tą drugą. Zobaczymy też, co w sobotę zrobi PGA w kontekście Najlepszego Filmu. Niestety, nie widzę już ścieżki dla "Fabelmanów", bo nie wiadomo, w jakiej innej kategorii mieliby wygrać, może za OST, ale tutaj mamy starcie "Babilonu" z "All Quiet...", a kategoria reżyserska należy już raczej do duetu Danielów.
PS. Przy okazji, cieszą rosnące szanse "Babilonu" za scenografię, Gildia i BAFTA lokują film Chazelle'a na pozycji faworyta.
24-02-2023, 15:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2023, 15:33 przez Galadh.)
Stały bywalec
Liczba postów: 5,891
Liczba wątków: 6
SAGi i PGA przypieczętowały nieuchronne. Gdyby ktoś mi te kilka lat temu powiedział, że Oscara zdobędą kiedyś Ci goście od Człowieka Scyzoryka, wygrywając tym samym rozdanie z takimi ludźmi jak Cameron/Spielberg, to padłbym chyba ze śmiechu. W sumie nadal niedowierzam.
Wygląda na to, że kwestią otwartą nadal pozostaje aktor pierwszoplanowy i aktorka drugoplanowa. Curtis wyskoczyła tak z tym SAGiem. Myślałem, że wygra czarnoskóra.
#SAGsoWhite
Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
27-02-2023, 07:03
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Aktorka pierwszoplanowa też. Nie zapominajmy, że BAFTĘ wygrała Blanchett.
To chyba od dłuższego czasu najciekawszy wyścig, jeśli chodzi o kategorie aktorskie. SAG pokrył się z brytolami 0/4, a ostatnio tak było podobno w 1998. Chyba tylko Quan może być pewny Oscara, ale i tak istnieje cień szansy, że Keoghan odbierze mu go sprzed nosa.
27-02-2023, 07:22
Dużo pisze
Liczba postów: 641
Liczba wątków: 3
(27-02-2023, 07:03)zombie001 napisał(a): SAGi i PGA przypieczętowały nieuchronne.
Yep! To pierwszy przypadek od tryumfu "Birdmana" – a więc ośmiu lat – kiedy ten sam film podbija PGA/DGA/SAG.
PGA było największym atestem z uwagi na preferencyjny system głosowania odpowiadający Oscarom. Po SAG widać już natomiast dobitnie, że "EEAAO" towarzyszy prawdziwa pasja, a nie tylko internetowy hype, to bodaj pierwszy raz w historii z aż 4 zwycięzcami filmowych kategorii pochodzymi z jednego filmu. I tak jak pisze Kryst, pierwszy od 25 lat, kiedy Gildia rozminęła się z BAFTA w każdej indywidualnej.
Gdzieś umknęła mi informacja, kiedy po raz ostatni mieliśmy sytuację, w której żadna z indywidualnych kategorii nie miała sweepu tej samej osoby wśród prekursorów (EDIT: ponoć 20 lat temu), ale można w sumie uznać, że przegrana Quana na BAFTA to anomalia i jest pewniakiem. Co do pozostałych...
– Wciąż daję Blanchett 55/45, że pokona Yeoh, ale jest naprawdę blisko; McDormand i Streep też przegrały SAG w drodze po trzeciego Oscara, a "Tár" to jednak film zbudowany wokół jej roli, który powinien zgarnąć choć jedną statuetkę.
– Butler nadal pozostaje faworytem z uwagi na granie ikonicznej postaci w biografii, ale Fraser jednak ujmuje swoją osobowością, narracją i odhacza swoją postacią wiele mocnych argumentów, choć jego głównym problemem jest brak nominacji w głównej kategorii dla "Wieloryba", niemniej głosujący mają mocną alternatywę względem Butlera, a niektórzy mogą jej szukać...
– Aktorka drugoplanowa to już kompletny podział, Bassett jest weteranką z Globem i nagrodą BFCA, ale w filmie MCU, Curtis jest weteranką z SAG, a Condon wygrała na swoim podwórku. Historia nakazuje sądzić, że w przypadkach takiego rozstrzału rację ma BAFTA. A trudno uwierzyć, że "Banshees" odejdą z pustymi rękoma i aktorka drugoplanowa to ich jedyna szansa obok scenariusza, tyle że McDonaghowi może być trudno przebić się przez "EEAAO".
Mamy wyścig. I to zawsze dobra informacja.
27-02-2023, 09:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2023, 09:43 przez Galadh.)
.
Liczba postów: 27,576
Liczba wątków: 60
W dupie mam te nagrody, skoro prawie wszystko ma zgarnąć tak przeciętny film jak EEAAO, ale tak sobie patrzę na nominacje PGA i w kategorii miniserialu mamy... Obi-Wan Kenobi :D Jakby ktoś kiedyś potrzebował argumentu, że te nagrody to głównie lobbing, a nie rzeczywista jakość, to chyba lepszego przykładu nie znajdzie w całej historii Hollywood. No, może jeszcze Globowe nominacje dla Emily w Paryżu :P
27-02-2023, 10:07
Pan Drzewo
Liczba postów: 1,750
Liczba wątków: 14
Bassett już chyba ostatecznie wypadła z gry. Spoko aktorka, lubię ją od kiedy obejrzałem Strange Days, no ale na Boga, z czym do ludzi... Od początku sezonu sytuacja Kerry Condon "pachniała" mi Rylancem i z czasem rzeczywiście pojawiały się podobieństwa - wpierw faworytka krytyków, a potem brak Globa i walka z uwielbianą weteranką (Bassett/Lee Curtis = Stallone). Nie wierzę w zero Oscarów dla Banshees i myślę, iż ostatecznie nagrodzą właśnie Condon (i może Martina za skrypt). Życzyłbym też Irlandczykowi wyróżnienia w kategorii Best Picture, no ale to raczej mrzonka, tym bardziej przy wszechobecnej miłości dla EEAAO. Płakać nie będę, bo to bardzo spoko film, ale jednak wyraźnie słabszy od feckin' Banshees.
W każdym razie pod względem kategorii aktorskich sezon rzeczywiście wyjątkowo interesujący. Gdyby jeszcze Wszystko Wszędzie Naraz nie było pewniakiem w najważniejszym wyścigu...
27-02-2023, 14:36
Don Sinatio
Liczba postów: 2,944
Liczba wątków: 11
Uważam, że mimo wszystko sprawiedliwa byłaby wygrana EEAAO(za film i reżyserię) . Ale pod warunkiem, że w końcu nagrodzą McDonagha za kolejny świetny scenariusz. Kibicowałem mu już dwa razy w poprzednich latach i mam nadzieję, że do trzech razy sztuka :)
W rolach drugoplanowych stawiam na faworytów (Quan i Bassett).
W pierwszoplanowych wczorajsze SAG trochę namieszało i wygląda na to, że będzie to właściwie starcie Butlera z Fraserem i Blanchett z Yeoh.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
27-02-2023, 16:05
Użytkownik
Liczba postów: 231
Liczba wątków: 1
Yeoh niedawno popełniła taki post na instagramie, ale usunęła zaraz po. W internecie jednak nic nie znika. Czy to już podpada po łamanie regulaminu Akademii?
08-03-2023, 14:12
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Na pewno nie fejk? Przecież w wyścigu oscarowym taki sismance się u nich przejawia
08-03-2023, 14:15
Rzeźnik ze wschodu
Liczba postów: 1,020
Liczba wątków: 9
(08-03-2023, 14:12)RagnarMartens napisał(a): Yeoh niedawno popełniła taki post na instagramie, ale usunęła zaraz po. W internecie jednak nic nie znika. Czy to już podpada po łamanie regulaminu Akademii?
![[Obrazek: 902aaca90c45bb764522b7c33d7fc155705edff2...e433b8.png]](https://uploads.disquscdn.com/images/902aaca90c45bb764522b7c33d7fc155705edff2637f6e253d4d8d24cee433b8.png)
Jak najbardziej podpada. Wymienienie kontrkandyta albo kontrkandydatki z nazwiska przy reklamowaniu swojej osoby jest niezgodne z regulaminem Akademii? Z tego powodu Risebourogh miała przecież problemy jeśli dobrze kojarzę.
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria
08-03-2023, 14:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2023, 14:30 przez Bradesinarus.)
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,885
Liczba wątków: 15
Ale ona po prostu zacytowała czyjąś opinię, w dodatku nie krytykującą Blanchett, no i ja się osobiście też z tą opinią zgadzam
08-03-2023, 14:29
.
Ale o co chodzi w tym jej poście? Bo to wygląda jak wycięte z jakiegoś artykułu, a nie jej słowa.
A ja się absolutnie nie zgadzam, bo Oscar to nie Nobel, że się go dostaje raz w życiu, tylko nagroda za konkretny występ. Idąc taką logiką, to w ogóle się nie powinno nominować, ani nagradzać ludzi, którzy już dostali wcześniej statuetkę, bo przecież już się nachapali, mają markę, więc niech inni teraz skorzystają.
08-03-2023, 14:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2023, 14:33 przez simek.)
Rzeźnik ze wschodu
(08-03-2023, 14:29)Corn napisał(a): Ale ona po prostu zacytowała czyjąś opinię, w dodatku nie krytykującą Blanchett, no i ja się osobiście też z tą opinią zgadzam
Czyli identycznie jak w przypadku Riseborough. Cytat za magazynem Press ;)
Cytat:Konto filmu "To Leslie" na Instagramie odwoływało się do opinii krytyka z "Chicago Sun-Times" Richarda Roepera, który umieścił obraz na piątym miejscu swojego rocznego zestawienia i napisał, że chociaż podziwia dokonania Cate Blanchett w "Tár", to w tym roku jego ulubioną kreacją stworzoną przez aktorkę jest rola Andrei Riseborough. Zgodnie z wytycznymi Akademii, prowadząc kampanię na rzecz konkretnej osoby, nie powinno się przywoływać z imienia czy nazwiska żadnej z konkurentek.
08-03-2023, 14:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2023, 14:33 przez Bradesinarus.)
.
Jakby co, to jestem za dyskwalifikacją Yeoh :)
08-03-2023, 14:38
Rzeźnik ze wschodu
(08-03-2023, 14:30)simek napisał(a): Ale o co chodzi w tym jej poście? Bo to wygląda jak wycięte z jakiegoś artykułu, a nie jej słowa.
Michelle Yeoh na Instagramie udostępniła czyjś artykuł, na temat systemowego rasizmu w branży i w Akademii. To jest jeden z jego fragmentów.
08-03-2023, 14:40
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,290
Liczba wątków: 5
(08-03-2023, 14:29)Corn napisał(a): Ale ona po prostu zacytowała czyjąś opinię, w dodatku nie krytykującą Blanchett, no i ja się osobiście też z tą opinią zgadzam
To znaczy jeden Oskar i do domu?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
08-03-2023, 14:41
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,885
Liczba wątków: 15
(08-03-2023, 14:41)Dr Strangelove napisał(a): (08-03-2023, 14:29)Corn napisał(a): Ale ona po prostu zacytowała czyjąś opinię, w dodatku nie krytykującą Blanchett, no i ja się osobiście też z tą opinią zgadzam
To znaczy jeden Oskar i do domu?
Nie doprecyzowałem i wyszła głupota :D - jestem po prostu za oscarem dla Yeoh bez znaczenia co do Blanchett. To taki Oscar za całokształt jaki zgarnął Morricone za muzyczke do Tarantino
08-03-2023, 19:15
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,110
Liczba wątków: 69
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
09-03-2023, 20:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2023, 20:38 przez slepy51.)
Agent Mossadu
Liczba postów: 31,871
Liczba wątków: 4
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
09-03-2023, 22:36
Stały bywalec
Liczba postów: 3,041
Liczba wątków: 28
|