Oats Volume 1 (reż. Neill Blomkamp)
Znowu będzie to samo co poprzednio czy jednak szykuje się grubsza premiera?

Jakieś jaszczury z kosmosu, popisy kaskaderskie w slo-mo, futurystyczne giwery, sceneria ruin i slumsów w RPA - niby wszystko już było.

Odpowiedz
Nie całkiem wszystko już było bo to ma być seria filmów krótkometrażowych do obejrzenia na steamie. Na podstawie jednego z nich powstanie pełny metraż.

Odpowiedz
Jakbym nie wiedział kto za tym stoi, to jarałbym się, bo wszystko w trailerze wygląda soczyscie. Ale jak widzę, że to Blomkamp i słyszę po raz kolejny pierdolenie o obozach koncentracyjnych i widzę wciskanie na siłę południowoafrykańskich dylematów społecznych w sztafaż sf, to trochę mnie ściska. Pewnie będzie łopata jak cholera.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Niech Blom przedstawi jaszczurki jako Reptylian z wątkiem spisku żydomasońskiego, to będę kontent.
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
(30-05-2017, 15:28)Mental napisał(a): jaszczury z kosmosu, popisy kaskaderskie w slo-mo, futurystyczne giwery, sceneria ruin i slumsów w RPA - niby wszystko już było.

Weź pod uwagę to, że ten zwiastun miksuje (przynajmniej tak myślę) kilka odcinków, z tych mini-projektów Blomkampa. Tak więc nie ma bata - to wszystko musi emanować esencją jego stylu. Ale pewnie gdy będą pojawiać się poszczególne filmiki, to część będzie nieco świeższa, od tego co Neill już zrobił. Przynajmniej taką mam nadzieję.

Tutaj nowy zwiastun.

Tak sobie myślę: Ta seria będzie miała sporo fajnych (i weird as fuck) rzeczy, na podstawie których ktoś mógłby, ewentualnie, nakręcić kultowe pełnometrażówki... ale Blomkamp i tak to na końcu zwali =/
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Jakby ktoś ogarnięty by się nad tym pochylił (czyt. trzymał Bloma na krótkiej smyczy), to te filmiki mogłyby stanowić fajną przeciwwagę dla takiego Black Mirror.
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz

Odpowiedz
Bardziej jak 20-minutowa zajawka właściwego filmu, aniżeli krótkometrażowa historia z początkiem, rozwinięciem i zakończeniem, ale w sumie tak je właśnie zapowiadali, więc spoko. Tak czy inaczej:
[Obrazek: 89HANHg.gif]

Odpowiedz
Naprawdę super to wygląda. Odpowiednio depresyjne i mocne. Teksas nie upadł i walczy - ostatnia nadzieja zniewolonej ludzkości ;)

Odpowiedz

Odpowiedz
Przecież to jest tak klimatyczne, że głowa mała. Drugi short lepszy nawet od pierwszego.

"Monsters in the shape of men"

[Obrazek: TlHrvFg.jpg]

Odpowiedz
Świetne są w pierwszym odcinku ujęcia pokazujące skutki działalności kosmitów na ziemi / eksperymentów na ludziach. Gorzej jak bohaterowie otwierają usta, tutaj nawet obecność Weaver nie pomaga.

Na drugim odcinku zasnąłem, ale początek był obiecujący :)

Odpowiedz
Zarówno w pierwszej jak i drugiej krótkometrażówce Blomkamp tworzy świetne podwaliny: świat przedstawiony, zarysy pewnych pomysłów, klimat.

Ale jednocześnie nie potrafi wymyślić dla tych konceptów angażujących fabuł i charyzmatycznych bohaterów, których rozwinięcie chciałoby się oglądać w pełnych metrażach.

Także czemuś takiemu jak "Volume 2" Blomkamp może już pomachać na do widzenia. Na ten moment gościa ratuje tylko Netflix, który lubi rzucać hajsem w błoto.

Odpowiedz
(02-07-2017, 20:20)zombie001 napisał(a): Na ten moment gościa ratuje tylko Netflix, który lubi rzucać hajsem w błoto.
Rozwiązanie jest dużo prostsze - niech zrealizuje czyjś scenariusz. Ewidentnie widać, że reżyser z niego obiecujący, ale powinien zapomnieć o autorskim kinie i po prostu kręcić.

Odpowiedz
To chyba dla niego jedyna szansa.

Odpowiedz
(02-07-2017, 20:20)zombie001 napisał(a): Ale jednocześnie nie potrafi wymyślić dla tych konceptów angażujących fabuł i charyzmatycznych bohaterów, których rozwinięcie chciałoby się oglądać w pełnych metrażach.
Czyli dokładnie to samo co do tej pory.
Chyba za szybko uwierzył w swój geniusz i chce robić wszystko sam.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
@Dr Strangelove

Nie no, jeśli o mnie chodzi to akurat "Dystrykt 9" fabularnie był dość angażujący. Bohater grany przez Copley'a czasami irytujący, ale z ciekawością oglądałem jego losy :)

A właśnie, jakby ktoś się zastanawiał: kurczę, Blomkamp kręci sobie kolejne krótkometrażówki, to gdzie jest ten Copley?
Spokojnie, jest tutaj:

Odpowiedz
Beznadzieja, ale to jest jeszcze gorsze (są jeszcze trzy inne):

To ma być, nie wiem, zabawne?

Odpowiedz

Odpowiedz
Kolejny szrot, zmęczyło mnie nawet przeskakiwanie po losowych momentach:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon