Oblivion (2013) reż. Joseph Kosinski
(18-07-2013, 13:46)Danus napisał(a): zwłaszcza, ze u nas wydanie w Seelu wychodzi.

w Navy Sealu? ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Seulu chyba.

Odpowiedz
zgubiłem T:) Wybaczcie, chodziło o steela:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Ja tylko wpadłem przy okazji napisać, że póki co Oblivion jest ewidentnie najlepszym s-f roku i nie zanosi się, żeby to się miało zmienić. Do niewielu rzeczy można się tu przyczepić (te nieliczne zostały już wymienione i nie będę powtarzał), a jeśli nawet to i tak zostają przyćmione przez rewelacyjną stronę wizualną (efekty z najwyższej półki, zdjęcia i kolorystyka cudowne, design sprzętu i broni przemyślany oraz spójny), świetne sceny akcji i trzymającą w napięciu fabułę (stanowiącą co prawda zlepek motywów wałkowanych w s-f na wszelkie możliwe sposoby od dawna, ale zgrabnie zostało to połączone i nawet twisty nie wydają się wymuszone). Dodatkowym plusem jest brak otwartej furtki na sequel - tym bardziej warto więc wynagrodzić producentów blu-rayem na półce. 8.5/10

Odpowiedz
(18-07-2013, 17:59)und3r napisał(a): Ja tylko wpadłem przy okazji napisać, że póki co Oblivion jest ewidentnie najlepszym s-f roku i nie zanosi się, żeby to się miało zmienić.

"Elysium", "Gravity" dla przykładu?
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Z tym Elysium to jak rozumiem taki prowokacyjny żarcik na zaczepkę, bo każdy kto ma oczy widzi, że nie ma cienia szans żeby to było lepsze od Obliviona. Gravity to z kolei inna półka, ciężko mi przychodzi porównywanie tego z Oblivionem, nawet nie wiem czy powinno się G. szufladkować jako s-f, wygląda mi to bardziej na film psychologiczny.

Odpowiedz
Cytat:Z tym Elysium to jak rozumiem taki prowokacyjny żarcik na zaczepkę, bo każdy kto ma oczy widzi, że nie ma cienia szans żeby to było lepsze od Obliviona.
To chyba jestem ślepy, bo przy całej mojej sympatii do filmu Kosinskiego, Elysium zapowiada się conajmniej o klasę lepiej.

Odpowiedz
O klasę? Uargumentuj, ciekawym. Fabuła banalna do bólu z (bardzo) dobrymi efektami, nic więcej w tym filmie nie widzę.

Odpowiedz
Zwiastuny oraz osoba reżysera - zdecydowanie na korzyść Elysium.

Odpowiedz
A dla mnie Oblivion byłowybitnie rozczarowujący. Solidny, ale jeśli nie chcesz analizować filmu po wyjściu z kina bo boisz się że wszystko się rozleci na kawałki, to to o czymś świadczy. Najlepszy moment to napisay końcowe z Susanne Sundfor ;).
Niemniej jednak płytkę pewnie kupię, tylko pytanie mam - będą jakieś wycięte sceny albo coś w ten deseń?
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."

Odpowiedz
Po rozczarowaniu Pacific Rimem nie wykluczam, że równie dobrze Gravity albo Elysium mogą być najgorszymi filmami roku. Wszystko jest możliwe, ale wszelkie licytacje polecam zachować na po premierach tamtych filmów. Trochę to śmieszne spierać się który film jest lepszy, Oblivion, który swoją premierę miał już jakiś czas temu i którego, przynajmniej ja, oglądałem, czy tytuły, z których mamy tylko trailery, wyobrażenia na ich temat i hajp? Bądźmy poważni :)

Odpowiedz
Normalnie nie wygłaszałbym tak kategorycznych sądów na podstawie trailera, ale z trailerem E. jest taki problem, że opowiedział on już cały film:P Poza tym, jeśli trailer streszcza film, a i tak nie ma w nim nic zaskakującego czy nowatorskiego (atrybuty szczególnie dla s-f istotne, nawet dla akcyjniaka), to maks na co możemy liczyć to bardzo dobre rzemiosło. Strzelam, że będzie to film na coś między 7/10 a 8/10. Na pewno natomiast zarobi więcej niż Oblivion czy PR, co do tego nie ma chyba wątpliwości.

Odpowiedz
Promocja w sklepiku:

[Obrazek: k4du.jpg]
[Obrazek: 2zry.jpg]
[Obrazek: lg4i.jpg]

;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Ugh, dlaczego to jest w 16:9? Mam nadzieję że nie oznacza to, że na Blu będzie wersja open matte jak w IMAXach.

Odpowiedz
Obejrzałem Oblivion i jestem w szoku! Nie spodziewałem się tak świetnego filmu. Klimat i scenografia rozp*** system. To chyba najlepiej wyglądający film futurystyczny/ kosmiczny jaki w życiu widziałem. Projekty strojów, broni, dronów etc to istny majstersztyk. Wymieszano kilka klisz, fabuła trochę przewidywalna pod koniec, ale i tak twist fabularny mnie zaskoczył. Aktorstwo niezłe, muzyka miła dla ucha i wizualna bomba. Więcej takiego kina poproszę!
8,5/10
Ostatnio widziane:
filmweb

Odpowiedz
Mocne 8/10.

Ponieważ jestem trochę skrzywiony, odbieram ten film całkowicie antysystemowo (końcówka to miód na moje oczy) i w tej materii "Oblivion" ma u mnie 10/10, nie będę jednak tego tutaj uzasadniał, bo i po co?

Jako obraz sf jest znakomity. Wszystko spójne (przynajmniej takie mam wrażenie po jednym seansie), fajnie przemyślane i zrealizowane. Chyba mamy do czynienia z implementacją świetnej fantastyki w ramy kina otwartego na szerszą widownię.

Teraz czekam na "Elizjum" i "Gravity".

Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.

Odpowiedz
Jak na scifi to jest tu wszystko, co lubię. Przyszłość, którą naprawdę czuć. Postęp technologiczny. Niespieszne, powolne wręcz tempo akcji. Cudowne zdjęcia. Równie wspaniała muzyka. Świetny motyw będący osią fabuły
Obejrzeć można oczywiście, bo film wywołuje naprawdę mocne emocje. 7/10, teraz ojciec ogląda i się cieszy.

Odpowiedz
Jeśli chodzi o wysokobudżetowe produkcje, to jest to dla mnie zdecydowanie film roku - klimat, klimat i jeszcze raz klimat. Fabuła może i schematyczna, ale w dupie to mam, bo "Oblivion" niczego nie udaje i jednocześnie cholernie dużo daje - to powrót do najbardziej klasycznych sci-fi filmików, gdzie liczyło się spotkanie z nieznanym i pokazanie świata, ktory jest inny niż ten obecny. Eksploracja, ekscytacja i wizualna masturbacja, jakby to powiedział Ryszard Andrzejewski ;) Super film, od razu po seansie zamówiłem Blu steela a kawałka z napisów końcowych słuchałem chyba z godzinę.

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Aha, bardzo podobała mi się końcówka z wytłumaczeniem całej wiksy i jej rozwiązaniem:

Do tego chyba najlepsze wykorzystanie faka w PG-13 ever:

:)

Odpowiedz
Przed seansem nie wiedziałem jaką kat. wiekową ma Oblivion. Po seansie myślałem, że R. Wydaje mi się, że Kosinski wycisnął z PG-13 co tylko sie dało, a to rzadkość w dzisiejszym kinie. W latach 80. i 90. tak wyglądające PG-13 to była norma, dlatego można się było przestraszyć na zwykłych filmach dla młodzieży. Teraz wszystko takie cukierkowe...
Ostatnio widziane:
filmweb

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon