Dużo pisze
Liczba postów: 739
Liczba wątków: 3
Chyba po raz pierwszy w życiu nie oglądałem żadnego filmu nominowanego do Oscara. Tak mocno obrzydło mi dzisiejsze Hollywood. Wolę sobie wyszukiwać jakieś starsze filmy, których nie widziałem.
Dlatego oglądając wczorajszą galę w całości (po raz pierwszy od wielu lat), skupiałem się na innych aspektach niż "kto wygra". No i podsumujmy:
- Jedyny talk-show host, którego naprawdę lubię, Conan, okazał się najgorszym prowadzącym odkąd sięgam pamięcią. Ktoś może podać Franco, ale on ma usprawiedliwienie, bo był naćpany. A tu mamy gościa z idealnym poczuciem humoru pod Oscary, bo nie szarżuje jak Gervais, ale jest zabawny. Niestety napisano mu tak kiepskie żarty, że w połączeniu z jego ewidentną tremą na początku, skutkowało tym, że ani razu się nie zaśmiałem. A u mnie rzadko się to zdarza oglądając Conana.
Potężne rozczarowanie. Wciąż w moim prywatnym rankingu najlepszy monolog w dziejach Oscarów to Steve Martin w 2001. Potem Billy Crystal, długo długo nic, potem Ellen i długo dlugo nic.
- ło panie ile Wakandy. Nie wiem czy dobrze policzyłem, ale na 7 występów muzycznych, 4 zanotowały czarne kobiety. W ogóle cała ta idea z występami podczas gali niepotrzebnie ją wydłuża. Tym bardziej, że rzadko się zdarza coś, co zapada w pamięć.
- Skecz z Adamem Sandlerem mocny cringe, choć idea była dobra i na czasie (Zelenski). No ale nie śmieszyło.
- Jak ktoś oglądał streama z ABC, to widział, że reklamy w przerwach to w 80% leki. Niby nic nowego, ale zszokowała mnie reklama, która sama w sobie trwała może 30 sekund, ale wymienienie wszystkich możliwych efektów ubocznych trwało kolejną minutę. Nie pamiętam na co to był lek, ale jeśli możliwym efektem ubocznym jest atak serca, depresja, myśli samobójcze, paranoja (serio to wymienili !!!), to nie wiem czy jest jakieś schorzenie, przy którym warto tak ryzykować.
Ogólnie niezła, farmaceutyczna dystopia.
- Kieran Culkin i jego przemówienie po wygranej to "feel good" tej oscarowej gali.
- O co im chodziło z tą laurką dla Jamesa Bonda? Zupełnie od czapy, bo przecież nowego filmu nie ma i jeszcze długo nie będzie. Kolejny niepotrzebny zabieracz czasu.
- Ten corny od kostiumów i jego "I am the first black men...". LOL.
- Connie Nielsen. Boże, co za kocica. Daj mi panie babę, która w jej wieku będzie trzymać się chociaż w połowie tak jak ona.
Obecny trend gali ogólnie zachowany. Oscary zgarniają ponownie jakieś podziemne, artsy produkcje. Właściwie do lat 90. Oscara otrzymywały lub były nominowane najpopularniejsze filmy. Nie każdy lubił, ale każdy znał. A teraz to kolejny kvrwa festiwal gniota w Wenecji, czy innym Cannes. Nudno, ludzie spięci i nadęci, jakby nie rozumieli, że dla zwykłego zjadacza chleba, oscarowa gala to dziś co najwyżej powód do beki, a nie podziwu i wdzięczności za magię kina.
Ciekaw jestem wyników oglądalności.
03-03-2025, 15:52
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,159
Liczba wątków: 67
(03-03-2025, 15:52)ugh napisał(a): Wolę sobie wyszukiwać jakieś starsze filmy, których nie widziałem.
+100 do szacunku
Cytat:- Connie Nielsen. Boże, co za kocica. Daj mi panie babę, która w jej wieku będzie trzymać się chociaż w połowie tak jak ona.
Aż wyguglowałem. Laska jednak ewidentnie coś majstrowała przy twarzy, ale ogólnie całkiem, całkiem. Halka Berry jednak lepiej się trzyma.
Dami natomiast zaczyna coraz bardziej przypominać Dolly Parton. Dramat.
03-03-2025, 16:07
.
Liczba postów: 27,558
Liczba wątków: 60
(03-03-2025, 15:52)ugh napisał(a): - O co im chodziło z tą laurką dla Jamesa Bonda? Zupełnie od czapy, bo przecież nowego filmu nie ma i jeszcze długo nie będzie. Kolejny niepotrzebny zabieracz czasu.
Jedyne sensowne wyjaśnienie, to że Amazon rzucił groszem, żeby to się pojawiło coby ludzkość nie zapomniała, że coś takiego jak Bond wciąż istnieje.
Co do zabierania czasu, to pal licho jakieś tam występy muzyczne, bo to musi być, ale jak człowiek się zastanowi ile czasu zabiera to pieprzone recytowanie laurek dla nominowanych, które jest tak maksymalnie sztywne, to ja pierdole. Nawet najwięksi giganci kina wręczający statuetki muszą z kijem wsuniętym głęboko w dupę wygłosić kilka zdań napisanych chyba przez pierwszoklasistów z pobliskiej podstawówki na poziomie "twórcy dokumentów są niezwykle ważnym elementem kina, bo pokazują nam prawdziwe historie, które wzruszają i skłaniają do refleksji każdego! Bez nich nasze życie byłoby o wiele uboższe, bo nie wiedzielibyśmy o wielu ważnych rzeczach dziejących się na świecie. Moja mama zawsze powtarzała, że dokumenty to sól kina i ich twórcom należy się nasz bezkresny szacunek" i w takim stylu jeszcze z 5 zdań na podobnie wysokim poziomie. Na palcach dwóch rąk można policzyć sensowne wprowadzenia do nominacji w ostatnich kilkunastu latach, a cała reszta to dno.
03-03-2025, 16:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 16:11 przez simek.)
Pan Drzewo
Liczba postów: 1,748
Liczba wątków: 14
(03-03-2025, 15:41)Mefisto napisał(a): (03-03-2025, 14:02)Norton napisał(a): byłby kolejną niesprawiedliwością.
No tak, bo nagrody rozdaje się w imię sprawiedliwości xD
Urocza próba. :)
A, gali oczywiście nie oglądałem (bo i po co), z rana za to odpaliłem monolog Conana, przy okazji którego rozbawiła mnie tylko mina Lithgowa. No trudno. Odnośnie "ironicznych" motywów, idealnie do pary z młodą Mikey wygrywającą kosztem Demi - siedzi sobie na sali taka znudzona Diane Warren ze 152 nominacją, a nagrodę zgarniają ludzie od Emilki. Mało kto by wytrzymał. Perezówna powinna oczywiście zdobyć znacznie więcej statuetek (owocowych), a że do pewnego momentu liczyła się w walce o Oscary... takie czasy. :) Pewnie trochę jeszcze poczekam na rozdanie, po którym z satysfakcją stwierdzę, że wygrał prawdziwie wyborny film (jak Parasite).
03-03-2025, 16:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 16:23 przez Norton.)
Stały bywalec
Liczba postów: 18,478
Liczba wątków: 148
(03-03-2025, 15:42)simek napisał(a): (03-03-2025, 14:52)PropJoe napisał(a): Dobrze też że Emilia Perez tylko z dwiema (?) statuetkami, bo był chyba moment, że była wśród faworytów, ale jak rozumiem od jakiegoś czasu nie było o tym mowy. Muszę przyznać, że umiarkowanie pozytywna (z jakaś absurdalnie wysoką oceną) opinia o tym filmie to jeden z najbardziej wstydliwych moich wpisów na forum. Nie wiem czy mnie to usprawiedliwia, ale chyba nie byłem do końca trzeźwy.
Ja dałem jeszcze wyżej od ciebie i niczego się nie wstydzę, nadal uważam, że to zajebisty film, który na papierze kompletnie nie ma sensu i wydaje się wielkim pierdolnikiem, a na sali kinowej byłem zachwycony - niektórzy taką sytuację nazywają magią kina :P A że czepiają się go i prawaki i jakieś postępowe lewaki i Meksykanie bo brzydko pokazano ich kraj, to w sumie tylko lepiej. Ogólnie Jacques Audiard >>> Sean Baker
Dokładnie tak. Co więcej Emilia to lepszy film niż Anora. Śmiesznie to wygląda jak przy okazji pierwszych pokazów śmietanka krytyki piała z zachwytów, ale jak film trafił do szerszej publiczności i poszły jakieś śmieszne zarzuty o złe przedstawienie Meksyku i transów, to nagle lewactwo się zesrało o to. I film w opinii publicznej już nie jest taki fajny, lol.
:)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
03-03-2025, 16:24
Don Sinatio
Liczba postów: 2,944
Liczba wątków: 11
Warto odnotować, że "ANORA" to trzeci film w historii kina, który wygrał Oscara za Najlepszy Film i Złotą Palmę w Cannes :)
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
03-03-2025, 16:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 16:29 przez Pitero.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,230
Liczba wątków: 29
(03-03-2025, 15:52)ugh napisał(a): Chyba po raz pierwszy w życiu nie oglądałem żadnego filmu nominowanego do Oscara. Tak mocno obrzydło mi dzisiejsze Hollywood. Wolę sobie wyszukiwać jakieś starsze filmy, których nie widziałem.
Hmm.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
03-03-2025, 17:15
Dużo pisze
Liczba postów: 739
Liczba wątków: 3
(03-03-2025, 16:07)Mefisto napisał(a): Cytat:- Connie Nielsen. Boże, co za kocica. Daj mi panie babę, która w jej wieku będzie trzymać się chociaż w połowie tak jak ona.
Aż wyguglowałem. Laska jednak ewidentnie coś majstrowała przy twarzy, ale ogólnie całkiem, całkiem. Halka Berry jednak lepiej się trzyma.
Pewnie coś tam było robione, ale można mieć chirurga jak Aniston, Cox czy właśnie Moore, a można mieć takiego jak Connie.
Poza tym jak dbasz o swoje ciało, skórę + masz odpowiednie geny, to tego poprawiania nie musi być tak dużo, że przeora ci twarz. Pewnie Nielsen i Berry kładą tu duży nacisk, więc wyglądają przepięknie, kończąc za chwilę 60 lat.
03-03-2025, 17:30
Don Sinatio
Sean Baker pobił rekord. To pierwszy artysta, który dostał 4 Oscary tylko za jeden, ten sam film :)
03-03-2025, 17:41
Oskarmeister
Liczba postów: 6,819
Liczba wątków: 18
Szkoda że chujowy
03-03-2025, 17:43
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
i tyle są warte Oscary, w idealnym świecie ta blondyna ze Strange Darling by dostała.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
03-03-2025, 17:49
Don Sinatio
Dobrze, że dla mnie jest to film bardzo dobry i cieszyłem się niezmiernie gdy Baker wychodził po każdego Oscara, a sukces dopełniła jeszcze nagroda dla Madison :)
03-03-2025, 17:56
.
Liczba postów: 27,558
Liczba wątków: 60
(03-03-2025, 17:49)marsgrey21 napisał(a): i tyle są warte Oscary, w idealnym świecie ta blondyna ze Strange Darling by dostała.
Trochę nie ten rok :)
03-03-2025, 18:14
PapaBoomer
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
03-03-2025, 18:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 18:21 przez marsgrey21.)
Don Sinatio
To był ten sam rok, co "Biedne istoty" i najlepsza kobieca rola w historii kina także też małe szanse by miała.
03-03-2025, 18:40
Stały bywalec
Liczba postów: 10,232
Liczba wątków: 5
Rozumiem, że szarpałbyś jak Reksio szynkę, ale co ona tam niby takiego specjalnego zagrała?
O Strange Darling mówię.
03-03-2025, 18:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2025, 18:41 przez Albertino.)
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,159
Liczba wątków: 67
(03-03-2025, 17:30)ugh napisał(a): Pewnie coś tam było robione, ale można mieć chirurga jak Aniston, Cox czy właśnie Moore, a można mieć takiego jak Connie.
Nie napisałbym, że to kwestia chirurga - prędzej ilości i wielkości zabiegów. Dolly Parton po pierwszych dwóch też jeszcze solidnie wyglądała, dopiero potem się posypało wszystko, bo ciało ma swój limit.
03-03-2025, 18:52
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,271
Promocji kurewstwa nie mogło zabraknąć? Stręczy, któż by się spodziewał, Żymianka z dobrej rodziny :D
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
03-03-2025, 20:23
PapaBoomer
I oby wasze psiochy nigdy się nie rozepchały i zawsze miały poślizg.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
03-03-2025, 20:26
Stały bywalec
Liczba postów: 10,232
Prawda to, że zabrakło miejsca w in memoriam dla Lyncha i Delona? :D
03-03-2025, 21:04
|