OSCARY 2026
Pelivaron napisał(a):Śmiesznie będzie, jak akademicy umyjo ręce i oddzadzą swoje głosy na Wagnera Moure :D Miny MBJ i Chalameta byłyby bezcenne, gdyby im ktoś sprzątnął Oscara.

I byłoby to poniekąd sprawiedliwe, bo to w żadnym wypadku nie są role Oscarowe. Choć nie wiem jak z resztą, bo pozostałych filmów jeszcze nie widziałem - może być też tak, że ogólnie stawka w tym roku jest bardzo słaba i nikt nie zagrał wybitnie. Ale wiem jedno - ani Chalamet a tym bardziej B. Jordan niczym ponadprzeciętnym się nie wyróżnili.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Przy czym uczciwie trzeba przyznać, że Moura też nic wybitnego nie pokazał. Nie widziałem Blue Moon, Hawke'a to akurat z tego towarzystwa najbardziej lubię. Ja bym dał Oscara Leo, jestem obiektywny jak nikt, wiadomo. Naprawę uważam jego rolę za lepsza niż Chalameta, ale nie jakoś zdecydowanie lepszą i obiektywnie muszę przyznać, że przy takich nominacjach, Chalamet na nagrodę zasłużył. Na pewno dużo bardziej niż Jordan.

Odpowiedz
(06-03-2026, 15:34)slepy51 napisał(a):
Pelivaron napisał(a):Śmiesznie będzie, jak akademicy umyjo ręce i oddzadzą swoje głosy na Wagnera Moure :D Miny MBJ i Chalameta byłyby bezcenne, gdyby im ktoś sprzątnął Oscara.

Ale wiem jedno - ani Chalamet a tym bardziej B. Jordan niczym ponadprzeciętnym się nie wyróżnili.

Jak dla mnie taki Will Arnett w "Is This Thing On?" jest lepszy od obu - i Chalameta, i tym bardziej od Jordana. Lepszy jest też Joel Edgerton w "Train Dreams". 

Obaj nie mają nomnacji. 

Z tych nominowanych wybierałbym pewnie między DiCaprio a Chalametem mimo wszystko, ale samego Oscara dałbym Arnettowi :D
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Dwóch braci bliźniaków, gdzie oboje są kompletnie różni wybitnie zagrał również Nic Cage w "Adaptacji". Chyba zrobię sobie aż powtórkę bo nie widziałem dawno a to tak zacny film. I Cage zgarnął nomkę za tą rolę (role?) oczywiście.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/brutally-honest-oscar-ballot-sentimental-value-jessie-buckley-1236523010/

Właśnie tak wyobrażam sobie proces myślowy u większości głosujących: olewanie filmów, zero konsekwencji, uzasadnienie "bo lubię/nie lubię takich filmów", "poprzednie jego filmy były lepsze" albo "nie dostał nic innego, a jakiś Oscar się należy" albo z czymś takim:
Cytat:I loved One Battle, but there were flaws — I heard from a lot of friends in the Black community that they were troubled by the character Perfidia Beverly Hills, and I really hear that.
Ogólnie to byłyby nawet spoko wybory, gdyby babka wybierała to, co chwali jako pierwsze, bez "but" :)

Odpowiedz
Wczoraj, na tydzień przed galą, swoje nagrody rozdały dwie ostatnie z istotnych amerykańskich gildii.

Scenarzyści (czyli WGA) podobnie jak BAFTA podzielili nagrody scenariuszowe między PTA i Cooglera; to jeden z tych wyników na Oscarach, którego możemy być pewni.

Nagrodę ASC – a więc operatorów – otrzymał Bauman za "OBAA". W zestawie z BSC i BAFTA może uważać się za niemal stuprocentowego pewniaka do Oscara.

Odpowiedz
to nie jest dobry PR Szamalecie

Cytat:Podczas jednego z programów Timothée Chalamet w krytyczny sposób odniósł się do opery oraz baletu. Choć jego słowa miały być najprawdopodobniej luźną opinią, część środowiska artystycznego uznała je za lekceważące wobec wielowiekowej tradycji tych form sztuki. Niektórzy komentatorzy zwracają uwagę, że taka wypowiedź może okazać się wizerunkową wpadką - zwłaszcza w okresie poprzedzającym sezon nagród filmowych, kiedy wizerunek aktora jest szczególnie uważnie obserwowany przez branżę i członków Akademii.

Na słowa aktora szybko zareagowały prestiżowe instytucje kultury, w tym Metropolitan Opera oraz Royal Ballet and Opera. Ta druga instytucja opublikowała w mediach społecznościowych wpis, który wielu odebrało jako subtelną odpowiedź skierowaną bezpośrednio do aktora.

„Każdego wieczoru w Royal Ballet and Opera tysiące ludzi przychodzą na balet i operę – dla muzyki, dla opowiadania historii i dla czystej magii występów na żywo. Timothée Chalamet, jeśli zmienisz zdanie, nasze drzwi są zawsze otwarte”.

W oświadczeniu podkreślono również, że opera i balet od wieków inspirują inne dziedziny sztuki, w tym teatr, kino, modę czy muzykę.

Odpowiedz
(09-03-2026, 13:22)Spoilerowo napisał(a): to nie jest dobry PR Szamalecie

Cytat:Niektórzy komentatorzy zwracają uwagę, że taka wypowiedź może okazać się wizerunkową wpadką - zwłaszcza w okresie poprzedzającym sezon nagród filmowych
PR może i zły, ale dopiero na przyszłe lata, bo głosowanie na Oscary zakończyło się w zeszły czwartek, więc teraz zwycięzcy mogą już nawet rozjeżdżać zakonnice w ciąży na pasach i niczego to nie zmieni.

Odpowiedz
on to powiedział 19 lutego ale teraz jest o tym głośno dopiero, Mathew wtedy mówił o tym AI w braży

Odpowiedz
Ale on to powiedział dużo wcześniej (okolice 50 minuty):

Opublikowane prawie dwa tygodnie temu. News krążył na bank już dosyć mocno w zeszłym tygodniu.

Niech mu jednak nie dają tego Oscara. Niech Jordan mu go zgarnie i odbierze statuetkę w baletkach czy coś w tym stylu. To "I just lost 15 cents in viewership" pokazuje jeszcze większą arogancję niż to, co mówi wcześniej. Minus 5 do szacunku dla Matthew za "yeah, yeah, yeah" zamiast smarkacza sprowadzić trochę na ziemię.

Odpowiedz
Ale akurat prawdę powiedział. To sztuka dla 1 procenta milionerów, którzy chodzą do opery tylko dlatego, że wypada i żeby kochanka mogła się pochwalić nową kolią z brylantów. A 95% nie ma pojęcia o czym ta gruba baba na scenie wyje :)
Poczułem nutkę sympatii do tego antypatycznego kolesia.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
W życiu nie byłem w operze, ale lol jakich milionerów?

Odpowiedz
(09-03-2026, 13:44)PropJoe napisał(a): W życiu nie byłem w operze, ale lol jakich milionerów?

No więc sam widzisz, dziękuję za to świadectwo. 
Ja jako milioner byłem raz, i lepiej iść z kolegami na wódkę :)

Odpowiedz
Znowu jakaś drama o nic? Przecież dobitnie powiedział, że on nie chce pracować przy operze/balecie, a nie że nie lubi, czy że gardzi.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Nie chodzi o to co powiedział, ale jak. Jednak z pewną pogardą. No bo niby ma rację. Opera i balet to niszowe dziedziny i kontekst jest chyba taki, że on nie chciałby tego robić ale szerszy to nawet taki, że nie chce, żeby kino się stało takim baletem czy operą. Bo gadają o tym, że zmienia się publiczność, zmienia się sposób "konsumowania" treści itd. Chodzi o arogancki sposób, w jaki to mówi. W odniesieniu do dziedzin sztuki, które przetrwały nie bez powodu kilka stuleci więcej niż kino. W dodatku są to dziedziny, może dziś elitarne, ale jednak będące ważnym elementem upadającej cywilizacji zachodu. Powinno ci zależeć na bronieniu dobrego ich imienia. ;) Trochę jakby powiedzieć, że po chuj nam jakieś malarstwo, przecież jest Canva i AI. Trochę też śmieszą takie teksty od gościa, który z się rozpływa nad swoją rolą, czyli jednak traktuję tę robotę trochę jak sztukę a nie tylko masową rozrywkę. Zresztą sam wypłynął jednak na kine, które można jednak uznać za niezależne.

Drama owszem głównie dlatego, żeby się klikało i gość ma swoje 5 min, ale należy mu się.

Odpowiedz
(09-03-2026, 16:43)PropJoe napisał(a): Chodzi o arogancki sposób, w jaki to mówi.

No ale to jest przecież gość zadufany w sobie - jak zresztą większość artystów - zawsze był, a sukces tylko to uwypuklił. Wszyscy mu w tym zresztą pomagają, wynosząc go na to podium, choć aktor jest to absolutnie przeciętny, a i mężczyzna z niego... cóż, taki mocno allenowski :)

Cytat:W dodatku są to dziedziny, może dziś elitarne, ale jednak będące ważnym elementem upadającej cywilizacji zachodu.

Balet i opera zawsze były elitarne. Teatr był kiedyś dla mas, a aktorami się dawniej pogardzało.
Poza tym, jak sam zauważyłeś, nasza cywilizacja upada, więc ani tego kina, ani tego baletu i opery nie będzie za jakiś czas. Zostanie żydowska elita, która będzie kręciła sama dla siebie oraz dzikusy i kozojebcy uprawiający niszowe, niezależne wannabe kino.

Cytat:Powinno ci zależeć na bronieniu dobrego ich imienia.

Przed czym? Przed randomową wypowiedzią jakiegoś typa? Czekaj, wyślę mu zaraz smsa :)

Odpowiedz
Bilety do Opery Narodowej trzeba wykupować od razu jak się pojawią, czyli rok przed premierą. Myślę, że balet i opera nie są w tak złej pozycji jak to mówi Timothee. Wiem, że skala jest totalnie inna, ale bilety na operę/balet się wyprzedają.

To kino jest w tej gorszej pozycji, bo tam jest flop za flopem i wydaje się na to więcej kasy.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(10-03-2026, 08:48)Krismeister napisał(a): Bilety do Opery Narodowej trzeba wykupować od razu jak się pojawią, czyli rok przed premierą. Myślę, że balet i opera nie są w tak złej pozycji jak to mówi Timothee. Wiem, że skala jest totalnie inna, ale bilety na operę/balet się wyprzedają.
Zlikwiduj dotację do Opery Narodowej, niech bilety będą po 800-1000 zł i zobaczymy kto jest w gorszej pozycji :)
Bankructwo w połowie sezonu najpóźniej.

Nie ma większego sensu tego porównywać moim zdaniem.

A gość tylko powiedział, że nie jest zainteresowany baletem i operą, a dyskusja jakby przejechał komuś ukochanego kotka.

Odpowiedz
Ciąg dalszy amoku czarnych, z "X":

Jeden typ wstawil scenę jak ten Delroy Lindo (?) pije piwo. I tam sie spuszczają, że zasluguje na Oscara.

Fanatyczna sekta..
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Jeden pali, drugi pije - u nas to patola, tam utalentowani ludzie :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon