Oscary 2016
Oscara za efekty dostanie albo Mad Max, albo The Force Awakens. Obstawiam szanse Mad Maxa na jakieś 80%.

Odpowiedz
Ehkm, o Oscara walczy nadal The Walk, Kraina jutra czy Avengers, a wyrzucono Chappie'ego :/ Szkoda.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Ja obstawiam szanse FA i Maxa w stosunku 80 do 20 procent. Uważam, że Max ma szanse ale nikłe na Oscara za efekty. FA to film z masą świetnych efektów specjalnych i nie chodzi tylko o CGI ale o całą resztę.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(22-12-2015, 14:21)Danus napisał(a): FA to film z masą świetnych efektów specjalnych i nie chodzi tylko o CGI ale o całą resztę.

To samo można powiedzieć o Maksie :)

Uwielbiam nowe SW, ale mimo wszystko pod tym względem chyba MM zrobił na mnie większe wrażenie.

Najbardziej natomiast szkoda mi Chappiego :( Liczyłem, że sie chociaz na nominację załapie. Z Marvela mam nadzieję, że dostanie Mrówka zamiast Avengers. Do tego pewnie Zjawa i Marsjanin.

Odpowiedz
Dla mnie efekty w TFA są lepsze niż w Maxie, ale Max to lepszy film tak ogólnie, w sumie w obu efekty to kawał dobrej roboty, wiec kto wygra to i tak się będę cieszył.

Odpowiedz
http://www.filmweb.pl/news/WY%C5%9ACIG+PO+OSCARY%3A+%22Mad+Max%22+wysuwa+si%C4%99+na+czo%C5%82o-115028

Stallone wciąż z największymi szansami na nominację do Oscara! :D

Odpowiedz
@Perfik: Trochę pewnie nie doceniam i faktycznie wygląda na to, że nominacja za film jest pewna, a branżą kieruje ochota nagrodzenia Scotta za całokształt, ale z drugiej strony wciąż nie bardzo rozumiem, jakim cudem Gildia Aktorów ze swoim populistycznym nastawieniem nominowała Cranstona i Deppa kosztem Damona, no i zdecydowanie nie wygląda też na to, by techniczne aspekty filmu cieszyły się takim poważaniem, jak przy "Mad Maxie", "Zjawie" czy "Star Wars", stąd ogólny oscarowy "haul" tego filmu wciąż stoi dla mnie pod znakiem zapytania. Nominacje za film, reżyserię, montaż i efekty będą, scenariusz też jest w grze, ale poza tym? 

A nasze prognozy względem głównej kategorii niemal się pokrywają. :P Pewnie w ostatnim rankingu przeceniłem "Brooklyn" i nie doceniłem "Marsjanina", ale Ty z kolei powinieneś podbić trochę lokatę "The Big Short", myślę, że naprawdę może być w TOP5. Zobaczymy, czy Gildia Reżyserów wyróżni McKaya.

Co do efektów specjalnych, myślę, że "Star Wars", "Mad Max" i "Marsjanin" to pewniaki nie do zdarcia, ale dalej może być już różnie. Pewnie wejdzie tu przynajmniej jeszcze jeden kasowy blockbuster należący do franczyzy ("Avengers", "Jurassic World"?), ale przez to, w jaki sposób wybierani są tutaj nominowani (kwestia sklecenia odpowiedniej prezentacji) zdarzają się też często niespodziewani zawodnicy spośród tych traktowanych mniej poważnie, jak swojego czasu "Hereafter" Eastwooda, np. "The Walk" miałby tu analogicznie sens na podstawie finałowej sekwencji. Nieco inny casus, ale "The Revenant" też może tu powalczyć dzięki wiadomej scenie.

Odpowiedz
Jeśli u kogoś w mieście, tak jak u mnie, nie będzie grane The Big Short to niech wie, że film pojawił się dziś w sklepiku.

Odpowiedz
Widze Juby, że masz u siebie w mieście podobne kino jak w moim :D

Ja czekam aż na sklepie będzie 'Spotlight' :D
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Screener już jest od kilku dni. Dziś doszła też Anomalisa Kaufmana.

Odpowiedz
(30-12-2015, 16:38)szopman napisał(a): Widze Juby, że masz u siebie w mieście podobne kino jak w moim :D

Ja czekam aż na sklepie będzie 'Spotlight' :D

Mam dwa kina. Novekino i Helios, oba dały dupy (Creeda też nie będzie).

A Spotlight jest w sieci od jakiegoś czasu, tylko napisów PL jeszcze nie ma.

Odpowiedz
Napisy zbędne, chciałbym tylko znaleźć film gdzieś :)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Gildia Producentów ogłosiła swoje nominacje (TOP10):

The Big Short
Producers: Brad Pitt & Dede Gardner, Jeremy Kleiner

Bridge of Spies
Producers: Steven Spielberg, Marc Platt, Kristie Macosko Krieger

Brooklyn
Producers: Finola Dwyer & Amanda Posey

Ex Machina
This film is in the process of being vetted for producer eligibility

Mad Max: Fury Road 
Producers: Doug Mitchell & George Miller

The Martian
Producers: Simon Kinberg, Ridley Scott, Michael Schaefer, Mark Huffam

The Revenant
Producers: Arnon Milchan, Steve Golin, Alejandro G. Iñárritu, Mary Parent, Keith Redmon

Sicario
Producers: Basil Iwanyk, Edward L. McDonnell, Molly Smith

Spotlight
Producers: Michael Sugar & Steve Golin, Nicole Rocklin, Blye Pagon Faust

Straight Outta Compton
Producers: Ice Cube & Matt Alvarez, F. Gary Gray, Dr. Dre, Scott Bernstein

Brak "Star Wars" lekko zaskakujący, nie byłem wcale taki pewien, co zrobią Akademicy, ale akurat wydawało mi się idealnie dopasowane do PGA. Wobec tego wypada z gry. Fajnie, że nie ma "Trumbo", a są "Sicario" i "Ex Machina" (prawdziwa niespodzianka!), ale brak "Carol" zakrwawa na kpinę, bardzo niepokojące i rozczarowujące, absencja "Room" też dziwna.

TOP 5 na Oscary to wobec tego "Spotlight", "The Big Short", "Mad Max: Fury Road", "The Revenant" i "The Martian", czyli generalnie bardzo wysoki poziom (no, fanem ostatniego nie jestem).

Kolejna czwórka to "Bridge of Spies", "Brooklyn" i pewnie "Carol" i "Room" na przekór wszystkiemu, ze "Straight Outta Compton" na #10. Czy "Sicario" i "Ex Machina" mogą zaskoczyć? Ten drugi film przyrównałbym do tego, co kiedyś udało się "District 9".

Odpowiedz
tych nominacji zawsze było tyle? tak patrzę na filmwebie i jest 5 w każdym z poprzednich lat

Odpowiedz
Mad Max i Marsjanin olane w najważniejszej kategorii w nagrodach BAFTA

Odpowiedz
Ile wgl filmów dostanie nominacje do Oscara dla najlepszego filmu ? 8?

Odpowiedz
od 5 do 10

Odpowiedz
Od 2012 roku miedzy 5 a 10 filmów.

Nominacje do BAFTA z jednej strony przewidywalne, z drugiej dziwne. TFA z nominacją za najlepszą muzyką? Williams powinien dostać reprymendę za najbardziej rozczarowujący soundtrack roku, a nie nominacje do nagród!

Liczę na podobne nominacje do Oscara, ale wśród reżyserów chcę widzieć Millera za Mad Maxa, a wśród aktorów drugoplanowych chcę Stallone'a!

Odpowiedz
Cytat: Williams powinien dostać reprymendę za najbardziej rozczarowujący soundtrack roku, a nie nominacje do nagród!
W końcu w czymś się z Tobą zgadzam w kwestii tego filmu ;)

Wiedziałem, że to będzie między 5 a 10 filmów, myślałem po prostu, że takie rzeczy wiadomo już wcześniej :D Właściwie, z czego to konkretnie wynika ?

Odpowiedz
Film musi przekroczyć próg 5% głosów członków Akademii, żeby dostać nominację.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon