Oscary 2016
Bardzo dużo nominacji dla Mostu Szpiegów w nagrodzie BAFTA. W sumie trochę szkoda, że Mad Max nie dostał więcej, gdyż zawsze uważałem Brytyjczyków za bardziej elastycznych w tych nominacjach. Cóż, czyli wszystko wskazuje, że chyba pewniakiem także Oscarowym będzie "Carol".
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Czy ja wiem, czy Carol? W tej chwili najmocniejsze wydają się Spotlight i Big Short.

Odpowiedz
Ja tam obstawiam na Spotlight ;)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
W sumie to Mad Max: Fury Road powinien dostać chyba z 15 nominacji, tak mi przynajmniej wyszło:

1. Najlepszy film

2. Najlepsza reżyseria
3. Charlize Therone - najlepsza aktorka pierwszoplanowa
4. Hm, może Tom Hardy - najlepszy aktor pierwszoplanowy (gdyż to jak pokazuje tego kciuka, to jest Oscarowe ;) )
5. Nicholas Hoult - najlepszy aktor drugoplanowy
6. The Doof Warrior - najlepszy aktor drugoplanowy ;)
7. Najlepsza Zdjęcia
8. Najlepszy Montaż
9. Najlepsza muzyka
10. Najlepsze efekty specjalne
11. Najlepszy dźwięk
12. Najlepszy montaż dźwięku
13. Najlepsze kostiumy
14. Najlepsza charakteryzacja
15. Najlepsza scenografia

xD
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Od 3 do 6 zapomnij, za muzykę pewnie też. Pozostałe 10 są w zasięgu.

Odpowiedz
Nadal uważam, że to najbardziej nieprzewidywalny sezon odkąd interesuje się prognozami (czyli jakoś od 2009/2010). Jako jedynego ewidetnego faworyta wskazałbym oczywiście DiCaprio. I może "Spotlight" w scenariuszu oryginalnym. A tak? "Spotlight" na poważnie zaczyna tracić status ogólnego frontrunnera na rzecz "The Big Short" (scenariusz byłby nagrodą pocieszenia, podobnie jak rok temu statuetka dla Arquette na rzecz "Boyhood"), zwycięstwo tego drugiego bardzo by mnie zresztą ucieszyło.

Pierwsza szóstka w Best Picture to wg mnie obecnie "The Big Short", "Spotlight", "The Revenant", "The Martian", "Bridge of Spies" i "Mad Max: Fury Road", "Carol" i "Brooklyn" na kolejnych dwóch spotach, bo nominacje znów zapewne zamkną się w ósemce. Dalej "Room", "Straight Outta Compton" i "Sicario". 

Aha, jesteśmy też świeżo po nominacjach ASC (Gildii Operatorów), które w 100% pokryły się z nominacjami BAFTA za zdjęcia:

Deakins, "Sicario"
Kamiński, "Bridge of Spies"
Lachman, "Carol"
Lubezki, "The Revenant"
Seale, "Mad Max: Fury Road"

Spodziewam się takiego samego line-upu na Oscarach, z ewentualnym Richardsonem na horyzoncie.

Odpowiedz
I w sumie spoko, sama świetna robota operatorska, wyjątkowo w tym roku się zgodzę. Ewentualnie Richardson za Kamińskiego, bo jako jedyny trochę odstaje od stawki.

Odpowiedz
brak oscara dla deakinsa jest dużo bardziej uwłaczający akademii niż brak oscara dla leo. nie widziałem jeszcze zjawy, ale bardzo liczę, że w tej kategorii wygra sicario

Odpowiedz
Sicario ma rewelacyjne zdjęcia, ale według mnie to Mad Maxowi, albo ewentualnie Carol, się należy.

Odpowiedz
Oscar dla Mad Maxa za zdjęcia byłby jak najbardziej zasłużony, podobnie jak i za efekty specjalne, ale nie wiem i raczej pesymistycznie uważam, że tak się chyba nie stanie. Przy czym fakt Sicario ma rewelacyjne zdjęcia, ale miał Deakins mimo wszystko lepsze.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Nominacje do Oscarów już w czwartek, także czas najwyższy zaprezentować swoje ostateczne prognozy w najważniejszych kategoriach. Pełna zgoda Galadh, że to najbardziej nieprzewidywalny sezon Oscarowy od lat but here we go :).

Film:
1. Spotlight
2. The Big Short
3. The Revenant
4. Mad Max
5. The Martian
6. Carol
7. Bridge of Spies
8. Room
9. Brooklyn
10. Inside Out

Aktor:
1. Leonardo DiCaprio - The Revenant
2. Michael Fassbender - Steve Jobs
3. Eddie Redmayne - The Danish Girl
4. Bryan Cranston - Trumbo
5. Matt Damon - The Martian

Aktor drugi plan:
1. Sylvester Stallone - Creed
2. Mark Rylance - Bridge of Spies
3. Idris Elba - Beasts of No Nation
4. Michael Shannon - 99 Homes
5. Paul Dano - Love & Mercy

Schody zaczynają się przy aktorkach, bo ciężko powiedzieć w których kategoriach wylądują Alicia Vikander za Danish Girl i Roney Mara za Carol.

Aktorka:
1. Brie Larson - Room
2. Saoirse Ronan - Brooklyn
3. Cate Blanchett - Carol
4. Alicia Vikander - The Danish Girl
5. Charlotte Rampling - 45 Years
----
6. Jennifer Lawrence - Joy/Rooney Mara - Carol (jeśli Vikander zostanie nominowana za Danish Girl w kategorii drugoplanowej)

Aktorka drugi plan:
1. Rooney Mara - Carol
2. Jennifer Jason Leigh - The Hateful Eight
3. Kate Winslet - Steve Jobs
4. Alicia Vikander - Ex Machina (ewentualnie The Danish Girl - aktor nie może otrzymać dwóch nominacji w jednej kategorii)
5. Kristen Stewart - Clouds of Sils Maria (trochę pobożne życzenie bo większe szanse ma pewnie Jane Fonda, Rachel McAdams i Helen Mirren)
----
6. Helen Mirren - Trumbo (jeśli Mara wpadnie do kategorii pierwszoplanowej, albo wypadnie całkiem z powodu zamieszania)

Reżyseria:
1. Ridley Scott - The Martian
2. George Miller - Mad Max
3. Adam McKay - The Big Short
4. Alejandro G. Inarritu - The Revenant
5. Tom McCarthy - Spotlight

Scenariusz oryginalny:
1. Spotlight
2. Inside Out
3. Bridge of Spies
4. Ex Machina
5. Trainwreck

Scenariusz adap.:
1. The Big Short
2. Room
3. Steve Jobs
4. Carol
5. The Martian

Zdjęcia:
1. Sicario
2. The Revenant
3. Mad Max: Fury Road
4. The Hateful Eight
5. Bridge of Spies

Muzyka:
1. The Hateful Eight
2. Inside Out
3. Carol
4. Bridge of Spies
5. Star Wars: The Force Awakens

Montaż:
1. Mad Max: Fury Road
2. The Big Short
3. The Revenant
4. Spotlight
5. The Martian

Odpowiedz
Deakinsowi należało się już z pół tuzina razy, fakt, ale będę zaskoczony, jeśli uda mu się w tym roku - to nie jest rodzaj zdjęć, które zazwyczaj nagradza Akademia. Powtórki Lubezkiego też wcale pewny nie jestem, jak dla mnie Seale i Lachman też są w grze o zwycięstwo i mam nadzieję, że uda się któremuś z nich (dopiero w piątek zobaczę pracę Richardsona).

Nieźle, Perfik, choć zupełnie zgadzam się z Tobą tylko w paru kategoriach. Na dniach na głównej powinien pojawić się mój liczący przeszło 10 stron artykuł o Oscarach 2016, no i z pewnością strzelę tutaj przed czwartkiem swoje pełne przewidywania.

Odpowiedz
(10-01-2016, 23:36)Perfik napisał(a): Muzyka:

To by był jaja. Pamiętacie genialne soundtracki do Jurassic Park, Mrocznego widma, Ataku klonów, lub Zemsty Sithów? Brak nominacji.

Pamiętacie muzykę z TFA? Ja też nie! Nominacja w tej kategorii dla nowych Gwiezdnych wojen to byłaby jakaś komedia!!

Nie wiem czemu, myślałem że nominacje będą dzisiaj. :( No to do czwartku.

Odpowiedz
Juassic Park akurat nominacje miało i w ostateczności John Williams przegrał i wygrał jednocześnie, gdyż dostał w tym samym roku Oscara za Listę Schindlera.

Co do reszty się zgadzam. I w sumie muzycznie to mam w tym roku zagwozdkę, gdyż szanuję Ennio Morricone, kocham i wyznaję Johna Williamsa, ale TFA jest jedynie dobre, a w Hateful Eight to z tego co słyszę to muzyki malutko.  
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Masz internet? To użyj go, a dowiesz się, że John Williams nie miał nominacji za JP. :P

Odpowiedz
(11-01-2016, 16:16)Juby napisał(a): Pamiętacie muzykę z TFA? Ja też nie! Nominacja w tej kategorii dla nowych Gwiezdnych wojen to byłaby jakaś komedia!!
Ja nie pamiętam, ale przypomniałem sobie dzisiaj w pracy dzięki Spotify - totalnie bezpłciowy, nudny soundtrack, w którym wyróżniają się jedynie motywy powtórzone z OT. Rzekomo najlepszy z całej płyty motyw Rey brzmi jak - słuszny - odrzut z sesji do Harry'ego Pottera.

Odpowiedz
No widzisz, a ma nominacje do BAFTA i szykuje mu się nominacje do Oscara! Because fuck prequels, that's why. :P

Odpowiedz
(11-01-2016, 16:16)Juby napisał(a):
(10-01-2016, 23:36)Perfik napisał(a): Muzyka:

To by był jaja. Pamiętacie genialne soundtracki do Jurassic Park, Mrocznego widma, Ataku klonów, lub Zemsty Sithów? Brak nominacji.

Pamiętacie muzykę z TFA? Ja też nie! Nominacja w tej kategorii dla nowych Gwiezdnych wojen to byłaby jakaś komedia!!

Nie wiem czemu, myślałem że nominacje będą dzisiaj. :( No to do czwartku.

mam wrażenie, że o tej muzyce do TFA piszesz już chyba 10 raz. ja i wydaję mi się, że wszyscy inni też wiemy, że nie podoba ci się :D

dla mnie wyniki z globów bardzo dobre patrząc na to co było nominowane. ciekaw jestem tych oscarów bo coś mi się wydają, że bardziej niż zwykle mogą się rozjechać ze złotymi globami

Odpowiedz
Ten rok muzycznie jest tak mocno bez szału, że nagradzanie przeciętnego score do TFA wcale mnie specjalnie nie dziwi. Bo słaby Williams, to i tak dobry Williams.

Odpowiedz
Słaby Williams to słaby Williams. Jakiekolwiek nagrody dla tej muzyki to pomyłka.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon