Oscary 2016
Wszystko mi się podoba, wkurzył mnie tylko ten jeden Oscar dla 'Spotlight" za najlepszy film. Powinna wygrać "Zjawa" już lepiej, ładnie by się wkomponowało, z tymi 3 Oscarami dla Inarritu, DiCaprio i Lubezkiego. A tak to mamy znowu takie dziwne tylko 2 Oscary dla "Spotlight" w tym jeden za film. Podobna sytuacja jak przed laty z przegraną "Brokeback Mountain" na rzecz "Crash".
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
@Gieferg
Twoje hejterstwo do TFA znów Cię zaślepia ;) Statuetkę za efekty powinien dostać TFA albo Mad Max, ale napewno nie EX Machina ;)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
(29-02-2016, 16:18)Capt. Nascimento napisał(a): Shamar wybacz ale jakie głupoty piszesz. :) W "Hateful 8" Tarantino użył jednego utworu Morricone z "The Thing", tzn. "Beastiality".

Skąd miałem wiedzieć jak nie ogladałem a czytałem ino...
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Nie rozumiem ludzi którzy twierdzą że performance Chrisa Rocka to jakiś rasizm i pc pierdolenie... Ludzie chyba nie mają pojęcia czym jest stand up, w dodatku czarny stand up... Ludzie, to są żarty. W dodatku cisną szyderę z afery bojkotowania oskarów, starał się przekazać że nie ma sensu w ogóle się spinać o takie nieistotne bzdury. No i dla standupowca takie ekscesy to paliwo, dar losu. Z tego jest materiał. W dodatku temat jest nośny, więc oczywistym jest że będą z tego robione żarty. Na prawdę nie kumam o co chodzi niektórym.

Odpowiedz
(29-02-2016, 17:20)Gieferg napisał(a):
Cytat: Te statuetkę powinien zgarnąć TFA

TFA zgarnęło dokładnie tyle statuetek ile powinno :)

Hejterstwo to choroba, która jako pierwsze atakuje oczy, potem mózg.
TFA zgarnęło o jedna statuetkę mniej i to w kategorii w której zasłużyło jak żaden inny film. Nagrody VES pokazały gdzie specjaliści od FX mają to co zrobili w Mad Maxie, a tym bardziej w Ex Machinie.
Fajnie, że widowisko S-F zgarnęło tyle oscarów i tak naprawdę to Max jest największym wygranym tej gali:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(29-02-2016, 17:20)Pitero napisał(a): A tak to mamy znowu takie dziwne tylko 2 Oscary dla "Spotlight" w tym jeden za film. Podobna sytuacja jak przed laty z przegraną "Brokeback Mountain" na rzecz "Crash".

"Znowu"? Takiej sytuacji (najlepszy film z zaledwie 2 nagrodami) nie było na Oscarach od 63 lat!!

Spotlight zdobyło pierwszą nagrodę na gali i ostatnią. Kto by pomyślał?

TFA miało lepsze efekty od Ex Machiny, ale nie na Oscara (Mad Max). Akademia wielokrotnie przyznawała Oscary wielkim przebojom kasowym mimo słabszych efektów (patrz. E.T/ nad Blade Runnerem o Cosiem) i dlatego się cieszę, że $2 mld Star Warsy zostały w tym roku pokrzywdzone na rzecz skromniejszego filmu, nawet jeśli miał słabsze efekty (a miał, i to najsłabsze z nominowanych).

Najlepsze filmy roku
1. Mad Max
2. Spotlight

Czyli zwycięzcy gali są odpowiedni.

Odpowiedz
(29-02-2016, 18:19)Juby napisał(a): TFA miało lepsze efekty od Ex Machiny, ale nie na Oscara (Mad Max).

To tylko twoje zdanie, więc radzę zająć się kolejnymi analizami box office'a.

Odpowiedz
(29-02-2016, 17:45)vast napisał(a): Nie rozumiem ludzi którzy twierdzą że performance Chrisa Rocka to jakiś rasizm i pc pierdolenie... Ludzie chyba nie mają pojęcia czym jest stand up, w dodatku czarny stand up... Ludzie, to są żarty. W dodatku cisną szyderę z afery bojkotowania oskarów, starał się przekazać że nie ma sensu w ogóle się spinać o takie nieistotne bzdury. No i dla standupowca takie ekscesy to paliwo, dar losu. Z tego jest materiał. W dodatku temat jest nośny, więc oczywistym jest że będą z tego robione żarty. Na prawdę nie kumam o co chodzi niektórym.

Też odniosłem podobne wrażenie.  Wprawdzie same żarty mnie nie porwały, jednak pod względem politycznym Rock wyszedł naprawdę gładko. W monologu odniósł się do problemów Holly (które nie udawajmy, jednak istnieją), nie popadając w przesadne PC, a nawet rzucając na odchodne kilka złośliwych docinek w kierunku SJW. Stąd też wspomniane wcześniej, dobre przyjęcie występu Rocka po obu stronach politycznych. Jak na moje to po ptostu powinni to ograniczyć do otwietrającego monologu i może z jednej czy dwóch wstawek komediowych, a nie robić z tego temat definiujący całą galę.
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
(29-02-2016, 18:34)Danus napisał(a): To tylko twoje zdanie, więc radzę zająć się kolejnymi analizami box office'a.
Twoje zdanie też jest tylko twoim zdaniem więc co to ma niby być za uwaga? Nie zapominasz się trochę?

Jeśli chodzi o efekty, to i Ex Machina, i Mad Max pokazały coś interesującego i świeżego, ani w żadnym filmie nie widziałem takich androidów, ani w żadnym filmie nie widziałem tak oszałamiającego połączenia CGI i kaskaderki, a co najważniejsze efekty w tych filmach są w stu procentach perfekcyjne. W Gwiezdnych Wojnach takie nie były, mało tego, u Abramsa nie było niczego, czego nie zrobiono wcale nie gorzej ponad 3 dekady wcześniej, do tego bez użycia komputerów. Tyle. Poza tym śmieszne jest to pisanie o hejterstwie, podczas gdy za statuetką dla TFA przemawia wyłącznie fanbojstwo niepoparte ŻADNYM argumentem mającym pokazać przewagę jego efektów nad EM i MM.

Pieprzenie o PC w kontekście wygranej Sama Smitha jest żałosne, skoro tak, to dlaczego Carol, film o tematyce homoseksualnej nie został nawet nominowany w najważniejszej kategorii? Dlaczego Blanchett nie dostała statuetki? "Najlepsza piosenka" to najgorsza kategoria, w której zazwyczaj nominowane i nagradzane są totalne gówna, i tak też stało się w tym roku, orientacja artysty ma tu mało do rzeczy.

Odpowiedz
(29-02-2016, 18:34)Danus napisał(a): To tylko twoje zdanie, więc radzę zająć się kolejnymi analizami box office'a.

Twoje w tej sprawie jest bardziej wartościowe? Opinia ludzi z VES, którzy przyznali nagrody TFA mają jakoś wpłynąć na moją opinię? To tak jakby RotK miałbym uznawać za film roku 2003, bo dostał 11 Oscarów.

TFA ma bardzo dobre efekty, ale w tym roku o wiele większe wrażenie zrobił na mnie Mad Max, nie mówiąc już o zwycięzcach z ubiegłych latach (VFX w Gravity i Interstellar > TFA). Fanbojstwo IL&M przysłania ci oczy. Oczywiście, że TFA mogło dostać tego Oscara, ale nie dostało i wielką krzywdą dla tego filmu to nie jest.

Odpowiedz
No ja tu się zgadzam z Mierzwiakiem, Danus.

Przypomina mi się genialny efekt zestarzenia Brada Pitta w "Benjaminie Buttonie" - pierwszy film, gdzie nie zauważyłem, że coś jest CGI. Zakładam więc, że to jest jakaś rewolucja i krok naprzód dla efektów specjalnych.

Skonfrontuj to teraz z jakimś przeciętnym saj-faj za 150 milionów w którym nawpieprzano miliard eksplozji i statków. Lepsze bo więcej?

Force Awakens pod kątem efektów niczym mnie nie zachwyciło i również jestem za statuetką dla "Ex Machiny" lub (jeszcze bardziej) "Fury Road". Nie przyjmuję argumentacji "bo to Star Wars", albo tego, że niektórym staje na sam zapłon Sokoła Millenium lub miecza świetlnego. :)

Mierzwiak napisał(a):Skąd miałem wiedzieć jak nie ogladałem a czytałem ino...

No nie musiałeś wiedzieć, ale ja musiałem takie herezje sprostować. :)

Odpowiedz
(29-02-2016, 19:12)Mierzwiak napisał(a): W Gwiezdnych Wojnach takie nie były, mało tego, u Abramsa nie było niczego, czego nie zrobiono wcale nie gorzej ponad 3 dekady wcześniej, do tego bez użycia komputerów. Tyle. Poza tym śmieszne jest to pisanie o hejterstwie, podczas gdy za statuetką dla TFA przemawia wyłącznie fanbojstwo niepoparte ŻADNYM argumentem mającym pokazać przewagę jego efektów nad EM i MM.

Teraz to mnie rozbawiłeś. Za statuetką dla TFA przemawia wyłącznie fanbojstwo niepoparte, żadnym argumentem? He, no tak bo nagrody Visual Effect Society to żaden argument. Na ostatniej gali TFA zdobyło najwięcej nagród(cztery statuetki w tym ta w najważniejszej kategori czyli najlepsze CGI w filmie) zdecydowanie odsuwając w cień tak Mad Maxa(jedna statuetka) a tym bardziej Ex Machinę(brak jakiejkolwiek nagrody). Wolę słuchać specjalistów w dziedzinie- których Ty nazywasz chyba brakiem argumentów- a ci jak jeden mąż stwierdzają to co wiadomo- SW:TFA miało w tamtym roku najlepsze efekty specjalne i kropka.

Niestety jak widać akademia ma to w dupie i całkowicie irracjonalnie nagradza w tej kategorii- po raz trzeci.

Odpowiedz
Wygląda jakbyś zasłaniał się cudzym zdaniem a nie miał własnych argumentów. :)

Odpowiedz
@Danus:

Gdyby VES nie nagrodziło TFA to miałbyś taki sam ból dupska jak teraz. Poza tym co to niby za argument, że oni są specjalistami? Niech sobie będą, tylko że ich wybór to wciąż ich - uważaj - OPINIA, taka sama jak w przypadku każdej innej nagrody, a nie totalnie obiektywne potwierdzenie, że TFA miało najlepsze efekty i nic się z nimi nie może równać.

@Capt:

Bo poza tym że "To TFA!" nie ma ani jednego.

Odpowiedz
(29-02-2016, 19:43)Danus napisał(a): SW:TFA miało w tamtym roku najlepsze efekty specjalne i kropka.

To kto ustawia z tym nowy podpis/sygnaturkę?! :D

(29-02-2016, 19:43)Danus napisał(a): Niestety jak widać akademia ma to w dupie i całkowicie irracjonalnie nagradza w tej kategorii- po raz trzeci.

Po raz trzeci? Rok temu wygrał jedyny słuszny zwycięzca. Dwa lata temu też. No chyba, że piszesz o wcześniejszych nagrodach, w takim wypadku najlepsze VFX były przyznane niewłaściwie dużo więcej razy (2008!).

Odpowiedz
Najlepsze role Leo i jego pościg za Oscarem
[Obrazek: d6627c47c903756f556a4f348021bf6e.gif]

Odpowiedz
(29-02-2016, 19:53)Juby napisał(a): Po raz trzeci? Rok temu wygrał jedyny słuszny zwycięzca. Dwa lata temu też. No chyba, że piszesz o wcześniejszych nagrodach, w takim wypadku najlepsze VFX były przyznane niewłaściwie dużo więcej razy (2008!).

Tak, po raz trzeci. Przecież nie napisałem, ze akademia pomyliła się po raz trzeci z rzędu. Z takich najbardziej absurdalnych które pamiętam to nagroda dla Złotego Kompasu zamiast Transformers oraz oscar dla Hugo zamiast Trasnformers: DOTM, a teraz Ex Machina.

@Capt.Nascimento

"Wygląda jakbyś zasłaniał się cudzym zdaniem a nie miał własnych argumentów. :) "
Nie zasłaniam, uważam je za najlepsze, a te nagrody tylko moją opinie potwierdzają:)

Mierzwiak widzę, że ponad wszelką wątpliwość próbujesz zepchnąć na margines to, że jednak stowarzyszenie które zrzesza specjalistów od efektów specjalnych itp, itd z kilkunastu krajów i która nagradza ponad wszelką wątpliwość TFA to nic, tylko ich opinia i nie należy jej brać za obiektywną ocenę.
To znaczy, że nagrody VES dla Gravity to też tylko ich opinia, to samo dla drugiej części Piratów z Karaibów, Ewolucji Planety Małp, King Konga, Wojny Światów, Rango- mam wymieniać dalej?
Walić nagrody VES, opinie Jubego i Mierzwiaka są jednoznaczne Mad Max miał najlepsze, a jeśli nawet nie to dobrze, że dostała Ex Machina- oby tylko te gówniane TFA obeszło się smakiem.

Odpowiedz
(29-02-2016, 20:42)Danus napisał(a): To znaczy, że nagrody VES dla Gravity to też tylko ich opinia, to samo dla drugiej części Piratów z Karaibów, Ewolucji Planety Małp, King Konga, Wojny Światów, Rango- mam wymieniać dalej?
Dokładnie tak, ich wybór, opinia, taka sama jak w przypadku każdej innej nagrody. Czego nie rozumiesz? Spuszczasz się i zasłaniasz nimi tylko dlatego, że akurat zgadzasz się z ich wyborami. Ja też (w większości), no i co w tym względzie?

(29-02-2016, 20:42)Danus napisał(a): oscar dla Hugo zamiast Trasnformers: DOTM
Które to DOTM głównej nagrody od VES też nie dostało. Co masz do powiedzenie na ten temat?

Odpowiedz
Cytat:Walić nagrody VES, opinie Jubego i Mierzwiaka są jednoznaczne Mad Max miał najlepsze

Bo miał. I walić nagrody, skoro i tak są przyznawane z dupy jak tegoroczny oskar za efekty :P

Odpowiedz
Szkoda, że ucięli puentę:

"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon