Oscary 2016
(13-01-2016, 11:26)nawrocki napisał(a): Nolan na nominację nie zasługiwał, a Miller jak najbardziej, więc ja liczę na to, że ją jednak dostanie. ;) Chociaż wiadomo, że Akademia bardzo rzadko nagradza ludzi, którzy na to zasługują.

Nolan bardziej zasługiwał za reżyserię niż za scenariusz, za który dostał. :P

Odpowiedz
Co do zamieszania z aktorkami (drugo, czy pierwszoplanowa?), to nie decydujący jest wybór studia? Przecież chyba nie jest tak, że głosujący akademicy dostają pustą kartkę i wpisują kogo chcą, gdzie chcą, tylko studia filmowe muszą zgłosić swoich kandydatów do konkretnych kategorii i inaczej się być nominowanym nie da. Źle uważam?

Odpowiedz
Słusznie uważasz Drogi simku. Plus czasami też kombinują, aby jak najwięcej wepchnąć nominacji, więc nie raz zdarza się tak, że aktor który ma wręcz rolę pierwszoplanową, dostaje nominację za rolę drugoplanową.

P.S. Nolanowi należało się za scenariusz, ale bardziej za reżyserię.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Skoro mam rację, to skąd niewiadoma gdzie wylądują Mara i Vickander? Przecież studio musiało je gdzieś zgłosić i chyba idzie to jakoś znaleźć? A uber-znawca Oscarów Galadh nie wie...

Odpowiedz
Lawrence pisze bzdury. Nikt nikogo do Oscarów nie zgłasza, to nie Emmy. Istnieje tylko lista filmów, które się do Oscarów kwalifikują. Akademicy dostają pustą kartkę i wpisują kogo chcą, gdzie chcą :). Studio co najwyżej podpowiada pisząc w reklamach w branżowych pismach np. "For Your Consideration: Alicia Vikander - best supporting actress". Najlepszy przykład Kate Winslet za The Reader, która cały sezon Oscarowy była nagradzana za ten film za drugi plan, a Oscara dostała za pierwszy, pozbywając się przy okazji szansy na nominację za Revolutionary Road, bo nie wiadomo dlaczego, ale regulamin Akademii mówi, że jeden aktor nie może być nominowany dwa razy w tej samej kategorii.

Odpowiedz
Ok, właśnie sądziłem że te info For Your Consideration są tożsame z jakimś zgłoszeniem do Akademii.

Odpowiedz
O której jutro nominacje i czy ktoś ma link gdzie będzie można obejrzeć transmisję?

Odpowiedz
O 14:30, pod tym linkiem:

Odpowiedz
Dzia. :*

Galadh - jak obstawiasz szanse Stallone'a po odebranym Globie?

Odpowiedz
Może być róźnie, Jim Carrey dostał 2 Globy, a nominacji nigdy, a Affleck Globa za reżyserię a też nie dostał nominacji. Oscary lubią zaskakiwać (tym samym wkurzać).
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Ciekawie, ciekawie i bardzo bym chciał, aby George Miller coś dostał i mam nadzieję, że Akademia nie stchórzy w ostatnim momencie.

Przy okazji chciałbym najmocniej przeprosić za moje błędne myślenie i dziękuję Perfikowi, że mnie poprawił.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Przeprosiny przyjęte :).

Sly był moim faworytem już po pojawieniu się pierwszych recenzji Creeda i dalej uważam, że jeśli załapie się na nominacje to spokojnie zgarnie Oscara. Problem w tym, że ta kategoria jest tak napakowana w tym roku (Galadh i ja zgadzamy się tylko co do dwóch kandydatów), że nawet brak nominacji mnie nie zdziwi. Szczególnie biorąc pod uwagę brak nominacji do SAG.

Odpowiedz
(13-01-2016, 19:49)Juby napisał(a): Dzia. :*

Galadh - jak obstawiasz szanse Stallone'a po odebranym Globie?

Wg statystyk ostatni aktor drugoplanowy, który wygrał Globa, a nie został nominowany do Oscara pochodzi z lat '70. Bezpiecznie wstawiłem Sly'a jako ALT. (czyli jest wg mnie #6), ale teraz - świeżo po seansie "Creed" - uważam, że każdy, kto obejrzy ten film, wstawi go do swojej piątki... Niemniej, lojalnie zamknąłem już swoje przewidywania, a zamieszanie w tej kategorii jest tak spore, że może i wyjdzie mi to na zdrowie. Pamiętam jednak, jak Nolte się mało spodziewanie objawił 4 lata temu, też rola mentora (innego rodzaju) w filmie bokserskim. Porównanie działa w uproszczeniu, ale coś jest na rzeczy... Choć Nolte był nominowany przez SAG. Ale Stallone z kolei wszedł do wyścigu dość późno... Można tak w nieskończoność.

Z pewnością życzę mu tej nominacji. Jeśli się uda, to ma szansę wygrać. Rylance pewnie zgarnie BAFTA. Tak długo, jak ktoś inny niż on wygra nagrodę SAG (np Tremblay), to będzie taki podział, że Sly pewnie dojedzie do mety. Czego życzę mu tym bardziej.

@simek: System, o którym pisał Lawrence działa natomiast na SAG - tam po prostu potulnie głosuje się tak, jak jest zgłoszone. I tyle. A że Vikander na Globach i BAFTA objawiła się jednak na pierwszym planie, to mamy dysonans i dość słusznie budzi to wątpliwości. Mara ma tak dużą rolę, że może z kolei pójść w ślady Winslet, o której nieoczekiwanym przypadku wspomniał tu Perfik. Choć pewnie większość będzie głosowała na nią na drugim. Trochę wiary we mnie, BTW. :P

Artykuł na głównej, zapraszam do lektury tych, którzy jeszcze nie zerknęli, a jutro przed ogłoszeniem nominacji wrzucę tutaj w [spoiler]
swoje pełne przewidywania już bez narracji.

Odpowiedz
Prognozy na wszystkie kategorie (poza krótkometrażowymi)

Odpowiedz
Dobrze widzę, że Mad Max najwięcej nominacji? Nie ogarniam większości nominacji dla The Martian, ale przynajmniej Scott nie dostał za reżyserię.

Brak Carol w kategorii najlepszy film?!

Odpowiedz
Pełna lista:

http://www.theguardian.com/film/live/2016/jan/14/oscar-nominations-2016-live-coverage-revenant-carol-spotlight-mad-max

W kategorii najlepszy aktor drugoplanowy jest fajny ścisk. Kibicuję Stallone :)

Odpowiedz
(14-01-2016, 15:45)PropJoe napisał(a): Dobrze widzę, że Mad Max najwięcej nominacji?
Najwięcej ma The Revenant - 12. Mad Max ma 10.

Po raz pierwszy od dawna dwa najlepsze filmy roku mają najwięcej nominacji. Oby się sprawiedliwie podzieliły na samej gali. :)

Odpowiedz
Gwiezdne wojny z nominacją za najlepszą muzyką - żal.pl

JenLaw z kolejną nominacja z automatu - żal.pl

Nominacje za piosenkę - żal.pl

Scott bez nominacji za reżyserię - Fuck Yeah!

Mad Max z nominacjami za najlepszy film i reżyserię (ogólnie 10 nominacji) - Nice.

Stallone i Bale nominowani za role drugoplanowe - tak jak powiedziałem, oglądam w tym roku galę!

Odpowiedz
Best Picture: 7/8
Best Director: 3/5
Best Leading Actor: 5/5
Best Leading Actress: 5/5
Best Supporting Actor: 3/5
Best Supporting Actress: 4/5
Best Original Screenplay: 4/5
Best Adapted Screenplay: 4/5 
Best Editing: 4/5
Best Cinematography: 5/5
Best Production Design: 3/5 
Best Costume Design: 3/5
Best Makeup: 3/3
Best Sound Mixing: 4/5
Best Sound Editing: 5/5
Best Visual Effects: 4/5
Best Music (Original Score): 4/5
Best Music (Original Song): 2/5
Best Animated Feature: 4/5
Best Foreign Language Film: 3/5
Best Documentary Feature: 3/5

82/106 = 77% (EDIT: Oczywiście reżyser 3/5, nie 4/5, więc 82/106=77%)

Żałuję, że nie uwierzyłem ostatecznie, że Akademia będzie na tyle fajna, by nominować Millera, ale miałem rację mówiąc, że ktoś "techniczny" wyleci na rzecz kogoś z kina niezależnego, no i proszę.
EDIT: No i nie wiem, jakim cudem "Carol" ma nominację za scenariusz bez tej za film, podobny casus co ostatnio "Foxcatcher".

Odpowiedz
(14-01-2016, 15:53)Juby napisał(a): JenLaw z kolejną nominacja z automatu - żal.pl

Nie. Ponoć jej najlepsza rola w karierze plus to ona ciągnie ten przeciętny film.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon