03-03-2025, 10:05
|
OSCARY 2025
|
|
Vega pewnie sobie pluje w brodę, że nie kręci w Stanach skoro film totalnie jak spod jego ręki wygrywa najważniejsza kategorie.
Nosferatu nic nie dostał?
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 03-03-2025, 10:06
Serio, już odbyły się te Oscary? Nawet nie wiedziałem :D.
Cieszy statuetka dla Flow. (03-03-2025, 02:58)simek napisał(a): Ci od Flow idealnie wybrali rok na premierę swojej animacji, bo amerykańscy potentaci animacji wypuścili tak przeciętne filmy, że nawet to towarzystwo wzajemnej adoracji uznało że nikt tam nie zasługuje na nagrodę.Co prawda nie widziałem, ale Dziki robot wygląda na coś świeżego i faktycznie dobrego (robił to gość od Stitcha) i jego typowalem na tegorocznego laureata. 03-03-2025, 10:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 10:41 przez OGPUEE.)
Dokładnie - "Dziki robot" jest znakomity. W zasadzie to można by go uznać za najlepszy amerykański film roku w ogóle, więc szok, że wybrano "Flow", które również było bardzo dobre. I w sumie fajnie, że dostało statuetkę, ale pisanie tekstu, że "amerykańscy potentaci animacji wypuścili tak przeciętne filmy" jest nieprawdziwe :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
03-03-2025, 10:53
Widząc ilość stron tego wątku zastanawiałem się czy te oscary to już były czy dopiero mają być.
Ostatni raz śledziłem co się dzieje na gali jak o oskara walczył Stallone i Mad Max (akurat mi nocka w pracy wypadła więc i tak nie mogłem pospać). 03-03-2025, 11:42 (03-03-2025, 10:53)Pelivaron napisał(a): Dokładnie - "Dziki robot" jest znakomity. W zasadzie to można by go uznać za najlepszy amerykański film roku w ogóle, więc szok, że wybrano "Flow", które również było bardzo dobre. I w sumie fajnie, że dostało statuetkę, ale pisanie tekstu, że "amerykańscy potentaci animacji wypuścili tak przeciętne filmy" jest nieprawdziwe :)W ogóle mam wrażenie, że filmy animowane są najbardziej równą kategorią w ostatnich latach i nie licząc drobnych potknięc jak Dzieciak rządzi to nominaci zasłużyli na nominację. 03-03-2025, 11:48
ach te fake newsy, ale i tak - żalosne i slabe to było.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
03-03-2025, 12:31
Oczywiście, że nie z 2025, bo De Niro już nie mieszka w Stanach, tacy ludzie jak on dotrzymują słowa i wyprowadził się na Madagaskar.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 03-03-2025, 12:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 12:37 przez marsgrey21.)
znowu dałem ciała, ech te algorytmy Elona, w ogóle nie zwróciłem uwagi, że to jakaś inna scena i te głąby na sali dość ochoczo klaszczą, obiecuję poprawę w riserczu
03-03-2025, 12:55
Sean Baker zrobił Bong Joon-hoona, tyle że za film słabszy o jakieś trzy klasy. Narzekać nie będę, bo prócz Anory mogło wygrać wyłącznie średnie Konklawe, więc przynajmniej wybrali coś z charakterkiem (słabe 6/10). No i jednak Madison; wahałem się do końca, alem zadowolony z wyboru, bo Oscar dla przeciętnej Demi (przy wcześniejszym olaniu repreztntującej podobny gatunek Toni Collette czy choćby Mii Goth) byłby kolejną niesprawiedliwością. Pierwsze wrażenie mniej więcej takie, jak to sformułował wyżej zombie. Ironiczne. A, Og (i sumie simek, acz nie chodzi o Stany) - jak już gadamy o animacjach, to przypominam o świetnym Memoir of a Snail. Największe rozczarowanie? Conan. Piszę to z przykrością, bo lubię gościa i autentycznie mnie bawi. Do wnętrza Dolby Theatre potrzeba wrzucić granat w postaci Gervaisa, ot co (nie wydarzy się).
03-03-2025, 14:02
Koniec dominacji blockbusterów i drogich filmów na Oscarach? Bo wygrały małe, niskobudżetowe, raczej nie kojarzące się z hollywoodzkim kinem (też w animacji). Zaskoczylo mnie jak to była apolityczna ceremonia. Nie było ciśnięcia po Trumpie, może padło jeden raz - sława Ukrainie - i to wszystko. Może wzięli sobie do serca celebryci to jaki dostali zimny prysznic w czasie wyborów, gdy okazało się że Amerykanie mają w du... co bogaci myślą o polityce, więc większość wolała milczeć (nawet w żartach Conana nie było nic pod politykę za bardzo, ale z tego co o nim słyszałem w dzisiejszych podsumowaniach gali to jest to komik który unika polityki). Choć jednocześnie wygrał w głównej kategorii film, w którym grają rosyjscy aktorzy nie potępiający putina, występujący w moskiewskim teatrze, a takim aktorem jest Jura Borisow. Film nie najlepiej przedstawia Rosjan i oczywiście szanse na to żeby on dostał Oscara za swoją rolę były minimalne, ale gdyby wygrał to byłoby dość dziwne.
A kto dostał najlepszą reklamę na Oscarach i to jeszcze darmową? Prostytutki, tyle co Baker i Madison nachwalili sie jakie to są super kobiety i oddały hołd najstarszemu zawodowi świata to burdel mamy nie potrzebują już robić żadnej reklamy w tym światku. Choć zaznaczam, że ja nie mam bólu tyłka z tego powodu że Anora wygrała bo to pierwszy film Bakera który mi się podobał:D A jeszcze zdanie o Demi Moore, jest to kolejny przykład że nawet jeśli zagrasz jedną z lepszych ról w karierze,ale zagrasz w horrorze to szans na Oscara nie masz. 03-03-2025, 14:48
Dobra, ktoś jeszcze kto nie oglądał, chce napisać, że nie oglądał i w ogóle nie wiedział, że to już?
Ja odpadłem po dobrej godzinie. Nadrobię wieczorem pewnie wybrane fragmenty. Skoro Brutalist nie miał szans to w sumie lepsze nagrody dla kogoś takiego jak Baker, mimo że Anory nie widziałem. Dobrze też że Emilia Perez tylko z dwiema (?) statuetkami, bo był chyba moment, że była wśród faworytów, ale jak rozumiem od jakiegoś czasu nie było o tym mowy. Muszę przyznać, że umiarkowanie pozytywna (z jakaś absurdalnie wysoką oceną) opinia o tym filmie to jeden z najbardziej wstydliwych moich wpisów na forum. Nie wiem czy mnie to usprawiedliwia, ale chyba nie byłem do końca trzeźwy. Spoko, że Brody dostał. Culkin z kolei szkoda, że już się wystrzelał z niezręcznych przemów, ale też niech ma. Muzyka i zdjęcia dla Brutalisty też super. No i niestety zgadzam się z Nortonem. Sporo sobie obiecywałem po Conanie a to co widziałem to był co najwyżej Conan, któremu ktoś inny pisał żarty, który w dodatku wygłaszał je kompletnie bez luzu. Nie wiem, trema go zjadał? Praktycznie żaden postęp w stosunku do prowadzących z poprzednich lat. A w porównaniu z oczekiwaniami... Jeśli nie ma szans na Gervaisa to Conan wydawał się strzałem w dziesiątkę. 03-03-2025, 14:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 15:08 przez PropJoe.)
Z mojej strony napiszę tylko, że tegoroczne Oscary bardzo mi się podobały. Wszystkie nagrody trafiły tam gdzie chciałem. Brawo Sean Baker (dostał jednego wieczoru 4 Oscary!), brawo Mikey Madison (ale mnie cieszy ten Oscar), brawa dla wspaniałego filmu jakim jest "ANORA".
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
03-03-2025, 15:19 (03-03-2025, 14:02)Norton napisał(a): byłby kolejną niesprawiedliwością. No tak, bo nagrody rozdaje się w imię sprawiedliwości xD (03-03-2025, 14:52)PropJoe napisał(a): Muszę przyznać, że umiarkowanie pozytywna (z jakaś absurdalnie wysoką oceną) opinia o tym filmie to jeden z najbardziej wstydliwych moich wpisów na forum. Nie wiem czy mnie to usprawiedliwia, ale chyba nie byłem do końca trzeźwy. Trochę nie rozumiem tego tłumaczenia się. Albo Ci się film podobał albo nie - co mają do tego nagrody, nagonka czy opinie innych? W każdym razie nie spodziewałem się czegoś takiego po Tobie.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 03-03-2025, 15:41 (03-03-2025, 14:52)PropJoe napisał(a): Dobrze też że Emilia Perez tylko z dwiema (?) statuetkami, bo był chyba moment, że była wśród faworytów, ale jak rozumiem od jakiegoś czasu nie było o tym mowy. Muszę przyznać, że umiarkowanie pozytywna (z jakaś absurdalnie wysoką oceną) opinia o tym filmie to jeden z najbardziej wstydliwych moich wpisów na forum. Nie wiem czy mnie to usprawiedliwia, ale chyba nie byłem do końca trzeźwy.Ja dałem jeszcze wyżej od ciebie i niczego się nie wstydzę, nadal uważam, że to zajebisty film, który na papierze kompletnie nie ma sensu i wydaje się wielkim pierdolnikiem, a na sali kinowej byłem zachwycony - niektórzy taką sytuację nazywają magią kina :P A że czepiają się go i prawaki i jakieś postępowe lewaki i Meksykanie bo brzydko pokazano ich kraj, to w sumie tylko lepiej. Ogólnie Jacques Audiard >>> Sean Baker 03-03-2025, 15:42 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| OSCARY 2027 | Spoilerowo | 8 | 294 |
13-04-2026, 20:14 Ostatni post: Mefisto |
|
| OSCARY 2026 | Pelivaron | 305 | 12,606 |
19-03-2026, 17:40 Ostatni post: Spoilerowo |
|
| OSCARY 2024 - wreszcie te nagrody mają sens | srebrnik | 307 | 22,845 |
12-03-2024, 12:38 Ostatni post: Krismeister |
|
| OSCARY 2023!! | Pelivaron | 236 | 18,990 |