Oscary 2016
(14-01-2016, 15:53)nawrocki napisał(a):
(14-01-2016, 15:45)PropJoe napisał(a): Dobrze widzę, że Mad Max najwięcej nominacji?
Najwięcej ma The Revenant - 12. Mad Max ma 10.

Po raz pierwszy od dawna dwa najlepsze filmy roku mają najwięcej nominacji. Oby się sprawiedliwie podzieliły na samej gali. :)

Oglądałem tak jednym okiem i wydawało mi się, że częściej słyszałem "Mad Max". Inarritu swoje zgarnął rok temu i mimo, że Revenanta jeszcze nie widziałem, kibicuję Maxowi. Poza tym, nie słyszałem nic lepszego niż ten zajebisty motyw z początku Hateful Eight, więc jestem za Morricone. No i Carol nie widziałem, ale nie ma szans, żeby był gorszy niż sympatyczny, ale nic więcej Martian, nie? Kiedy w ogóle tak spadły szansę Carol? Myślałem, że to jeden z faworytów. Za wcześnie był hype?

Odpowiedz
Myślę, że po prostu Akademia nie lubi Haynesa i tyle. :) Za "Daleko od nieba" też wszędzie zbierał laury, by ostatecznie skończyć z nominacją ze scenariusz i podobnie jest w tym roku. Chyba za bardzo art-house'owy reżyser jak na Akademię. Ale jestem lekko zdziwiony, bo Carol to chyba jego najbardziej przystępny film.

Ogólnie, wychodzi na to, że znowu film Inarritu ma największe szanse na najważniejsze statuetki. Akademia musi baaaardzo lubić The Revenant, skoro nawet Hardy, bez żadnego wsparcia, załapał się na nominację. Chyba tylko Big Short i Mad Max się jeszcze liczą w wyścigu po główną statuetkę. Myślę, że Revenant zgarnie za najlepszy film, Miller za reżyserię, a McKay za scenariusz, i wszyscy będą zadowoleni. :)

Odpowiedz
Z Carol jest taka sytuacja, że role Blanchett i Mary zbierały dużo lepsze recenzje niż sam film.

Zaskoczyła mnie nominacja dla reżysera Room. Myślałem przez chwilę, żeby wrzucić go na moją listę, ale wydawało się, że hype na ten film jest dużo mniejszy niż w zeszłym roku na Whiplash, więc go skreśliłem. Fajnie, że Hardy się załapał, szkoda, że kosztem Idrisa Elby. Brak nominacji dla Ridleya Scotta, więc zabijcie mnie ale faworytem zostaje teraz Miller :).

Odpowiedz
Zapomniałem dodać - Inside Out z nominacją za scenariusz - please. Chyba tylko za pomysł.

Mam jeszcze mieszane uczucia co do Mad Maxa w najważniejszej kategorii. Choć to wciąż mój ulubiony film roku, to zdecydowanie nie jest on IMO kandydatem na taką nominację. No, ale wiadomo, niska oglądalność i wielki ból dupy po nienominowaniu TDK spowodował poszerzenie grona nominowanych z 5 do 10 (obecnie 5-10), dzięki czemu Akademia wstawia lubiane filmy sci-fi/akcji, dla podbicia oglądalności. W 2010 nominacje dostał Dystrykt 9, w 2011 Incepcja, teraz Fury Road.

Muszę nadrobić kilka filmów do gali (interesują mnie: Room, Spotlight, Big Short, Bridge of Spies, H8tfull i Steve Jobs), póki co wiem tylko, że kibicuje Stallone'owi za Creeda.

Odpowiedz
Carol - 6 nominacji i do tego w ważnych kategoriach to i tak sporo jak za film o lesbijkach ;)
Tak BTW to ja czekam grzecznie na kino, bo nie będę takiego pięknego filmu oglądać w DVDSCR, ale coś czuję, że do marca to się doczekam Blu.

Odpowiedz
(14-01-2016, 16:11)Juby napisał(a): No, ale wiadomo, niska oglądalność i wielki ból dupy po nienominowaniu TDK spowodował poszerzenie grona nominowanych z 5 do 10 (obecnie 5-10), dzięki czemu Akademia wstawia lubiane filmy sci-fi/akcji, dla podbicia oglądalności. W 2010 nominacje dostał Dystrykt 9, w 2011 Incepcja, teraz Fury Road.

Bzdura. Mad Max dostałby nominację nawet w starym systemie.

I kolejny rok z rzędu duże propsy dla animatorów za olewanie popularnych i niezłych filmów (Good Dinosaur w tym roku, LEGO w zeszłym) na rzecz filmów (prawdopodobnie) po prostu lepszych :).

Odpowiedz
(14-01-2016, 16:11)Juby napisał(a): Muszę nadrobić kilka filmów do gali (interesują mnie: Room, Spotlight, Big Short, Bridge of Spies, H8tfull i Steve Jobs), póki co wiem tylko, że kibicuje Stallone'owi za Creeda.

Pierwsze trzy dostały wczoraj/dzisiaj napisy, a Tarantino jutro w kinie. Szykuje się fajny weekend. :)

(14-01-2016, 16:15)Perfik napisał(a): Bzdura. Mad Max dostałby nominację nawet w starym systemie.

Nie ma szans. T2 nie dostał, Aliens nie dostało, Matrix nie dostał, TDK nie dostał i Mad Max też by nie dostał. Akademia filmowa nie przepada za filmami akcji/sf.

Odpowiedz
Całkiem fajne te nominacje, to chyba pierwszy od nie wiem jak dawna rok gdy nie mam się do czego przyczepić przy kandydatach do statuetki za efekty specjalne, ale za to z nominacją za muzykę dla The Force Awakens to popłynęli.

Odpowiedz
[quote Pierwsze trzy dostały wczoraj/dzisiaj napisy [/quote]
"Room" już dostepny w sklepiku ?
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
W sumie cieszę się, z tylu nominacji dla Mad Maxa, szkoda że się za muzykę nie załapał, ale i tak jest dobrze. The Martian to sympatyczny film, ale chyba trochę za dużo tych laur zdobywa.

The Force Awakens o jedną nominację za dużo, ale całe szczęście Akademia nie odpłynęła i nie dała np. za najlepszy scenariusz "oryginalny" ;)

Ładne też są też nominacje do animacji. Co prawda rok temu brak LEGO bolał, ale fajnie że Akademia promuje także mniej znane animacje z innych krajów.

Co do nominacji aktorskich też bez zastrzeżeń, chociaż też aż tak dużo tych filmów nie widziałem.

Techniczne nominacje też spoko.

Tak to za bardzo nie mam do czego się przyczepić.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(14-01-2016, 16:18)Juby napisał(a): Nie ma szans. T2 nie dostał, Aliens nie dostało, Matrix nie dostał, TDK nie dostał i Mad Max też by nie dostał. Akademia filmowa nie przepada za filmami akcji/sf.
Co to za pieprzenie w ogóle. Film, który dostał nominację w każdej kategorii, w której był brany pod uwagę, w tym również nominację ZA REŻYSERIĘ, miałby nie dostać nominacji za BP? Juby, ogarnij się.

Z nominacji jasno wynika, że w tym roku Akademicy szczególnie pokochali dwa filmy i jednym z nich jest Mad Max. Jakieś kwestie marketingowe, o których bredzisz, nie mają tu nic do rzeczy.

Odpowiedz
(14-01-2016, 16:18)Juby napisał(a):
(14-01-2016, 16:15)Perfik napisał(a): Bzdura. Mad Max dostałby nominację nawet w starym systemie.

Nie ma szans. T2 nie dostał, Aliens nie dostało, Matrix nie dostał, TDK nie dostał i Mad Max też by nie dostał. Akademia filmowa nie przepada za filmami akcji/sf.

Aha czyli sugerujesz, że gdyby było tylko 5 slotów za najlepszy film to Mad Max dostał by 9 nominacji (włączając w to najlepszą reżyserię), ale już na nomkę za film by się nie załapał? Żaden z podanych przez ciebie przykładów nie był nawet blisko liczby nominacji jakie otrzymał Mad Max.

Odpowiedz
Od 2 tygodni dostępny. Wczoraj napisy się pojawiły.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Jakby był stary system, czyli 5 nominacji w głównej kategorii, to dostalibyśmy dzisiaj "Mad Maxa", "The Revenant", "Spotlight" i "The Big Short", a #5 spot... Hmm, "Bridge of Spies" albo "The Martian".

Odpowiedz
BTW, Akademia chyba odpuściła sobie w tym roku politpoprawność, bo wielki faworyt czarnych - "Straight Outta Compton" - tylko z jedną nominacją. No i brak nominacji dla Elby to też woda na młyn dla wszystkich, którzy będą zarzucać akademikom rasizm. :D

Odpowiedz
Już się zaczęło lol #‎OscarsStillSoWhite

Odpowiedz
W sumie to ja nie wiem, czy bym w ogóle "Straight Outta Compton" nominował.
A to całe narzekanie jest śmieszne. Widać nie było dobrych filmów i kreacji, więc nie ma nominacji, proste.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(14-01-2016, 16:51)Perfik napisał(a): Już się zaczęło lol #‎OscarsStillSoWhite
Nie rozumiem, przecież od samego początku Oscary są złote.

Odpowiedz
(14-01-2016, 16:26)Perfik napisał(a): Aha czyli sugerujesz, że gdyby było tylko 5 slotów za najlepszy film to Mad Max dostał by 9 nominacji (włączając w to najlepszą reżyserię), ale już na nomkę za film by się nie załapał? Żaden z podanych przez ciebie przykładów nie był nawet blisko liczby nominacji jakie otrzymał Mad Max.

Dokładnie, to sugeruje.

TDK miał 8 nominacji, gdyby rok wcześniej wprowadzono 10 nominacjo za najlepszy film miałby 9, tylko jedną mniej niż Mad Max.

Odpowiedz
Wypadaloby cos obstawic :D bo chyba zbytnich niespodzianek nie bedzie :) dalej dajemy typy :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon